17 Септември, 2021 18:34 2 453 30

Атанас Пеканов: Еврозоната ще се случи в бъдещето, няма забавяне

  • атанас пеканов-
  • еврозона-
  • икономика

Парите не са застрашени по никакъв начин

Атанас Пеканов: Еврозоната ще се случи в бъдещето, няма забавяне - 1
Снимка: Архив

Еврозоната ще се случи в бъдещето, няма забавяне по този въпрос. Все пак е важно да се разбере, че хората трябва да са информирани – да разберат, че има ползи, негативи и рискове от членството ни в Еврозоната. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов .

,,По темата със задлъжняването не трябва да се гледа насериозно. Всякакви въпроси като задължняването и държавния дълг остават в сферата на националната политика, по тази тема се спекулира. Пак ще кажа, че дълговият риск не е свързан с Еврозоната, а с националните политики'', уточни той и допълни, че в последната година Еврозоната е станала доста по-силна, защото са се приели мерки и инструменти, които да подпомагат по-слабите страни.

Всички технически стъпки ще бъдат извършени, след което редовен кабинет трябва да реши точния момент кога да се присъединим към Еврозоната – по време на криза или във време на силна икономика. Има една разбираема загриженост сред хората дали цените няма да се покачат много ударно, така че трябва да има приемственост в обществото, коментира още вицепремиерът.

По отношение на инфлацията Атанас Пеканов посочи, че тя е била очаквана.

,,Високите нива на инфлацията бяха очаквани, тъй като вървят заедно с икономическото възстановяване. За България инфлацията е 2,5% за август, докато за ЕС е 4%. Поради това трябва да се защитават най-уязвимите граждани, защото те най-много понасят тази тежест, затова бе нужна и актуализацията на бюджета'', обясни вицепремиерът по европейските средства.

По думите му най-притеснителна е ситуацията в сферата на енергетиката, поради което ще се очакват и мерки от ресорното ведомство.

На въпрос кога България ще внесе прословутия План за възстановяване и устойчивост за разглеждане в Европейската комисия Пеканов отговори, че това зависи от преговорите със самата Комисия.

Чухме много рязък тон от европейските институции, които искат страната ни да се наеме с ясни дати за декарбонизацията на икономиката ни. В рамките на Зелената сделка се изискват конкретни решения и тук продължават разговорите, защото дълги години не е правено нищо по този въпрос. Опитваме се да го решим и водим разговори с абсолютно всички заинтересовани страни, посочи той.

Вицепремиерът предупреди, че ако сега пратим Плана за възстановяване в ЕК, оттам най-вероятно ще ни го върнат, именно защото като държава не сме изпълнили най-основната цел, каквато е декарбонизацията на икономиката.

,,Не само че няма консенсус, но няма и изработена визия'', разкри Пеканов и подчерта, че няма как подобна визия, която се изработва за години, да бъде направена за няколко седмици.

Политическата ситуация е много неприятна, но трябва да се опитаме да успеем, не можем да замразим процеса. Търсим всякакви възможности, каза той.

Вицепремиерът предупреди, че ако сега пратим Плана за възстановяване в ЕК, оттам най-вероятно ще ни го върнат, именно защото като държава не сме изпълнили най-основната цел, каквато е декарбонизацията на икономиката.

Вицепремиерът все пак обяви, че има добра новина и тя е, че България не е застрашена да загуби парите от Плана.

Парите не са застрашени по никакъв начин. Но трябва да побързаме, защото бизнесът се нуждае от тези пари, които не са предвидени само за енергетиката, но и за икономиката, здравеопазването, образованието, поясни на финала Атанас Пеканов .


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FEFE

    13 5 Отговор
    бъдещето e 2331год. хехе

    Коментиран от #3, #16

  • 2 В .."СВЕТЛОТО КОМУНЯГО-ФАТМАШКО

    14 8 Отговор
    БЪДЕЩЕ" ,,ЛИ, БЕ...ПЕДАЛ?!?
    ТЕПАНЕ ЗА ВАС ЦРЪВЕНИ ФАТМАШКИ УРОДИ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    10 5 Отговор
    Глупави хора дадоха властта на други глупаци , и всичко стана в бъдеще време... Докога бе , идиоти...!!!??? Ако сте на по 16 години , да пръстите като коне на празна ясла , и да чакате някой друг да ви я напълни...!!! Пак ще клъвне те по новите " баш - корифеи " , само защото се усещате прости , пред изпечени мошеници от чужбина...!!!
  • 5 Аман

    15 7 Отговор
    Соросоиден талибан, продадохте България за жълти стотинки.
    Не на еврото, ДА на ЛЕВА.
    Референдум.

    Коментиран от #17

  • 6 тулупов

    13 4 Отговор
    И за какво ни е тази еврозона като всичките сте от зоната та здрача ?
    Каквото пипнете го правите на мармалад.
  • 7 Тъп русофил

    7 5 Отговор
    Това не ми харесва !...Искам си КПСС и товарищ Ленин !

    Коментиран от #10

  • 8 Кой68

    5 5 Отговор
    Като има борд е лесно да си икономист....
    Пеканоффф
  • 9 реално

    11 4 Отговор
    при наличието на валутен борд нямаме нужда от влизане в еврозоната . борда предпазва от желанието на политиците да печатат пари...докато това в ес не се случва и виждаме как се печатат милиарди евро. именно поради това имаме и инфлация защото тези евра са без покритие като произведени продукти/услуги.
  • 10 Не ти ли стига

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Тъп русофил":

    Имаш си клонинги на БКП и комунистът Борисов, нали?
  • 11 АМО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 3 МЕСЕЦА ...

    6 4 Отговор
    ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ ДА.... НАМАЛЯЛИ С....63.7 %.
    ТЕ ТВА СС УСПЕХИТЕ НА...ФАТМАКА, КАНАДСКИЯТ ЛЪЖЕЦ-КИКИ И АСЯ/АСЕНЧО ОЧИТЕ.
    ОСТАВКА, ФАТМАК
  • 12 Случайности

    9 1 Отговор
    Случват се случайните неща.

    Случайно може да се случи и еврозоната за тотално, но неслучайно заличаване на България и за доограбването на българския народ.

    Защото гарбежите неговото, на българския народ, национално (държавно) имущество, чрез приватизация, не е достатъчно...
  • 13 Съединени Европейски Щати

    6 2 Отговор
    И ний кат Баци искаме евраци.
  • 14 ВИДЯХ

    5 4 Отговор
    ТОВА Е ЕДИН СЛУЧАЙНИК -МЕНТЕ.= ХВЪРЧИЛОТО ДА МУ БЕРЕ НЕГАТИВА!!!!
  • 15 Бойко Разбойко

    4 4 Отговор
    Искам еврозоната ,да мога да си харча евраците от шкафа.
  • 16 ЛЕВ

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "FEFE":

    ЛЪВ ЛАВЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СМЕНЯ ЗА ЕДНА ОБИКНОВЕННА ПРОСТИТУТКА ЕВРОПА.!!!!!!!!!
  • 17 Ми то лева

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аман":

    е половин евро. Твърдо ... засега.
  • 18 Аз съм българче

    8 0 Отговор
    Аз съм българче и силна
    майка мене е родила;
    с хубости, блага обилна
    мойта родина е мила.

    Аз съм българче. Обичам
    наште планини зелени,
    българин да се наричам –
    първа радост е за мене.

    Аз съм българче свободно,
    в край свободен аз живея,
    всичко българско и родно
    любя, тача и милея.

    Аз съм българче и расна
    в дни велики, в славно време,
    син съм на земя прекрасна,
    син съм на юнашко племе.

    Иван Вазов

    Коментиран от #21

  • 19 Уважаеми , Вие сте

    3 1 Отговор
    Ч/ к/ джия ! Ние трябва да излезем от " КЛАННИЦАТА " , час по-скоро !
  • 20 Най-юначни българите са били

    1 1 Отговор
    1913 - 1914 година , когато върнаха всички техни земи ! Фердинанд в Австрия - с Нйойският договор ВЪРНАХА ВСИЧКО както Бичи Ото Бисма.к нареди 1878 - ма в БЕРЛИН ! Тогаз и Песен Славна се Запя : " Велик е нашият ВОЙНИК !" . И от там на сетне та досега , българина е МЪРДА !
  • 21 СРАМНО е днес да се наречеш българин

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Аз съм българче":

    Не звучи Гордо ! А Жалко, Унизително и ПОЗОРНО !
  • 22 ежко

    5 1 Отговор
    Ползите от влизане в Еврозоната ще ти ги обяснят, но негативите и рисковете -не.Просто нашите политици са си го навили на пръста да влизаме и това е.Реална полза на яовека средна ръка, няма да има, но той ще обере негативите в бъдеще.
  • 23 КАШЧЕЙ

    5 2 Отговор
    Ще се случи, разбира се! Щом нашите управници са със събути гащи и надупени на ЕС и САШ вече 30 год! - национални предатели, които надминаха Юда!
    И македонска азбука ще признам, и задължителна ваксинация. и всички тецове ще затворим, и джендър идеологияата ще се преподава в училище..... и т.нт.
    продаължавайте да гласувате за "демократите"
  • 24 Казвамти направо БРАТКО !

    4 0 Отговор
    И след тези ИЗБОРИ , ще ядем от същото Млечно-Бяло СЛАДКО ! Нас ни убиваше СИСТЕМАТА а отива да избираме НЕ НОВА СИСТЕМА а да направим РОКАДА на хората от старата система !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Нализнаеш защо Магарето го канят на

    1 2 Отговор
    СВАТБА ! И нас за същото в ЕС ! Да го " духаме " !
  • 27 Нужна е СМЯНА на ВЕКТОРА !

    4 1 Отговор
    Нова ИДЕОЛОГИЯ - и СПАСЯВАНЕ на народа и държавата чрез Аварийна Мобилизация : да СТРОИМ ЗАВОДИ , Енергийни Изсточници, Предприятия , Държавно и Частно Селко Стопанство ! Откриване на РАБОТНИ МЕСТА !
  • 28 Народа неможе да ФОРМУЛИРА Целите

    2 1 Отговор
    Които трябва да ПОСТИГНЕ по Политически и ИДЕОЛОГИЧЕСКИ път и това го прави " Лесна Плячка " за нашият днешен политически ЕЛИТ ! А именно ЕЛИТА е Народният ДУШМАНИН ! Та на какви ИЗБОРИ отиваме , когато онова което ИСКАМЕ не ни се ПРЕДЛАГА !? Сиреч Народа - Избор НЯМА !
  • 29 иво

    3 0 Отговор
    изгоряхме за европейските пари за въстановяване ! "идеАЛНОто " сл. АНТИ - ПРАВИТЕЛСТВО РАЗБИ ИЛЮЗИИТЕ И НА ТЕЗИ КОИТО ВЕРВАХА НА радефф !Н Е З А Б А В Е Н И М П И Й Ч М Ъ Н Т ! В Ъ Н !
  • 30 десняк

    3 0 Отговор
    Б О Й К О - СПАСИТЕЛЯ - ОСЕДЛА Б Е Л И Я КОН ! ЧАКАМЕ РАЗВРЪСКА ! И М П И Й Ч М Ъ Н Т НА зелено-сините чорапи !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове