Last news in Fakti

17 Септември, 2021 09:12 1 826 38

Фандъкова: Сега в София се строят 17 детски градини

  • йорданка фандъкова-
  • детски градини-
  • отоплителен сезон

Около 2/3 от леглата за COVID болни в столицата са заети, каза още кметът

Фандъкова: Сега в София се строят 17 детски градини - 1
Кадър бТВ

Кметът на София Йорданка Фандъкова гостува в предаването "Тази сутрин" по бТВ навръх празника на столицата, само два дни след началото на новата учебна година и след попадането на София в "червената зона".

За детските градини

"Аз предложих и Общинският съвет прие една тригодишна програма, която предполага едно интензивно строителство. В момента се строят 17 нови сгради на детски градини, очаквам до дни да бъдат въведени в експлоатация детски градини в "Овча купел", "Подуяне", "Студентски град", "Връбница", само преди дни беше въведена в експлоатация нова детска градина в "Кръстова вада", в понеделник ще бъдат обявени нови 158 места в този район", заяви Фандъкова.

Според столичния кмет строежът на нови детски заведения е непрекъснат процес, като усилията на Общината са насочени към места с много голям недостиг. Постъпили са и първите предложения от инвеститори за изграждане на детски градини на партерни етажи.

Фандъкова коментира и новото райониране на детските градини, което има за цел да облекчи родителите в София.

"Това е финалът на едно наше предложение, което направихме заедно с родителските организации до Министерството на образованието. Миналата година при предишния министър бяха отпуснати средства и беше променен законът, за да може родители, чиито деца не са приети в общински детски градини, да получават компенсации. Наредбата обаче допускаше много малко хора да се възползват, в момента те са около 500. Затова предложихме да бъде облекчен този ред, за да може повече хора да имат достъп до тази помощ. Вече ще говорим само за района - ако вашето дете не бъде прието във вашия район, то ще имате право на компенсация", обясни тя.

Размерът на компенсацията се определя от годишната издръжка на образователното министерство, която за 2020 г. е малко над 290 лева месечно.

Фандъкова каза още, че в 23 училища в столицата продължават ремонтните дейности, но директорите и районните кметове са направили организацията така, че те да не пречат на учебния процес.

София в "червената зона"

"Броят на заболелите, които имат нужда от хоспитализация, нарасна 3 пъти в последния месец, а за последните 2 седмици броят на хората, които имат нужда от интензивна грижа, нарасна 2 пъти. Все още има места и възможност за настаняване на болни в лечебните заведения в София, като около 2/3 от капацитетът на леглата в болниците е зает", коментира кметът темпа на развитие на четвъртата COVID вълна в София.

Фандъкова добави, че от началото на лятото са въведени редица възможности за хората да се ваксинират, като има възможност освен в университетите, мобилни пунктове за ваксинация да бъдат изпратени и в училищата, макар и до този момент да няма подобни заявки.

От началото на септември Столична община е съставила над 200 акта от началото на септември по време на проверки в градския транспорт.

"Цялостното впечатление е, че мерките се спазват, което е важно, за да няма натиск към болниците. На този фон е безотговорно да се уволняват лекари, които са направили всичко възможно в най-тежките дни и денонощно са били на първа линия като проф. Балтов, недоумявам как е възможно", обясни още столичният кмет.

Отоплителният сезон и проблемите на "Топлофикация"

По думите на Йорданка Фандъкова отоплителният сезон е гарантиран, въпреки всички трудности, които има "Топлофикация".

"За управлението може да се говори много, но трябва да се подчертае погрешният модел на финансиране. Проблемите са сериозни, но до края на септември ще имаме разработен цялостен план за модернизация, който ще включи и план за финансово оздравяване на дружеството", обясни тя.

Столичният кмет каза още, че основният проблем са задълженията към "Булгаргаз", заради изключително неизгодния договор. През август тяхният размер е бил над 70 милиона. Тогава обаче са погасени около 46, а вчера са били преведени още 5 милиона, така че се правят непрекъснати усилия, за да бъде осигурен безпроблемен отоплителен сезон за столичани.

Кандидатът за президент на ГЕРБ

Според Фандъкова в момента текат номинации в структурите на партията за определяне на кандидата на партията на Бойко Борисов за предстоящите президентски избори. Нейното име обаче не фигурира сред възможностите.

"Тази тема остана назад в миналото, аз имам сериозен ангажимент към софиянци още 2 години", обясни тя.

По думите на столичния кмет кандидатът на ГЕРБ трябва да бъде уважаван и авторитетен човек в обществото, при който водеща да бъде експертизата.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Centyrion

    16 1 Отговор
    А са необходими 100 .
  • 2 Госあ

    25 1 Отговор
    Марш у Самоков ма !
  • 3 БОЛШЕВИК 🌟

    30 1 Отговор
    Тая женица отдавна трябваше да е разследвана и питана за имуществата откъде и как ги е придобила. Отдавна трябваше да е осъдена и да лежи в Сливенския затвор.
  • 4 стоян

    14 0 Отговор
    в дружба 2 зад фантастико има терен определен за детска градина но си стои пустош вече 25години .... само да подсетя че имат общински терени за градини ако са забравили случайно за тез 25 години ..
  • 5 Мафия

    26 0 Отговор
    А фирмите кои са, подизпълнителите.
    Да не се окажат НАЙ-СКЪПИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В ЕВРОПА.
    Докога ще финансирате СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ в България?

    Коментиран от #37

  • 6 цербер

    3 1 Отговор
    Кметицата на София Йорданка Фандъкова гостува в предаването "Тази сутрин" по "бТВъх навръх".
  • 7 Уфсътъ Долли

    18 1 Отговор
    Политиката да докараш цялото младо население останало в една държава в столицата ѝ, е не само идиoтскa, тя е архивредна за държавата. Вместо управлението малко да се замисли и да промени тази тенденция от времето на комунистическата индустриализация, те я насърчават и строят жилища и детски градини. България не се управлява от умни хора, още по-малко от държавници!
  • 8 Последния Софиянец

    18 1 Отговор
    Йорданка е позор! Оставка и затвор!
  • 9 глоги

    0 5 Отговор
    И аз искам на детска градина! Да правя пакости и учителка да ми се кара"-Сашко,не хвърляй пясък!". За Кадиев става въпрос.
  • 10 Анонимен

    12 1 Отговор
    За кой ги строите?Хората с малки деца масово емигрираха на Запад,с децата си...там ги посрещат с отворени обятия
  • 11 Да бе

    17 1 Отговор
    30 години приватизирахте терените на апетитните детски градини, сега строите, КЪДЕ , питам.

    Терени не останаха.

    ЗАЩО ОБЩИНА ИЗГРЕВ НЕ ОСВОБОДИ СГРАДАТА СИ, КОЯТО Е ДЕТСКА ГРАДИНА И В МОМЕНТА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ.......
  • 12 Хахаха

    15 1 Отговор
    Не само, че ще се построят МНОГО ДЕТСКИ ГРАДИНИ, НО ВЕЧЕ СА ПЛАТЕНИ СУМИТЕ ЗА РЕМОНТИРАНЕТО ИМ ..... Хахахахахахахахахахаха
  • 13 Мафия

    8 1 Отговор
    Спрете веднага поредната кражба от ДАНЪЦИТЕ НИ.
  • 14 Мирси

    15 1 Отговор
    Тая мазната герберастка, още ли е на свобода? Купи пейки по 10 хиляди лева, и направи ремонт на ремонта на ремонта и още дава интервюта, а трябваше да дава показания.
  • 15 Що чак сега МА

    11 1 Отговор
    Като имаше толковя много време що СЕГА? Съдейки по скъпите ти пейки ти детски градини сигур ще са на ценатя на някой затворен комплекс. Що чак СЕГА а????
  • 16 Фандъкова, на Пролет предсрочни избори

    9 1 Отговор
    И посока Сливенския, със Сачева в една рота!!
  • 17 Детски градини в подблокови помещения

    7 1 Отговор
    И неизползваеми такива Общински и държавни!!! Това е Пунта Мара??? Колко нови сгради за градини се строят, със дворове за игри на децата!????? Николко!!! Ще кърпите и ремонтирате разни помещения, не пригодни за нищо!!! Напролет си Пътничка!!
  • 18 Мафия

    8 1 Отговор
    Първоначално ще ги строите за 800 евро, изведнъж ще скочат цените, заради извънземните до 2600-3000 евро.
    Ай, не, мерси, дивашки презастроихте София.
    Прекъснете да презастроявате София и няма да има проблем с училища и градини, паркиране. Само за 9 години в каре от 500 метра в квартала ми построихте 12 сгради.
    По 40 семейства с по едно дете, това са 480 деца, за които няма да има детски градини и училища, за гаражи да не говорим.
    Хубавият ми квартал го напълнихте с цървули.
  • 19 ФАНДЪКОВА...КОШМАРА ЗА БСП

    0 4 Отговор
    Кога ще спечелите изборите в София, другари комунисти
  • 20 ФАНДЪКОВА...КОШМАРА ЗА БСП

    1 8 Отговор
    Че тая женица ви спуква от бой на 7збори....явно ви е малко....другари

    Коментиран от #34

  • 21 Куку

    2 1 Отговор
    17 от необходимите поне 90! Е, и това е нещо, но да се надяваме, че до към 2030-та ще ги има, пък и Фънди няма да е кметица до тогава...

    Коментиран от #22

  • 22 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Куку":

    ЧАКАМЕ БСП ДА ГИ НАПРАВИ....КОГАТО СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ.....ЗА КМЕТ
  • 23 Azz

    6 1 Отговор
    фъндъка плещи едни и същи глупости с години...
    И си вярва...
  • 24 Рошко

    2 1 Отговор
    Всяка година се строят и всяка година не достигат и се влиза с рушвет, а сега де толкова много измрели от ковид искате да повярваме че на мястото на един починал все едно се раждат 10
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Перник

    5 1 Отговор
    Какво точно иска да каже фъндъчката:17 детски градини от които очакваме 17 милиона приходи в касата на ББ/герб. Това че ще се разпадат след година две, болят ме циците дето ги немам, тогава ще бъда комшийка на Тумбака/ББ в Гърция.
  • 28 Гост

    7 1 Отговор
    И на тях ли ще правите ремонт на ремонта?
  • 29 Фандъкова, напиши адресите на тизи17

    6 1 Отговор
    Новостроящи се Детски градини, хайде Напиши!!!! ДИМКИ, балони и локуми!!! Не подблокови пространства и неизползваеми общински сгради?? 17 новостроящисе Детски градини!!! Към днешна дата да се строят????
  • 30 ЛЪЖЕЧКА ГЕРБ

    5 1 Отговор
    НАЛИ СТРОЯХТЕ 64 МА ЛЪЖКИНЬО ?
  • 31 КРАДЛАТЪ

    3 1 Отговор
    ПОЧТИ ВСИЧКИ ОТ ГОДИНИТЕ НА УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ БЯХА ПОД ЛОЗУНГА ВСИЧКО ЗА ДЕЦАТА - ПИТАЙ ТЕ Я ЗА ЧИИ ДЕЦА ГОВОРИ !?
  • 32 Луди хора

    3 1 Отговор
    Софиянски приватизира 60 детски градини?! Сега строим? Мъдро, много мъдро.
  • 33 Аламинут

    2 1 Отговор
    От фейк на фейк, хората се умориха да
    я слушат,камо ли да вярват.Изпълзява
    по принуда,инак се вижда колко много
    мрази софиянци.Ако имаше малко
    достойнство,щеше да намали билета и
    да направи таксуването от спирка до
    спирка.Всъщност защо е кмет???
  • 34 Я да си

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "ФАНДЪКОВА...КОШМАРА ЗА БСП":

    спомним - гласували след 17 часа над 95% за Фъндъкова и всички тези -жители на "Факултета" - демек, точно тогава се върнали от работа... айде,бе... - и спечелиха по надник и нещо... И резултатът се обърна - честната Фъндъкова пак спечели. ГЕРБ - също. Софиянци - не.
  • 35 А колко са унищожени

    1 1 Отговор
    Стефан Стамболов е строи не е унищожава както вас измислените демократи путриоти ЖЕЛЬО ЖЕЛЕВ ИВАН КОСТОВ ЗАСТРАМИ СЕ СКРИЙСЕ И НЕ ЛЪЖИ СТАРИТЕ ЗГРАДИ СА ПО СИГОРНИ ОТ ВАШИТЕ ПАРАШУТИ ЗА ПАРИ ЕВРОПЕЙСКИ МОМЕ ЛЪЖЛИВА СТАРОТО ПАЗИ НОВОТО А ВИЕ ГО УНИЩОЖИХТЕ МОМЕ ДЕМОКРАТКЕ
  • 36 А колко са унищожени

    0 2 Отговор
    Стефан Стамболов е строи не е унищожава както вас измислените демократи путриоти ЖЕЛЬО ЖЕЛЕВ ИВАН КОСТОВ ЗАСТРАМИ СЕ СКРИЙСЕ И НЕ ЛЪЖИ СТАРИТЕ ЗГРАДИ СА ПО СИГОРНИ ОТ ВАШИТЕ ПАРАШУТИ ЗА ПАРИ ЕВРОПЕЙСКИ МОМЕ ЛЪЖЛИВА СТАРОТО ПАЗИ НОВОТО А ВИЕ ГО УНИЩОЖИХТЕ МОМЕ ДЕМОКРАТКЕ
  • 37 4343

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мафия":

    Докато от Европа разберат патом "" "ГЪРЦИЯ "2"". И жална ни майка
  • 38 Просто човек

    3 1 Отговор
    Оставка, циганска кметицо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове