Last news in Fakti

21 Септември, 2021 10:54 4 166 48

Калин Янакиев: Ако Петков и Василев не се явят заедно с Христо Иванов, това ще затрудни демократичния процес

  • калин петков-
  • асен василев-
  • христо иванов-

Много голям е въпросът как ще си взаимодействат „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“

Калин Янакиев: Ако Петков и Василев не се явят заедно с Христо Иванов, това ще затрудни демократичния процес - 1
Снимка: Фейсбук

Предложението на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов за сформирането на предизборна коалиция с новата формация на Кирил Петков и Асен Василев е много разумно. Профилът на избирателите на новата формация на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ и на „Демократична България“ е силно припокриващ се. Поради тази причина тяхното разделение, защото отделното явяване на новия проект на Петков-Василев неминуемо ще доведе до едно такова разделение, няма никакъв политически резон.
Това коментира за БГНЕС философът проф. Калин Янакиев по повод предложението на Иванов „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се коалират преди изборите.

„Обединението на двете формации или в предизборна коалиция, или в участие на проекта на Петков и Василев в листите на „Демократична България“ ще ни даде възможност най-сетне истинските политически сили, които желаят и могат да извършат промяна в България, да бъдат водещи. Дори би могло да се очаква първо място при едно такова съвместно явяване на двете формации“, смята той.

По думите му всички внушения, които се правят с цел дискредитиране и на едната, и на другата политическа сила са безпочвени. „Формацията на Петков и Василев няма основание да бъде наречена президентска партия, както редовно я наричат нейните противници. По същия начин като подкрепяща каузата и втория мандат на Румен Радев не може да се нарече и „Демократична България“. Предричам обаче, че тези внушения ще бъдат правени оттук нататък непрекъснато, особено, ако „Продължаваме промяната“ поеме протегнатата ръка на „Демократична България“. Тогава ще станем свидетели на едно напоително внушение, че двете партии са обслужващи Румен Радев, което не е вярно. Както впрочем не е вярно и че, формацията на Петков-Василев е по-скоро лява. Ако беше лява, БСП наистина щеше да бъде сериозно разтревожена от нейната поява, а ние не виждаме кой знае каква тревога. Дори манталитетният, физиономичният тип на лидерите на „Продължаваме промяната“ правят силно съмнително те да получат някаква забележителна подкрепа от страна на предимно над 70-годишния с комунистическо минало електорат на БСП“, каза още проф. Янакиев.

„Партията на Манолова, Бабикян, Хаджигенов и другите нейни ръководители е формация с особен образ. Тя действително е единствената, която може да бъде наречена „партията на протеста“. Това са хора с различен политически бекграунд, които бяха обединени и се изкачиха на гребена на вълната покрай протестите, които постепенно се дезактуализират, най-малкото тяхната енергия се дезактуализира. Поради тази причина е по-здравословно те да се състезават сами, а после, ако успеят да влязат в парламента, би могло да бъде търсено някакво единодействие с тях“, добави той и предупреди:

„Съгласен съм с един скорошен анализ на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров, който смята, че определението партии на протеста е силно стилизиращо и подвеждащо. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ бе приписана към „партиите на протеста“ без да е участвала реално в протестите през лятото на 2020 г. Бях на тези протести и мога да свидетелствам, че с изключение на някои от чалга парчетата на Слави Трифонов, които имаха текст срещу Бойко Борисов, нищо друго от партията ИТН не е присъствало на площада през 2020 г. Видяхме, че ИТН много бързо се отказа от риториката си за изчегъртването, от борбата с корупцията и фактически беше най-деструктивната сила в предишния парламент“.

„Много голям е въпросът как ще си взаимодействат „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Това в най-голяма степен зависи от разума на Кирил Петков и Асен Василев, защото България не е Франция и един проект тип „Макрон“ не може да разчита на бърз самостоятелен успех в страна като нашата. Казаното от Христо Иванов е най-разумното, което трябва да направят тези две формации. Оттук нататък топката е в полето на Петков и Василев. Ако те не приемат никаква форма на сътрудничество и решат да се състезават сами, ще бъдат виновни, че демократичният процес в България ще бъде затруднен за още един неопределен период“, завърши проф. Калин Янакиев.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    29 4 Отговор
    Много гадатели,малко реалисти.
  • 2 Миризлив пор

    51 5 Отговор
    Човек трябва да е луд или отчаян да се свърже със соросоида Пинокио.
  • 3 Калугин

    23 9 Отговор
    Дечицата на номенклатурата правят ново ОФ.
  • 4 Последния Софиянец

    21 12 Отговор
    В неделя след пресконференцията дойдоха двама от ДБ при Кирчо и искаха коалиция,но той ги отряза.Каза им да изчакат след изборите.Кирчо иска да привлече честни хора от всички партии.

    Коментиран от #38

  • 5 МАНИПУЛАТИ

    39 6 Отговор
    КАТ МО ГЛЕДАМ ЛИЦЕТО ,ТОЯ СПИ С ДАМАДЖАНАТА С РАКИЯ. ТАЯ ПИЯНКА АКЪЛ ЩЕ МИ ДАВА.

    Коментиран от #11, #22

  • 6 Съветник

    18 4 Отговор
    Като знаете много - направете партия БЕ ! Само балалайки по медиите. А бе вие работа нямате ли си ?
  • 7 44443

    22 14 Отговор
    За ДБ и ПП ще гласуват само софийските пумияри имащи се за демократи.

    Коментиран от #10, #21

  • 8 гадно

    28 3 Отговор
    Най-много Бойкикев и компания да загубят толкова гласове, че едвам да прескочат летвата така е демократично, нали.
  • 9 Перо

    27 5 Отговор
    Тоя бивш костовист,от времето на СДС,сега стана мутренска креатура от ГЕРБ! Изявява се като идеологически диверсант срещу силите на протеста! Коженото яке му изгни на гърба от нечистоплътност!
  • 10 Последния Софиянец

    9 12 Отговор

    До коментар #7 от "44443":

    В неделя на Лъвов мост на представянето на новата партия имаше хора от цяла България без никой да ги е викал .Ентусиасти.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дани

    4 4 Отговор
    Напротив,това ще ни мотивира.
  • 13 Лост

    21 4 Отговор
    Да се прегърнеш с Р. Кънев и Тафров си е направо гадост.
  • 14 Българка

    18 5 Отговор
    То е ясно на всички, ПП печели толкова гласове, колкото загубят ДБ и Мутрите. От ИТН и БСП някой и друг заблуден и никой от ДПС и ГЕРБ. Не е необходимо да си анализатор или социолог за да го видиш.

    Коментиран от #19

  • 15 въдичка

    24 4 Отговор
    Или по-точно: ако Ристю не се закачи за тях, увисва.
  • 16 Българка

    11 5 Отговор
    Вярно е, че ДБ и новата ПП се припокриват в много области. Но има и неща, в които се различават. До вчера ДБ беше начертала червена линия с БСП, което в коментарите си писах, че е грешка, защото в момента преоритет не е лява или дясна идеология, а разграждането на мафиотския сарайски модел. ПП открито се центрирара и обяви, че с десни политики (работещ бизнес) ще решава леви цели (социални и др.) Определено трябва преди изборите публично да се обяви, че ще има коалиция межди ДБ, ПП и ИБГНИ. Вече дали ще има общи листи ( по-скоро не очаквам) или следизборна коалици е въпрос на разговори на лидерско ниво.
    Независимо от решението, се обръщам към избирателите на ДБ да не се отказват от подкрепата си към тях. Те отсточваха откритост и прозрачност, но най вече искаха промяна , а не подмяна. Бяха против всякакви задкулисни договорки от страна на ИТН и за това не подкрепиха предложения сламен кабинет на подмяна, зависимости
  • 17 Внимание

    6 9 Отговор
    Моля, четящите Факти внимателно да прочетат словоблудството на армията платени тролове на Путин тук и да се направят изводите. Моля, четете!
  • 18 Внимание

    12 2 Отговор
    Няма цяла армия от платени тролове а двама, трима, които денонощно пишат с множество никове. Заплащнето им е мизерно като тях самите.
    По никовете им ще ги познаете!
  • 19 Българка

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    АнтиБългарке престани да агитираш за мафията като пишеш от моя ник!!!!
  • 20 Леля Ката

    10 4 Отговор
    Демократичния процес е затруднен още от им витро зачеването му в една чужда лаборатория. Роди се трудно, чрез секцио, недоносено и с много вродени недъзи. Сега е разлигавено от многото му баби- американска, германска, че и от турската му прабаба.

    Коментиран от #24

  • 21 !!!

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "44443":

    Абе да те питам, таз думичка "пумияр" какво означава, от "пума" ли произлиза?
  • 22 ТАСС

    4 9 Отговор

    До коментар #5 от "МАНИПУЛАТИ":

    Рашков изглежда още по зле, а не само че дава акъл, ами е и министър!!!
  • 23 нннн

    18 3 Отговор
    Някои много се страхувате, че ДБ няма да прескочи 4-те процента.
  • 24 наченки

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "Леля Ката":

    им витро си ти

    Коментиран от #34

  • 25 Тоя па

    2 3 Отговор
    Шмульо. Точно обратното, бе. Страх ви тресе всички, а.
  • 26 Еи и този дякон станал

    3 3 Отговор
    ПОЛИТТИК бря А БЕ ЛЪЖИ СИ ХОРАТА ВЪВ ТВОЯТА СВЕРА
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Еи и този дякон станал

    3 3 Отговор
    ПОЛИТТИК бря А БЕ ЛЪЖИ СИ ХОРАТА ВЪВ ТВОЯТА СВЕРА
  • 29 mi6osp

    7 3 Отговор
    Христо Иванов иска да закачи каручката на ДБ за локомотива на ПП, защото само така може да се прикрие сривът на ДБ. Колкото до съюзът на така наречените десни партии на промяната, вече два пъти става ясно, че самостоятелно този съюз не може да помръдне мафията. Успешна борба с мафията може да води само съюз на всички партии на промяната, десни и леви. Докато не се стигне до такъв съюз, ще правим през три месеца избори, а между тях милиционерите от ГерБ и ДПС ще продължават да всяват хаос, да бавят нещата, да рушат държавата , да прилагат принципа " Колкото всички са по зле, толкова ние сме по добре!"
  • 30 Раданч Татлъту

    10 5 Отговор
    Тека е, другаро Калинч!Требе се удари едно рамо на реформираният комунист Ицко Бойкикиев!🐷🐷🐷👍
  • 31 Айде, бе

    4 5 Отговор
    Може да забави и дай Боже да предотврати настъплението на извратените много полови, то тези от ДБ освен трета тоалетна за новв пол друго не могат да съгредят, да пази Господ от такива демократи извратени
  • 32 Хахаха

    4 5 Отговор
    Всичко знаят и могат кадрите на Прокопиев. ДъБъ са измислили ДЕМОКРАЦИЯТА. Хахахахахахахахахахаха
  • 33 ultra

    5 4 Отговор
    Винаги съм имал сходно мнение с проф. Янакиев, но в този случай, не е прав!
  • 34 Леля Ката

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "наченки":

    Приема се, М и Н са в близост, а и проверката е личен отговорен акт!
  • 35 Разбирай

    5 4 Отговор
    като:

    Публикувано във факти.бг: Ако Петков и Василев не се явят заедно с Христо Иванов, това ще затрудни соросоидния процес
  • 36 ДБ на Сорос

    6 4 Отговор
    Тия соросоиди 30 години все за "промяна" говорят и правят, и все повече и повече затъваме...
  • 37 Отец Нафарфорий

    2 2 Отговор
    Попе/професоре ,не бабувай ! Да не стане като при Б.Б.2 ! Твоите ламтурници ще се устремят към "баничарниците" като блондинки на черен петък !
  • 38 Уйке

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Кирето е прав! Не му трябват бивши министри на ГЕРБ! Най-голямата акция с пропагандна цел на Иванов е дебаркирането на плажа до сараите, всичко останало в действията му са празни приказки и провалянето заедно с ИТН на съставянето на правителство в два парламента! Сега се осетиха и ДБ, и Мая, че едните ще се сринат, а другите ще изчезнат и протегат ръце, от които новата формация не се нуждае предизборно! Мая да протяга ръка към родната БСП, а Хр. Иванов и Атанасов към ГЕРБ, с които имат стара връзка!
  • 39 ЗАЕДНО срещу ГРОБ !

    2 2 Отговор
    ПП,ДБ, ИБГНИ и ИТН( + бсп+ дпс) !
    Това трябва да бъде !
  • 40 Брех да е

    3 0 Отговор
    Единственият който разбира демокрацията е тоя дърт вампир, другите каквото и да правят все нещо може да объркат.
  • 41 Христо

    6 1 Отговор
    Хр. Ив. от ден на ден ми се вижда по- нагъл.
  • 42 пешо

    5 1 Отговор
    и защо с тоя боклук христо иванов
  • 43 Този коментатор

    5 0 Отговор
    за какъв демократичен процес бълнува? Не вижда ли, че за "почтеност"говорят безскруполни лъжци и измамници, които възнамеряват да яхнат държавата. В българския език думата " почтеност" трябва ,след тези двамата, да бъде заличена или да стане синоним на безчестие, кражби, лъжи и измами.
  • 44 Иван1

    3 1 Отговор
    Само това и чакат, после ще кажат, че са зависими от ДБ... Въобще в България се правят само интриги в услуга на ГЕРБ и ДПС
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хехе

    1 0 Отговор
    Точно обратното. Ако Дъбъ се закачи за ПП, те ще изгубят скорост. Демократичния процес го решава народа, а не шорошоидни типове като теб, Калинчо.
  • 47 Ьцжжжж

    0 0 Отговор
    Ало, майсторе, как можеш да сравняваш Траволта и Румбурак? Знаеш ли ти колко жени ще гласуват емоционално за хубавия Кирчо?
  • 48 ген Столти

    0 0 Отговор
    Мечтите на един костовист.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове