Last news in Fakti

8 Септември, 2021 19:07 1 769 23

Румен Радев: Необходими са гаранции при провеждането на изборите (ОБЗОР)

  • румен радев-
  • цик-
  • избори 2 в 1

На среща с ръководството на ЦИК президентът отново настоя за публичност при процеса на тестване на машините и активна разяснителна кампания

Румен Радев: Необходими са гаранции при провеждането на изборите (ОБЗОР) - 1
Снимка: Пресцентър

Надявам се ЦИК и изборната администрация да бъдат така подготвени, че да дадат необходимата стабилност и гаранция за надеждност и прозрачност при провеждането на предстоящите избори. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), която се състоя на „Дондуков“ 2 по инициатива на държавния глава във връзка с организацията на предстоящите парламентарни и президентски избори.

Румен Радев посочи, че при определяне на датата за парламентарните избори значително се ограничават възможностите за „маневриране“ във времето предвид факта, че насрочената от Народното събрание дата за президентски избори е последната възможна и предвид върнатия вчера неуспешен мандат за съставяне на редовен кабинет. „В обществото се говори все повече за избори „2 в 1“, но най-важната страна в този дебат е изборната администрация“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че при заявената от ЦИК готовност за организация на избори „2 в 1“ комисията трябва да обмисли много внимателно всяка хипотеза и всички възможни фактори, които в момента се експлоатират за компрометиране на изборите.

По думите на държавния глава, разделението на отговорностите между президентската институция и Народното събрание предполага и отделни кампании, и отделни избори, а и трябва да се има предвид, че в досегашната практика не се е случвало съчетаването на тези два вида гласуване. „От друга страна, отделните избори изискват и много повече финансови средства. А тази година българите вече натрупаха чувствителна електорална умора“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава заяви, че при решаването на различни организационни въпроси за провеждането на изборите, трябва да се отчетат различни хипотези, ако изборите са „2 в 1“. Според Румен Радев, трябва да се има предвид необходимостта от време, която избирателите ще имат, за да се запознаят с електронните бюлетини при самото гласуване при съчетаване на вота. „Хората ще искат да четат внимателно имена и това време трябва да им бъде осигурено. Ако някой иска да гласува само на едните избори и да пропусне другите, също е важно как да се придвижи по-бързо напред или назад, или да се откаже. Надявам се да успеете софтуерно да оптимизирате тези процеси“, заяви президентът.

Както и при провеждането на отминалите парламентарни избори, и за предстоящия вот държавният глава настоя за откритост при процеса на тестване и сертифициране на машините за гласуване и техния софтуер. „Още веднъж призовавам за публичност на методиката, за тестване и това да бъде открито за всички политически партии, неправителствени организации, граждани“, заяви Румен Радев. Президентът призова и за по-активна разяснителна кампания за гласуване, тъй като това ще се отрази на провеждането на вота. Той настоя и за своевременно стартиране на обучението на членовете на изборната администрация. Според Румен Радев е необходимо да се отчита и фактът, че при избори „2 в 1“ ще се съчетаят и две отделни предизборни кампании, което вероятно ще доведе до двойно по-малко ефирно време за участниците в двата вота и до потенциални конфликти по тази тема.

„ЦИК винаги е в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те и дали в един и същи ден се произвеждат повече от един вид избор“, заяви Камелия Нейкова – председател на ЦИК. Тя посочи, че „и технологично, и организационно е възможно изборите да се проведат 2 в 1“. По думите на Камелия Нейкова, комисията има готовност на базата на анализ на избирателната активност по секции на предходните избори, да се осигурят допълнителни машини за гласуване, за да се съкрати времето за гласуване и да се избегне струпване на избиратели.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бени

    10 2 Отговор
    Викайте партизаните да разтурят параламента.
  • 2 буци

    2 6 Отговор
    Аз предлагам чекмедже гаранция .
  • 3 Бостан голям от тук до ееее там

    11 1 Отговор
    Гаранция Франция, Руменеее пилотеее,батманеее
  • 4 Наблюдател

    8 6 Отговор
    При избори 2 в 1 купеният вот ще се сведе до минимум
  • 5 И се засили пилотът

    13 5 Отговор
    Ентусиазиран, напорист.....към загубата.
  • 6 jorj

    13 4 Отговор
    Лъжците, предателите и мошениците винаги са "загрижени" за тези, които ще изработят да "имат солидни гаранции"!!!!!! От пет години само това си знае.
  • 7 @$_&-

    4 4 Отговор
    Очертава се и третият парламентът да не състави правителство. Единственото решение В този случай е да се сформира нов кръг ЗВЕНО от военните и на 19-ти май да направя тогава което стана на същата дата през 34 година

    Коментиран от #9, #10

  • 8 КЛОУН УШАТ

    13 4 Отговор
    АМИ БРОЙТЕ ОТРЯЗАЦИТЕ БЕ ПИНГВИН ДВИЛИЧЕН
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НИ СТВА

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "@$_&-":

    ТОГАВА Е ИМАЛО ОФИЦЕРИ ВОДЕЛИ РЕДНИЦИТЕ В АТАКА А СЕГА МИШОЦИ ЧАКАЩИ РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ
  • 11 МУНЧО

    11 3 Отговор
    ГАРАНЦИЯ ЗА ТЕБ НИКАКВА, ИЗЛИТАЙ.
  • 12 БСП най крадливата партия

    10 2 Отговор
    Московският шпионин срина държавата.
  • 13 Тия ФАТМАЦИ одзъцкаха всичко !!!

    11 3 Отговор
    ОСТАВКА ФАТМАК !!! КАКВА ГАРАНЦИЯ ИСКАШ .....ДА НАПРАВЯТ СОФТОЕРА НА МАШИНИТЕ ТЪЙ , ЧЕ ДА ТИ ОСИГУРИ ВТОРИ МАНДАТ !!!
  • 14 Протестърът.

    10 3 Отговор
    ДА ГО ПЕНСИОНИРАМЕ ФИГУРАНТА С 300лв ПЕНСИЯ. НАГЛЕЦ.
  • 15 ОСТАВКА ПИНГВИН !

    10 4 Отговор
    Яхвай метлата и отлитай от ДОНДУКОВ ....завинаги !!!
  • 16 Решетников

    10 3 Отговор
    Чехлио кака КУРнела ли ти заповяда така червени боклуци
  • 17 мира

    9 3 Отговор
    Под гаранции се има предвид, че ще бъде преизбран, а не, че изборите ще са честни.
  • 18 АУУУУУ

    9 3 Отговор
    По-точно искаш гаранции за още един мандат.... Ееееехаааа 😂😂😂🤡🤡🤡🤡🤡
  • 19 Павел пенев

    4 7 Отговор
    Г-н Радев не се връзвай на корумпираните гербаджии да правиш избори две в едно. Едните са мажоритарни а другите пропорционални за крадци и послушковци. Всеки ден търсят повод да те компрометират и елиминират за втори мандат. До сега трябваше да са в затвора или ареста най малко,а престъпника от Банкя непрекъснато е на екрана на Кошлуковата телевизия.,който също е за затвора предвид неговото незаконно назначение.
  • 20 Радев вън

    5 4 Отговор
    Кра-тунек, защо не се броят разписките? Явно искаш да ни излъжеш и пак да цоцаш на гърба на всички ни? Е няма как да стане. И да го направиш, то после горко ще страдаш. България не е имала по-ж.а.л.ъ.к президент. За съжаление си с.р.а.м за България и за армията й.
  • 21 Страх и памперс

    4 5 Отговор
    Радев стария нов Президент за ужас на гроб.
  • 22 Радефф

    2 1 Отговор
    Елате пиленца на батко...
    Аз съм се подготвил!
    Машинките си ги зяпайте, тествайте и се карайте, аз само ще ви гледам сеира...
    Важен е резултата обявен от ЦИК!
    А той как се стъкмява, някой ден може и да се досетите, ама това ще е след години, години, годиниии..
  • 23 NIKOLAJ

    2 0 Отговор
    рум€не,ДИШАЙ СПОКОЙНО,$ г€н€рал Д€$И ВИНАГИ ГО ПРАВИМ С КОНДОМ,$ Ч€РВ€Н КОНДОМ КАТО т€б ФАТМАКО!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове