Last news in Fakti

22 Септември, 2021 06:49 2 745 8

Съдии поискаха оставки във Висшия съдебен съвет

  • съдии-
  • висш съдебен съвет-
  • подписка-
  • оставки

Според тях институцията е претърпяла провал в разрешаването на важни за системата въпроси

Съдии поискаха оставки във Висшия съдебен съвет - 1
Снимка: БГНЕС

Съдии искат оставките на своите представители в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) – Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, като заявяват, че това ще бъде решаващо за прекратяване на мандата на този съвет, който е претърпял провал в разрешаването на важни за системата въпроси, пише lex.bg.

"Обръщаме се към вас като към наши колеги, които не са забравили, че същинското им професионално предназначение продължава да бъде съдийската работа и предстои да се върнат да разглеждат дела в съдилищата. Надяваме се да ни разберете правилно, без да търсите основания за персонална обида или конфронтация.

Провалът на кадровия орган на съдебната власт, в който сме Ви гласували доверие да участвате, и необходимостта дейността му да бъде преустановена са единствената тема, която стои за обсъждане помежду ни сега.

Убедени сме, че съзнавайки високата си отговорност на представители на съдийската общност, ще подадете оставка. Това ще бъде решаващ акт за прекратяване на мандата на този Висш съдебен съвет, защото администриращ съдебната власт колективен орган, който не включва членове, излъчени от съдиите, е напълно лишен от легитимност и не може да продължи да функционира“, се казва в подписката, започната от съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и се разпространява в цялата страна.

По време на заседанието на Съдийската колегия Атанаска Дишева заяви, че не е запозната със съдържанието на подписката на съдиите, която не ѝ е връчена, нито е постъпила във ВСС. „В кратката почивка, която имахме, не успях да се запозная с мотивите. Когато се запозная, ще изразя публично своето становище. Правя това изказване, че съм наясно с това, което е публикувано в сайта. Не намирам пречка да продължа личното си участие в заседанието на Съдийската колегия. Когато получа официално документа, ще изразя позицията си“, каза Дишева като уточни, че не е говорила с останалите трима свои колеги, чиито оставки също се искат.

В подписката се отбелязва, че провалът на ВСС е очевиден за всички граждани, което на собствено основание уронва доверието в способността на съдебната власт да се самоуправлява и така да гарантира независимостта си и функционирането на конституционния принцип на разделението на властите.

Съдиите изброяват и в какво точно се е провалил този състав на съвета – неспособността за справяне с неравномерната натовареност и развиване на Системата за измерване на натовареността на съдилищата така, че да има практическо приложение и смисъл за всеки магистрат и за управлението на съдийските щатове; провал на атестационната дейност, който стана повод за промяна на закона, което на свой ред е довело до допълнително натоварване на съдиите, които трябва да участват вече в помощни атестационни комисии; крах с конкурсите като тук се отбелязва и „двукратното унижение на Върховния касационен съд“ (отмяната на два конкурса за ВКС), което е достатъчно за оставка; провал с електронното правосъдие и съдебната карта; невъзможността да се защити авторитетът на правосъдието, когато нападките са идвали от управляващата партия, в частност от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, и от фигурата с най-голяма оперативна власт в държавата – главния прокурор; провал да се прояви автентична решимост и воля за проверка на твърденията за политическа и/или криминална предрешеност на кадровите решения за назначаване на председатели на съдилища, и не на последно място „провал на Пленума на ВСС да убеди съдиите и обществото, че е способен да разбере какво в действителност означава професионализъм в прокурорската работа и да избере главен прокурор, в чиято компетентност, независимост и нравственост няма съмнение“.

„С други думи, дори и при тотален провал на колективния орган съдбата му е оставена единствено в неговите ръце. Но, както всички знаем, никой не може да бъде съдник сам на себе си (nemo judex in sua causa). Изправени сме пред конституционен проблем, който наред с този, свързан с липсата на ефективен процедурен механизъм за ангажиране на дисциплинарната и наказателната отговорност на главния прокурор, предстои да получи своето разрешение“, се казва още в подписката.

И се добавя, че във всяка област на държавна власт, ако се допусне който и да е орган от властите да действа безконтролно, въпрос на време е той да се превърне в източник на деспотизъм и съдебната власт не е изключение, защото тя практически не подлежи на граждански контрол, поради което по отношение на безконтролния ѝ кадрови административен орган тази опасност може да хипертрофира.

„Уважаеми избраници на съдиите във ВСС, тъй като не е предвиден какъвто и да било правен механизъм за търсене на отговорност на колективния орган за администриране на съдебната власт за лошо и дори противоконституционно изпълнение на неговите функции, единственият изход от настоящото нетърпимо за правовата държава положение и единствената гаранция срещу административен произвол на ВСС е индивидуалната човешка съвест на всеки един от Вас.

Част от Вас може би все още се заблуждават, че могат да преустановят провала. Дейността на този персонален състав на ВСС, неговите непрофесионални действия и бездействия категорично опровергават подобни илюзии. Достатъчно е всеки от Вас да си зададе в упор въпроса дали е готов да гарантира с авторитета и името си, че този Висш съдебен съвет ще избере председател на Върховния касационен съд, който няма да бъде подобие на избрания от него главен прокурор“, изтъкват съдиите.

Те уверяват четиримата членове на СК на ВСС, че всичко, което са направили или не са направили не е останало незабелязано, а е част от процеса на съзряване на съдийството. „Неравната и трудна история на утвърждаването на съдебната власт след 1991 г. като независима от политическите власти показва, че съдийството притежава сила, професионално достойнство и социален капитал след всяка управленска криза да си дава ясна сметка за допуснатите грешки и втори път да не ги допуска.

Убедени сме, че при втория пряк избор на съдебната квота на Висшия съдебен съвет от съдиите ще бъдем много по- осъзнати за набора от професионални качества на членовете му, необходими за изпълнението на непосредствените задачи пред администрирането на съдебната власт. Надяваме се останалите власти също да направят честна равносметка за поредицата неуспешни политически упражнения върху независимостта на съдебната власт, която трябва да бъде техен животоспособен и безпристрастен коректив, и своевременно да променят модела на ВСС“, се казва още в подписката.

Съдиите обещават да направят оценка на работата на всеки един от четиримата членове на СК на ВСС, за да не допуснат омаловажаване на всяко индивидуално усилие.

„С доверие очакваме вашите оставки“, завършва писмото, цитирано от Фрогнюз.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 7 Отговор
    Днес в 18 часа пред Съдебната палата е Правосъдие без каскет! Гешев е позор! Оставка и затвор!Извинявам се на софиянци за затруднението с градския транспорт в района.
  • 2 Ай сега

    14 8 Отговор
    Уважаеми съдии, много добре знаете, че оставките на Дишева и Керелска, могат да се искат, само когато се обърнете към съответните представители на Сорос. Те са фондационни съдии.
  • 3 Рошко

    22 3 Отговор
    Ако някой си мисли че в бг има честни съдии, лъже се, ако можете и на тях да видите по колко сметки имат и какви суми като началници и министри ще разберете, милионери във валута и имоти навсякъде по света, добре ама не можете, защо ли?
  • 4 Дани

    4 4 Отговор
    Ей няма управия в тази държава тизи двени дшшла и катардка со се зотнездили като короно вирус ш не се махат ама голимити заплати топлите медтевца не се дават лидно зонова вэн и долу такива некадърници дето се праватна маникенки и иймийки

    Коментиран от #8

  • 5 474747

    3 2 Отговор
    Браво за действията на съюза на съдиите, единствената професионална организация с постоянна и достой а позиция към случващото се в позорния всс и прогнилата прокуратура! Успех! И дано следващият министър на правосъдието е по-деен от заспалеца я аки.
  • 6 XYZ

    4 3 Отговор
    Адмирации за българските съдии, които застават на страната на правото, което е тяхна кауза!
    ВСС се оказа змийското гнездо, което създаде Гешев и го остави безконтролно да безчинства!
  • 7 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    УСТАНОВЕНО Е ,ЧЕ ТЕЗИ СА ГЕПИЛИ В ПАРИ ОТ ПАДКУПИ -ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО СА ИМ ДАЛИ- ЗА ТАЗИ ИМ --- ИЗ ГЪ ЗИЦА !!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Чичо дядко

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дани":

    Пиян ли си или втори клас завършен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове