Last news in Fakti

14 Септември, 2021 17:52 1 401 24

Йотова: В трайна се превърна тенденцията за ръст на работещите бедни

  • илияна йотова

Тя алармира, че липсват гаранции, че ще се запази кохезионната политика, която цели уравновесяване на стандартите на живот, и в критериите на Европейската комисия не е застъпен достатъчно социалният аспект

Йотова: В трайна се превърна тенденцията за ръст на работещите бедни - 1

Справянето с бедността на общоевропейско и национално ниво определи вицепрезидентът Илияна Йотова като основен приоритет пред Европейския съюз и пред България, в частност. „Недопустимо висок е броят на европейците, които живеят около линията на бедност, в трайна се превърна тенденцията за ръст на работещите бедни, все повече европейци имат несигурна работа“, заяви вицепрезидентът на конференцията „ЕС: Ще достигнат ли пукнатините по фасадата до фундамента на сградата“, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.

Вицепрезидентът определи като голяма и безпрецедентна крачка решението на ЕС за 750 млрд. евро за възстановяване на европейските икономики от пандемията от COVID-19. Тя обаче посочи, че както има задължителни квоти за дигитализация и зелена енергия, трябва ЕК да изисква от държавите членки да отделят задължителен процент за социална политика. Илияна Йотова алармира, че липсват гаранции, че ще се запази кохезионната политика, която цели уравновесяване на стандартите на живот, и в критериите на Европейската комисия не е застъпен достатъчно социалният аспект. Вицепрезидентът е категорична, че политиката по сближаване не трябва да пада жертва на политики като цифровизация, нанотехнолигии и т.н.

Илияна Йотова постави въпроса дали България може да отговори на изискванията на плановете за устойчивост. „Време е да променим философията – да приемем Плана за възстановяване и устойчивост не като на усвояване на средства, а като целенасочени политики за развитие, които отговарят на въпроса каква България искаме след 5-10 години“, подчерта Илияна Йотова и призова страната ни да участва активно в градежа на европейската конструкция, а не да бъде само ползвател. Вицепрезидентът посочи, че България е назад и в дебатите за бъдещето на Европа, чието начало бе поставено символично на 9 май.

В изказването си Илияна Йотова направи кратка ретроспекция на основните процеси около създаването и функционирането на Европейския съюз и съществуващите разделения между страните, които съществуват и до днес. „Трябва да диагностицираме пукнатините, ако сериозно искаме да заздравим сградата. Но няма как да обсъждаме пукнатините в ЕС, ако не ги видим в развитието на собствените си държави“, заяви вицепрезидентът и начерта настоящите проблеми пред Общността, всеки от които заслужава отделна голяма дискусия.

„Няма по-безпомощна политика на Европейския съюз от политиката за миграцията и убежището, а е необходима реално работеща такава с оглед на кризата в Афганистан и опасността от нова мигрантска вълна“, посочи Илияна Йотова и подчерта липсата на лидерство и смелост за вземане на решения. Във връзка с лидерството вицепрезидентът определи като изключително слаб състава на Европейската комисия, която няма нито една завършена политика според представените в началото на мандата ѝ приоритети.

Във външната политика Европейският съюз има също редица нерешени въпроси заради липсващата му активна роля на международната сцена, посочи Илияна Йотова.

Не на последно място вицепрезидентът изтъкна необходимостта от реформа на европейските институции, които не са създадени да работят ефективно с толкова държави членки. Според Илияна Йотова основен в Конференцията за бъдещето на Европа трябва да е въпросът за справяне с брюкселската бюрокрация, при която назначените европейски чиновници доминират над избраните с гласовете на европейските граждани.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    Таа, верно се Усети! Е и? Бухахах
  • 3 въпросче

    13 2 Отговор
    С 500 лева какви нужди могат да си посрещат работещите бедни? В европейските държави минималната заплата е от 1850 до 2400 евро. В България е 650 лева. Като Ви махнат данъците и осигуровките Ви остават точно 504 лева. Какво ще правите първо с тях?!

    Коментиран от #14

  • 4 9393

    16 0 Отговор
    Велев е против увеличаването на МРЗ.
    Велев е против актуализация на пенсиите.
    Велев е против парите за 2. год. майчинство.
    "Синдикатите" подкрепят Велев. Всички правителства подкрепят Велев. Всички управляващи са с олигарсите.
    Народът е обречен на бедност.
  • 5 честен ционист

    12 0 Отговор
    "Капитализъм: Научете човек да лови риба, но рибата, която той улавя, не е негова. Те принадлежат на лицето, което му плаща да лови риба, и ако има късмет, може да получи достатъчно заплащане, за да купи няколко риби за себе си."
  • 6 Ама лельо Иляна

    9 9 Отговор
    Тези грешки се получиха при вас. При назначения служебен кабинет от "ВЕЛИКИЯ" Радев, на който ти си соло т..ак. Ти лелке - връзкарке сега самокритика ли си правиш ????
  • 7 ПЕЕВ

    6 9 Отговор
    ЙОТОВА СЪБИРАЙТЕ СИ ГЪЛЪБИТЕ С РАДЕВ И ДИМ ДА ВИ НЯА.
  • 8 Сатъра на Хана

    10 1 Отговор
    Животински свят - от работа в Кауфланд или Лидъл ( и двете на Шварце Груп)и след това гледаш Чалгата му и Ахмед Борисов във Фермата на 200 грама ракия. .
    . А проблема на развитието е че ако си дойда и направя някакъв малък и печаливш бизнес, ще дойдат мутрите и ще ми го вземат или откраднат идеята.
  • 9 ЧОЧО

    12 1 Отговор
    Честната другарка Йотова два пъти назначи сестра си за шеф ва здравната каса.
  • 10 БОЛШЕВИК 🌟

    10 5 Отговор
    Ама не се правете на изненадани, това е капитализма! Къде робовладелците и чорбаджиите дават пари? При капитализма е така, пълна експлоатация и ти дават толкова колкото да си жив, за да може утре да ходиш да им работиш пак, а чорбаджиите да пълнят каси с пари и злато. Това е капитализма дами и господа и другари и другарки!

    Коментиран от #11

  • 11 9393

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Твоят капитализъм е бил такъв преди 100 год. Отдавна в цивилизованите страни нещата са по- различни.

    Коментиран от #12

  • 12 БОЛШЕВИК 🌟

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "9393":

    С какво е по-различен предишния капитализъм със сегашния капитализъм?
  • 13 NeXu s

    7 4 Отговор
    Нали комуноидите направихте инфлацията? Сега какво ви учудва? Апропо, кога ще поемете отговорност за трите фалита и деноминацията, които изядоха спестяванията на българите?
  • 14 NeXu s

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "въпросче":

    Първо, в европейските държави имат 10х повече производителност от твоята - повече образование и развит мозък за разлика от твоя. Второ, там данъците са високи.
  • 15 От такива комуноидни

    9 4 Отговор
    Връзкарки като Йотова страдаме 30 години. Ето в момента в БНТ са поканили прогнилия комуняга Гарелов, и той разбираш ли внася яснота в нещата... Явно трябва да почакаме още за светлото бъдеще......
  • 16 Фактите Говорят!!!

    10 4 Отговор
    6 ПРАВИТЕЛСТВА НА БКП БСП-ДПС-ДС И ЕВРО РОМА.......6 НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ И ФАЛИТИ!!!!
    БКП И ВИДЕНOFF ПЕДАЛА:
    ЗАПЛАТА----5 $,.... ПЕНСИЯ-----3 $ А.... ВСИЧКИ МИЛИОНЕРИ МИЛИАРДЕРИ И ОЛИГАРСИ----ПЕДЕРАСИ,..ДО ЕДИН ОТ БКП ( ПАРТИЯТА ИЗСРАЛА ЙОТОВА И ДЕБИЛА)....
  • 17 ЛЕКО ТЪП

    3 4 Отговор
    БАВНО СТОПЛЯ АМА НИ ЗНАМ ЩО ДОРИ НЕ Е РУСА АМА И ТИЯ НА УЛИЦАТА И ТЕ СТОПЛЯТ БАВНО /ЩО НЕ ПРОТСТИРАХТЕ ЗА МИНИМАЛНА ЧАСОВА СТАВКА БЕ АХМАЦИ ЩОТО НА МАЙЧЕТО И ХАДЖИГЕНОВ БАРАБАР С РАДЕВ ИМ БЯХА ПЛАТИЛИ ДА НЕ СЕ ПОСТАВЯ ТОА ВЪПРОС АЙДЕ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ ПРОСТИ А ТОВА ЗНАЧИ БЕДНИ
  • 18 ГЕРБ + ДПС

    2 7 Отговор
    Това е най- доброто решение за бъдещето на България.
  • 19 Ода на Радоста

    7 1 Отговор
    се превърна членството на BG в ЕС за определени групи близки до Властта.Разбира
    се редовно отчитащи се за възлаганата им работа с пари от съюза.Иначе как се пълнят шкафчета с купюри от по500€ и злато!Преядоха от луксозни придобивки.У нас и чужбина.Дреме им на Комисията и Европрок-а на оная работа за данъците събирани от вс .европейци.Техните заплати ни изглеждат фантастични.Йотова е права за всичко,но за да няма раб.бедни трябваше да се орежат парите на всички,които са на държ.хранилка!Да се потърсят парите от грабилите при разбойническата приватизация и т.н.




    се редовно отчитащи се
  • 20 23456

    10 0 Отговор
    В производството заплатите не са мръднали от три години.Вчера излизат и ми говорят глупости.На кое да вярвам на мен и колегите
  • 21 На ви63 капитализъм

    5 0 Отговор
    КОЛКО ПРАВО СЕ ПЕЕ В ОНАЯ ПЕСЕН ПАРИЙ ПРЕЗРЕНИ РОБИ НА ТРУДА
  • 22 1234

    8 0 Отговор
    Работещи бедни и работили пенсионери бедни - това е истината тук.
  • 23 Йотова

    4 1 Отговор
    Е червен кашалот дебил
  • 24 Архимандрисандрит Бибиан l

    0 0 Отговор
    Ма кога гледаше до себе си дигнатиа йомрук на Пембен не мислеше такиви општополезни мисли кака! Шо па се точно сега замисли? Я се не мачи,почивай и гледай ка еднодневно бебе, ка си най омееш Иле! Внетен сме нале?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове