Last news in Fakti

16 Септември, 2021 22:10 2 179 26

Около 1 млн. души са се преброили онлайн

  • преброяване-
  • онлайн преброяване

От НСИ очакваха над 70% от населението да попълни анкетната карта онлайн, затова удължиха крайния срок

Около 1 млн. души са се преброили онлайн - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Националното преброяване ще продължи по електронен път до края на септември, реши правителството.

Въпреки че в първия ден електронното преброяване беше забавено заради хакерски атаки, в момента изглежда, че върви гладко. Над един милион души са се преброили онлайн до момента – доста по-малко от очакваното.

Хората все още имат въпроси: дали да вписват телефонния си номер, как да преброят родителите си и куп други. Затова от НСИ отвориха център за съдействие по въпроси, свързани с преброяването, в централата си в София.

Всеки, който иска може да дойде и да потърси отговори на въпросите. С помощта на служителите може и да се преброи на място.

Милчо Рангелов е решил да съчетае аналоговия начин на преброяване с електронния - служител на НСИ му помага да се преброи чрез онлайн системата. Милчо признава, че сам няма да се оправи.

В първите десет дни на електронното преброяване около 40 хил. души са потърсили съвет по телефона как да се справят с попълването на преброителната карта. „Трябва ли всеки член на домакинството да попълва отделна преброителна карта", е сред най-често задаваните въпроси. Отговорът е „не“.

„Това е целта на удължаването. Повече хора да се преброят електронно и да няма пряк физически контакт. Помощният център го направихме, защото много обаждания получаваме, че хората не могат да се справят или не знаят кое точно къде да запишат“, обясни Диана Янчева, зам.-председател на НСИ, предава БТВ.

Места, на които хората могат да задават въпроси, има и в други населени места, организирани от местни читалища или общини.

От НСИ очакваха около 70% от населението да се преброи електронно. Данните засега са далече от целта. Глобата за отказ от преброяване е 160 лв., но тя се налага изключително рядко. От преброяването и данните от него обаче зависят много бъдещи политики, които засягат всички.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    31 0 Отговор
    Това куче до кога ще го показвате

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Льохман

    14 0 Отговор
    Още малко да се закръглят и ще изтекат данните 😃
  • 4 ,таз

    25 0 Отговор
    Мамуна докога ще я показвате... Неграмотната министерка!???
  • 5 Sts

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Е моля те не обиждай кучетата:?!
  • 6 Онзи

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Преброяването":

    Итана са б0клуцi и предатели
  • 7 Sts

    18 1 Отговор
    Бай да уей що за преброяване е това което е принудително ?!? Моля Европа знае ли за това питам аз.Кой стои зад това мероприятие?
  • 8 Шуши

    1 0 Отговор
    С аити ларта ли
  • 9 Въпросите

    15 0 Отговор
    Са много тъпи и безсмислени! Имаше един въпрос които не можах да го разбера! Работили ли сте от еди коя си дата до еди коя си дата срещу заплащане в пари или натура? Та този въпрос е за работата която имам или е за друга странична работа?

    Коментиран от #24

  • 10 12345

    20 0 Отговор
    Нали е електронно,защо трябва да стоя в къщи цял ден и да си губя времето докато дойде някой да му дам номера или кода?недоумявам.
  • 11 Грульо

    8 0 Отговор
    С тия стой си в къщи простотии, попълването на глупавите въпроси офлайн с жив преброител си е глътка въздух за социалния живот. :D А който го е страх от ковит да се барикадира и да попълва онлайн, ако иска, но като подава блежката с номера, пак нарушава дистанцията и се зилага на опастност от грип и други вороси. Ако наистина има ковит, до края на преброяването всички преброители трябва да са със симптоми. :D
  • 12 Без коментар

    2 0 Отговор
    Fakti.bg леко почна да намирисва на цветя ми се струва след последните два парламента.
  • 13 Уникуми

    12 1 Отговор
    В 2011 се пеброих онлайн в първите минути, без напрежение и никакви трудности, но като видях това недоразумение на програмната мисъл днес, мисля да изчакам преброител, за да ми задава тъпите си въпроси. Да си носи ролетка, аз нямам!
  • 14 Гого

    13 0 Отговор
    Какво общо има това безумие на туризма от снимката с преброяването? Освен че е българка като нас
  • 15 Гражданин

    20 0 Отговор
    Като ми пуснат безплатен интернет ще се преброя ! В къщи не пускам никой без съдебна заповед! Глоби не плащам!
  • 16 Преброяване

    8 0 Отговор
    Колко крака общо, имат седем овце, три патки, две мисирки и един слон?
  • 17 грета миета

    6 0 Отговор
    ха ха ха забравиха за Ковида ....ако има де 1. Значи или електонно или Ковида го няма ! Искат електронно учене за ученици ! А изцяло електронно- Не..... мижки лъжливи !
  • 18 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Един път казват - хакери хакнали системата, друг път "линията" била претоварена и се задръстила. Уточнете се ! Не смея да се таковам електронно. Кой ще ми плати? Всеки месец "Виваком" ме дъни с 20-30 лева само за Интернет.
    Чрез компютъра е много по-икономично за изключително натоварените служители от НСИ ! На всеки десет години бая зор виждат, докато преброят стадото. И после анализи, анализи, анализи........ и сметки без кръчмар ! Да заповядат преброителите у дома, да видим ЕнтЕлЕгЕнтни хора, да пийнем по ракийка, да си заслужат парите. Сега кой ще плати на един милион компютърни броячи ?? И когато самопреброилия се компютърно подаде кода на преброителя, кой какви пари ще вземе ?? По една студена вода от 4 лева кубика обещават за всички .......
    Нали всичко е пари, приятели !!!
  • 19 Фаро

    3 0 Отговор
    В България постоянн трябва да отговаряш на тъпи въпроси.Чудя се това дали е българска черта или администрацията са селска сбирщина
  • 20 ДжафДжаф

    3 0 Отговор
    Има едно нещо, което не мога да разбера. Преди 20-тина години беше създадена национална база данни ГРАО, където се съдържа сериозно количество информация. Верно, че в тази база данни липсват полета за етническа принадлежност, майчин език и жилищната площ и някои други глупости, засегнати в преброяването, но какъв е проблема тази база данни да се доразвие и да се вмъкне въпросната информация. Отиваш да си вадиш лична карта, полпълваш информация за етническа принадлежност, майчин език и тем подобни! Ако живееш в чужбина, но искаш да запазиш и българското гражданство, попълваш съответно информмация, къде живееш и от колко години си там! Като се има предвид, че лични документи се сменят на 10г, въобще не е необходимо да се организират подобни кампании. Що се отнася до жилищата и имотното състояние в крайна сметка си има имотен регистър. Броя на хладилниците, печките, прахосмукачките, пералните, телевизорите и тем подобни е информация, която към днешна дата просто няма смисъл. При соца комунистите можеха да ползват подобна информация за да предвидят колко прахосмукачки и телевизори да пуснат в продажба, но към днешна дата това е информация без никакъв смисъл. В крайна сметка при население от 7млн, дори един по-слабичък домашен компютър може да обработи база данни със 7млн записа. Тия преброителни кампании през последните 2-3 десетилетия са абсолютно излишно трошене на обществени пари. Да не говорим, че събранната информация често е силно манипулирана и невярна!
  • 21 ДжафДжаф

    3 0 Отговор
    Cпoмням cи кaк прeз 2001-вa Първaнoв aнулирa прeбрoявaнeтo в oбщинитe Гoцe Дeлчeв и Якoрудa! Тoгaвa вcички пoмaци тaм, пoд нaтиcкa нa ДПC ce пиcaхa турци! Кaтo кoнтрa хриcтиянитe пък ce пиcaхa китaйци, япoнци, кoрeйци.... Кoму e нeoбхoдимo вcичкo тoвa и кaквa рaбoтa върши!???
  • 22 На какво точно юридическо основоние

    3 0 Отговор
    Ще глобят, накой, че несее Преброил!! Да цитира някой, Закон, паграф?? Измислица да Плашат хората!! Преброяването и БИРНИЧЕСКИ Опис на имущество нее едно и също!!
  • 23 ж еиже

    0 0 Отговор
    статиктиката им е за цел не да брой а да шпионира
  • 24 аж е

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Въпросите":

    демек признай си за да те глобим
  • 25 ЧИБАГО МА

    0 0 Отговор
    ТАЯ СМУКАЧКА ЗАЩО НЕ СИ Е НА СЕЛО ДА УЧИ АНГЛИЙСКИ И КОМПЮТРИ
  • 26 Я СЕ ВИЖ БЕ

    0 0 Отговор
    Крacимир Кaрaкaчaнoв
    Вицeпрeмиeрът и вoeнeн миниcтър Крacимир Кaрaкaчaнoв c визия зa вoeннaтa cлужбa.
    Дa вкaрaмe млaдeжитe в кaзaрмaтa, зa дa възcтaнoвим мъжкия им вид"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове