Last news in Fakti

6 Септември, 2021 07:10 1 771 26

Ето как България ще чества Съединението

  • съединение-
  • чествания-
  • празник-
  • тържества

Тържествени прояви предстоят в цялата страна

Ето как България ще чества Съединението - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът и министърът на отбраната ще участват днес в Пловдив за тържествата по случай 136-та годишнина от Съединението на България.

В 10:30 часа президентът Румен Радев ще посети катедрален храм "Пресвето сърце Исусово" в Раковски. Държавният глава ще проведе среща с католическата общност в града, съобщава прессекретариатът на президента.

В 12.30 часа Румен Радев ще бъде в село Белозем, където ще проведе среща с кмета Виолета Петрова. Президентът ще посети църквата "Св. Георги Победоносец" и ще разговаря с жителите на селото.

В 20:30 часа на площад "Съединение" в Пловдив държавният глава ще участва в честванията по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 20.45 часа президентът ще произнесе слово. На тържествената церемония в Пловдив ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържествената проверка (заря) в Пловдив, посветена на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тя ще започне в 20:30 ч. на площад "Съединение" в града и в нея ще участват представителни блокове от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Командващ зарята ще бъде командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

Представителни военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националния военен университет и Националната гвардейска част ще участват в тържествата за отбелязване на Съединението на Княжество България с Източна Румелия в цялата страна. Военнослужещите ще отдадат воински почести на загиналите за национално освобождение и обединение.

От 10:30 ч. военнослужещите от 2-ра механизирана бригада и военно формирование 24 620 - Свобода ще поднесат венци и цветя пред паметника на Съединението в Градската градина.

В празничния ден, на 6 септември, в град Неделино военнослужещи от 101-ви алпийски полк - Смолян и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски ще отбележат деня на Съединението с тържествена проверка (заря), която ще започне в 21:00 ч.

В Стара Загора с тържествен военен ритуал от 10:30 ч. представителни формирования от 2-ра механизирана бригада ще поднесат венци и цветя пред паметника на "Защитниците на Стара Загора".

Военнослужещите от Бригадното командване ще участват в ритуали по полагане на венци и цветя в знак на признателност, които ще започнат в 10:30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912-1918 г. във Враца и в 11:00 ч. на централния площад в Сандански.

Военнослужещи от военно формирование 22 160 в 11:00 ч. ще поднесат цветя пред паметника на 4-и пехотен полк в Плевен.

Военнослужещи от 4-и артилерийски полк в Асеновград ще отдадат воински почести и ще поднесат венци пред паметните плочи на Пере Тошев в града (от 9:30 ч.), пред паметната плоча на Конушенската чета в с. Конуш (от 11:00 ч.) и пред паметника на поп Ангел Чолаков в с. Новаково (от 13:30 ч.).

Денят на Съединението ще бъде отбелязан тържествено и в Хасково, където от 11:00 ч. пред паметника на Незнайния воин на площад "Свобода" ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя с участието на военнослужещи от военно формирование 52 740 от състава на 2-а механизирана бригада.

В Русе представителни части от военно формирование 32 420 ще участват в честването на празника, което ще започне в 11:00 ч. на площад "Александър Батенберг" пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война.

Курсантите от Националния военен университет ще участват в ритуалите за отбелязване на Деня на Съединението във Велико Търново, където в 10:30 ч. пред сградата на общината ще бъде издигнато националното знаме на Република България, а в 11:00 ч ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника Майка България.

Представителни формирования от Военноморските сили ще участват в тържествата за отбелязване на 136-ата годишнина от Съединението на България във Варна и Бургас.

В София в празничния ден в 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. В деня, в който отбелязваме Съединението, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще предложи на своите посетители една историческа разходка 136 години назад с изложбата "София - столица на обединена България". По повод празника постоянната експозиция и временните изложби на Музея извънредно ще бъдат отворени за посещение със стандартното работно време (от 10:00 ч. до 18:00 ч.).

Източник: novini.bg


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    5 15 Отговор
    Само Бойко е обединител на нацията!🚙💨

    Коментиран от #9

  • 2 Честит празник българи🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    12 5 Отговор
    Въпреки всичко, България ще пребъде!

    Коментиран от #4

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 5 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БРАТЯ И СЕСТРИ БЪЛГАРИ
    ДА ЖИВЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 торнадо

    3 12 Отговор
    Рундьо Демагогов Резидентов пак ще многословничи.
  • 6 Засрами се

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Раданч Татлъту":

    и се запитай ти с какво помагаш на тази страна ?

    Коментиран от #7

  • 7 Раданч Татлъту

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Засрами се":

    Не и помагам,отдавна съм се изнесъл.Аз съм предател.🚙💨
  • 8 Ритуално

    10 4 Отговор
    Щом градския транспорт в тази държава не е безплатен за хората на Празника И не се извадят бъчвите с безплатно вино и да се завъртят чеверметата по площадите за да пие и да празнува народа, не ме интересува по какъв друг начин ще се чества Съединението...!!!
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    БОЙКО е престъпник а не е обединител

    Коментиран от #10

  • 10 Раданч Татлъту

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А здравето е най-големото богатство,не ли?🐷

    Коментиран от #12

  • 11 Аз ше чествам с турска музика

    4 5 Отговор
    И турски гозби
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Раданч Татлъту":

    БОЙКО не се грижи за ЗДРАВЕТО на НАРОДА
    ДОВИЖДАНЕ
  • 13 хаберих

    11 0 Отговор
    В България вече няма Съединение,а отдавна властва разединението. За пари и за власт.
  • 14 цербер

    3 0 Отговор
    Румен Радев ще бъде в село Белозем, където ще проведе среща с кметицата Виолета Петрова.
  • 15 каква гордост

    8 0 Отговор
    съединение се прави с единомишленици,а тук е орел,рак и щука!
  • 16 Цвета

    8 2 Отговор
    Ако в България имаше действително съединение,нямаше 2,2 милиона българи да изоставят родината си и да побегнат в странство. Безхаберие,беззаконие,недомислие и отчайваща бедност не водят до Съединение!
  • 17 Гошо

    2 1 Отговор
    Нека все пак да не забравяме и кое предизвика съединението а именно Берлинския конгрес
  • 18 Края на бегето започва след 1876г

    4 2 Отговор
    Поставено е начелото на болшевишко комунистическо дс милиционерско мутренско българско робство
  • 19 Срам и позор е за мен да се наричам беге

    2 4 Отговор
    Не мога си избера съдбата ама поне мога да направя така че да немам деца и те да са нещасни че са беге
  • 20 Иван

    6 1 Отговор
    Нито гражданите са граждани в тая държава.Нито политиците политици.Кой е гражданин тоя къде не се осигурява взима си заплата без да я облага и тегли една майна на държавата ли?Или работодателите ни ганьовци,къде имат по 50 джипа в гаражите си и крият данъци в офшорки.Или политиците крадливи където всеки гражданин го дава много философ към тях,но не може и не иска да им търси сметка,за да живее той гражданина както иска,а не както политика иска.Представям си с днешното поколение папурковци,ако трябва да има обединение по скоро ще е разидинение.
  • 21 дядото

    3 0 Отговор
    празник,а от екраните ни заливат с помията си днешни и бивши политици и властници.без срам и свян нито от историята,нито от хората.няма ли един от тези боклуци да намери сили и се извини.поне на предците ни,създавали българия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тото 1 и Тото 2

    2 2 Отговор
    А бат Бойко де е ? Що го нЕма тоз чиляк ? Народът реве за него и от него !
  • 26 ОШипка радефф

    1 0 Отговор
    ОЧАКВАТ радефф С РАЗВАЛЕНИ ДОМАТИ И ПИПЕР ! ИМА БОЛ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове