Last news in Fakti

24 Септември, 2021 14:37 5 114 44

Президентът само веднъж звънял на вдовицата на майор Терзиев

  • валентин терзиев-
  • майор терзиев-
  • вдовица-
  • миг-29-
  • шабла

Министерството на отбраната само предложило карта за почивка

Президентът само веднъж звънял на вдовицата на майор Терзиев - 1
Снимка: БГНЕС

Ген. Петров ми се обади два пъти да ми предложи детето ми да отиде на лагер и аз да взема карта за почивка. И едно питане от Радев "как съм", заяви на пресконференция жената на загиналия майор Валентин Терзиев - Димитрина Попова.

На въпрос защо военният министър чак сега се среща с жената на загиналия пилот, той обясни, че се е видял със семейството му, но вдовицата Попова била на работа.

Имаше едни изявления, които не е трябвало да ги прави г-жа Попова. Контакти са търсени от наша страна, обясни Панайотов, запитан дали са търсили жената на Терзиев.

На въпрос дали е изпълнен ангажиментът за изплащане на обезщетение за смъртта на майор Терзиев, Панайотов заяви, че то е изплатено съобразно закона.

Имаме потвърдително писмо, но не съм проверила сметката, обяви съпругата.

Запитан дали е имало отказ от изпълнение на задачи от страна на военните, министърът обясни, че е имало такива случаи и не се налагат наказания, ако военният се обоснове и мотивира. Дори вчера имало подобен случай на авиобаза Граф Игнатиево.

Попова настоя за отговор кога е извършвана подобна стрелба с МиГ-29 по падаща мишена, нощно време, но не получи конкретен отговор.

От МО обясниха обаче, че подобно нощно учение на стрелба, при която загина пилотът, не е изпълнявано с години, но един час преди фаталния инцидент е било проведено такова учение от друг пилот. И посочиха, че редица други учебни стрелби, неизвършвани от 15 и 19 години, са проведени миналата година.

Самият Терзиев не е имал в практиката си такава нощна стрелба по мишена, каквато е изпълнявал по време на фаталното учение, а дневна стрелба с МиГ-29 е имал в практиката си един път, преди 5-6 години. Зад гърба си обаче е имал четири нощни учения.

Защо на 47-годишен пилот е дадено да изпълни това военно упражнение, което не е изпълнявал никога? - попита още вдовицата.

Отговорът беше, че час преди фаталният инцидент, друг пилот също е изпълнил задачата, както и, че всички военни, независимо от годините им, трябва да преминат през такава подготовка. Оценката на ръководството и самия Терзиев е била, че той може да изпълни задачата.

В заключение министърът на отбраната подчерта, че планирането и ученията са част от армията, която е в състояние да ги изпълнява.

"Военните ни ежедневно се готвят за боеспособност. Ние сме в състояние да изпълняваме Конституционните си задължение при ресурсни ограничения. Няма да престанем да го правим. Нашето желание е да стигнем до истината и убеждението ми е, че като МО го направихме", заяви в заключение военният министър и посочи, че оттук нататък се чака заключението на Военна прокуратура.

На свой ред Димитрина Попова попита военния министър: Искам да ми кажете, гледайки ме в очите и в присъствието на сина ми, изпълнени ли са всички необходими изисквания в летателната подготовка за извършването на такова учение от подполковник Валентин Терзиев, като подчерта че иска отговор реално, а не какво е на хартия.

Отговорът беше "да".

В пресконференцията участваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба "Военна полиция" бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база "Граф Игнатиево" и на Дирекция "Правно-нормативна дейност в отбраната".

Преди дни министърът съобщи, че е извлечена информация от черната кутия на разбилия се на 9 юни край Шабла изтребител. Резултатите потвърждават заключенията на Военна полиция от първоначалния доклад, който сочеше като причина човешка грешка. Черната кутия на разбилия се във водите на Черно море изтребител беше изпратена за разчитане в Русия, след като я извадиха от 70 метра дълбочина със скъсан лентов кабел.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    80 15 Отговор
    Опасни сте.Ако звъни повече пъти ще кажете ,че иска да я утешава.Колко точно пъти трябваше да звънне и с какво ще помогне.
  • 2 хъх

    60 13 Отговор
    Е, колко пъти да ти звъни?

    Коментиран от #8

  • 3 А ББ КАРАКАЧАНОВ ДАНЧО

    15 7 Отговор
    Ментата В.САДРАНОВ И МЮМЮН САКСКОБУРГ.... ЗЬНЯХА ЛИ..
  • 4 ПЕНЦИОНЕР

    11 16 Отговор
    ..............ТЕ ПЪДАРИТЕ ТЪИ ПРАЯТ ГОСПОЖО ......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 нормално

    66 9 Отговор
    Възпитаният човек се обажда веднъж да изкаже съболезнования и после не рови в раната.
  • 6 сигурно

    27 9 Отговор
    Стига бе хора !!!4овека е умрял защото е летял по 30-40 4аса за годината. .Това е проблема
  • 7 666

    16 15 Отговор
    Не виждам нищо смущаващо тук или някой търси сензация да петни името на някой . Това ,че някой се е обадил един или два пъти или сто пъти или пък въобще не се обаждал ,няма никакво значение .Загинал човек не може да се върне ,плюс това военните имат ЗАСТРАХОВКА ЖИВОТ . Отделен е въпроса за тая смешна застраховка живот .Служих преди много години понеже нямах избор .Ако стане война въобще няма да си мръдна пръста за тая държавица и тоа народец .Така ,че това военни и полицай ако не им изнася всеки и свободен да напусне ... знае рисковете .Истината няма никой да каже !

    Коментиран от #13

  • 8 Бамбука

    10 37 Отговор

    До коментар #2 от "хъх":

    Стига го оправдавахте тоя поялник фигуранта. Ще звъни и ще се интересува! В любимия му САЩ , на вдовицата и сина и, се отпуска пожизнена пенсия и безплатно училище.

    Коментиран от #11

  • 9 Последния Софиянец

    31 6 Отговор
    Да не са гаджета та да и звъни всеки ден!?
  • 10 Българка

    36 6 Отговор
    Нормално е президентът чисто човешки да се обади на съпругата на майора и той го е направил. Та те не са си близки, че Радев да й звъни.

    Коментиран от #41

  • 11 ПРАВ СИ

    20 5 Отговор

    До коментар #8 от "Бамбука":

    И ТАМ НИКОЙ НЕ СЕ ЗАНИМАВА ЧЕТРИ МЕСЕЦА С ЕДНО РУТИННО СЛУЖЕБНО ПРОИЗШЕСТВИЕ ТО ПРИ ТОЛКОВА ЗАГИНАЛИ ВОЙНИЦИ НА БАЙ ДЪН ЩЕ МУ ТРЯБВАТ ДВА ЖИВОТА И ЧЕТРИ МАНДАТА ЗА ДА УТЕШАВА ВСИЧКИ ВДОВИЦИ И ВСЕКИ ВДОВЕЦ!!!!

    Коментиран от #19

  • 12 Иво

    8 28 Отговор
    Къде се крие тая мишка Радев. С какво помогна лично на тази нещастна жена. Колко човека са уволнени. Както винаги няма виновни. Оставка на всички Радевци и затвор.

    Коментиран от #14

  • 13 Гришо

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "666":

    Иди да береш ягоди по-добре.Такива като теб не ни трябват тук.

    Коментиран от #16

  • 14 666

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Иво":

    Бре и аз искам от тоа Радев много работи ама не дава ! Предлагам да възложим функции и на социално подпомагане !
  • 15 милиционер

    14 5 Отговор
    дали не трябва всеки ден да й звъни за задушевни и утешителни разговори !!???
  • 16 666

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гришо":

    Успакойся да не получиш сърцепляс ...много са такива като мен .И чети БЪЛГАРИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ може и да ти стане ясно закакво иде реч ,КАКЪВ КАЛПАВ И МИЗЕРЕН НАРОДЕЦ СМЕ и още нещо ... на тая сдържава съм давал а знаеш ли какво съм получавал ...НОЖ В ГЪРБА И НЕ ЕДИН ПЪТ А МНОГО ПЪТИ !
  • 17 ХА ХА ХА

    9 3 Отговор
    ТИЯ ФАТМАЦИ , ПАК СИ ИЗМИВАТ РЪЦЕТЕ , ДО КОГА ТАКА ??? ЛЕНТОВ КАБЕЛ СЕ БИЛ СКЪСАЛ .....ХА ХА ХА , СМЯХ ДО ПРИПАДЪК !!!! ОТИДЕ СИ ЧОВЕКА ЗА НИЩО ! ЖАЛКО Е , ЧЕ ТИЯ ВЪРТЯТ СУЧАТ , ВСЕ НЕГО ИЗКАРВАТ ВИНОВЕН ....ДА ПУСНАТ ЗАПИСА , ЗА ДА ГО ЧУЕМ !!!!! ХЙДЕ ОТИНАЙ ДА УМИРАШ ВЪВ ВОЙНА ЗА ТИЯ МЕКЕРЕТА КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ !!!!
  • 18 Мерзавец

    5 9 Отговор
    И още един грях за който мунчо ще плаща, ако не в този живот, то в Ада!😈😈😈
  • 19 АБЕ ТРОЛ ФАТМАШКИ, не казвай за САЩ !

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "ПРАВ СИ":

    ГЛЕДАЙ ТУК КАК ТЕ ПРАВЯТ НА БУДАЛА И ТЕ ПОБЪРКВАТ ОТ СКЪПОТИЯ ! ТИЯ В АМЕРИКА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ , ТИЯ НАШИТЕ УПРАВЛЯНАЩИ , ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ САМО КАТО ЯДЪТ БОЙ И ТО ГОЛЯМ !!!!
  • 20 ОСТАВКА бе ФАТМАК !!!

    5 15 Отговор
    Оставка на,цялото ти незаконно - некадърно фатмашко правителство ! Оставка на айлякчията - фигурант! ОСТАВКА НА предателя на републиката !
  • 21 Срамно е

    9 12 Отговор
    Една жена и дете срещу толкова шапкари.
    А военния министър е толкова нагъл,че като се яви на телевизора и сменям канала.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Фаро

    5 3 Отговор
    Защо е трябвало да изпълнява такива дисциплини на 47годишна възраст?На колко години се пенсионират военните пилоти не бяха ли 45?Загиналият е взел сам решението,защото е смятал за дълг да премине през и през това,но неговите началници е трябвало да го спрат.В България началниците са боклук и много малко стават за началници

    Коментиран от #27

  • 24 Въпроси

    19 3 Отговор
    Откъде накъде президент трябва да звъни на вдовица на починал при трудова злополука? Тя ли е единствена вдовица в България, че само с нея ни занимавате? Колко пари и от къде са щом не си е направила труда да си провери банковата сметка след изплащането на обещетението? Колко пари е обещетението и дали е същото като починал примерно на работник в производтсвото? Каква е тя, че да изисква данни касаещи националната сигурност? Беше ли загрижена, че работата на мъжа и крие рискове преживе докато му харчише парите или се загрижи чак след смъртта?
  • 25 Алооо

    12 1 Отговор
    Че колко пъти пък трябва й звъни, що за глупости.
  • 26 Верно ли

    12 3 Отговор
    A какво? Да ѝ звъни по 5 пъти на ден ли?
  • 27 Хахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Фаро":

    Точно затова е останал - заради дълга, а не заради заплатата, която е взимал докато 20 години си е клатил краката:) Ти си егати наивника:) Но си прав, че е трябвало да го пенсионират, сега самолета платен от нашите данъци щеше да е цял.
  • 28 Аз само да попитам

    11 5 Отговор
    За мъртвите или добро или нищо. Но да попитам. Някой виждал ли е ТРЕЗВЕН военен? Пият всеки ден като казаци. Вземат тлъсти пачки. Никак Ава самодисциплина. Никаква. Някой проучил ли е този майор И толкова скърбящата му жена какво работи че има толкова свободно време за разговори с президента , за пресконференции и интервюта. Човешката мъка и скръб по загубата на най- свдния човек не се изразява с такова поведение , каквото тя демонстрира. Не ми е лесно да напиша тези редове , но нека не преиграва.
  • 29 Анонимен

    6 2 Отговор
    Аз съм на същото мнение. Ако звъни повече, таьи госпожа ще каже, че го сваля. Има много подобни жени и мъже. Тая кво иска. Само той ли е. Колко млади младежи на 20 години при катастрофа отивайки към университета ги убиха. Тъжно е. Много хора си загубиха близки млади хора. Тежко ни е но си пием хапчетата за кръвно, кой с ниско кафе и прочие. Пада кръвното от 60 на 30 при коронавируса, сърцето спря на младото и умря. Бог да ги прости. Нима му е лесно на РР, да се занимава с хора прости умни, бедни, богати и прочие. Добре че е силен характер, до сега едвс ли на негово място би издържал на всичко отгоре надолу към публикацията.
  • 30 УжасТ

    10 3 Отговор
    Бива ли така бе Радев, от ранни зори до късен мрак трябва да звъниш на всички вдовици в България и това всеки работен ден! През почивните на вдовците, а вечер когато приключиш с вдовиците почваш телефонни разговори със сираците до сутринта! п.п. Ако може някой да обясни на жената, че мъжа и нито е постигнал световен мир, нито е измислил лекарство против рака, че денонощно да я утешават президенти и министри!

    Коментиран от #32

  • 31 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    3 1 Отговор
    С имагинерните Ф16 такива трагедии няма да има !!!!!! Ученията ще са анимация !!!!!!!!!! Затова пък С400 биха решили проблемите с отбраната
  • 32 Така е

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "УжасТ":

    това на нищо не прилича: получила само карта за почивка, на роднините на стотиците починали от трудови злополуки и катастрофи всяка година министерствата им раздават екзотични острови и имения, тук таме и по някой майбах
  • 33 ОШипка радефф

    1 3 Отговор
    ТЪ>
  • 34 иво

    3 2 Отговор
    радефф поне 1-но " ИЗВИНЕТЕ " , ДА Е КАЗАЛ ! ПФУ !
  • 35 георги Димитров

    8 1 Отговор
    Рискова е професията на военните пилоти! И те го знаят! Съпругите им също осъзнават рисковете на тази професия! Затова и заплатите им са доста високи без значение имат ли нальот или нямат. При смърт 20 брутни и почести. Същото се отнася и за МВР служителите. Рискове на професията. Военните летци ги пенсионират рано. Много преди 47 год..Но последните години практиката в Мо и МВР получаваш пенсия и заплата. Няма ли млади на които да се даде "път" в тези две ведомства? По отношение вдовицата. Спри се бе жено. Остани и бъди до децата си дай им сила и кураж и НЕ се мотай по телевизии и студия. Така както направи съпругата на мой приятел полицай загинал в престрелка преди 20 години.
  • 36 Народът

    4 1 Отговор
    Панайотов нямa мoрaл,нямa cъвecт!Тoй e глaвният винoвник зa зaгинaлия пилoт пo врeмe нa учeниeтo крaй Шaблa.Cъщият е и глaвният винoвник зa eкзeкуциятa нa cтaрши лeйтeнaнт Тoдoр Мaнчeв в пoмeщeниe нa пoлигoнa Нoвo ceлo.Cлeд кaтo в бългaрcкaтa aрмия ce убивaт oфицeри,кaквo прaви тoзи Пaнaйoтoв кaтo вoeнeн миниcтър?

    Кoи ca пoръчитeлитe и кoй e извършитeля нa убийcтвoтo?

    Тoвa питaмe глaвнoкoмaндвaщия бългaрcкaтa aрмия Рaдeв!

    Коментиран от #38

  • 37 резилдента

    1 2 Отговор
    срюмен срадефф
  • 38 Анонимен

    1 6 Отговор

    До коментар #36 от "Народът":

    А николай Русев? Как може тоя наглец да казва в ефир на полусирака " моето момче" и едва ли не да обвинява баща му, че сам си е виновен?
  • 39 Анонимен

    8 1 Отговор
    Ало! Вдовица е омъжена жена, която след смъртта на съпруга си не встъпва в нов брак. Съболезнования за загубата на близките и роднините на подполковник Валентин Терзиев, но майката на сина му- Димитрина Попова не е негова съпруга.

    Коментиран от #43

  • 40 Анонимен

    7 1 Отговор
    Тази - Димитрина Попова е партньорка на летеца, а не негова законна жена и съпруга. Следователно вдовишка добавка не й се полага.
  • 41 Анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Само дето в този случай, Попова не е съпруга на Тезриев , а е негова партньорка, следователно не е вдовица

    Коментиран от #42

  • 42 цсбоп

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    аналпетимен на твоя мъш полагат ли му се след като жип та мине ?скоро
  • 43 7676

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Анонимен":

    Много точно казано! Не се спря другарката Попова! Дали пък някой да вземе да поразиха за нея, какво е мнението на бившият й съпруг и работниците, които е имала?!? И как точно е оплела Терзиев?!?
  • 44 един българин

    0 5 Отговор
    От коментарите става ясно че военните ни летци не са се потили много в учението. Затова ще има много кръв във боя. Но кой е отговорен за Бойната Подготовка. Какво е правил Радев като министър? Може би каквото прави и сега като президент.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове