Last news in Fakti

8 Септември, 2021 20:15 2 160 39

Нинова: Няма да отстъпим за пенсиите

  • корнелия нинова-
  • пенсии

Двете заедно са абсолютно възможни, смята лидерът на БСП

Нинова: Няма да отстъпим за пенсиите - 1
Снимка: БГНЕС

Искаме да сме ясни каква е позицията на “БСП за България”. Ще започна по-отдалече. Първо: По време на третия мандат, който ни беше връчен, поканихме партиите на протеста, освен за мнозинство за редовно правителство и за мнозинство по актуализацията на бюджета. Да излъчим свои представители и да уточним текстовете, по които всичко ние - четирите партии, сме съгласни, за да осигурим гласовете в парламента.”

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента, цитирана от БНТ. И допълни:

"Абсолютно отговорно разбираме, че актуализация на бюджета трябва да има. Че не можем да оставим хората на прага на три кризи и на тежка зима без осигуряване на средства за пенсионери, за майки, работници и бизнес, за самоосигуряващи се. Партиите на протеста ни отказаха тези разговори, защото сме си правели пиар.

Второ: Още тогава и до ден днешен предупреждаваме, че ще се случи това, което се случи: плаващи мнозинства, хаос, липса на решения и взаимни обвинения.

Трето: Вчера се приеха две решения с различни мнозинства в парламентарната зала. Първото - на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември като антикризисна мярка.

И второ решение - трайно и занапред и след декември - да се преизчислят пенсиите, като една година стаж вместо с коефициент 1.2, да се изчислява с 1.35. Минималната пенсия да стане 370 лв. и да се увеличи прага на максималната, както и майчинството за втората година да стане 650 лв. Това са решения, приети на две гласувания и категорични за парламентарната практика - приети са.

Прави се опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат преработени под някаква форма. Искам да сме ясни. Ние държим на тях и няма да отстъпим. Не защото е на инат, а защото тези средства са необходими за най-бедните и ощетени хора в държавата - пенсионерите и младите семейства.

Аргументът, че по този начин се взривява бюджетът е абсолютно несъстоятелен. Това е манипулация на общественото мнение. Разликата в тези решения, както са гласувани и както трябва да ги изпълни служебното правителство, е 453 милиона. Това е възможна сума за събиране. Ето защо: цитирам Министерство на финансите от август месец:

"Съпоставени със същия период на предходната годна, постъпленията към юни 2021 г. нарастват с 3.3 млрд. лв., 15.5% ръст в приходите. И това е само към юни. От юни до края на годината има още 6 месеца. И засега събираемостта върви добре". Служебното правителство се хвали, че увеличава събираемостта, че има излишък, че има пари в бюджета, от миналата седмица 200 млн. заем.

И могат да съкратят някои разходи в предвидената актуализация като например - няма нужда КЕВР да си плаща милиони бонуси към заплати от 5 хиляди лв. Тези 13 млн. лв. могат да отидат за пенсии. Оставаме вече с впечатление, че някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това протакане цял ден с почивки, с извънредни заседания е излишно. Абсолютна излишна загуба на време.

Ясни са параметрите - 120 лв. помощ, антикризисна заради ковида, преизчисляване на пенсиите така, както го е посочил служебният кабинет. И изобщо да не ни излизат с приказки, че трябва да вземат от едни, за да дадат на пенсионерите. Това бяха Бойкоборисовски похвати - противопоставяй различни съсловия и управлявай. Има пари за всички. Всеки опит да се внушава, че трябва да се вземе от едни, за да се даде на други, е допълнително разделение, омраза и противопоставяне в българското общество. Продължаваме да твърдим, че двете мерки са възможни, приети са и няма да взривят бюджета. Ще продължаваме да отстояваме тези свои позиции утре и в следващите дни.

Апелираме към всички - за спокойствие, разум и отговорност. Ако продължават така, особено партиите на протеста, не просто ще взривят бюджета, няма да има актуализация. И тогава да се сърдят на себе си. Но ние няма да позволим отговорността да се прехвърля върху БСП.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    16 26 Отговор
    Taзи мъж ли е, жена ли е, или джендър?!

    Коментиран от #18, #23

  • 2 гост

    0 12 Отговор
    СПРЕТЕ КЕМПТРЕЛСИТЕ НАД ГРАДОВЕТЕ КОПЕ,ЕТА МРЪСНИ,ДЖЕНДЪРСКИ !!!!
  • 3 БСП най крадливата партия

    17 27 Отговор
    За 60 години напред сте откраднали на пенсионерите пенсиите, Кали пък ще отстъпите.
  • 4 Станко георгиев

    15 23 Отговор
    "ТЪПА ОВЦА"
  • 5 123

    15 24 Отговор
    Нинова е популистка маймyна. Сеща се за пенсиите преди избори. Тя и Боко ядат от едно корито и са слуги на Сатанистите.

    Коментиран от #7

  • 6 Инатлък

    15 7 Отговор
    Крайният резултат от това боричкане и популизъм ще е, че пенсионерите нищо няма да вземат. Едните ще бойкотират компенсацията, другите индексацията и ядец за пенсионерите.
  • 7 Лора

    4 15 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Самият Борисов го казва многократно пред неговия екип, че Корнелия е на заплата при него.
  • 8 ПЕНЦИОНЕР

    6 7 Отговор
    ......... ДА ПИТАМ... НЯКОИ ЗНАЕ ЛИ... КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДЪРЖИ... ПАЧА ПРЕЗ ЛЯТОТОТО..???... АКО ИМА НЯКОЯ ПЕНЦИОНЕРКА ДА КАЖЕ...... ДНЕС МИ ПОДХВЪРЛИХА ПОЛОВИН СВИНСКО КРАЧЕ.... СВАРИХ ГО В 3 Л ВОДА... ДА ИМА ДА СИ ТОПЯ ПОНЕ 10 ДЕНА.... ЕХ ЕХ... СЪДБА.... ДОВЕПЕРА ПАК ША ПЛАЧЕМ ОД ГЛАТ И МЪКА.... А ... КРАСИВИТЕ... САТРАПИ... СЕДАТ ПОКРАИ ОТРУПАНИ МАСИ С ХАИВЕР.. ПЪРЖОЛИ, КОКОШКИ, ПАТИЦИ, ТЕЛ СТЕКОВЕ, БАКЛАВИ, ТОРТИ..... ЗАШТОО..
    ????
  • 9 Последния Софиянец

    6 11 Отговор
    Кирчо да дойде да си направим партия и да остави Нинова да се оправя в министерството като е толкова отворена.

    Коментиран от #11, #15

  • 10 Шматка

    9 12 Отговор
    Да се съкратят до минимум разходите за президенството и тоалетите на Деса .Австрийският президент се вози в трамвай а нашия в брониран Мерц .
  • 11 Платени Трол

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Софиянец,я ми кажи на какъв език общува Кирил 5ков със семейството си?
    Български или Английски ?

    Коментиран от #12, #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 червен маргинал

    6 10 Отговор
    Гиди ненаядена ...да не казвам каквеа ,че ще ме трият ... Ти ли се се замислила за пенсионерите ,дето в гладните 1996/8-ма си вадила пачки (от незнам си къде) да приватизираш цяло Воншно Търговско Предприятие ...при това само на 28 год . възраст с няколко години трудов стаж ... Аз тогава с висшето си образование ...едва свързвах двата края , че предприятието ми бе закрито , живеех на свободен наем с малко дете и се наложи по 10 -12 000 км да въртя/месец ,като шофьор на камион за да ...ОЦЕЛЕЕМ . Гиди шмекерко такава ... Не се чудя на тези дето още те подкрепят ...нали ги слушам всеки ден по вашата уж "Свободна телевизия" при един РошКОВ... михлюзин на 47 години , пухкав ,розов, с черен перчам ... ни копал, ни се потил ,ни потен вода е пил ....Сите сте такива ... Едни и същи се обаждад и то или изкуфели , нервни ,истерични или баба ти ...Мария на ...90 години дето явно се е пенсионирала ,като БКП -агитатор ...НЕ ви вярвам ...Народен човек съм ,с леви убеждения , НО във вас не виждам тези ,които да ме представляват .
  • 14 бсп

    7 7 Отговор
    От кое няма да се откажете? Да държите на хората ниски пенсиите и да ѝм хвърляте допълнително трохи за по няколко месеца? След това? Вие пак ще си ходите на празненства по хотелите, не те.
  • 15 Къде се буташ

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    При Кирчо.Като ви делят два вагона книги.Нерде картофобелач и чистач в закусвалня, нерде Харвард.
  • 16 масълце

    7 1 Отговор
    Малко масълце в огъня.
    Време е да се преразгледат ВСИЧКИ телкове.
    От 500 000 сега реалните са не повече от 50 100 хиляди.

    Коментиран от #27

  • 17 Ташо

    7 11 Отговор
    Како Кури, ако и да ми обещаеш 2000 лева пенсия,пак няма да гласувам за теб.
  • 18 пешо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Ти ще се жениш ли за нея?
  • 19 Русенец

    8 0 Отговор
    А кога ще настъпите за ваксинирането на р0мите?

    Коментиран от #22

  • 20 Отвратителна лелка. ....

    8 8 Отговор
    Аз съм пенсионер но няма да гласувам за тримата братя(бсп дпс гроб) и златната ябълка.

    Коментиран от #29

  • 21 Доко

    6 1 Отговор
    Тези какво си мислят, че ще трупат предизборни гласове от пенсионерски вот. А тези ощетените , след 01.01.2016г. които останаха без пенсии в следствие на законодателни промени. Излезте българи гласувайте масово така че всички настоящи партии да паднат в канала прокопан от 32години безхаберно управление.
  • 22 Доко

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Русенец":

    Ти жив ром болен от Ковид19 виждал ли си?Защото аз не съм.
  • 23 Няма да подадем оставка

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Безполезна.
  • 24 Тошко

    4 2 Отговор
    Нито крачка назад бабе
  • 25 Истината

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Платени Трол":

    На какъвто си иска! А иначе не можете на малкото му пръсче да стъпите, нещасници!
  • 26 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Циркът в НС бе напълно излишен. Партиите без изключение, на този етап не желаят да актуализират пенсиите на пенсионерите. Единствено приеха увеличение на майчинските на 650 лева и това е. Другото е приказки.
  • 27 номера

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "масълце":

    И държавната администрация трябва да се разгледа и да се понамали бройката. И публичният сектор е ненужно раздут.
  • 28 Нямала да

    2 1 Отговор
    отстъпи?! Стрино, не подвеждай пенсионерите! Не сте гласували бюджет. Не сте наясно какви пари ще имате изобщо, но ти все пак не отстъпвай от нищото! Ти самата всимаш пари от хазната.Нищо не изкарваш, но взимаш. Ти стана по -голям раздавач от Боци
  • 29 ако

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Отвратителна лелка. ....":

    щеш бе, седи си без пари тогава и не се обаждай
  • 30 Бай Шили

    0 5 Отговор
    Тая няма ли кой да я светне, че сегашните пенсионер не са други не са онзи пенсионери от Бай Тошово време. Колкото и да се напъва Нинова БСП повече от 15% няма да вземе на следващите избори. Само 15% от гласувалите за Радев ще гласуват и за БСП, каквито и че да са изборите, ако ще да са и 3в1. Радев ако има нещо в кратуната да направи партия и да ги приключва ГЕРБА и БСПТУ
  • 31 селтак

    3 3 Отговор
    Е то червените бабички са и основният електорат как ше отстъпи! Ма короната ги топи! Има и полза от тоа вирус!
  • 32 Агамемнон

    5 4 Отговор
    БСП е злото от което се пръкна червената българска демокрация на крадливата комунистическа сган ! Тя роди и ДПС, и СДС, и ГЕРБ, нарои отровни люспи и змии навсякъде из държавата и съсипа бъдещето на България ! всичките партии носят родилния белег на червената звезда и заветния паразитизъм на всеки километър ! Цялата тази сган трябва да си иде завинаги !

    Коментиран от #34

  • 33 Голяма Г@д е тая.

    3 2 Отговор
    Борисов в пола , само дето не е проста като Тиквата.
  • 34 Така е приятелю.

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Агамемнон":

    На 29 бях като започна цирка. Емиграция братя.Спасявайте се.Че след 30 г ще е същото.
    В БЪЛГАРИЯ няма елит бе хора.Знаещите са смачкани от прост@ци като Тиквата.Но БКП (БСП) са в основата на блатото станало вече тресавище. Емиграция.Моето семейство го направихме 2009. Не е страшно....

    Коментиран от #39

  • 35 бай Даньо

    1 1 Отговор
    Бяла Курнело, не отстъпвайте! Щом искат откачените протестъри да управляват без вас нека се съобразяват с мнозинството. ха-ха-ха!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 НЕУДОВЛЕТВОРЕН

    0 1 Отговор
    МАЙ ТИ ХАРЕСА ? А? ИСКАЩ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ОТ СЪЩОТО ,КОЕТО ТИ ПОЖЕЛАХ В ПРЕДНИЯ ИЗТРИТ КОМЕНТАР ? А?
  • 39 селтак

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Така е приятелю.":

    Извинявай,ма като ти и твйто семейство сте емигрирали и сте щастливи другаде по светъ,кво си седнал да ръсиш акъли? Айде у лево и не се кахъри за страдалния народ. Да е.... и бок.....!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове