22 Септември, 2021 13:42 1 505 28

Искра Баева: Каузата не е толкова независимостта, колкото каузата за обединението

  • искра баева-
  • независимост-
  • българия

Денят е празничен. Той трябва да ни напомни за отговорността на независимостта

Искра Баева: Каузата не е толкова независимостта, колкото каузата за обединението - 1
Снимка: БГНЕС

Актът на независимост е бил важен повече за държавниците, за политиците и по-малко за народа. Това коментира историкът проф. Искра Баева в "Денят започва".

"За народа нищо особено не се е променило. Тази дата е нещо, което се отразява на международното място и роля на България, във вътрешния живот не се усеща по този начин и въпреки това има ентусиазъм", смята проф. Баева.

Според нея независимостта върви най-вече с отговорността.

"Защото да си независим означава да се освободиш от волята на другите, да останеш на собствената си воля, сам да вземаш решенията и тези решения могат да бъдат погрешни и да доведат до тежки резултати, както и става", смята проф. Баева.

За разлика от Освобождението и от Съединението, в Независимостта няма участие на народа и затова тази дата остава малко в сянката от гледна точка на народа, смята проф. Искра Баева.

Според нея, независимостта е преди всичко отговорност на държавниците.

"Каузата не е толкова независимостта, колкото каузата за обединението, каузата за събиране на всички българи в една държава, води до невероятен ентусиазъм и героизъм на българите в няколко войни. Струва ми се, че дипломацията която осигурява независимостта на България в следващите периоди не съумява да изиграе своята роля и обидата на хората, които воюват, от това че са положени огромни усилия, а резултати няма е много голяма", допълни проф. Баева.

Според журналиста Тони Николов обявяването на Независимостта на България е символен акт.

"Каква разлика има с 113 години отстояние, тогава се е разсъждавало по друг начин. Независимостта предполага една осъществена свобода, овладяна свобода и това е последното стъпало, като че ли България е била готова на много неща", каза още Николов.

"В продължение на половин век този ден на Независимостта беше забравен и не беше отбелязван и това също е много показателно за пренареждане на националната ни история", отбеляза още журналистът.

"Денят е празничен. Той трябва да ни напомни за отговорността на независимостта", напомни отново проф. Баева.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е ????

    1 2 Отговор
    И !!!!
  • 2 Майна

    10 1 Отговор
    Аз не разбрах за какво обединение говори и истинския смисъл да се чувстваме ГОРДИ БЪЛГАРИ Е ДА СМЕ НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА, С ПОЛИТИЦИ ,КОИТО ОТСТОЯВАТ БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС ..СРАМНО МИ Е ,КАТО ГЛЕДАМ , КАК МУСТАФАТА ГИ ПРИВИКВА..СРАМНО Е ДА НИ ДЕМОНСТРИРАТ ,ЧЕ НАШАТА ВОЛЯ Е НИЩОЗНАЧЕЩА...СРАМНО Е, СРАМНО ....БЪЛГАРИЯ ПАК Е НА КОЛЕНЕ..
  • 3 съгласен съм

    5 10 Отговор
    Рядко съм съгласен с госпожата.

    Как да се обединим с комунисти, като те не правят никакви отпсъпки? Ще дам за пример два от най-големите им паметници, на Съветската армия и Братска могила близо до нея. И двата паметника са за възхвала на болшевишката култура. До тук добре, все има право да почита своите идеали, но тези паметници са омразни за не малко българи. Не е ли правилно да бъдят преместени на не толкова централно място, така че хората да могат да им се кланят, но и да не дразнят останалите българи? Помислете за общото благо!

    Коментиран от #24

  • 4 Славчу

    6 3 Отговор
    Славчу доказа че има такъв народ (от тъпанари) и че няма такава държава (България).
  • 5 Истината

    5 2 Отговор
    Веднъж мегаломанията на Фердинанд да бъде в полза на България. За съжаление само веднъж!
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    след инсулт почина ЖУРНАЛИСТЪТ НЕДЕЛЧО МИХАЙЛОВ
    ОТ
    ВАРНА
    справка
    ИНТЕРНЕТ
  • 7 Българка

    7 1 Отговор
    "Зaщoтo дa cи нeзaвиcим oзнaчaвa дa ce ocвoбoдиш oт вoлятa нa другитe, дa ocтaнeш нa coбcтвeнaтa cи вoля, caм дa взeмaш рeшeниятa ...".
    Това трябва да го прочетат всички политици, депутати, особено от ИТН, ДПС и ГЕРБ
  • 8 Софиянец

    7 6 Отговор
    Според баещата сме станали независими септември 44-а
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 2 Отговор
    Врaгoвeтe нa Бългaрия мнoгoкрaтнo ca ce oпитвaпи дa прeмaхнaт КOНCТИТУЦИOННAТA МOНAРХИЯ, зaщoтo тя e cимвoл нa нeзaвиcимocттa.
    E, нaй-нaкрaя уcпяхa,... прeз ІХ. 1944г.
  • 10 121

    1 2 Отговор
    Те бкп са капиталисти. Кой капиталист или богат ще се обедини с бедните. На думе не става. В България има много богати хора, в някои населени места. Момче на 20 г с дете, жена, кара кола за 50000 лева и мина покрай колата му животинче и се нахвърли, ти ма знаете ли ако бе надраскана колко струва колата ми... Без образование, бизнесмен младши. А ти учи, учи, за да работиш или безработен за 500,600 лева. От София лесно се говори, но умаме очи и уши. Трябва да живееш сред тях, за да коментирате учените и именно вие искате да се върне бай тошовото време, за да.. А работарите не искат и да чуят и дори им казване, ако бе на запад овчар, градинар, пижарникар, днес щеше семейството ти да не гладува и се лишава от много неща. Яд ме за здравите хора, но тук новите ги разболяга, сами уволнения, а това съсиова психиката на мнизина. Гонят те разни феодали, а дай на който разбира, но геч е
  • 11 Лъчо Мозъка

    5 1 Отговор
    Много важно е да чуем професорите на БКП/ДС.
  • 12 Последния Софиянец

    3 2 Отговор
    Кирил Петков каза да се обединим всички честни хора и му скочиха всички подлоги.
  • 13 Читател

    2 0 Отговор
    Г-жо Баева, колкото и да плюем по социализма, имаше няколко университети, а днес във всеки град и село университети, никнат като гъби, за да имате работа. Закрийте, но не искат реформи горв, промяна, защото ще останат без вашите гласове. За обединение. Те алчни с връзки богаташи не се понасят, заграждат алчните, като този живот е даден за рях, чуваме мулчим, и другите замигнали се през тия години не дават нищо, само те, а има българи, заминали и изоставени дръвчета, с плод, ела, ако можеш, започват към нямащите обиди, събират се заможни и биха с камъни те убили, за да ти вземат кво искат те. И всеки мълчи и не смее, зашито всичко е побесняло за имоти, на деца, внуци, правнуци. Бяхме не равни по живково, но сега разликата е огромна. Кой успее успее, кой мълчи понякога и в пивечето случаи е губещ. Богат беден, но кой има пари той ще живее, кой няма свива се като охлюв и таи в себе си много неща от приживяното от соца и демокрацията. За обединение, не става, богат човек с наемен работник. Лично мнение.
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ
  • 15 112

    1 0 Отговор
    При приброяване ще разберете, колко, професори, генерали, имоти и сие имат, стига да са искрени.
  • 16 Анонимен

    3 1 Отговор
    Бедният човек не може да бъде нито свободен, нито независим. Какъв празник е днес. Само за определени хора. Или нещо неясно.
  • 17 Анонимен

    1 0 Отговор
    И по-горе, стига, старите бай тошови комунисти не са живи. Ако. Можеш да смяташ, стори го или направи и ще се уверуш. Има някой комшия от цк на бкп, но моят мълчи. Самотник, над 80,строг.отиваме при заключените на родителите и плащай. Плащаме, нищо, че 20 г е заключен, и данъци на държавата, ама ти, ако вземеш нещо дребно и в участъка. Няма справедкувост на тоя свят, който е тарикат, винаги е печелил през вековете.

    Коментиран от #19

  • 18 Каузата

    7 1 Отговор
    Баева, каузата на червените професори като теб е да делите народа на русофили и русофоби. Вие сътворихте куп митове, тровещи съзнанието на народа - руската и съветска окупация нарекохте освобождение, вие създавате комплекси у българина за вечната благодарност и нищожност на народа ни и неговата зависимост от големия брат. При вас нищо не се променя, вие сте стари динозаври, които си живеят още във времето на комунизма.
  • 19 хах

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    Тази горе на картинката е точно от бай ти тошовите. И родителите са поверили децата си да ги учи на болшевизъм.
  • 20 берия

    0 0 Отговор
    и баева, забравила си да кажеш на младите студенти да не се занимават с пулитики-мулитики, ам да си гледат лекциите.
  • 21 Анонимен

    0 0 Отговор
    Не зная къде живеят младите нови, но по живково имаха родителите ни парно в провинцията, дойдоха демократите и спряха, а че си давал пари за скъпи радиатори, тях това не ги интересува. Всичко съсипахте. Всичко и народа един по един гладно не се стои заминаха за Италия в ония години. И в квартала стари хора самотници, заключени във входа и не могат да съберат пари за асансьор, чистачка няма, ит 8 х 3,24 семейства, живеят, около 10.и мазета падат и блока???? Пари няма, а е строен тухлен през 1970. Те стари хора. Кой. Работят за чужди икономики, държави. И тъй като повечето бяха еродирани, родителите им, за тях бяха тия блокове. А днес е развалина. Магазини в квартала, цени не по джоба им. Бедни, стари и страдащи хора. Популисти бяха през всичките години и именно затова хората нямат доверие и са изнервени, защото са стари хора и не всяко дете навън има и може да им изпрати. Навън и там квартири са скъпи, а тук заключени имоти. Кои в бг, под наем с деца. А мъжете им строители на запад или чорбаджии в бг, жените им работят на чорбаджиите на държавно, за стаж, пенсии.
  • 22 Анонимен

    0 0 Отговор
    Западните студенти някои се върнаха, но от вкъщи раборят за немски фирми. Но са млади и дано не се отрази на здравето и. Родител починал от инфаркт на 50,майка,болна,баба болна, въйчо болен пилускяп, а.. Чудя се на алчните как заспиват, но те са едно. Построиха си игромни къщи, закупиха земи братовчеди, селски, музиката на чалгата от балкана. За рях е окей, но българи и те искат, но няма на вас, ббцциццц не дават на безпаричните турци, пимаци, българи. Само социала дава нас. И чакаме торбички с кашони от вас горе1:1
  • 23 1234

    0 0 Отговор
    Един човек който си брои стотинките, за кво обединение, ти не си човек. Щом нямаш вече кола, гараж, и ми го бе казала преди 20 г, ти не си сте хора, бедняци. Обра ни хххх и сега давай да се обединиме. Чакане да ни публикувате имотите при преброявабето.. Кола имаш ли не, гараж не, климатик не, ненене, а защо завиждате тогава, мили комунисти на антикомунистите всички, без значение ляво дясно, за мен от старото поколение набор 66 надолу сте чеда на бкп огладнели и много богати. Слави от кои е. Аааа да вземе адвокатката и да премахне бодигардовете си. Таня става за охранител, за теляк не вярвам, но ще те брани и учи на градска култура, а не на чалга с пилуголите мацки. Весело да е. Че вън е мрачно. И действа зле на психиката, лошото време.
  • 24 Олга

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "съгласен съм":

    Безкултурие, плиткоумие и вандализъм да се бориш с паметниците. Те са памет и печат на времето, които напомнят за грешки и победи. Особено недопустимо, ако там покоится прах на хора. Християнския морал не допуска такава гавра дори с врага. Да рушиш паметници все едно да късаш листове от Енциклопедия по история защото там има описание на трагични страници с антигерои и неудобни напоминание на отделни исторически събития.

    Коментиран от #25

  • 25 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Олга":

    Така е. "Борбата" с паметници води до безпаметност, а който не проумява миналото си, не може да организира настоящето и да гради бъдещето си.
  • 26 НАТО ВЕЦ

    1 1 Отговор
    И си прав и не си. Най-бедните дефакто са най-независими. Когато имаш някаква собственост и близки, които обичаш, може да бъдеш поставен в зависимост. Това обаче са философски дебат.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 кво съй налихил

    1 0 Отговор
    тоа кьораф жяндър
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове