Last news in Fakti

9 Септември, 2021 12:10 3 181 32

Стефан Янев обясни какви решения са взели във връзка с нашествието на мигранти

  • стефан янев-
  • решения-
  • бежанци-
  • мигранти

Той направи уговорката, че независимо от взетите решения има въпроси и теми, които са в дневния ред на обществото и за които трябва да се мисли предварително

Стефан Янев обясни какви решения са взели във връзка с нашествието на мигранти - 1

Стефан Янев увери, че всички структури, които се занимават с пазенето на границата, действат активно и имат готовност да посрещнат всякакви набези. Думите на премиера идват след спешна среща на Съвета по сигурността.

"Предстоят допълнителни действия, едно от които е следното - приготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност по отношение на оградата, да премине извяло в ръцете на МВР, респективно ГДГП", каза той.

"Те ще се грижат за охраната, поддръжката и съпътстващата инфраструктура, както и за системите за наблюдение. Така това ще е централизирано", заяви Янев.

"Допълнително говорихме за необходимостта за изграждане на допълнителна и техническа инфраструктура", каза премиерът.

По думите му другата седмица ще се създаде Секретариат, който ще функционира в рамките на МС.

"Числеността и задълженията му са предварително определени. В постановление на МС създаваме механизъм за временно командироване на специалисти от МВР и службите на сигурност, за да изпълняват тези задължения на Съвета по сигурността. От следващата година ще се назначат специалисти и този Съвет ще функционира пълноценно", обеща Янев.

"Приехме вътрешни правила за организиране и провеждане на заседанията на Съвета по сигурността. Окончателният вариант беше обсъден и приет днес. Пак казвам, дейността по отношение на изпълнението на този закон, е вече добре организирана", заяви служебният премиер.

Той направи уговорката, че независимо от взетите решения има въпроси и теми, които са в дневния ред на обществото и за които трябва да се мисли предварително.

"Една от тези теми е цялото отношение на страната ни към Република Северна Македония и развитието на политическия процес там. Трябва да търсим бъдещи решения в интерес на народите на двете страни. Без да излизаме от рамката, която е приета от българския парламент, ние предлагаме да обсъдим отново политиката на страната ни и да търсим практични решения, които да дадат тези отправни точки в политиката ни, така че да сме разбрани от ЕС, да имаме устойчиви послания, които са от национален интерес", каза той.

По думите му има лек спад на бежанския натиск. "Трудно е да се каже какъв е профилът на мигрантите. Някои от тези хора се представят под чужда националност, особено при липса на документи", обясни той.

В брифинга на Янев се включи и вътрешният министър Бойко Рашков:

Към 5-и септември - показателите са приблизително четирикратно по-ниски в сравнение с тези от кризата през 2015 година. В сравнение с 2020 година имаме шесткратно по-високи такива. Прилагаме достатъчно усилия за задържането на чужденци, които правят опити да минат през границата ни", увери служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    26 3 Отговор
    Някой тества ли ги тия мигранти за Ковид, а ваксина имат ли?

    Коментиран от #5

  • 2 5577

    17 7 Отговор
    Какво ще решават кат нямаш пари бе? Вокален Тодор Живков вожда на днешния президент.
  • 3 Кремльов

    8 14 Отговор
    Емигрантите идват и си отиват а русофилите не си и помислят за емиграция в Русия !

    Коментиран от #12, #25

  • 4 София

    21 3 Отговор
    В центъра на София по градинките, по цял ден се въргалят афганистанчета, всичките по на 20 години и бройкат мадамите. Местните циганки ги обслужват.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сатана

    19 1 Отговор
    Бай Стефан по-добре да каже какво са си хортували вчера с генерал-губернаторката Мустафа ханъм.?
  • 7 ТаУмВзе

    13 2 Отговор
    Директно да им се даде хуманитарен коридор и меркелица да се оправя. И без това сме си чумави и никой не иска да седи на територията.
  • 8 Къна

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "София":

    Сиреч,електоратът на градската десница обслужва Афганските пичове?
  • 9 Последния Софиянец

    18 3 Отговор
    Рашков да прати биячите зад колоните на турската граница!
  • 10 1944

    6 13 Отговор
    зелените чорапи празнуват днес деня на окупацията на българия от ссср

    Коментиран от #17, #27

  • 11 Рошко

    14 1 Отговор
    Предлагам да се товарят на кораби и за фащ, защото те са отговорни
  • 12 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Кремльов":

    И ти си седиш в Льольово и не посмяваш да имигрираш в Испания. Що тъй?
  • 13 Щерев

    6 3 Отговор
    Да разкаже как уреди децата си на дебели държавни заплати
  • 14 Грульо

    8 1 Отговор
    На оружие братя пазители на границата, който влезе незаконно - глоба и кръгом към отдето е влезнал! :D
  • 15 Геро Мустака

    8 0 Отговор
    Ала бала след среща с Мустафа !
  • 16 Недей така

    7 1 Отговор
    Тестване и ваксини за тези, които искат "да се върнат към нормалното". Мигрантите не са в тази група, те могат да са навсякъде, където пожелаят, с всичко, което носят със себе си. Те са част от новото нормално един вид.
  • 17 Гост

    12 9 Отговор

    До коментар #10 от "1944":

    Ама хубаво ни окупира СССР, а? Построиха ни ВЕЦ, ТЕЦ, АЕЦ, пуснахме си лампи в къщите, че и градове си построихме, да не живеем в колибите на село. Па и училища и детски градини, наред с болници и в най-малкото затънтено селце. Че и добивите ни от селско стопанство станаха известни в цял свят. И населението ни се удвои за 20 години, а армията ни беше 20 пъти по-многобройна и по-мощна. Но пък си нямахме етнически партии да ни разединяват.

    Коментиран от #19, #22

  • 18 Гост

    14 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: всички структури, които се занимават с пазенето на границата, действат активно.
    Защо тогава ги хващате чак в Софийско?
  • 19 1944

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    а един мармот завива шоколада в станиол.....
  • 20 ХАОС И РАЗРУХА

    5 7 Отговор
    РAДEВ И EКCПEРТИТE МУ CЧУПИХA ДЪРЖAВAТA. ПAРИТE НA МAГИCТРAЛИТE ИЗЧEЗНAХA, ТOК ВOДA ПAРНO ХРAНИ ГOРИВA ДВOЙНOCКAЧA ВCИЧКO. AКO ТOВA CA EКCПEРТИ ДA ГИ ИЗГOНИМ ВEДНAГA. ТE CИ ГЛACУВAХA ВИCOКИ ЗAПЛAТИ A ЗA ПEНCИOНEРИТE НЯМA ПAРИ. БOКЛУЦИ.
  • 21 най доброто решение

    5 2 Отговор
    е да се махнете веднага,че в ДЪРЖАВАТА Е ХАОС !
  • 22 Aйша

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Убаво сте изнасилвали населението! Питам само
    защо от убаво(Вашето) бягат дори талибаните
    добрали се до тея земи ?
  • 23 Пущунак

    3 1 Отговор
    Ще се раздава вазелин, речници на пущунски и други източни езици с изрази като- Предавам се; Съгласен съм/Съгласна съм; Няма да се съпротивлявам и др.п.
  • 24 БСП на Бунището

    0 0 Отговор
    Тези не трябваше ли да подготвят Избори....Е,Изборите минаха отдавна бе- кво правят там,че и с Македония се захванаха......
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 оня

    1 1 Отговор
    То няма такава простотия, МВР да охранява границата:))
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДЖОТО

    6 0 Отговор
    ПУСНЕТЕ ТОК С-380-ВОЛТА,И НИКОЙ НЯМА ДА ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ!!!
  • 29 Запознат

    2 1 Отговор
    Само обърнете внимание, че вчера Херо Мустафа се срещна със зеления чорап Янев и той днес веднага на съвета по сигурността към МС поставя въпроса за подновяване на диалога с РСМ и респективно смечкаване на тона от българска страна!

    Ако това не е национално предателство, когато изпълняваш задачи на чужди държави в ущърб на българските интереси здраве му кажи!
  • 30 Атанасова

    0 1 Отговор
    С определението по допустимост на искането на ПГ на ГЕРБ-СДС по КД № 18 на Конституционния съд.

    - се изиска от президента на Република България да представи заверено копие от декларацията на Кирил Петков Петков, подадена от последния по чл. 110, във вр. с чл. 65, ал. 1 от Конституцията.

    - се изиска от министъра на правосъдието да представи документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на лицето Кирил Петков Петков към момента на издаване на указа на президента за назначаване на служебно правителство – 10 май 2021 г.

    - се изиска от министъра на външните работи по дипломатически път да поиска писмена информация от компетентен държавен орган на Канада, удостоверяваща наличието или липсата на канадско гражданство на лицето Кирил Петков Петков към 10 май 2021 г.

    - се изиска от Кирил Петков Петков да представи официален писмен документ, от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване.
  • 31 Сър Пичук

    2 1 Отговор
    Много късно и много недостатъчно.
    Служебните проспаха ценно време, докато "чегъртаха" и овладяваха държавата за другия клон на мафията.
  • 32 Здрасти, Стефчо

    1 0 Отговор
    Твоите дечица, които ти лично уреди на блага държавна служба добре ли са ??? Почнаха ли да кльопат от държавните парички ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове