Last news in Fakti

14 Септември, 2021 14:44 848 5

ЦИК обсъжда: В кои секции ще има втора машина за гласуване за вота на 14 ноември

  • цик-
  • машини за гласуване-
  • парламентарни избори

Нови предизвикателства

ЦИК обсъжда в кои от секциите в страната и в чужбина да се постави втора машина за гласуване за изборите на 14 ноември , които ще са едновременно за парламент и за президент и вицепрезидент.

Предложенията са две, а решението се очаква да бъде взето до края на деня, съобщи БНР.

Проектът на решение, представен пред ЦИК, бе втора машина да се постави в секциите, в които през юли гласувалите са били повече от 299, но заместник-председателят на Комисията Димитър Димитров предложи втора машина да има там, където са гласували над 350 на предходните парламентарни избори с аргумента:

"Не мисля, че трябва да се, условно казано, надува броят на машините, защото това е в полза на производителя, на доставчика и прочие. Никой не е правил експерименти колко време ще отнеме и така нататък. Ние имаме възможност да удължим специално изборния ден, ако случайно се случи така, че до 8.00 не могат да гласуват или има останали избиратели".

На работно обсъждане вчера е било договорено втора машина да има в секциите с над 299 гласували през юли, а аргументът е бил дългото време, необходимо за вот „две в едно“ на 14 ноември, обясни заместник-председателят Росица Матева:

"Мисля, че на всички ни е ясно, че трябва да предвидим поне двойно повече време от това, което беше необходимо на 11 юли. Не надуваме броя на машините, а предоставяме възможност и спокойствие, както на нас, така и на избирателите, че във всеки един момент, в който на изборите отидат имат такава възможност. Възможно е да има струпване в края на изборния ден и един от тях да не е достатъчен".

При този вариант ЦИК ще трябва да осигури още 2 500 машини, стана ясно от обсъждането.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Избирател

    2 1 Отговор
    C хaртиeнитe бюлeтини нямa дa имa прoблeм!И бeз тoвa зaдължитeлнo имa хaртиeни бюлeтини.Зaщo ни e тoзи излишeн рaзхoд зa мaшини?Тoвa бeшe нaй-гoлямaтa глупocт нa г-лупaвия 45-ти Пaрлaмeнт.Oргaнизaциятa e прoблeм нa ЦИК,прaвитeлcтвoтo и прeзидeнтcтвoтo!

    Рaзхoдa зa мaшини дa ce пoкриe oт cубcидиитe нa пaртиитe!

    Коментиран от #3

  • 3 123

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Избирател":

    За да не може шефа ти боко да не е на власт, с гласовете на мургавите тролове като тебе.
  • 4 мнение

    1 1 Отговор
    Машинките ще ги отчетем като грешка някой ден, но няма да е скоро.Това че възпрепятстват купеният вот от улицата и по бързо се обработват резултатите е верно. В споровете за и против машините се проявява странна едностранчивост, като се говори само за двете упоменати неща. Странно като казвам имам предвид мълчанието около потенциалната въможност да се изменят резултатите от гласуването.
    Например едва на 9 април т. г. след много усилия на цели тимове в САЩ е установено, че в дънната платка на машините са скрити модерни чипове, с които може да се осъществява връзка с интернет на всички машини. Тъй като повечето компании за машинно гласуване използват сходни технологии, можем с основание да предположим, че машините САЕС на „Смартматик“ (тези, които използвахме ние)също имат скрит модем за комуникация.

    Коментиран от #5

  • 5 продължение

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "мнение":

    . В публикувания от Държавна агенция „Електронно управление“ Доклад за съвместимост на машините на „Смартматик“ с техническите изисквания на ЦИК изрично се отбелязва, че не е била представена спецификация на дънната платка на устройствата. И въпреки това сертифициране е направено. При прегледа те не са установили наличие на връзка с интернет, но да смениш една дънна платка с модем за интернет с друга, в която няма, е работа за 2 минути. Или просто изваждаш от гнездото. Агенцията за електронно управление, Институтът по метрология и Институтът по стандартизация, на които е поверено сертифицирането на машините, са проверили само 2 машини, като за останалите е направена декларация от страна на Сиела-Норма, вносителя на машините, че те са еднотипни. Откъде да сме сигурни, че това е така?
    Защо се съсредоточавам върху интернета? Защото това е най-лесният и сигурен начин да се обърнат гласове, точно необходимия брой в точно необходимия час. Ако разчиташ само на предварително инсталиран софтуер, изборните данни могат да те изненадат, и затова наличието на връзка с интернет е най-удобно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове