7 Септември, 2021 19:27 2 644 41

"Александровска" болница е заплашена от фалит, загубите ѝ са над 70 млн. лева

  • александровска-
  • александровска болница-
  • проф. костадин ангелов-
  • костадин ангелов

От 2013 г. насам всяка година са генерирани текущи загуби от порядъка между 3 и 6 млн.лв. годишно, обясни на брифинг директорът на лечебното заведение Атанас Атанасов

"Александровска" болница е заплашена от фалит, загубите ѝ са над 70 млн. лева - 1
Бившият директор на лечебното заведение проф. Костадин Ангелов, снимка: БГНЕС

Общата финансова загуба на Александровска болница към момента е над 70 млн.лв. Но това е загуба с натрупване през годините, тоест от 2013 г. насам всяка година са генерирани текущи загуби от порядъка между 3 и 6 млн.лв. годишно. Това обяви на брифинг днес Атанас Атанасов, директор на Александровска болница, който заема този пост от началото на юли тази година.

Цитиран от БТА, Атанасов обясни, че всяка една година разходите са надвишавали приходите, което в годините е довело до натрупване на обща счетоводна загуба от 70 млн.лв. Друго понятие са просрочените задължения на болницата, които в момента са 35, 549 млн.лева. Това са просрочените задължения, общите задължения са около 52 млн.лева, посочи Атанасов. Това са задължения към доставчици. Болницата е търговско дружество и фалит може да се обяви едва тогава, когато стане напълно неплатежоспособна, когато не може да обслужва задълженията си и когато обяви несъстоятелност. В случая болницата не е в такова състояние, но е силно заплашена от фалит. Ако не се намерят инструменти, с които да се погасят в нормални срокове тези 35 млн.лв. просрочия, има опасност самите фирми, доставчиците да заведат съдебни процедури, да ги спечелят естествено, защото болницата е неизрядният договорен партньор и тогава вече с изпълнителен лист могат да бъдат блокирани средствата на болницата и тя да изпадне в пълна неплатежоспособност, обясни директорът на лечебното заведение.

Той каза, че намерението на ръководството е да не се стига до фалит. Предприели сме оздравителни мерки, има разработена оздравителна програма, която надявам се ще успеем да наложим на практика и това ще доведе до излизане от това състояние. Провели сме преговори с всички големи кредитори и с всички по-дребни. Към момента имаме някакви споразумения с тях. По думите на директора кредиторите са готови да изчакат, докато им бъде представен окончателен погасителен план. Ще можем да им го представим, когато вземем решение каква ще бъде структурата на дейностите, в каква степен ще редуцираме разходите и какви външни инструменти за финансиране на тези задължения ще приложим, каза Атанасов.

Той обясни, че в последната година Александровска болница влиза в катастрофално състояние. Като дойдох тук през юни, първият документ, който разгледах, за да се ориентирам за финансовото състояние, беше годишният финансов отчет към края на миналата година. Там фигурираше, че просрочените задължения са около 8,5 млн.лв., съобщи Атанасов. През юли, когато фактически започна работа новият Съвет на директорите, просрочените задължения вече бяха 28 млн.лв. плюс още 6,5 млн.лв. с договорени нови срокове на падежи, т.е. с тях бяха вече над 30 млн.лв. Това значи, че тези предоговаряния на сроковете са довели до излизане от графа "просрочия" на част от задълженията, но практически след изтичане на сроковете им те отново минават в графа "просрочия" и това е причината за тази драстична разлика в отчетите. Но тези задължения реално съществуват към момента, категоричен е директорът на Александровска болница, предаде БТА.

След като направим сметка каква част от разходите можем да редуцираме, имаме намерение да потърсим банкова институция и да изтеглим кредит с ниска лихва и с по-дълъг срок на връщане, с който да елиминираме финансовата тежест от тези наказателни лихви, идващи от предоговорените просрочия. На практика това при една лихва от 3 процента на един банков кредит би могло да спести сериозна сума от наказателните лихви за просрочия. От тези 35 млн.лв. 24,3 млн.лв. са с големи наказателни лихви над 7 процента, останалите 11 млн.лв. са без такива наказателни лихви. Ако за тази част с високите лихви успеем да изтеглим кредит с по-ниска лихва, можем до края на годината да редуцираме поне наполовина просрочията, каза директорът на лечебното заведение.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахим Детхим

    62 1 Отговор
    И чувал да нахлупиш,толкоз ботокс не мош го скри

    Коментиран от #28, #37, #38

  • 2 Ранърса

    64 1 Отговор
    Айде бе от кога го чакаме Ангелов да го ваксинираме.

    Коментиран от #36

  • 3 Грульо

    61 1 Отговор
    Ботоксат да връща парите и ще спаси болницата от фалит. :D
  • 4 В.В.П.

    24 7 Отговор
    аааа,то било от преди 8, г ,!!!.Аз мислех че е по Орешарски .!!Закривай !!!.Така е в пазарната икономика.!!!.Не върви Фабрика,отрасъл,затваря се!!!
  • 5 Жоро

    7 16 Отговор
    Държавата да си напечати 70 млн от новите 2020 банкноти и готово
  • 6 Вълк единак

    45 1 Отговор
    Ботукса изхарчи 70 млн. за чували за т.р.у...по.в.е
  • 7 Директно:

    56 1 Отговор
    Това нещо на снимката, незабавно в затвора!
  • 8 нашия

    43 2 Отговор
    ако не е източена болницата как ще има пари за ботокс и скъпи коли....няма как от едната заплата да стане....
  • 9 asd

    39 2 Отговор
    Ботокс ли си, Цирей ли си ... джапанките, сакчето и тръгвай за Белене, паразит слабоумен!
  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    32 2 Отговор
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬 КОЙ пое болницата БЕЗ дългове и я докара до ТУК ❓❓❓ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬 Някой ще му потърси ли ОТГОВОРНОСТ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #14

  • 11 Професор

    2 43 Отговор
    Нормално е при този хаос който сътвори Радев да фалират болници. И държавата ще фалира. Ангелов не носи никаква вина. Напротив когато той беше директор болницата просперираше.

    Коментиран от #21, #22, #25

  • 12 мии

    16 1 Отговор
    Белите мафиоти да си продадат накраденото за жипки и да се разплати болницата. Защото те не им трябват, не ходят в планината с тях да оказват помощ.
  • 13 Гост

    24 2 Отговор
    КОСТАДИНКА Е ,,ЗАНУЛИЛА,, БОЛНИЦАТА......КРАДЛА ДОЛНА......А,ХОДИ ДА ,,МЪРСУВА,, В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР С НЕГОВАТА ПРИЯТЕЛКА.....ИЗРОДКА
  • 14 нашия

    24 3 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    тоя ботокс може да бъде обвинен почти по целия наказателен кодекс.....стига някой да прояви желание да го направи....
  • 15 Чудо

    2 5 Отговор
    Оня пудел лъже начи..
  • 16 Самосезирал се

    26 2 Отговор
    Единствен той, ботокса може да обясни, че 70 000 000 загуба са печалба и кражби нема. Сичко е на 6!
  • 17 селтак

    17 2 Отговор
    Белата мафия стана по мощна от нарко картелите! Картелите убиват при нужда,белата мафия без нужда!
  • 18 Последния Софиянец

    17 2 Отговор
    Затвор за гейчето Ангелов!
  • 19 CCCPE

    1 18 Отговор
    Hа комунистите не им харесва, защото те окрадоха болницата, защото няма пари за лекарите!!! Hека предишните управляващи да плащат!!!
    Hо благодарение на герб ( пак ще плати загубите ) а коментаторите да се скрият!!!
  • 20 политолог

    2 15 Отговор
    Ей въшким сложили сте го този и чакате малоумните орки да ви правят сеир...всякакви неграмотници се изявяват тук, като изключим миризливите ушанки...
  • 21 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Професор":

    Държава без дълг има ли някъде по света?
    Здравната система е начин да се източват пари и забележи,проблемите в нея са финансови,не се коментира статистика за болни оздравели,т.е. критерия за функционирането и е финансов.
    И като има болни тя работи успешно,така ли е?
  • 22 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Професор":

    Рекордните 244 трилиона USD дължи светът към края на 2018 г., което е три пъти размера на световната икономика. За третото тримесечие на 2018 г. задлъжнялостта е 318%, сочи анализ на Іnѕtіtutе оf Іntеrnаtіоnаl Fіnаnсе. Това е малко под максимума от 320% от БВП достигнат през същото тримесечие на 2016-а. От Международния валутен фонд предупреждават правителствата да предприемат мерки за овладяване на растящите нива на дълга и да запълнят буферите си, тъй като лихвите през 2019-а ще растат.

    За 10 години общият правителствен дълг се е увеличил от 37 трилиона USD до 65 трилиона USD. До 72 трилиона USD се е покачил дългът на нефинансовите предприятия като е достигнал исторически пик от 92% от БВП.

    Коментиран от #24

  • 23 стойчо каруцаров

    9 1 Отговор
    И сега гей-бандитката професорка хирургиня Костадинка Ангелова да си събере пардакешите и у софийския централен затвор заедно със сестра масонката директор на ЦСМП - София : несменяемия крадец и гешефтар д-р Георги Гелев от с. Врачеш !
  • 24 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Повечето от парите у нас са създадени от банките, когато те дават заеми. Единственият начин да има допълнителни пари в икономиката е да се вземат назаем от банките, оставяйки всичко в капана под планината от личен дълг и ипотеки.

    Проблемът:

    1. Банките създават нови пари, когато хората влизат в дългове.

    Когато се вземе заем се създават нови пари. Тъй като хората заемат повече, повече пари се вливат в икономиката. Цялото допълнително харчене на тези новосъздадени парични средства оставят хората с впечатлението, че икономиката се развива добре, което ги насърчава да се заемат още повече. Както дълга върви нагоре, така и сумата на парите също се увеличава.

    2. За всеки лев в обращение, има един лев дълг.

    Тъй като банките създават парите, когато хората вземат назаем, за всеки лев от парите в икономиката ще има един лев дълг. Ако имате 100 лева в банковата си сметка, някой друг трябва да бъде натоварен със 100 лева в дългове. В цялата икономика ще има толкова дългове, колкото са парите.

    Коментиран от #27

  • 25 Жоро певеца

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Професор":

    Не си запознат с детайлите.
  • 26 хахаха

    12 1 Отговор
    Протежето на ГЕРБ, дето го разхождаха с джипката, само за последната година е довело до ЗАГУБА от 10 600 000 лв., бившия здравен министър на ГЕРБ и бившия директор на Александровска болница, дето ни се натрапваше постоянно по медиите и не можеше да осъзнае, че вече не е министър.
  • 27 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    3. Ако искаме повече пари в икономиката, ние трябва да задлъжнеем още повече.

    Ако имаме нужда да увеличим парите в икономиката - например, по време на рецесия - тогава ние трябва да задлъжнеем още към банките. Ето защо правителството отчаяно иска от банките да кредитират отново: ако банките започнат да раздават повече заеми, те ще създадат повече нови пари в процеса, и хората, които ги вземат на заем ще изхарчат тази нови пари в икономиката.

    Но ако финансовата криза е причинена от хора, които имат твърде много дългове, как може решението да е хората да поемат още дългове?

    4. Ако се опитаме да изплатим дълговете, тогава парите ще изчезнат.

    Когато изплащате дълговете си, парите, които напускат банковата ви сметка не отиват при някой друг - те просто изчезват. Това е така, защото погасяването на заема просто е обратния процес на създаването на парите: банките създават парите, когато се правят нови заеми и ефективно "унищожават" парите, когато се изплащат заемите.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Така че, когато много хора се опитват да платят дълговете си по едно и също време, парите изчезват от икономиката. Като резултат от това имаме забавяне, с по-малко пари и по-малко ново харчене от заеми. Когато това се случи, то е като източване на маслото от двигателя на колата: много скоро, всичко спира да работи.

    Това означава, че е почти невъзможно да се намалят дълговете ни без да се причинява рецесия. И вие лично можете да изплатите дълговете си само с помощта на парите, които са създадени, когато някой друг влезе в дълг. Това създава капан на дълга, в който с течение на времето нивото на лична задлъжнялост в икономиката трябва да продължи да се увеличава.

    Коментиран от #30

  • 30 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Има едно единствено решение за прекъсването на този дългогодишен омагьосан кръг. Създаване на пари от държавата и инвестирането им директно в гражданите без посредничеството на банките и без да се влиза в дълг.
  • 31 КАШЧЕЙ

    7 0 Отговор
    Нааглецът Анголовф всеки ден обикаля студиата да агитира за масова ваксинация... и му дреме на оная работа.
    Явно усещането за безнаказаност е много силно!
  • 32 Арменския Поп

    7 0 Отговор
    С любезното съдействие на ГРОБ! И после - що сме нямали довери на политиците и на "специалистите", ,
  • 33 ЦИЦЕРОН

    3 0 Отговор
    Нито за Александровска, Нито за Пирогов, нито за престъпните трансплантации; нито за ББР, нито за Магистралите , ЗА НИЩО НЯМА НИТО ЕДИН ОСЪДЕН! Цял ден в НС тарафелкат за "ваксините" - как да ни ги набия по-дълбоко! секаш няма по-важни проблеми за решаване
  • 34 ВЪН

    7 1 Отговор
    Всички от държавната администрация, а също и даскали, лекари, военни, милиционери - пак гласувайте за Тиквата! След няколко години, дори и държавата да фалира - вие пак си гласувайте за "Бате Бойко" ...... най добрия е той много направи за БГ.... да е на ръба разпад и изчезване
  • 35 Ангелов

    4 0 Отговор
    Ама оставете ги ся теа 70 млн.! Важното е всички да се ваксинирате! Ние денонощно мислим за вас и вашето здраве.
  • 36 Бай ставри

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ранърса":

    Чакайте си реда, първо аз ще го вакцинирам, после вие
  • 37 бай ботокс

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ахим Детхим":

    КОРОНА МОРОНА ПЪК ДЪРПАМЕ И СГЪВАМЕ МАНГИЗИ НАЛИ БОТОКС ????????ГОЛЯМА ЛЪЖА КОРОНА ДОКТОРЧЕТАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАСЛЕДВАНИ!
  • 38 Ужас

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ахим Детхим":

    Служебното правителство всичко ще фалира и все други им виновни
  • 39 Перо

    2 0 Отговор
    Ангелов за затвора!
  • 40 Лудница

    0 0 Отговор
    Наистина олигофренията е пълна,едно време Иван Костов казваше ,че авио компания Балкан е в несъстоятелност и я продаде на безценица,Тея сега искат болници да продават.Безскруполни са в името на парите.Заради такива нищожества света е пълен леш.Конституцията трябва ада се скъса и изгори,това не са 7 или70 лева загуби 70 милиона и няма престъпление няма наказани няма затвор нищо.
  • 41 Табаков

    0 0 Отговор
    "Александровска" болница е заплашена от фалит, загубите ѝ са над 70 млн. лева. Е, И АЗ КАКВО ДА НАПРАВЯ ПО ВЪПРОСА?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове