26 Август, 2021 11:43 3 110 26

БАБХ откри 14 нерегистрирани животновъдни обекта край Красново

  • прасе-
  • бахб

Последните три огнища на чума в Пловдивско и Пазарджишко доказаха, че хората продължават да отглеждат прасета нелегално

БАБХ откри 14 нерегистрирани животновъдни обекта край Красново - 1
Снимка: Shutterstock

Четиринадесет нерегистрирани животновъдни обекта са открили ветеринарните власти в района на пловдивското село Красново, където преди седмица беше регистрирано огнище на африканска чума по свинете, обобщи БНР.

Първата вълна на чумата преди три години свари неподготвени и ветеринарни и местни власти, защото се оказа, че никой не знае колко животни се отглеждат в стопанствата тип заден двор, а те са един от рисковете за разпространение на заразата, тъй като там не се спазват мерки за биосигурност.

След като в много райони на страната хората бяха принудени да избият прасетата си, се промени и законът, който направи регистрацията в задния двор задължителна, като в същото време облекчи процеса по узаконяване.

Последните три огнища на чума в Пловдивско и Пазарджишко доказаха, че хората продължават да отглеждат прасета нелегално.

109 лични стопанства в Пловдивска и 174 в Пазарджишка област са регистрирани след промяната на закона.

Само в 10-километровата зона около едно от огнищата в Красново обаче са открити 14 незаконни обекта, съобщават от агенцията по храните в отговор на запитване от „Хоризонт“.

Рисковете от нова вълна на чума подновиха исканията на индустриалните свиневъди да се забрани отглеждането на прасета в задните дворове.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 математик

    13 3 Отговор
    Пратете веднага НСБОБ да изтрепа всички !

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БГ МАФИЯ В МС

    36 1 Отговор
    ПАК ЩЕ ВИ НАКАРАТ ПОСРЕД ВЪРЛО ЛЯТО ДА СИ КОЛИТЕ ПРАСЕТАТА! ТИЯ ОТ МАФИЯТА НЕ СЕ СПРЯХА. ЩЕ ЯДЕТЕ САМО СТАРО ЗАЛЕЖАЛО МЕСО ОТ ЕС И ТАКОВА ХРАНЕНО С ГМО И ХОРМОНИ ОТ САЩ. ЯКО СА СЕ ЗАХВАНАЛИ ДА УБИЯТ СОБСТВЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО!!!!

    Коментиран от #9

  • 4 пешо

    25 1 Отговор
    защо да ги регистрират , да ги избиете на хората .
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    28 1 Отговор
    А има ли НЯКОЙ НАКАЗАН за произвола в Странджа ‼️🇧🇬‼️🇧🇬‼️🇧🇬‼️🇧🇬

    Коментиран от #18

  • 6 Пфффф

    34 0 Отговор
    Те си ги отглеждат за собствена консумация бе .това си е традиция да си отгледаш прасенце за Коледа.Едно време във всяко село и къща хората имаха прасета и какво? Нямаше чуми,а имаше чевермета.Я стига глупости пак за пари е всичко.
  • 7 Селянин

    13 0 Отговор
    Ще станем по цивилизовани от САЩ!:) Там такава забрана не съществува, а не съществува защото ред нек са така въоръжени че и националната гвардия не може да се справи с тях!:)
  • 8 Гого

    21 0 Отговор
    Целта е да купуваме! Натиск от мафията-вносители, те пък под западния диктат! За да ядем отвратителнотот полско и испанско свинско за България! Кьде е диверсификацията? Като е за газ има, като е за друго - няма!

    Коментиран от #19

  • 9 Ами

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "БГ МАФИЯ В МС":

    То това целят.Да унищожат всичко и да им купуваме европейските боклуци.Измислят си чумите и ходят да трептят на хората животните.Селяните това им е живота да си гледат животинки.
  • 10 Павел Пенев

    24 0 Отговор
    Тази агенция работи против интересите на българския народ. Вместо да се занимава с контрола върху заразените вносни меса и месни продукти от Полша,Германия и Румъния,те поръчково унищожават години наред нашето животновъдство. В този вид и антинародна дейност,БАБХ следва да бъде закрита.

    Коментиран от #20

  • 11 Гърчев

    15 0 Отговор
    ЗАНУЛЯВАЙ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И РОДНО! И после агнетата да тичат в кауфланд и лидл.
    Защо в НС нито една партия не отваря уста за тез проблеми?
    защото са предатели и слугинаж на запада!

    Коментиран от #21

  • 12 Адвокат

    17 0 Отговор
    За тия от Бабх само уволнение и съдене по глава Първа от НК - за измяна! Африканската чума бе фалшификация и огромна вреда за хората, също и безобразието в Странджа. Съд и дълъг затвор за предателите на народ и Родина!
  • 13 Учуден

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "математик":

    Много ми е интересно,
    как в кочината на баба Иванка ,
    се е заразило прасенцето,
    нали тази зараза, трябва да дойде от някъде,
    до кочината,
    било по въздуха или чрез храната????

    Разбирам ,че свободно отглеждани прасета,
    пуснати свободно
    са проблем и има риск от зараза!

    Проблема не е в затворените прасета,

    а във браконерството с дивите такива,

    виждаме, че Красново има връзка,

    с бракониерски лов на дива свиня!

    Нали там се натъпкаха с Трихинелоза ,
    при незаконен лов,
    преди време цялата дружинка ловци,
    което е почти цялото село?
    Сега виждаме и последиците от бракониерството!

    Къде са тези стратези и Полицаи,
    които разследват ,
    и какво всъщност разследват,
    заразата,
    или на кой му е ,
    по- стара и незаконна джипката???????????
  • 14 Жан Клод ( с двата ножа)

    5 2 Отговор
    На там ги тласкате хората.
  • 15 До кога

    8 0 Отговор
    То не бяха прасета.та кладенци та ракия.та на палатка да не ходиш.цени високи.заплати ниски.ток вода и какво ли не.ще се опарите.
  • 16 Гост

    6 0 Отговор
    Не са се регистрирали през шкафчето.
  • 17 Гост

    5 0 Отговор
    Всеки, който гледа прасе в двора си нерегистриран ли се води?
  • 18 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Сарайска стока не се закача. Тя е на бея.
  • 19 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гого":

    Така ще е, докато ядем свинско. Като почнем да ядем депутатско може да се променят нещата.
  • 20 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Павел Пенев":

    Работи против народа, но взема заплати от народа. Народа си храни змия в пазвата си.
  • 21 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гърчев":

    Още ли вярвате, че изборите ще променят нещата към по-добро?
  • 22 Пускат вируси 😇

    4 0 Отговор
    Унищожават родното производство 😇
  • 23 Николов

    5 0 Отговор
    Румънското свинско е вкусно, както и румънското пилешко! Лично се убедих. Ноооо. не разрешават вноса му заради измислени грипове и чуми! Защото има скритп планировка в ЕС - решили са Полша и Тспания да захоанват БГ с тяхно промишлено месо! Други не може..
  • 24 Свинар

    5 0 Отговор
    През 2019 чумата дойде от Румъния но за Коледа си клаха прасетата румънците а нащи ги унищожиха няма друга държава в светъ по продажничество
  • 25 Анонимен

    2 0 Отговор
    Видяха едно око в кьоравия и дай да му извадим и него!
  • 26 Семов

    1 0 Отговор
    Добре бе, като е регистрирано едно лично стопанство как ще бъде по - защитено от едно нерегистрирано такова? Може би ще си покаже регистрацията и африканската чума ще го заобиколи? Как се заразиха толкова големи свинеферми, с толкова сериозни мерки? В личното стопанство си купуваш две прасета затваряш ги в кочината и те стоят там, храниш си ги ти, а не някой работник, не влизат транспортни средства, не вкарваш фуражи от тук и там и като цяло е изолирано. Това е така независимо дали е регистрирано или не, но разликата е там, че за да си купиш едно прасенце по регистриран начин ти трябват около 350 лева, от там нататък ще го угояваш и накрая ти излиза 600 лв. Няма лошо да се регистрират личните стопанства но то е свързано с много такси, марки, изисквания за височината на хранилките, квадратура на кочината и др подобни, които оскъпяват отглеждане не само на прасета. А в Румъния, с която все се сравняваме хората си гледат и развъждат прасета в личните дворове и може би са регистрирани, но без изискване колко да им висока дълбока и дълга хранилката! И накрая още един интересен въпрос, за Ковид19 има ваксина, а го има от около две години, а за африканската чума все още няма, а тя не е от вчера. П.П. в никакъв случай не принизявам човешкият живот със свиневъдството!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове