28 Септември, 2021 22:20 2 052 21

Трайчо Трайков: Шок е да се повиши така цената на електроенергията

  • енергетика-
  • трайчо трайков-
  • инфлация

Такива шокове се случват не само с енергията

Трайчо Трайков: Шок е да се повиши така цената на електроенергията - 1
Снимка: Архив

С втора актуализация служебният кабинет предлага да компенсира бизнеса за цената на тока.

"Това е добър вариант за този, който получава парите. За този, който плаща сметката - не толкова. Въпросът е към отговорността на правителството, което преразпределя парите на всички, и къде е най-ефективно да ги насочи", заяви бившият министър на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков в предаването "Денят ON AIR".

"Когато въпросът е да се дават пари преди избори, техниката винаги успява да се напасне. Тук става дума за съществена сума. Това са около 1,200 млрд. лв. на година, което е около 1/4 от цялата стойност на енергийния пазар годишно", добави той.

По думите му подобно повишение на елемент на производството е шок.

"Шок е по такъв начин да се повиши цената на електроенергията, особено при тези производства, където това е по-значителна компонента", подчерта Трайков.

Бившият министър коментира, че тук идва времето и за уточняващите въпроси - дали това е само за българските компании или и за европейските.

"Ако всичко е част от един общ тренд, какъвто е случаят, ще бъде трудно да оправдаем тази държавна помощ", категоричен е събеседникът.

Трайков предупреди, че неясните точки в такъв механизъм са много. Той не изключи и възможността при променена конфигурация след изборите да се окаже, че не е възможно да е точно така.

"Такива шокове се случват не само с енергията. Всеки е в правото си да иска и да търси начини да защити интересите си. Голяма част от компаниите са в изключително сложна ситуация и никой не може да ги упрекне, че искат компенсации", подчерта бившият енергиен министър.

Той добави, че сред най-засегнатите са металургичните и металопреработващите предприятия. А до тази цена се е стигнало заради общата европейска тенденция към ръст, но все пак е имало несъвършенства на българския пазар, смята събеседникът.

"Това включва както елементи на регулаторната среда, така и злоупотреби. Няма логика защо е допусната ситуация, в която износът на огромно количество енергия се извършва по фиксирани и сравнително ниски цени по дългосрочни договори. А 80% от вътрешния пазар се товари с борсовата цена, каквато и да е тя, плюс комисионна", заяви още Трайков.

Според него енергийните дружества ще намерят аргументи, за да поискат ръстът в цената на тока за битовия потребител да бъде по-голям.

"Сега расте не само цената на енергията, но и на всичко. Крайната цена, която плаща всеки потребител, има енергийна и инфраструктурна компонента. Повиши се цената на металите, на горивата, на всички видове материали", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

И все пак експертът е категоричен - в България не може да се случи нищо по-различно от това в Европа.

"Всякакви активи балонизират. В България - поради липса на нормална борса. Това се случва с имотите", уточни Трайков.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Благо Пинъса

    21 2 Отговор
    Въх, когато онзи туч се хвалеше колко руски енергийни проекта е спрял, никой не беше шокиран
  • 3 розово

    15 0 Отговор
    Банките в България финансират своя колапс.Кой го е заложил кой го е допуснал кой го иска? Аз знам че народа вече започна да плаща пъкленият план.
  • 4 Миризлив пор

    9 1 Отговор
    Добре де, ако местните тарикати не играеха "ден напред" а купуваха дългосрочно щяха да са на ниски цени. Защо да им плащаме глупостта? Да заявяват количества да ги плащат на ниска цена и това е.
  • 5 честен ционист

    15 0 Отговор
    Не е шок, а планувано мероприятие.
  • 6 СССРБарета

    20 3 Отговор
    Този гнусен плъх преди пет години се кълнеше в ефира на национална телевизия че нито Южен поток или така наречения турски поток нито Северен поток-2 щяли да се реализират това Според него нямало да стане в никакъв ама никакъв случай! Е за негово съжаление стана и сега не е лошо да спрат да ни занимават с този изключително некомпетентен западно платен човек!
  • 7 точилар

    13 0 Отговор
    всеки народ си заслужава мафията,поради липса на управници с държавническо мислене!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СТАТУКВОТО

    9 1 Отговор
    Този очилат лъжец лаеше по статуквото преди местните избори 2019 и след това си затвори устато в борда на Топлофикация София срещу 4000лв. на месец. Много е лошо статуквото, но не и когато те храни. А да каже нкадърника като не даваше да направим Белене, мислеше ли от къде ще имаме евтин ток?
  • 10 ДаЗдраПерМа

    4 3 Отговор
    плановата икономика в която пет години напред (петилетките) се планираше производството и потреблението с цел изглаждане на сътресения (екстремуми) е позорно оплюта и затрита а пазарната икономика в която всичко е от ден до пладне смуче от джобовете на хората да покрие некадърноста на управляващите.
  • 11 Тик Ток

    4 0 Отговор
    Шок Ток - най-популярната мрежа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Otoplitel

    1 3 Отговор
    Господине.Престанете да манипулирате.Има енергийна борса.Там се определят цените.И не ви е работата да давате акъл как ще се компенсира бизнесът.
  • 14 Не думай

    1 2 Отговор
    И защо смяташ така? Че то може да ни аресва да ни стрижат и обгрижват!

    Коментиран от #18

  • 15 Предател

    4 0 Отговор
    Държавни акции 33% продадени на бившия работодател на Трайков, в качеството му на министър е ощетил държавата с 28 милиона лева. Писмото на Трайков с изходящ №12-00-1170 от 14 юли 2011 г. до директора на Агенцията веднага било разпределено и започнали действия по изпълнение на указанието.От свидетелските показания се потвърди и другият натиск, който е оказван за проджбата на ЕВН – от финансовия министър по това време Симеон Дянков
    притежава завидно количество акции в "Химипорт", "Монбат", "Каолин", "Синергон", "Слънчев бряг", "ОЦК", "Елана","Софарма", "ПИБ", "Трейс", "Енемона" и други.
    Престъпнико, ако ЕС ти каже да скочиш от Аспаруховия мост, ще скочиш ли?
    Колко комисионна взе за продажбата.
    Тези безумия и лобистки закони трябва да бъдат отменени.
    А борсите за мястото на което, узаконения грабеж се търгува.
    Фалита 2008 дойде от спекулации-борси.
    Искрено се надявам, ако дойде Възраждане на власт, да те осъдят, с отнемане на имущество и акции.
    Държавата не ви е Бащиния.Сега държавата ви спасява частните интереси.
  • 16 Съд ЗАТВОР

    4 0 Отговор
    Хазната е загубила от продажбата на миноритарния пакет акции на EVN, тъй като държавата губи право да контролира сделката от момента, в който се решава да се проведе на фодновата борса. Това стана ясно от думите на свидетелите по делото за приватизацията на остатъчните държавни дялове на EVN.
    Подсъдими по него са олигархът Иво Прокопиев, бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и трима от фирмата на Прокопиев „Булблокърс“ - управителя Радослав Рачев и акционерите Петър Василев и Любомир Евстатиев.
    Става въпрос за сделката в края на 2011 г., при която на Българската фондова борса бе продаден остатъчният пакет акции - 33%, от „EVN България Електроразпределение“ АД на неизгодна цена, която според прокуратурата е ощетила хазната с близо 28 млн.лв.
  • 17 Нямам думи

    2 0 Отговор
    Я сега ни обясни, защо ЗАКРИХА 4 реактора на Козлодуй?
    Защо не се построиха Белене и Южен Поток?
    Я кажи защо тока от Козлодуй преди 2 години е 55 лева мегават, а фотоволтаици 500 лева.
    Я сега ми обясни за "невидимата ръка на пазара"?
    Защо тичате всички, да ви спасява ДЪРЖАВАТА, а?
    Как така Германия строи СП2, а Соросоида Костов отказа Син Поток-щеше да минава през България, Кунева, НДСВ, ГЕРБ отказаха ЮП?

    Има едно видео "Защо плащаме скъп ток и парно"-на много хора ще им стане кой и защо унищожи Българската Енергетика и последствията за българските потребители.

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    0 0 Отговор
    По фатмашки...на изборите народа ще им го върне
  • 20 ИМАМ ДИМИ

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Нямам думи":

    ЧЕ ПРИ БАЦО СЪЩИТЕ УСЛОВИЯ БЯХА....ТАКОВА КОЖОДЕРСТВО НА НАРОДА НЕМАШЕ...ЩО ТАКА БЕ ДРУГАРИ....
  • 21 Коко Н

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Нямам думи":

    Трайков още мълчи какво е разговарял с представителя на Ротшилд в Париж в началото на първото правителство на ГЕРБ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове