5 85243

Иво Христов: ГЕРБ вече е пробит рубеж на олигархията. Истинският ѝ стожер е ДПС

 • иво христов-
 • евродепутат-
 • кирил петков-
 • асен василев-
 • има такъв народ-
 • герб-
 • дпс

Опитът на министрите Петков и Василев да приватизират авторитета на президента и на служебния кабинет няма да предизвика електорална вълна. Избирателите на „Има такъв народ“ гласуваха лековерно за фалшивия екранен образ на бунтаря, а получиха скъсани дънки, безпосочни обиди, абсурдни кандидат-министри и разочарование, заяви евродепутатът

Иво Христов: ГЕРБ вече е пробит рубеж на олигархията. Истинският ѝ стожер е ДПС - 1
Снимка: БГНЕС

"Президентът Радев е обединяващата фигура на алтернативата.

Опитът на министрите Петков и Василев да приватизират авторитета на президента и на служебния кабинет няма да предизвика електорална вълна".

Това написа в профила си във Фейсбук евродепутатът Иво Христов.

Ето и отаналата част от изложението му:

"В интервю за предаването "По-полека" в ефира на Дарик радио коментирах, че до поредни предсрочни парламентарни избори се стигна, защото олигархията предвидливо овладя партията на Слави Трифонов и така каптира критична маса от протестния вот, за да го влее обратно в своята мелница. Вместо да помете автократа Борисов, „Има такъв народ“ блокира възможността да се създаде демократично мнозинство. Избирателите на „Има такъв народ“ гласуваха лековерно за фалшивия екранен образ на бунтаря, а получиха скъсани дънки, безпосочни обиди, абсурдни кандидат-министри и разочарование.

Поддръжниците на Слави не носят отговорност за провала на партията. Нещо повече, много от депутатите му са хора с качества и добри намерения, които бяха поставени в изкуствена засада от скритите договорки, които се извършват без тяхно знание, защото в партията им решенията не се вземат колективно.

„Има такъв народ“ ще съхрани съществено влияние в следващия парламент, но партията е загубила достоверност в очите на потенциалните партньори. Ще се стопи и голяма част от електоралните им активи, но това е напълно закономерно, предвид поведението на партията.

Държавата ще спести пари при провеждането на избори 2 в 1 на 14 ноември, а избирателите имат шанс да гласуват само веднъж, ако президентът Радев бъде преизбран на първи тур.

Ако разпилеем вота си по новопоявили се кандидати, ще трябва да гласуваме и на втори тур. Това създава излишни рискове, защото държава с разлюлян парламент и неясно правителство се крепи на президента и неговото служебно правителство. Към момента те се справят много добре. Откачим ли и тази котва, не е ясно къде ни отнесе бурята.

Радев е обединяващата фигура на алтернативата. Никоя от партиите няма този авторитет и достоверност. Видяхме, че никоя от партиите не е склонна да постави националния интерес над партийния, което прави диалога помежду им невъзможен и провали две народни събрания. Всички партии залагат повече на своите червени линии, отколкото на необходимостта от диалог.

През годините Президентството беше гласът на истината, който пропагандните медии се опитваха да заглушат, но въпреки всичко той се чуваше и успя да мобилизира енергията на обществото. Преизбирането на президента Румен Радев е ключово за бъдещото развитие на България.

Всеки изборен резултат зависи от мобилизацията на избирателите. През лятото много от българите предпочетоха да отидат на море и да не отскочат до урните, защото счетоха, че нещата са предрешени. В резултат – отново изпаднахме в безтегловност, въпреки че ГЕРБ е една съсипана партия, претоварена със скандали. Всичко зависи от това дали гражданинът Х (хикс) ще даде гласа си.

Не бих казал, че Радев е сам срещу всички. Що се отнася до партиите – това е отделен въпрос. Гражданите подкрепят президента и това се вижда в социологическите проучвания.

Социалистите масово подкрепят президента, също както преди 5 години. Знакови фигури на левицата ще са част от инициативния комитет по издигането на кандидатурите на Радев и Йотова. Само няколко човека около ръководството на БСП се опитват да вбият клин между президента и левите избиратели. Единственият резултат от тези действия е, че тези няколко човека изпадат във все по-голяма изолация.

Очевидно и лидерът на БСП е в трудно положение. След като БСП взе решение за подкрепа на кандидатурата на Радев и Йотова, сега Корнелия Нинова говори за номинации. Това е неразбираемо и за членовете на БСП, и за обществото.

Причините за войната на ДПС с Радев са много. След изборите през април ГЕРБ е вече пробит рубеж на олигархията. Истинският ѝ стожер е ДПС. А причината за главоболията на ДПС са тъкмо последователните действия на Радев срещу корупционния модел. Президентът слезе при хората, които въстанаха срещу беззаконието през 2020 г. Кабинетът на Радев осветли източването на ББР от олигарсите, показа пресушените язовири, в които потънаха над половин милиард лева за несъстояли се ремонти. Това са икономическите мотиви ДПС да работи за свалянето на президента с всички свои сили, включително чрез влиянието си в другите партии.

Не се съмнявам в искрената подкрепа на избирателите на Слави Трифонов за президента, но войната на „Има такъв народ“ срещу служебното правителство показва двойна игра на ръководството.

„Има такъв народ“ атакуваха кабинета с аргументите на ДПС, а ДПС работи за свалянето на Радев. Затова – дали подкрепата на Слави за президента е действена, ще се види едва в хода на кампанията и в урните. Не изключвам всякакви коварства в хода на кампанията.

Кирил Петков и Асен Василев избраха да правят свой политически проект без подкрепата на президента. Според мен сбъркаха. Петков и Василев бяха активни и полезни министри, но са политически незрели и надценяват възможностите си. Опитът им да приватизират авторитета на президента и на служебния кабинет няма да предизвика електорална вълна. Вълна можеше да предизвика политическо движение около президента и служебното правителство, но на тези избори такова движение няма. Служебният кабинет, по заръка на президента, остана да носи отговорностите по управлението на страната и го прави добре. Двамата министри могат да родят само пореден нов десен проект, което е в разрез с идеята на президента за широко обединение на демократичната алтернатива на корупционната власт.

Покрай останалото, проектът на Петков и Василев е основният аргумент на медиите и говорителите, които търсят да откъснат Радев от социалистите. Мисля, че двамата министри можеха да спестят това напрежение и да не наливат вода в интригите на задкулисието. Мисля, че в следващия парламент Петков и Василев ще бъдат фактор, но не и решаващ фактор. Дано осъзнават отговорността си.

Дали президентът е закъснял със свой политически проект: той е лоялен към държавата и в месеци, в които отговорността за управлението пада върху неговия служебен кабинет, той не би рискувал никакви политически авантюри.

В момента преминаваме през световна здравна и европейска енергийна криза, които изискват прозорливи и своевременни решения. Със или без президентски политически проект, държавата бавно, но трудно се променя. Много истини изплуват наяве, настроенията се променят, бившият диктатор играе все по-периферна роля, приходите от данъците чувствително растат, защото бе пресечена контрабандата. Кабинетът взе важни решения в защита на природата и здравето. Спря вноса и горенето на боклук, постави под защита последните девствени плажове, спря сечта в речните корита. Осигури пари за пенсионерите. Тоест усилията на президента дават резултат и без да има своя партия.

Всички искаме бързи подобрения, но след толкова години на грабеж и екранна хипноза, ще ни трябва време, за да се върнем на магистралния път на развитието. Трябва време да осъзнаем своята отговорност като граждани. Българите все още се колебаят дали да гласуват, приемат го като някакъв вид благоволение – казват, че няма „да им гласуват“. Всъщност ние гласуваме за себе си.

Ако ГЕРБ отново е първа политическа сила на следващия парламентарен вот, то това ще се дължи на собствената ни инерция, натрупана през десетте години, в които ГЕРБ се е превърнала в партия-държава и е обсебила всички чиновнически постове. Това ще се дължи на собствената ни глупост. Онези, които виждат източени язовири, кюлчета и пачки в чекмедже и пак гласуват за ГЕРБ, очевидно не са податливи на рационални аргументи.

Европа е гузна и носи голяма отговорност за утвърждаването на режима на Борисов. Този режим беше създаден с помощта на германските политически фондации. Днес, твърде късно, Европа констатира, че се е провалила в България. Но цената на провала го плащаме ние, българските граждани. Еврократите никога няма да поемат отговорност за прегръдките си с Борисов, това не е в стила на Брюксел. Всичко ще бъде опаковано в обтекаеми формулировки.

Но ако нямаше сляпата подкрепа на Европа, режимът нямаше да си позволи да бие протестиращите зад аркадите на Министерски съвет. Уви, това се случи. През следващата седмица в България пристига мисия на Европейския парламент, която ще се занимава именно с проблемите на българската демокрация, дано тя погледне по-трезво на ситуацията.

Що се отнася до темите, разисквани по време на последното пленарно заседание на ЕП в Страсбург: Русия и правата на малцинствата изяждат по-голямата част от времето на европейските институции. Мисля, че акцентът трябва да е възстановяването на икономиките ни след пандемията, както и защитата на правата на европейците в новия, дигитален свят, който променя представите за личен живот и условията на труд".


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 56 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 НДСВ

  20 34 Отговор
  МАДРИТСКИЯ КРАДЕЦ ЩЕ ВИ ОПРАВИ ЧРЕЗ НЕГОВИЕ ЮПИТА НА НАТОВЕЦА ГОЛЯМ ЦИРК.
 • 2 Нищо

  14 2 Отговор
  Ново
 • 3 бсп

  26 30 Отговор
  Вярно ли е че този човек е гласувал срещу искане на ЕП, Русия да отвори за достъп всички архиви откраднати от България по време на окупацията от съветския съюз.

  Коментиран от #21

 • 4 ХИВо Дристов

  9 33 Отговор
  С тая брадичка ,комай да заизглежда интелигентен тик токър ....
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 7 Иван

  34 13 Отговор
  Радев е добър президенти е правилно да си остане там.Нямаме нужда от президентска партияПрекалено много власт в един човек не е добра идея.А Иво Христов ревнува от новата партия ,може би се е надявал той да оглави евентуален президентски проект.Не подценявайте Петков и Василев.

  Коментиран от #12, #24

 • 8 И тоя

  11 42 Отговор
  с жълтините и лъжите като трол! Абе срам нямате ли бе смешници! Голям напън за вменяване на простотия и лъжи срещу ИТН! За да има такъв напън, явно голям страх има от резултата на ИТН! Няма друго обяснение да се наливат толкова пари, срещу някой!
 • 9 ЕВРопЕЙСКИ Съюз

  29 0 Отговор
  Видяхте ли това: "Щo ce oтнacя дo тeмитe, рaзиcквaни пo врeмe нa пocлeднoтo плeнaрнo зaceдaниe нa EП в Cтрacбург: Руcия и прaвaтa нa мaлцинcтвaтa изяждaт пo-гoлямaтa чacт oт врeмeтo нa eврoпeйcкитe инcтитуции" За чий сме в тоя съюз?
 • 10 СОДОМИТ

  11 31 Отговор
  А СЕГА РАЗБРАХ ТОВА Е ЕВРОДЕТУТАТ ВЕРОЯТНО ОТ ДБ /АБЕ ТАМ САМО БОКЛУК ЛИ ИМА ДА НЕ Е НЯКАКЪВ КОНКУРС ЗА ИДИОТИ/ ПИЧ ДБ ПО ПЪРЗАЛКАТА И В КАНАВКАТА
 • 11 Пробит

  9 20 Отговор
  Ма кирю ланадеца и асанчо щели да ги реанимират
 • 12 Сатана

  13 26 Отговор

  До коментар #7 от "Иван":

  Този Христов не е оня проф.Христов.Този беше на хранилка при Радев,началник на канцеларията му.От едно котило са.
 • 13 Gowo

  26 6 Отговор
  Кой говори за ГЕРБ Говорим за ГРАБ ГЕРБ е била някога Бедни комундета Сега са омаскарени до ушите
 • 14 Тук е напълно прав

  41 5 Отговор
  До поредни предсрочни парламентарни избори се стигна, защото олигархията предвидливо овладя партията на Слави Трифонов и така каптира критична маса от протестния вот, за да го влее обратно в своята мелница. Вместо да помете автократа Борисов, „Има такъв народ“ блокира възможността да се създаде демократично мнозинство. Избирателите на „Има такъв народ“ гласуваха лековерно за фалшивия екранен образ на бунтаря, а получиха скъсани дънки, безпосочни обиди, абсурдни кандидат-министри и разочарование.

  Коментиран от #20

 • 15 5577

  12 4 Отговор
  Е хайде сега малко наивно облъчване от тази статия. Ма голям напън с квалификации и едва ли не постулати. Омръзна ни мутренското квичене. Вече има нови тенденции. Политическо говорене с обещания без плюене. Хората се заслушват. Става въпрос за истинска политика.
 • 16 ДСБ БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

  9 8 Отговор
  Мафията е успяла да ни вземе страха, държи ни с трикове, с измама. Само че не са познали. Те не ни познават. По-силните сме ние. България може да бъде дом, с който да се гордеем и в който децата ни да остават. Можем да бъдем равни пред закона. Можем и ще го направим, за Деморкатична България.
 • 17 Риналдю

  14 13 Отговор
  Иво Христов типично по комунистически и йезуитски,замита следите,които водят към БСП и връзките и с олигархията.Това,че ГЕРБ се бяха сраснали с мафията е ясно,че ДПС също са част от задкулисието и това го знаем.Но защо не ни осветли за червените олигарси и милионери,включително Корнела?Провала на ИТН е глътка въздух за БСП,защото им дава възможност да останат на повърхноста и отклонява вниманието от техният провал.Дори по отношение на Радев БСП са двулични и лицемери,както и той спрямо тях.Но,комунетата са си такива по дефиниция.Боклуци.
 • 18 АМОН

  16 8 Отговор
  В ПРОЕКТА НА ТЕЗИ ДВЕ ПОВЕРВАЛИ СИ ЮПИТА КИРЧО И ВАСИЛЕВ , УЧАСТВАТ АКТИВНО И ДРУГАРИТЕ ОТ ШАЛОМ. Сред тях в блести с името си Даниел Максим Лорер, който е един от управляващите ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ-ШАЛОМ. Щом в подкрепа на КИРЧО и ВАСИЛЕВ са се заловили другарите от ШАЛОМ които подкрепят и АБВ на РУМЕН ПЕТКОВ и АГЕНТ ГОЦЕ, нещата им се движат в правилната посока - КЪМ БУНИЩЕТО!
 • 19 Чок селям

  6 2 Отговор
  Т.е. РУСИЯ! 90% си мислят, че това не е така! Блазе им!
 • 20 АМОН

  14 1 Отговор

  До коментар #14 от "Тук е напълно прав":

  ВАЖНО Е НЕ КОЙ ЗАГУБИ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО НА ЧАЛГАРИТЕ И ТЕХНИЯТ КЛОУН, А КОЙ СПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА. ДОКАТО ЧАЛГАРЯ РАЗИГРАВАШЕ ЦИРКА "ИМА ПРАВИТЕЛСТВО , НЯМА ПРАВИТЕЛСТВО" БЕЗПРОБЛЕМНО МИНА СДЕЛКАТА ПО ПРОДАЖБАТА НА ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ при която соченият от ЧАЛГАРЯ за премиер НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ се превърна с водещият офицер на САКСКОБУРГГОНСКИ агент РУМЯНЦЕВ в щастлив собственик на ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ. В ТАЗИ ОПГ УЧАСТВАТ - агент Румянцев /Атанас Тилев/ приятелят му Бригадир Аспарухов , заместника на Дойнов лицето Стоян Марков , с неговият зет брата на Милен Велчев - Георги, и разбира се руската банка ВТБ , шофьора Спас Русев и княза Борис с неговият Милениум.
 • 21 Бесен Язовец

  10 6 Отговор

  До коментар #3 от "бсп":

  Ге.йския парламент не може да иска нищо от РФ, а окупация на съюзници на нацистите се привижда само на сороснята бг която служи на говедарника !

  Коментиран от #39, #42

 • 22 Архимандрисандрит Бибиан l

  4 2 Отговор
  Гледай,гледай убаво,ма си фарли пембените цайси и скивай дали наистина миража става реалнос или па че сте у лево ма и бая назад од истината!
 • 23 Лустрация

  9 1 Отговор
  Съд и затвор за корумпираните комунисти и бандити
 • 24 смех

  3 5 Отговор

  До коментар #7 от "Иван":

  Кажи коя президентска държава е зле.
 • 25 007

  7 0 Отговор
  В началото на прехода новите партии на промяната не си позволиха да "изчегъркат" социстите и сега страната си пати от същите социсти заедно с отрочетата им. Единствено у нас останаха постсоцисти и се родиха етнисти и това прави голямата разлика с другите, като Полша например-вече е развита страна. 12 годино бяха извън властта и се поразвихме и ние, построиха се ихфраструктури, повдигна се стандарта. Отново ли ще бъдем върнати 30 год назад в изходна точка?
 • 26 GERB No1

  7 4 Отговор
  Oще много дълго време ще слушаме за ГЕРБ. Свиквайте!
 • 27 БГ гражданин

  7 12 Отговор
  Има известна китайска стратегия, тя се нарича „отсечена с чужд нож“ или „ограбване по време на огън“. Радев, разбира се, майстор на китайските стратегии. Икономиката се срина, жизненият стандарт на населението се влоши; прекратени плащания на фирми, мед. служители и др. Къде са бюджетните пари, оставени от правителството на Бойко Борисов? И откъде дойдоха средствата за формирането на партията „ПП“ – тези мошеници от Харвард ? Режимът на Радев се нарича „застояла авторитарна клептокрация“, която представлява заплаха за собствените си граждани. Примери има много.

  Коментиран от #30

 • 28 зъл пес

  5 7 Отговор
  Народе,не се напиняйте да ходите да гласувате.Вече е решено кой ще спечели,и за съжаление не зависи от нас.
 • 29 0044

  6 2 Отговор
  Итн е селска партия. На бай тошо брадчедуте с дпс.
 • 30 Георги Атанасов

  8 7 Отговор

  До коментар #27 от "БГ гражданин":

  Най голямата свинщина в политическата кочина. Един жалък фюрер си прави свое гестапо от подлоги, удря всички нормални партии, краде им избиратели и си има свои ибрикчии в НС. П0дл0гите на Президента Предизвикват Пълна П0гнуса у Почтените и Прехласване у П0длеците. А след като Кирчо направо си заяви, че Зеления чорап е зад тях, комунягите пак са си заврели главите в задниците и робски подсмърчат. БСП може да избави нацията от това Пр0клятие, защото ако официално Курнела се обяви срещу него, той няма да спечели, но комунистите, обиждани от Чорапа, доволно скимтят, вместо да реагират. Всичко друго може да се проумее, но поведението на БСП да козирува на своя убиец е мал0умие.
 • 31 Радевата зима

  5 7 Отговор
  А, бе, кой е протестна партия - сестра галева, татянка, капонката или носителите на ковчези? Що говориш глупости. Тези трябва да изчезнат от политиката. Славчо се опита, но тези тетки мажоретки и ристьо и хаджито искат да са министри. И се скараха. Сега се прави нов проект с група смеещите се измамници. С тях фатмака иска да подстриже стадото. Затова и логото им и зад тях докато говореха имаше овчица. Смятат за прост народа и лесно ще го оберат.
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 Лудница

  5 1 Отговор
  Забрана със закон за управление на частните сдружения наричани партии.
 • 34 Иво🇧🇬

  5 12 Отговор
  Тези избори са шанса да се спасим от Хунтата и нейния главатар Радев. Този човек ще срине държавата окончателно за тези два месеца. Сатаниста го заместиха с двамата джендъри от "Харвард" които ще поддържат хаоса докато техния главатар Радев окончателно завземе властта.
 • 35 Пешо

  4 12 Отговор
  За да има мир в държавата трябва да се закрие президенството. Ние сме парламентарна република и трябва да си останем такава. Харчат се милиони за корумпираната президентска администрация. Това са парите за пенсионерите и детските.

  Коментиран от #36


 • 36 Хи их хи

  7 1 Отговор

  До коментар #35 от "Пешо":

  А сега си представи и закриване на ГЕРБ! Какво ще правим толкова много пари?

  Коментиран от #37

 • 37 0808

  0 6 Отговор

  До коментар #36 от "Хи их хи":

  == мисля да гласувам за Възраждане, дано не сбъркам..
 • 38 Грую

  5 4 Отговор
  Олигархията сте вие в БСП ,бе каУн червен.
 • 39 отвратен

  1 0 Отговор

  До коментар #21 от "Бесен Язовец":

  Колко много робско мислещи хора има в България.
 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Фактъ

  2 1 Отговор
  Много точен коментар !
 • 42 cornholio

  1 0 Отговор

  До коментар #21 от "Бесен Язовец":

  Ти заслужаваш да живееш в мизерията на майка ти расия.
 • 43 демократ

  1 0 Отговор
  Иво Христов една от марионетките финансирана от руската и българската оллигархия.Само че се испокараха за по голямо парче от баницата.И най отгоре стои закрилника на руските шпиони мафиота Радев. И всичко е за сметка на все повече гладувашите българи.На изборите да изчегъртаме завинаги тези протестиращи мафиоти с вдигнати юмручета!!!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.