16 Септември, 2021 18:32 2 488 53

Стефан Янев: Президентът няма желание да прави партия

  • стефан янев-
  • румен радев-
  • правителство

Според премиера покачващата се инфлация ще бъде сред предизвикателствата пред новия служебен кабинет

Стефан Янев: Президентът няма желание да прави партия - 1
Снимка: бТВ

Покачващата се инфлация ще бъде сред предизвикателствата пред новия служебен кабинет. Това заяви ексклузивно в „Лице в лице“ служебният премиер Стефан Янев в първия си работен ден след назначаването на новия кабинет от президента Румен Радев.

Той припомни, че е безпрецедентно един служебен кабинет да наследи друг такъв и въпреки че този проблем няма краткосрочно решение, ще се търсят механизми за защита на българския бизнес.

Янев коментира още, че не е чул от президента Румен Радев да има желание за създаване на партия и така отхвърли слуховете, че държавният глава стои зад новия проект на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Целите и задачите на новия служебен кабинет

Трима нови министри влизат в състава на служебния кабинет. Валери Белчев поема Министерството на финансите, Даниела Везиева ще е новият служебен министър на икономиката, Христо Алексиев поема транспортното ведомство.

„Изборът стана на база на техните биографии, качества и опит. Както и готовността им да продължат досегашната политика“, обясни министър-председателят и допълни, че решенията за новия състав не са взети само от него и президента Радев:

„Едноличните решения не са добри решения, така че както президентът Радев има възможност да се съветва с голям кръг от хора, така и аз съм направил същото, така че решението е общо, но отговорността е на държавния глава, защото той подписва указа“.

Янев посочи, че покачващата се инфлация ще бъде сред предизвикателствата пред новата власт.

„Инфлацията очевидно излиза от очакваните прогнозни нива, обезпокоителни са и цените на електрическата енергия. Тези два фактора се дължат на един и същи феномен – цял свят е в период на възстановяване след кризата. Започва възстановяване на икономиката, което води до повишаване на цените“, обясни премиерът.

По думите му този проблем няма краткосрочно решение. Той обясни, че е необходима нова стратегия в сектор „Енергетика“ и служебният кабинет ще се опита да положи нейните основи.

Той уточни, че утре представители на Министерския съвет имат среща с големите енергопотребители, КЕВР, БНЕБ и ресорното министерство. Премиерът допълни, че ще се търсят механизми за защита на българския бизнес при разпределението на енергийните квоти.

Първият кабинет „Янев“ – равносметката

Относно упреците на ГЕРБ към енергийния министър Андрей Живко, Янев коментира: „Никой не е перфектен. Много е лесно да критикуваш, че някой не се справя в един тежък сектор, който не е реформиран последните 10 години, сектор с много тежко наследство и проблеми“.

Премиерът допълни, че оценката за работата му е комплексна и тя не е само на база неговите качества и усилия, а и на проблемите, с които се справя. „Той не е свещена крава, в един момент може да бъде намерен и по-добър, въпросът не е в личностите, въпросът е в общата политика“, обясни министър-председателят.

По повод рокадите в три ведомства и смяната на служебния министър на транспорта Георги Тодоров, Янев обясни, че оценката за работата на министрите се дава от президента Радев. Допълни, че той също е има думата за състава на служебния кабинет.

„По една или друга причина, те са имали възможност и желание да се разделят с тези постове – това желание е било удовлетворено“, допълни премиерът.

Новият политически проект „Петков-Василев“

Янев отказа да коментира новия политически проект на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Упреците, че под прикритието на служебния кабинет е имало „партийно строителство“, Янев ги отдаде на политическото говорене в навечерието на изборите.

„Аз от президента Радев не съм чул да има желание да прави партия, защото той много отдавна, още февруари заяви готовността си да бъде кандидат за президент на предстоящите избори през ноември. Пред него този въпрос не стои“, каза Янев.

Служебният премиер коментира, че подкрепя всяка българска партия и би подкрепил проекта на Петков и Василев, след като по законен път се явяват на избори и стремят да водят парламентарен живот, спрямо Конституцията.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вълк единак

    38 34 Отговор
    Кирил и Aceн ca пoчтeни и мoрaлни мъжe, жeлaя им Уcпeх и нeкa прoдължaт бoрбaтa cрeщу мaфиятa-Бoйкo, Дoгaн,Гeшeв и Cлaвчo пocлeднaтa прридoбивкa нa cтaтуквoтo.

    Коментиран от #6, #26, #38, #47

  • 2 Народа

    39 29 Отговор
    Благодарни сме на Радев - 1 мъж сам унищожи шайката на гроб-дпс !
  • 3 Бойчо

    4 1 Отговор
    Па ако ще.

  • 4 единни

    32 11 Отговор
    Президентът трябва да е обединител и надпартийна личност. Не мълчаливото магаре на някоя политическа партия, както беше до преди него. Когато изпълни задължението си на президент, тогава неговата воля на свободен български гражданин, какво ще прави.
  • 5 Бай Шили

    25 28 Отговор
    Румбата не е прос. Човека търси на хляба мекото. 10г президент без да носиш никаква отговорност си е баш на ляба мекото.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    5 11 Отговор
    Важно!В 19 часа пред президентството започва Агора България.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 ГЕРБ=БСП=ДПС

    12 9 Отговор
    "Служебният премиер коментира, че подкрепя всяка българска партия"

    Стига глупости...

    Г-н Янев, подкрепяте ли ДПС и ГЕРБ?

    Коментиран от #44

  • 10 Ами

    19 9 Отговор
    той Президента не е имал и намерение да прави партия на този етап! Тия двамата не са негови протежета! Те са прокопиев проект! Там търсете заека! Ще ги пусне да оберат недоволният вот от всички, след което ще ги обедини с дб! Не е нещо ново и гениално, а стръв за шарани! Който клъвнал, клъвнал!

    Коментиран от #33

  • 11 какво

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    е това ?

    Коментиран от #14

  • 12 Бай Шили

    7 10 Отговор
    Я ако бях Радев щях да инспектирам всички Ковид отделения. А не да искам актуализация на бюджета.
  • 13 Бай Шили

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Киро и той ще дойде. Почерпи го с Таратор с моркови.

    Коментиран от #15

  • 14 Последния Софиянец

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "какво":

    Ами ела да видиш.

    Коментиран от #17, #51

  • 15 Последния Софиянец

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Шили":

    Той идва редовно.Ще го питам как ще се казва неговата партия.

    Коментиран от #18

  • 16 Въпрос

    13 8 Отговор
    Отъждествявате ли партия на двамата бивши министри с президента?
    + да
    - не
  • 17 немога

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    от Варна съм
  • 18 Ще ти

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    каже обаче в други ден! Трябва да пита първо!
  • 19 отегчен

    8 10 Отговор
    Радев иска още 5 години сладък президентски живот.
    Нищо чудно да се е разбрал с Борисов/Нинова/Доган, да не им мъти водата, ако те не му пречат за втори мандат.
    Ще видим през следващите седмици как ще се развият нещата.
    И какъв кандидат ще издигнат ГЕРБ. Ако въобще го направят.
  • 20 LOSHIA

    2 4 Отговор
    Първо се ограмоти и тогава драскай по форумите!
  • 21 Българин

    12 1 Отговор
    ПОНЕ ПРИЗНА ЧЕ ИМА ИНФЛАЦИЯ
    НО НЕ КАЗА КОЛКО Е ГОЛЯМА ИНФЛАЦИЯТА
  • 22 Бай Шили

    3 3 Отговор
    Колкото по дълго поддържате измамата Ковид толкова по вече ще расте инфлацията. Накрая може да я завършите като Мария Антоанета. Не е лошо да се поинтересувате как в Китай боравят с ПСР теста. И не е лошо ПСР лабораториите да са само в РЗИ
  • 23 Много ми хареса

    5 7 Отговор
    Че протестите на ресторантьорите били платени, а не спонтанни, граждански. Така де къде са тръгнали тези кръчмарчета да протестират. А и им бил осигурил много силен летен сезон и са взели много пари. Не ги е срам тези кръчмарчета.

    Коментиран от #34

  • 24 Има си хас

    7 5 Отговор
    Дпс го отрязаха,а ако направи партия СЕГА, бсп ще го бламира и край . Шофиорът ще тябва да се прибира на село..... като Слаби.

    Коментиран от #35

  • 25 оня с коня

    6 6 Отговор
    Без да се хабя да чета брътвежите на някакъв си Янев,ще цитирам заглавие на Статия от вчера или оня ден:"Нинова ще подкрепи Радев...С ОТВАЩЕНИЕ".Е точно същото прави Радев- НЯМА Уж Желание да прави Партия,НО ГО ПРАВИ !
  • 26 мдааа

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Вълк единак":

    Харвард в атака срещу чалгари, гаджали, мутри, мафия и комунисти.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 По бТВ

    4 1 Отговор
    Имаше интервю със служебния премиер. Сегашните протести били партийни. Гледайте го.

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 КРОКОДИЛА

    8 7 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ - ЦЪРВУЛ ....................
  • 31 То това

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "По бТВ":

    е ясно за всеки мислещ и без да го казва!
  • 32 КРОКОДИЛА

    3 1 Отговор
    ГЕИОВЕТЕ ВЪН ...........
  • 33 Точно така

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Точно така. И бих добавила,че ако изберат Радев за Президент,ще се включи на по-късен етап в партията,ако е успешна.Ако не го изберат,може и веднага.То е ясно,че използваха служебното правителство да ги лансират.Който е будала,нека вярва на празните им приказки.Прозрачност,ама друг път.
  • 34 И аз го слушах

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Много ми хареса":

    Цветанка Ризова го пита нямат ли право сегашните протести.Той го замота и ги изкара,че са малобройни и затова не били важни.Ама аз като сравнявам тези от преди--там бяха пет човека на кръст,понякога.Ама си личи,че имаме военен за президент.Днес обяви,че ще има стачки,протести,за да пречат на служебните министри.Ами нападението е най-добрата защита.Сиреч,не хората ще протестират защото са недоволни от инфлация,безработица и т.н,а за да пречат на служебните министри.

    Коментиран от #45

  • 35 изрод от ГЕРБ

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Има си хас":

    Слави няма да ходи на село,нито Радев,но вашия вожд със сигурност ще отиде...............

    Коментиран от #41

  • 36 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 2 Отговор
    ДА , БЕ !
  • 37 Сатана

    2 4 Отговор
    Но пък много го бива да разединява Българите и да се вози в кортеж от бронирана техника с безброй гавази.А Нинова го доведе за ръчичка на Дондуков 2 обут с вехти дънки.Сега и партия ще прави,проамериканска подлога.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ЧЕ ПА

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    А...и на менека мое а ми овръти една МИНЯГА
  • 41 Не е баш така.....

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "изрод от ГЕРБ":

    Нашият ,а и твоят вожд ще управлява в коалиция. Даже, ще може да избира.Ще се наложи да прежиееш и това.:)

    Коментиран от #43

  • 42 Щерев

    4 0 Отговор
    Шменти капели,вчера каза,че подкрепя новия политически проект
  • 43 Това

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Не е баш така.....":

    точно, няма да го видиш! Но да не ти убивам надеждите! Ще те оставя сам да си ги убиеш!
  • 44 Пантагрюел

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Премиерът Янев ще продължи линията на предишния служебен премиер с борбата против инфлацията.Със същите темпове ще констатира нейното покачване и ще я обявява за предизвикателство и ще продължи да се изненадва от нейните темпове.Тоест ще прави същото нищо,което постигна,но не може да му се отрече изключителният талант да бъде софист,шлифован зад океана и с борческа непримиримост да си оправя гънките на костюма,което е изключително важно за бъдещето на българската икономика.
  • 45 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "И аз го слушах":

    Е това беше върхът на наглостта и гьонсуратлъка на мунчо фърчилков. Тази гадина, вдигнала юмрук си пред платените протестъри да каже, че недоволните от високите цени на всичко, от невъзможността да си посрещнатразходите, били "организирани " да пречат на служебняците, респективно на него. Крадеца каза "дръжте крадрца".
  • 46 99999

    9 3 Отговор
    "Защо Румен Радев нарича галопиращата инфлация "рекорден икономически ръст", а празните търговски площи из всеки български град - "исторически ниска безработица"?Защо нарича постоянните грозни скандали между партиите "демократично единодействие", а 100-те лева - "извеждане на пенсионерите от бедност"?Как действията на пародийния здравен министър и колегите му, които си направиха партия докато бяха министри - "възстановяване на държавността"?Защо вместо президент имаме един професионален мошеник, който лъже, докато си прави президентската република?"
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ти да видиш

    5 2 Отговор
    "Парламентарен живот спрямо Конституцията"...
    Тази фраза нещо не ми се връзва с Киро Канадеца. Като знам "правителствения му живот" спрямо същата тази Конституция.

    Коментиран от #49

  • 49 Радев?

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ти да видиш":

    М да, много бързо го застигна неговата помия. Направо е забележително колко е "гъвкав" и как лесно променя гледната точка. Ама мале честен и почтен , ще трябва да му се доверим, тия дето им плаща черепа са "автентични" протестъри, всичко друго е платено. Конституцията и законите трябва да се спазват, но не и от него, защото е над закона и има висок рейтинг...
    Ако скоро не му дойде акъла, тия неговите от БСП ще изпратят в небитието, не някой друг
  • 50 Голем смях

    8 3 Отговор
    Толкова тъп премиер не сме имали никога.Тъп,че кърти.Прост военен с органичен речник,несвързани изречения ,общи приказки и заучени фрази....За хиляден път се убеждавам,че зелените чорапи са най-простите хора.А нас ни управляват ДВА зелени чорапа.Как да се развива такава държава.
  • 51 Гечко

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    По-добре пръв на село от колкото последен у града е казал Алеко Константинов! Съберете се на мегдана да попушите това което ние му викаме плевел нехранимайковци долни.
  • 52 достойнство

    6 1 Отговор
    САМО ОЛИГОФРЕН МОЖЕ ДА ПОВЯРВА НА ТАКАВА ГЛУПОСТ.НО АВНО ПРЕСТЪПНИКА ФИГУРАНТ ИНЕГОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО СМАТАТ ХОРАТА ТОЧНО ЗА ТАКИВА.ВЕЧЕ ТРЕТИ МЕСЕЦ ПИТАМ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ ЕДНО НЕЩО С КОЕТО УЛЕСНИХА ИЛИ ОБЛЕКЧИХА ЖИВОТА НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК.ЗНАМ С КАЛВО ГО ЗАТРУДНИХА С УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ,С ПЪЛНОТО БЕЗХАБЕРИЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА КОВИД КРИЗАТА ,С НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА ОРГАНИЗИРАТ ЕДНО ПРЕБРОЯВАНЕ.ВСЕКИ ДЕН УПРАВЛЕНИЕ НА ФИГУРАНТА И НЕГОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е КАТАСТРОФА ЗА ЗТРАНАТА.
  • 53 Да бе

    0 0 Отговор
    Поредният измамник в защита на своите ортаци - всичките в подчинение на Мустафа.
    България е заплюта от американците за тяхна колония с овчи народ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове