Last news in Fakti

27 Август, 2021 07:37 5 358 53

Георги Ганев: Няма да подкрепим мандат на БСП

  • георги ганев-
  • дб-
  • бсп

Служебното правителство е в пълното си право да предложи актуализация на бюджета, смята депутатът

Георги Ганев: Няма да подкрепим мандат на БСП - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

Президентът Румен Радев избра да даде третия и последен проучвателен мандат на БСП. От "Демократична България" (ДБ) не са изненадани от това решение.

"Веднъж президентът вече го е правил, тоест нищо ново под слънцето. От друга страна, да очакваш този път да успеят да съставят правителство, ми се струва пресилено. Той дава този мандат с ясното съзнание, че най-вероятният резултат ще бъде нови избори", заяви депутатът от ДБ Георги Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му ДБ се опитват да не затварят врати и мостове, но в коалиционното споразумение на дясната формация е заложена червена линия:

"Не подкрепяме правителство с мандат на БСП. Въпреки това сега ситуацията е нова. Това, което предстои от наша страна, е две последователни стъпки: как да процедираме с едни евентуални разговори, след което ще вземем решение дали ще има подкрепа или не. Към момента нашата наследена позиция е, че няма да подкрепим мандат на БСП", категоричен е депутатът от ДБ.

Ганев призна, че има министри от служебния кабинет, които се харесват на ДБ - като Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков. Но има и други - като енергийния и транспортния министър, които ако бъдат предложени от БСП, от ДБ ще са "значително по-разколебани".

Във връзка с приетата днес на първо четене актуализация на бюджета, Ганев изрази опасение, че в дадени моменти депутатите са проявили шеговито отношение при сериозна тема.

"Прехвърчаха искри, в което няма нищо лошо. Мисля, че добрият тон не беше прескочен днес за разлика от други дни в парламента. Има сериозна парламентарна подкрепа за актуализацията", посочи Ганев и изтъкна, че основният аргумент за тази подкрепа е предвиденото спиране на надбавката от 50 лв. и мярката "60/40", които служебното правителство се опитва да запази.

"Служебното правителство направи огромно усилие да продължи, доколкото може, но започна да се стига тавана на общите разходи, заложени в бюджета. Понеже приходи има, което е най-добрата новина, при това доста по-добри от очакваните, правителство е в пълното си право да каже "Вижте, можем да продължим с тези социално добре възприети мерки" само че трябва да се вдигне таванът, което може да направи само парламентът", обясни депутатът от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

Ганев също така поясни, че окончателно решение за пенсиите няма, а на второ четене ще се обсъждат 3 предложения:

"Най-старото предложение е на БСП и ИБГНИ, което иска преизчисляване на осигурителния доход за 2018 г. Заявената цел е да се намали така наречената "ножица" между пенсии за иначе еднакви хора - работили с един и същ трудов стаж и с еднакъв осигурителен доход, но с много различни пенсии заради различната дата на пенсиониране.

Предложението по-късно, по време на екипа на министър Василев, включва увеличаване на коефициента за година отслужено време, при което се вдигат всички пенсии със средно 65 лв. и обхваща всички пенсионери. Първото обхваща само част от тях.

И това, което възникна като предложение от ГЕРБ, да се продължат добавките към пенсиите, но да са от 100 лв.", изброи той.

"Ще се сблъскат тези 3 предложения между двете четения. И наистина за мен, от гледна точка на двата милиона и десетки хиляди пенсионери в България, има значение кое от трите ще се приеме, така че към този момент е рано да кажем какво точно ще се случи", сподели Ганев.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 7 Отговор
    То е ясно че отиваме на избори.

    Коментиран от #6, #39

  • 2 gggw

    51 7 Отговор
    идиоти, сър
  • 3 РАДИО ЕЛТО

    43 9 Отговор
    ГЕРБ ни примамва с лъжите с 100 левапомощи

    Коментиран от #7, #8

  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    12 55 Отговор
    Язък, Корнелия тъкмо се сънуваше премиер....
  • 5 Неизбежни

    27 6 Отговор
    са нови избори !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бойко Разбойко

    7 15 Отговор

    До коментар #3 от "РАДИО ЕЛТО":

    Ще ти дам едно кюлче от чекмеджето,ако гласуваш за мен.
  • 8 Стръв

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "РАДИО ЕЛТО":

    за балъци !
  • 9 Емо

    59 13 Отговор
    Този малко гнусе изгледжа като шефа си ристю. Ами не подкрепяйте и никога нищо няма да управлявате. Само ще приказвате ала бала

    Коментиран от #26

  • 10 Севда

    36 47 Отговор
    Хората си искат Бойко пак !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Уффф

    37 2 Отговор
    Избори до дупка, а ние сме в черна дупка над 30 години. И те така.
  • 13 Севда

    25 46 Отговор
    "Проучване на „Маркет линкс“: ГЕРБ е първа политическа сила с 21,6%" - Приемете загубата некадърници и чалгарковциии хихи !!

    Коментиран от #22

  • 14 РЕАЛИСТ

    52 1 Отговор
    Омръзна ми да ви напомням, как свалиха наскоро в Израел Натаняху, след 12 годишно управление. Натаняху имаше натъпкани шкафчета по големи от бойковите. Всички опозиционни партии направиха коалиция, като включиха и арабите на АБАС. Така се прави. Game over за Натаняху. А тук два пъти вече можеха да приключат завинаги с ГЕРБ и Бойко, ама се събрали орел, рак и щука и нищо не направиха.

    Коментиран от #24

  • 15 Последния Софиянец

    28 8 Отговор
    Имаме си добро правителство което слуша народа,пък тия лобисти в Народното събрание да си правят избори колкото искат.Нищо лошо.
  • 16 olo

    31 5 Отговор
    Абе, ИТН не са добри политици можеха до поставя условия и да направят правителство, но все пак приемливи условия!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 В такъв

    5 30 Отговор
    случай кой остана, освен ИБГНИ! Или някакво правителство на мега малцинство, или нови избори. При положение, че ИТН и ДБ няма да подкрепят третия мандат Нинова ще трябва да върне мандата. Има някаква закономерност в това отношение, защото БСП са статукво и няма как да избягат от тези нагласи за тях.

    Коментиран от #25, #28

  • 19 mi6osp

    35 2 Отговор
    Същото щеше да се случи която и партия да бе получила този мандат. Историята показва, че ДБ подкрепят само правителство на ГерБ, и то не винаги, но вече върнаха мандата.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 gggw

    22 2 Отговор
    значи според дъбъ 1+3+4+6 не е равно на 4+6+3+1... кво значение им на кого е мндата когато ще е коалиция?
  • 22 Собственик

    28 7 Отговор

    До коментар #13 от "Севда":

    на "Маркет линкс" е Румяна Бъчварова, умнико! Дясната ръка на Боко. Нещо да ти говори това "проучване"!
  • 23 Продай България

    11 15 Отговор
    Продай имат 4 служебни министъра назначени от Гадев и Мустафа -Петков,Василев,Денков,Кацаров как да подкрепят,ще имат максимум един редовен

    Коментиран от #34

  • 24 gggw

    20 3 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    ййессс . . прав си. друг е въпросът дали е добре да ни управляват такива русофоби и натоклякъри
  • 25 РЕАЛИСТ

    31 4 Отговор

    До коментар #18 от "В такъв":

    Абе , откъде се взе тази глупава дума "статукво" с която всички дъвка си правят. Не видяхте ли, че всички новоизлюпени партии/ако могат въобще да се нарекат такива/, за чеп за зеле не стават. В САЩ си имат две партии и добре си живеят. В Англия/ най старата съвременна демокрация/ са 3. В Германия са 3 основни партии и сега, като се пръкнаха зелените стана едно мазало в тази хубава страна. Така, че огледайте се и стига сте плашили хората с тази купешка дума" статукво"

    Коментиран от #30, #31, #37

  • 26 зрител

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Емо":

    не е лошо момчето. внук е на активни деди. от "компанията" на иван кръстев и деян кюранов е. а шеф на всички им е един "филантроп". чрез подставени лица, разбира се.
  • 27 Сатъра на Хана

    14 5 Отговор
    Гнома от ДаеебсБългария Атанас Атанасов е открит фашист - един от най- големите грешници в правителството на Драгалевскя сиганин Иван . Защо Киро Петков избяга от тях ?
  • 28 Летописец

    20 7 Отговор

    До коментар #18 от "В такъв":

    Какво "статукво" са БСП, като БСП и Радев вдигнаха Протеста.?!? 🤔

    Когато хората излязоха, Славчо си гледаше халтурките, а Хр Иванов беше бивш гербав мунистър, останал безработен.
  • 29 ПСР

    22 6 Отговор
    С това"няма",няма да стигнем до никъде.Освен до безкрайни Избори или най-лошото-ГЕПП отново на Власт.Това,че мандатът е на БСП,нищо не означава.Никога досега,Нинова не е била толкова отворена за диалог и компромисна.Едва ли би предложила нещо друго,освен експертен кабинет,с по-малко политика в него,плюс,че търси съгласие.
    Що за битовизми и парадигми-без БСП.ИБГНИ са далеч по-отговорни,искайки преговори и намиране на решение.Смотана работа.
  • 30 Като си

    7 11 Отговор

    До коментар #25 от "РЕАЛИСТ":

    такъв голям умник дай термина, който да замести статукво. Ти изобщо знаеш ли какво означава, че оригиналничиш!

    Коментиран от #32, #33, #40

  • 31 ВИСШИСТ

    15 3 Отговор

    До коментар #25 от "РЕАЛИСТ":

    А не се чуди за това "СТАТУКВО" ... Колко нови завъртяни думи влязоха в употреба след 1989-та година ...Колкото по -"купешки" ...толкова по-"демократични" ... Първи бе оня жабок от с. Веселиново - де се пишеше и "професор", че и "доктор" на незнам си какви науки , но май беше преподавател по "Маарсистко-Ленинска философия " , се писа пръв "демократ" и заговири за накаква "ТОТАЛИТАРНА С-МА " И "ТОТАЛИТАРИЗЪМ" ...От устата му тази дума не престана да излиза докъде мърда тоя 1,50 м ...МЪРДА !Да не споменавам другите ... де влязаха в оборот по време на Томито -философа с кривата сура ...той му дай само да плямпа за ..."БЕНИФИЦИЕНТИ" и "КОХЕЗИИ"
  • 32 РЕАЛИСТ

    9 2 Отговор

    До коментар #30 от "Като си":

    Откъде мога да знам. Питай Цветанов, щото той с неговото килийно образование много я обича и употребява. Явно не съм му на ниво.

    Коментиран от #35, #36

  • 33 пешо

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Като си":

    може да се предположи, че е умен човекът. за разлика от други, списващи тук. не съм му адвокат, но предполагам, че не му харесва клишето "статукво". защото терминът, пуснат според мен от "тинктанковете", които обслужват пси.ходесните, е за да може да бъде вкарана и бсп в кюпа. иначе - статукво са именно те, донякъде и партията на учиндолеца. те пречат на това, тиквоний първий хипертоник да отиде в историята.
    капиш?
  • 34 Морски

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Продай България":

    Забрави и плу жека личефф
  • 35 Като не

    2 8 Отговор

    До коментар #32 от "РЕАЛИСТ":

    знаеш защо роптаеш! Много е дълъг терминът в превод. Да си чувал за адстрат, суперстрат и субстрат. Ами променя се всеки език и в него навлизат чуждици. По твоята логика нямаше да има "кибрит", а "драсни пални клечица".

    Коментиран от #46

  • 36 Заслепила

    5 4 Отговор

    До коментар #32 от "РЕАЛИСТ":

    те е партийната омраза. Дали Цвитанът или някой друг е употребил думата, терминът си е термин и се употребява във всички държави. Като иналианското "чао" , което означава и "здравей", и "довиждане". Намесих се, защото заяждането е партийно и на дребно. Не знам на колко години си, но мисля, че на такива, когато е невъзможно да се промениш.
  • 37 Име

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "РЕАЛИСТ":

    "Статуквото" са видимите резултати и политическия елит от последните 10-30 години.
  • 38 Сатъра на Хана

    10 1 Отговор
    Гнома от Даеебс България Атанас Атанасов даде списъците със имената на всички служители и чужденци работещи за Българското разузнаване на Американците. Само за това едно нещо влезе в списъка за компостиране
  • 39 Отиваме

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    на избори, ама не виждаш ли някои играчи в парламента като ИТН и ДБ играят за връщането на ГЕРБ на власт!
  • 40 маргинал

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Като си":

    Ами произлиза от "СТАТУС " -чуждица е , но аз я възприемам ,като БАЗА, ОСНОВА , УКРЕПЕНОСТ ...ПОСТОЯНСТВО ... (пример ... "стационарна машина" -такава ,която е закрепена и не се премества ) -не съм филолог да ме простите ... инженер съм .
  • 41 Перо

    3 6 Отговор
    По-добре нови избори и 50% избрани от щатните депутати!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Я кажи

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    в коя секция беше, че да проверим къде са давали такива пари "специално" на теб, изхвърляч. Кой ходи в секции за едни дребни пари!
  • 44 Един

    5 1 Отговор
    А бе пульо, къде се пререждаш? Аман от селски тарикати!
  • 45 Мисленето не е за всеки

    11 1 Отговор
    И тези са същите идиоти, като чалгарите, искат сами да управляват! Да, но народа не ви вярва толкова, че да ви даде цялата власт след спомените за Костовата приватизация и всичките глупости, които свърших те тогава! Май Боко ще излезе по-умен от всички протестъри, колкото и да е глупав!
  • 46 РЕАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Като не":

    Ама вие и от сарказъм не разбирате, бе. Докъде е стигнала тази нация.
  • 47 Вся власт

    9 1 Отговор
    Вся власт на ДБ ! :)) А иначе са "десни" !? :))
  • 48 пешо

    10 1 Отговор
    ДБ и вие не знаете какво искате , не разбрахте ли че от тука на нататък правителството ще бъде най малко от три партии , стигате с борба за постове и власт .
  • 49 Известно е

    8 0 Отговор
    "Прoст народ - слаба държава!"
  • 50 джапащВРосенец

    9 2 Отговор
    Ората на Ристю май не вдяват какво искат ората от народа , а то е отстраняване на гербаджийската шайка и създаване на нормална държавност и тук не е от значение абревиатурата на този , или онзи.
  • 51 да си знаете

    3 3 Отговор
    Ще си вкарате автогол, ако не подкрепите служебното правителство с мандата на БСП.
  • 52 ха ха

    5 1 Отговор
    Освен политици с прякори има и партия с прякори- Де Бъ, Дай България... Но в тая партия също има политици с прякорчета- Гнома, Пинокио...
  • 53 питащ

    0 0 Отговор
    А ми дайте пак властта на Бойко, аман от такива партии на протеста. Те просто искат да върнат оня пожарникар на власт който съсипа България, но не мислят за обикновенния народ. Всичко ще ви се върне, предатели такива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове