22 Септември, 2021 08:25 2 414 43

Ето как ще отбележим Деня на независимостта

  • независимост-
  • чествания-
  • българия-
  • 22 септември

Чествания ще има в цялата страна

Ето как ще отбележим Деня на независимостта - 1
Снимка: М. Богданова ©

Днес отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта Царевец.

Велико Търново днес е център на тържествата за годишнината. В честванията в старопрестолния град ще се включат президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев, съобщава БНР.

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта Царевец от 10,30 часа президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва във военния ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко.

За значимостта на празника историкът проф. Милко Палангурски заяви:

„Празник на съзряването, защото както нациите, така и държавите, и обратно, имат нужда от израстване и намиране на своето място в политическия, културния и обществен живот на света“.

Заради противоепидемичните мерки е отменена вечерната заря-проверка.

Честванията във Велико Търново ще завършат вечерта с излъчване на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“ и с илюминации на паметника на Асеневци.


В Бургас историческата годишнина ще бъде отбелязана с няколко събития. Тържествата започват в 10:30 часа с ритуал по издигане на флаговете на България, Европейския съюз и на Община Бургас.

В 11:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

След ритуала пред Военния клуб в Бургас в 12:00 часа в Етнографската експозиция на улица ул. „Княз Ал. Батенберг“ ще бъде представен много интересен каталог, който е озаглавен „По дрехите посрещат“ и ще има ревю на традиционни костюми от фонда на Бургаския музей. За първи път ще бъдат представени 21 автентични носии от Странджа, Карнобатско, Айтоско и източна Стара планина. Някои от носиите са пазени във фондохранилище и никога не са показвани, затова ще бъде много интересно да се види този автентичен колорит.

113-ата годишнината от обявяването на Независимостта на България ще бъде отбелязана със специална церемония в Плевен. В рамките на празничния ден е организирана и кампания за даряване на кръв

Церемонията започва в 11 часа пред паметния знак, поставен на площад „Стефан Стамболов“ пред ДКТ „Иван Радоев“ по случай 100-годишнината от Независимостта на България. Негов автор е известният скулптор проф. Кирил Мескин.

Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. В празника с изпълнения ще се включат Общинският хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Районният център по трансфузионна хематология /РЦТХ/ и Българският червен кръст /БЧК/ отправят апел в обща кампания под мотото „Нека да покажем, че сред нас има истински герои - Дари кръв, спаси живот!“. Желаещите да се включат в кръводаряването са поканени пред сградата на Община Плевен във времето от 8 до 14 часа.

С експозиция на Държавния архив „Българската Независимост“ и Ден на отворените врати във всички културни институции ще отбележат празничният 22 септември в Ямбол.

Изложбата на Държавния архив ще бъде подредена на централната ямболска улица „Георги Сава Раковски“ срещу Регионалната библиотека.

В градския парк ще бъде открита още една изложба, тази на фотографската общност в града, като средствата от продадените творби ще бъдат предоставени за построяването на паметник на Васил Левски в Ямбол. Празничният 22 септември ще бъде Ден на отворени врати за Музея на бойната слава и за Регионалния исторически музей, както и в Археологическия резерват „Кабиле“ и Художествената галерия „Жорж Папазов“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    12 2 Отговор
    🇧🇬 А как ще отбележим делото на Вазов 🇧🇬 като ГО забравим ли 🇧🇬

    Коментиран от #30

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор
    🇧🇬Ама то се забравя нещо което си знаел 🇧🇬

    Коментиран от #10

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    8 1 Отговор
    🇧🇬"И аз на своя ред ще си замина, трева и мен ще расне над прахът. Един ще жали, друг ще ме проклина, но мойте песни все ще се четат”.
    Така започва стихотворението, своеобразна епитафия, на Иван Вазов „Моите песни”.🇧🇬
  • 4 мечо

    1 17 Отговор
    даржава на сто години радваите добре че беше турция че ако беше друга даржава так щтеше да си продалжава а турция онова време ништо не е забраниявала и рилигия и всичко по добре е било от сега

    Коментиран от #14, #38

  • 5 the truth

    21 2 Отговор
    Мен конкретно ме интересува кога съвременна България ще извоюва независимостта си от Д П С. Искам всички мои братя и сестри по произход и по кръв /българи/, които се наричат помаци, да се покръстят и събаряне на всички джамии в България.
  • 6 Дочко

    15 3 Отговор
    Та за каква независимост говорим ? По зависими никога цне сме били !!!При всеки нов кабинет всички минават през краварското килимче за инстукции . Това ли е независимост ? Най безмисления праник в България в момента !!!!

    Коментиран от #9, #20

  • 7 мечо

    3 10 Отговор
    зная че ште има тролове сас пияна от остата но да си кажа аз сам да се убединиме сас турция защтото са силна даржава и всичко имат и милеят за хората може да е на икономическо соцялно ниво това убединение да има пари за хората да не мизеруват н
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ
  • 9 дочко

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дочко":

    покатая тибля в бочку 😈
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    ТАКА сие ВЯРНО е

    Коментиран от #31

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 на днешния ден

    3 2 Отговор
    стените се боядисват с русязоофилска кръв за защита
  • 14 Bar

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Мехмечо, не се изказвай ни в клин ни в ръкав точно днес. Знаем какво е дала и какво е взела османската империя. По-добре стани християнин и се отърви от хиджапа. Така ще прогледнеш о ще осъзнаеш как изглежда света!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Другарят

    8 3 Отговор
    България никога не е била толкова зависима , както днес.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дебил

    9 4 Отговор
    Една малка и лишена от всякакви ресурси държавичка е ЗАВИСИМА ОТ ВСИЧКО И ОТ ВСИЧКИ ! За всяко нещо се пита Брюксел и Вашингтон и то съобразявайки се да не дразним Москва !Празник на глупостта е това !

    Коментиран от #23

  • 19 тъпаришч

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Другарят":

    днеска двоен празник!
    помни 1923 г снова повторим !

    Коментиран от #26

  • 20 мечо

    1 8 Отговор

    До коментар #6 от "Дочко":

    аз сам сагласен сас това единствено при боико кабинетите не бияхме зависими от никои и имаше за всичкото хора по много не сме мизерували сега зелениа чорап радев ште ни продаде на русия а прокопиев иска да се убединиме сас соросоидите да гармиме по русия при боико имаше баланс на нештата
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Финикиец !

    5 1 Отговор
    За мен всеки ден е празник ! Честит и на вас.
  • 23 БАЙ Х@Й‼

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дебил":

    Много точен ник ‼️ Само дебел може да пише , че държава от която крадат ТОНОВЕ злато и която в първата една трета на ЕС и Европа изобщо е малка и лишена от ресурси ‼️

    Коментиран от #40

  • 24 глоги

    0 0 Отговор
    В 11:00 чaca щe бъдaт пoлoжeни вeнци и цвeтя нa пaмeтникa нa 24-ти Чeрнoмoрcки пeхoтeн пoлк в пaмeт нa зaгинaлитe зa зaщитa нa бългaрcкaтa нeзaвиcимocт.

    В 11:00 чaca щe бъдaт пoлoжeни вeнци и цвeтя нa пaмeтникa нa 24-ти Чeрнoмoрcки пeхoтeн пoлк в пaмeт нa зaгинaлитe зa зaщитa нa бългaрcкaтa нeзaвиcимocт. ЛЕКО С КОПИ-ПЕЙСТ-А!
  • 25 атэц Нафърфорий

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "гадно":

    невернико трябва спешно да те изповядам!
    къде си?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 въпросче

    3 2 Отговор
    А Деня на зависимостта от тъпите янки как ще отбележим?

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Карадайъ

    4 1 Отговор
    О майко моя родино милааааа!!!
  • 30 Механик

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Е, Вазов може да го забравим, но затова пък денят ще го отбележим, здраво надупени към САЩ и Сорос.

    Коментиран от #34

  • 31 Зависимият

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Kъв празник братчед бг никога нее била незсвисима такъв празник няма да бъде отменен
  • 32 Верно ли

    4 1 Отговор
    Честит парзник на всички! Крайно време е да си спомним що е Независимост и да се преборим за нея!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 механизатор

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Механик":

    шо фе и аз моа тъ опъна ?
  • 35 GnG

    6 3 Отговор
    Как може да ПРАЗНУВАМЕ "ДЕН на НЕЗАВИСИМОСТТА", когато северно-американската държава САЩ, ни ЗАБРАНЯВАТ ИКОНОМИЧЕСКИ проекти, като проекта "Южен поток" и проекта АЕЦ "Белене", СТРОЯТ свои ВОЕННИ БАЗИ на българска територия и ни настройват за ВОЙНА срещу тези, които ни помогнаха да се ОСВОБОДИМ от ТУРСКО РОБСТВО ?!

    Коментиран от #37

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор
    Нa тoзи дeн БЪЛГAРИЯ cтaвa ЦAРCТВO НA БЪЛГAРИТE!
    Ceгa мнoзинa ce cтрaхувaт oт тoзи aкт и иcкaт дa гo зaбрaвим, кaтo гo пoдмeнят c бeзличнoтo клишe "нeзaвиcимocт".
    Eдинcтвeнoтo cпaceниe oт културнoтo и нaциoнaлнo oбeзличaвaнe нa Бългaрия e ВЪЗРAЖДAНE нa БЪЛГАРСКОТО ЦАРСТВО - т.e. кoнcтитуциoннa мoнaрхия. Пo тoзи нaчин щe ce ЗAПAЗИМ КAТO НAРOД. Зa кoмуниcтитe избoрът нa прeзидeнт ca любимaтa им зaбaвa, a бaтe Лaмбo бeшe тeхeн кумир. Кaтo държaвa, кoятo пoнe 200 души в cвeтa мoгaт дa я изкупят дo пocлeдния клoзeт, ниe нямaмe другa aлтeрнaтивa зa oцeлявaнe, ocвeн КOНCТИТУЦИOННA МOНAРХИЯ. БЪЛГAРИЯ трябвa eдин път зa винaги дa cкъca c кoмуниcтитe и дa възcтaнoви cувeренитeтa cи, кaтo върнe Търнoвcкaтa (cрeбърнa) Кoнcтитуция.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мецана

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Да си жив и здрав, лаптоп търсиш ли?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дебил

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "БАЙ Х@Й‼":

    Най-много от мозъци,като ти гледам писанията.
  • 41 НИКАК

    2 2 Отговор
    Ква независимост?????на кой????
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Кон ихнор

    1 0 Отговор
    т.рий модерче ама после аз ше трия 😊
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове