Last news in Fakti

30 Август, 2021 12:08 2 212 25

Бившият икономически министър Емил Караниколов не е контролирал ефективно държавните търговски дружества

  • емил караниколов-
  • държавни търговски дружества-
  • търговски дружества с държавно участие-
  • сметна палата-
  • министерство на икономиката

Сметната палата излезе с изводи след одит на дейността на Караниколов

Бившият икономически министър Емил Караниколов не е контролирал ефективно държавните търговски дружества - 1
Снимка: БГНЕС

Дейността на министъра на икономиката по упражняването на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е била достатъчно ефективна. Това е основният извод от извършения от Сметната палата одит на дейността на министъра на икономиката по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала за периода от януари 2018 г. до края на 2019 г., когато поста в кабинета "Борисов 3" заемаше Емил Караниколов.

Ето какво още посочват от Сметната палата след одита:

Няма държавна стратегия как търговските дружества повишават растежа на икономиката и конкурентноспособността ѝ

Липсва ясна стратегия, която да обосновава участието на държавата в стопанската дейност чрез публичните предприятия с очертани мисия, визия, конкретни финансови и нефинансови цели, и определяне на ролята и отговорностите на държавните органи, в т.ч. на министъра на икономиката, за тяхното изпълнение. Поради това и планирането на дейността на министъра на икономиката по упражняване на правата на държавата в тези дружества не е достатъчно ефективно. Не е ясно по какъв начин те допринасят за постигането на мисията и стратегическите цели на водената от Министерството на икономиката обществена политика за: повишаването на конкурентоспособността на икономиката, осигуряване на икономически растеж и ръст на износа, създаване и развитие на индустриална и иновационна инфраструктура, намаляване на административната тежест за бизнеса, подпомагане на малките и средни предприятия и други.

Министърът не контролира 56 на сто от стойността на дълготрайните материални активи на търговските дружества

Не е регламентирано как се взема решение за промяна на субекта, който да упражнява правата на собственост в едно търговско дружество. Няма критерии дали правата на собственост да се упражняват пряко от министъра или дружеството да стане дъщерно и тези права да се прехвърлят на съответното холдингово дружество чрез увеличаване на неговия капитал с непарична вноска. Това създава риск от прилагане на субективен и непоследователен подход без ясни мотиви за преструктуриране на търговско дружество (промяната на принципала, който да упражнява правата на собственост в тях). Към края на 2019 г. 56 на сто от стойността на дълготрайните материални активи на търговските дружества от системата на икономиката, са собственост на дъщерни дружества и министърът на икономиката няма преки правомощия за вземане на решения във връзка с тяхното разпореждане. Друг важен аспект, който има финансово изражение за бюджета - дъщерните дружества не правят отчисления от печалбата/не разпределят дивидент в полза на държавата (т.е. в държавния бюджет), а отчисленията от тяхната печалба (в случай че има такива) се правят в полза на съответното холдингово дружество, чиято собственост са те.

Министърът контролира пряко дружества като „Плод – Зеленчук” ЕООД, гр. Габрово, но не и публични дружества като „Кинтекс“ ЕАД и „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД

По баланса на Министерството на икономиката към 31.12.2019 г. са заведени дялове, акции и съучастия в размер на 2, 26 млрд. лв. Дружества с държавно участие в капитала, в които МИ притежава дял са 97, от тях 54 са действащи, 22 са в процедура по ликвидация, а 21 дружества са в процедура по несъстоятелност.

През одитирания период министърът на икономиката упражнява пряко правата на собственост на държавата в следните действащи търговски дружества с 50 и над 50 на сто държавно участие в капитала:

№ по ред

Търговско дружество

Притежавана собственост

1

„Българска агенция за експортно застраховане“ ЕАД

100%

2

„Национална компания индустриални зони” ЕАД

100%

3

„Държавна консолидационна компания” ЕАД

100%

4

„Българска банка за развитие“ АД

99.99%

5

„София Тех Парк” АД

89.19%

6

„Плод – Зеленчук” ЕООД, гр. Габрово

100%

7

„Пазар за плодове, зеленчуци и цветя” АД, гр. Сливен

94.36%

8

„Еко Антрацит“ ЕАД

100%

9

„Екоинженеринг – РМ“ ЕООД

100%

10

„Матхим“ ЕООД

100%

В рамките на одитирания период притежаваните от държавата акции и дялове в дружествата „Еко Антрацит“ ЕАД, „Екоинженеринг – РМ“ ЕООД, и „Матхим“ ЕООД са внесени под формата на непарични вноски в капитала на ДКК ЕАД.

ДКК ЕАД и дъщерните ѝ дружества не са обект на този одит, поради това че тя е включена самостоятелно за одит в Програмата за одитната дейност на Сметната палата за 2021 г.

Оказва се, че министърът на икономиката упражнява правата на собственост на държавата в „Плод – Зеленчук“ ЕООД, гр. Габрово – дружество, което e със собствен капитал на стойност 272 хил. лв., активи в общ размер на 285 хил. лв. и приходи от оперативна дейност от 146 хил. лв.

В същото време търговски дружества, които са със значителни (в пъти по-големи) обороти, управлявани активи и собствен капитал, не са под прекия контрол на министъра, защото са със статут на дъщерни дружества. Такъв пример са дъщерните на ДКК ЕАД дружества: „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД със собствен капитал от 290 млн. лв., управлявани активи за 474 млн. лв. и приходи от оперативна дейност над 254 млн. лв.; „Кинтекс“ ЕАД със собствен капитал от 81 млн. лв., активи за над 157 млн. лв. и приходи от оперативна дейност 120 млн. лв.; други дружества от отбранителната индустрия като „Нити“ ЕАД и „Авионамс“ АД; „Еко Антрацит“ ЕАД, „Монтажи“ ЕАД.

Сметната палата е изследвала две извадки на търговските дружества, в които министърът на икономиката упражнява правата на собственост на държавата: на действащи търговски дружества с 50 и над 50 на сто държавно участие в капитала („Българска банка за развитие“ АД и „София Тех Парк” АД); две търговски дружества с 50 и над 50 на сто държавно участие в капитала в процедура по ликвидация („Месокомбинат Плевен“ АД /л./ и „Божур“ ЕООД /л./)

Българската банка за развитие кредитира големи предприятия с половината от кредитния си портфейл в разрез със своята мисия

Българската банка за развитие (ББР) АД и дъщерните ѝ дружества не са контролирани ефективно и очакваните ползи за обществото от тях не са постигнати в достатъчна степен. Мисията на ББР е да спомага за развитието на българската икономика, като насърчава износа и подпомага реализацията на икономическата политика на държавата по отношение на малките и средните предприятия. Законът за ББР обаче дава възможност и за чисто търговско кредитиране от банката. Посоченото обстоятелство и липсата на индикатори за измерване на изпълнението на нейните стратегически цели, и на ясен фокус върху приоритетни отрасли, производства и сектори на икономиката, към които да насочва ресурсите си, поражда риск ББР АД да се отклони от своята основна мисия и да кредитира големи предприятия.

Големите предприятия са обект на съществено кредитиране, като финансови ресурси за тях представляват близо половината от кредитния портфейл на банката. При тези кредити водещ подотрасъл е производството на тютюневи изделия, с близо 50 процентен дял от предоставените кредити за 2018 и 2019 г. Сред другите дружества с кредитна експозиция, надхвърляща 10 на сто от общата стойност на отпуснатите кредити, са: предприятие за производство на кокс и рафинирани нефтопродукти; търговска верига за техника; дружество, работещо в сферата на телекомуникациите и далекосъобщенията и др. От кредитите на големи предприятия, малко над една трета са кредитите, предоставени на едно предприятие, работещо в сектора на тютюневата промишленост.

Кредитите, предоставени на малки и средни предприятия (МСП) преобладаващо са насочени към предприятия, занимаващи се с производство и разпределение на енергия.

През одитирания период не е осъществяван контрол на възнагражденията на ръководните органи на ББР АД и дъщерните ѝ дружества.

Възнагражденията на членовете на Управителния съвет на ББР АД са около 2 пъти по-високи от тези на УС на Българската народна банка. Допълнително членовете на УС на ББР АД са участвали и в ръководните органи на дъщерните на банката дружества, като за заеманите позиции в някои от тях са получавали възнаграждение, около 30 на сто от възнагражденията им като членове на УС на банката. Така едно лице може да участва, както при вземането на решение за собственото си назначаване в ръководството на дъщерното дружество, така и при определяне на възнаграждението, което да получава на съответния ръководен пост.

Средната продължителност на процедурите по ликвидация на дружества е над 17 години

Установени са проблеми при ликвидацията на дружествата – няма изисквания за критериите за определяне и продължаване на срока за завършването на ликвидация. Ето защо процедурата по ликвидация на „Месокомбинат-Плевен“ АД (л.) е продължила прекалено дълго - над 20 г., въпреки че още към 2007 г. имуществото на дружеството е осребрено и са удовлетворени кредиторите му. По време на дългата процедура са загубени около един милион лева, тъй като е извършено противоправно деяние след като значителни публични средства с години са оставени по банкова сметка на дружество с преустановена дейност. Държавните интереси не са защитени в достатъчна степен.

Продължителността на ликвидационната процедура на „Божур“ ЕООД (л.), гр. Ямбол, е 21 години до края на 2019 г., а през 2020 г. е назначен нов ликвидатор.

Изборът на членове на органите за управление и контрол и на ликвидаторите на търговски дружества с държавно участие и техните дъщерни дружества се осъществява без прозрачна конкурсна процедура, основана на професионалните умения, компетенции и опит на кандидатите, и без съобразяване с предмета на дейност на съответното дружество.

Сметната палата е дала 10 препоръки на министъра на икономиката, които трябва да бъдат изпълнени до 10 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нали

    25 1 Отговор
    за това са го сложили , да затваря очи ! И уши !

    Коментиран от #16

  • 2 едва ли винаги

    18 1 Отговор
    Зависи за какво , за нуждите на чекмеджетата сигурно ги е контролирал на къс повод със строг нашийник.
  • 3 Мой

    19 1 Отговор
    Напротив, много ефективно си ги контролираш но не в полза на държавата.
  • 4 Мутренския отпадък

    22 1 Отговор
    Тиквена подлога.
  • 5 Оказва се

    17 0 Отговор
    че нищо не е контролирал, а усвоявал."Браво", бе! И после защо ви чегъртали!
  • 6 И над

    14 0 Отговор
    Плевня чадър естествено !
  • 7 гост

    16 0 Отговор
    тая шушумига министър и ше чакаме ние обикновенните граждани оправия хахахаахах
  • 8 Българка

    20 0 Отговор
    Питам защо още не са скъли з@д..ка на Караниколов от разпити каквао е пренасял самолета , на чийто борд се вози миналата година до ОАЕ с товари от и за фирмите на приятелите на Борисов и Доган Иван Пилето и Пеевски. След публичната лъжа, която лъсна, че получаваме помощни средства против ковид, остава въпросът- В каква контрабанда е замесен Карани9колов. Публично е ясно и че е близък с Пеевски и за това беще уволнен. Публично е ясно и че не си е вършил работата ,не е оказвал контрол и от това има щети.
    Съд и затвор!
  • 9 kvy

    14 0 Отговор
    Егати......ако работиш в частна фирма и шефа ти изкара такива констатации за теб, автоматично си най малкото с намалена заплата и длъжност. А тук какво? Едни препоръки и толкова.
  • 10 За сметка

    20 0 Отговор
    на това този престъпник кара поръчково БМВ за 190 хиляди лева!!! Утре роби пак пред урните и си изберете ГРОБ!! Вие сте тяхните крепостни селяни!!
  • 11 Косе Босе

    18 0 Отговор
    Поредният БОЙКОВ бушон , който изгаря , за да може Борисов да свети !
  • 12 буци тъпото

    9 2 Отговор
    Ние сме най-подготвените , най-можещите , най-мъдрите , сега ще строя един кабинет пред Радев да види той какви кадри имаме.
  • 13 МнениЕ

    13 0 Отговор
    Тоя се покри след парсата от удара с Пилето и фурмите..
  • 14 Работа. Работи работа

    9 0 Отговор
    Гербераска работа
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ал Сакалиба

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нали":

    Министъра на Икономиката "Караплюмчо"-,
    Емил Караниколов,
    ще го запомня ,
    като доставчик на фурми, след разтоварване,
    на самолета с милиардите в Дюбай!
    Винаги трябва да е полета "пълен- пълен",
    та чак препълнен!!!!
  • 17 веселяк

    7 1 Отговор
    Момчето не е виновно! Квото каже Баце и колкото фърли от жипката!
  • 18 българка

    7 0 Отговор
    И тиквите пак се канят да гласуват за ГЕРБ!
    Ако имахме истински журналисти, а не булю-булю лигльовци, тази история щеше да влезе във всеки дом и хората щяха да разберат най-после, че се самоубиват, като гласуват доверие на престъпната групировка ГЕРБ!
  • 19 Гост

    4 0 Отговор
    Чи то, да контролира, въобще не му влиза в задълженията, на тоя послушен пудел! Контролират други, тоя тъпак само обира пешкира! Такива като тоя под път и над път, ама всичките искат да са бушони, по собствено желание
  • 20 КРАДЦИИИ!

    3 0 Отговор
    Е сметни го по 12год. И ще се разбере каква е загубата само от тази мушингия! Ако не бяха тези боклуци на власт а едно нормално правителство, къде гледа и своите и на народа интересите в момента Румъния (къде спасила сезона в Бг тази година) щеше да ни диша прашоляка.. Тези не искам да ги съдя, но са си за доживотен тъмничен затвор! ВСИЧКИТЕ!!!
  • 21 Гай Турий

    1 0 Отговор
    Тая гнида, патерица на тиквата, следва да изпълнява препоръките в затвора!
  • 22 Герберджия

    2 0 Отговор
    И тоя цървул твърдеше, че бил назначен като експерт!? Къде ли ръси сега експертни знания, нанасяйки нови загуби на държавата!
  • 23 Варна

    2 0 Отговор
    Аз не знам какво трябва да се очаква, от "калинка"?
    Тоя папур няма 2 дни трудов стаж да не говорим, че образованието му е юридическо.- Сиреч общо с икономиката ..- "0"
    Току що завършил и става директор... - Какъв трябва да е резултата?
  • 24 В пъти

    1 0 Отговор
    По-в час от Киро
  • 25 Мишо Бирата

    1 0 Отговор
    Копилето с Поршето е за затвора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове