Last news in Fakti

1 Септември, 2021 10:44 1 837 30

Министърът на културата: Бюджетът е изяден до стотинка

  • проф. велислав минеков-
  • велислав минеков-
  • култура

Ще прося пари за актуализация, за да оцелеят тетри, музеи, сподели проф. Велислав Минеков

Министърът на културата: Бюджетът е изяден до стотинка - 1
Кадър: NOVA

„Предложените мерки от главния държавен здравен инспектор се приемат и отхвърлят. Почти няма значителни щети върху заплатите на работещите в театрите. Иначе щетите към държавата са ужасяващи. Приходите са силно намалели и държавата покрива една огромна загуба от близо 20 млн. лева за миналата година”. Това заяви пред NOVA министърът на културата проф. Велислав Минеков, коментирайки последиците от коронавирусната пандемия в сектора.

Той коментира и дали е реалистично предложението театрите, например, да работят, като допускат само ваксинирани и персоналът също е имунизиран.

„За това не е нужна кой знае каква алгебра. Представете си процента на ваксинирани. Представете си процент от процента на ваксинираните, който ще пожелае да отиде на театър, кино или в опера. Трябва да се измисли вариант, който да бъде като донякъде миналогодишния, но не с тази огромна загуба”, уточни проф. Минеков.

По думите му опасността не е само по отношение на публиката. „Спомням си, че миналата година тя беше ограничена. Целият състав, който е на сцената, той не беше на 50% - какво правим с тези, които работят там. За трупата трябва също да се помисли. Какво правим с тези, които произвеждат този артефакт. Как репетират - през компютър, интернет?”, добави той, като допълни, че по-строгите ограничителни мерки нанасят щети на културата.

Съдбата на остров „Свети Кирик” („Свети Кирил")

„Държавата не е добър стопанин, когато се управлява от крадци и мошеници. Това беше причината и за миналогодишните протести, в които участвах от сърце. Това е само един от паметниците на разрухата, който имаме. Не съм очаквал, че мога да срещна толкова щета в цялата страна. Видях неща, които са потресаващи”, каза той.

Относно средствата за бъдещето на острова, проф. Минеков каза, че до момента е имал две срещи с посланика на Франция. „Разговорът е за съдействие по отношение на това да се създаде един културен център, включително и арт колония, каквато в България нямаме. Бюджетът е изяден до стотинка. В момента ще прося пари за актуализация, за да оцелеят тетри, музеи”, уточни министърът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    17 7 Отговор
    Ми мого ядете, бе! Слаб скулптор, слаб министър, слаб...
  • 2 Гечко

    15 1 Отговор
    Лоша работа… Ся ко ши пием?
  • 3 Боко лакомията

    10 8 Отговор
    Мммм, вкусно беше!
  • 4 бл.134 в Зап. парк

    11 0 Отговор
    Взимай заем. К,во се оплакваш. Може и да не го връщаш ....като всички останли
  • 5 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    То затова и за спасяване на Халите няма.
  • 6 МИНЕКОВ

    13 3 Отговор
    МАЙ Е ПО ЛЕСНО ДА СИ НА УЛИЦАТА ДА ВИКАШ И ХВЪРЛЯШ КАМЪНИ....АМА СЕГА ТИ СЕ СПЕЧЕ ЖИВОТА....ОТГОВОРНОСТ БРАТЧЕ.....НЕ НАМЕРИШ ЛИ ПАРИ, ТЕ ИЗХВЪРЛЯТ....ПАК НА УЛИЦАТА

    Коментиран от #10

  • 7 Ъъъчко

    18 3 Отговор
    Един въпрос не ни дава мира, независимо кой е на власт Министрите на културата само по критерий, "кой най-много алкохол може да изпие" ли ги избират ???
  • 8 гост

    9 4 Отговор
    Кой е този?

    Коментиран от #9

  • 9 кикирикииии

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    На пияница прилича.
  • 10 ДОСТАТЪЧНО

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "МИНЕКОВ":

    Публикувано във факти.бг: Приходите са силно намалели и държавата покрива една огромна загуба от близо 20 млн. лева за миналата година”.
  • 11 Ядеитн

    6 2 Отговор
    Я кат чуя за културо и са фащам за кобуро. На къра културо нито са яде, нито са пий. Саде беля работа.
  • 12 666

    9 0 Отговор
    Една от истината за намаляване на парите за театър ,кино и други културни развлечения е ОЦЕЛЯВАНЕТО в България на голяма част от народа .Така се опростачва един народ ,дръж го изкъсо с мизерна заплата и високи цени на храна и ток и вода ... за КУЛТУРНИ МЕРОПРИЯТИЯ пари няма да останат . п.п. не важи за сите българи ,мутри те и айдуците в тая държава са наслаждават на чалга маанета и кючеци .Често ми са случва да гледам убава девойка да слиза от джип ,отваря вратата а от вътре маанета ...те това и положението ,вирнати крачета в повечето случай ,чалга кючек и сеир .Опростачването върви с пълна пара .Накрая за българското кино ,пълна трагедия .
  • 13 МИНЕКОВ

    10 1 Отговор
    НЯМА СА ПЛАШИШ.......ЩО ДЪРЖАВАТА ДА ДАВА ПАРИ ЗА КУЛТУРА, ЩОМ НАРОДА НЕ ДАВА ПАРИ ЗА КУЛТУРА.......ЩОТО НАРОДА Е ГОЛ И ГЛАДЕН.......
  • 14 Мунчо Радев

    10 2 Отговор
    Тоз е томрук грозен и темерут
  • 15 Amix

    9 3 Отговор
    Ужасно противен човек
  • 16 Е как успя

    7 4 Отговор
    за 3 месеца да опоскаш всичко като хлебарка. Доста си огладнял на жълтите павета.

    Коментиран от #22

  • 17 МИНЕКОВ

    6 1 Отговор
    ЩОМ НАРОДА НЕ ДАВА ПАРИ ЗА КУЛТУРА, ЗАКРИВАЙ КУЛТУРНОТО МИНИСТЕРСТВО.....МИНЕКОВ, МАЙ Е ПО ЛЕСНО ДА ВИКАШ ПО УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ЩОТО ДА УПРАВЛЯВАШ...НЕ МОЖЕШ
  • 18 9424

    9 0 Отговор
    Господине,първо си сменете шефа на отдел театър,и направете там проверки,там са пълни некадърници и мафиоти.Всички конкурси за театри са предварително нагласени(дори и сега) от некадърната шефка.(послушната душа на Банов)Има директори сложени от Караянчева.Проектите се раздават на едни и същи техни хора.Има губещи театри където синдикални лидери повече от 10години не са стъпвали на сцена и получават заплати.Направете си проучване за всеки театър и тогава търсете пари.
  • 19 2345

    8 1 Отговор
    Срам за България е интервюто на Минеков. След арогантния неслучен банов се появи още по-голямото недоразумение Минеков - нищо друго от ужасяващо, ужасно и други подобни. Как може министърът на културата да говори за културните продукти като за"артефакт"?!
    А пък това да се отърве от Св. Кирик и да го даде на община Созопол?! Как бе, как пък един не се намери дето милее за България и за нейната култура
  • 20 МИНЕКОВ

    4 1 Отговор
    ЗАКРИВАЙ МИНИСТЕРСТВОТО...ПОЛЗА ОТ ВАС....НИКАКВА
  • 21 Биби Долапчиев

    4 1 Отговор
    Ма кат нема пари да прави статоетки бе!
  • 22 сирене

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "Е как успя":

    Банов като направи бюджета за култура 0% от БВП, така. Пари отдавна няма. Да не говорим колко от драскачите тук за последно са закупували билет за културно мероприятие последните 5 години.. Така че сънародници мили, сами сме си виновни. Тези новини който и красавец да ни ги каже, фактите са ГЕРБ опоска каквото е имало за пари.. Мислете сега за кого ще гласувате по добре..
  • 23 9294

    1 1 Отговор
    Добре че сменихте шефа на нфк. Там също има хора и организации които са абонирани постоянно за проектите. А пък в МК тази директорка набира комисии които знаят предварително кого да изберат. Всички знаят кои са тези нагаждачи. И това става със знанието на Х. Мутафчиев. Мафия.
  • 24 Един от народа

    1 0 Отговор
    Ако направите справка ще видите че не е виновна само пандемията. Има теати и преди това с големи дългове които се покриват от дуржавата и покриват интересите на определени партии. Не си дават зор за работа. Защо трябва да се плаща и да се продължава с този лукс
  • 25 Истината за

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Държавата не е добър стопанин, когато се управлява от крадци и мошеници".

    Особено,когато се управлява като пр-естъпник като теб!
  • 26 защо така

    0 0 Отговор
    @ Мария Атанасова

    Защо във факти не е отразен снощния концерт на Пласидо доминго и Соня Йончева.
    Защо не отразихте, че Пласидо, Соня и целия свят чакаше 15 минути Зеления чорап Дон Джовани да благоволи да дойде за да почне концерта.
  • 27 Един от народа

    0 0 Отговор
    Той не е настоявал да го чакат. Това е тяхно желание. Той е човек на точността, сигурно нещо се е случило. Не трябва от всичко да се прави от мухата слон. Превърнали сме се в най-жалката нация. Хората в другите страни са весели, щастливи, усмихнати, а ние гадни, отчаяни и заядливи
  • 28 Валя

    0 0 Отговор
    А защо не се направи реформи и в театрите? Актьорите на свободна практика се спукват от работа, а държавните театри работили, не работили актьорите получават заплати. Лятото всички на море. Знам хора които са артисти и от години не са играли а получават заплати. Трябва да се спре това безобразие
  • 29 бабаяга

    0 0 Отговор
    Независимите артисти са на варварска произвола! Типични неудачници са Бг. властите и не е логично така да се изтазава който и да е народ 1300г.
  • 30 Alex

    0 0 Отговор
    За баща му горе-долу поназнайваме нещо,но тоя кой беше...Аааа,не е ли тоя от тримата Отровни,дето където види нещо като култура,гледа да уволнява,да изчегъртва и да внася грубиянщина и простотия?!Сигурно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове