Last news in Fakti

29 Септември, 2021 16:12 2 262 25

Еленко Божков: КЕВР ще бъде принуден да направи две увеличения на тока през януари

  • еленко божков-
  • ток-
  • износ-
  • квер

България да спре износа на ток

Еленко Божков: КЕВР ще бъде принуден да направи две увеличения на тока през януари - 1
Снимка: Архив

Вследствие на увеличение на цената на газа през януари КЕВР ще бъде принуден да увеличи цената на топлинната енергия, а оттам – цената, на която се изкупува съпътстващо произвежданата електрическа енергия.

Това прогнозира енергийният експерт Еленко Божков, бивш член на КЕВР, член на Стратегическия съвет при президента, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Еленко Божков обясни, че ще се наложи увеличението на т.нар. такса „Задължение към обществото“, която се заплаща от всички – и от битовите потребители, и от бизнесът.

„С тази такса „Задължение към обществото“ се компенсират премиите между пазарните цени и преференциалните цени за топлофикациите, за електрическата енергия. И оттам, като се увеличи тази такса „Задължение към обществото“, ще нараснат и сметките за електрическа енергия. Значи ще има две увеличения. Това беше потвърдено и на пресконференцията, която беше дадена в Министерски съвет, и от Иван Иванов, като той се измъкна ловко с това да не отговори на въпроса „Колко ще бъде увеличението?“, защото не се знае как и с колко ще се увеличи цената на природния газ до края на декември тази година, защото увеличаването непрекъснато нараства и продължава“, подчерта експертът.

Според Еленко Божков през тази година България вече е трябвало да може да ползва азерски газ, който е значително по-евтин.

„На този въпрос дължи отговор директорът на „Булгаргаз“. Това са 1,3 милиарда кубически метра годишно, които ние не получаваме. Тръбата, по която можеше да се доставя този газ, все още не е завършена. Това е връзката с Гърция. Тя се забави поради действие, или не – правилното е да се каже поради бездействието на правителството на Борисов близо две години. Хвърлиха се всички усилия, за да се завърши „Турски поток“, който също закъсняваше, беше зарязан и продължава да бъде зарязан строежът на тази връзка, която трябваше да бъде завършена – забележете – още юли тази година“ посочи Еленко Божков.

Експертът обясни, че това, което може държавата сега да направи при извънредни обстоятелствата като тези, е да търси начин за евентуално ограничаване на износа.

„Въпреки че сме заплашени от санкции от страна на Европейската комисия и Европейския съюз, ако ние ограничим износа. Но в същото време виждаме, че Франция ограничава износа от своите атомни централи, така че да може нейните потребители да се ползват първи от по-ниските цени от ядрените централи на Франция. Същото би могло да се направи и при нас, само че трябва да се намерят законови пътища“, подчерта Еленко Божков.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 5 Отговор
    Усещам как България ще го играе новата Украйна, ще врътва кранчета на потоци, ще сваля шалтера на комшии.
  • 2 Последния Софиянец

    26 4 Отговор
    Затвор за КЕВР!

    Коментиран от #24

  • 3 Сатана

    26 1 Отговор
    С увеличението на тока,ние ще платим цената на газа ,който ползват чорбаджиите-изедници.Тяхното не се губи.
  • 4 Тити

    15 5 Отговор
    Еленко, ти си терорист. Точка.
  • 5 Българка

    23 1 Отговор
    Аз не желая да заплащам за топлофикациите. ЗЮащо аз и много като мен сме третирани като роби? Нима обществото са топлоцентралите, които се ръководят от шайка дерибеи с тлъсти заплати? Според мен такса към обществото е незаконно облагане за нещо, което не ползваме и отива в нечии конкретни джобове!!!!!! Тази такса трябва да отпадне! Стига само доене, стригане и щавене на данъкоплатците!
  • 6 Пръц

    19 1 Отговор
    Поляците договориха Зелената сделка с ЕС за закриване на техните ТЕЦ през 2050 ,а нашите червеи казаха YES през 2025г.
    Без да имаме никаква алтернатива.
  • 7 НИЯ

    26 3 Отговор
    ЗАЩО ИЗНАСЯМЕ ЕВТИНИЯ ТОК, А СЕ МАНУТВАМЕ СЪС СКЪП ТАКЪВ. ТОВА Е ЗАЛОЖЕНАТА БОМБА ОТ БОКЛУКА БОРОСОВ, И НЕГОВИТЕ ГЛАВОРЕЗИ. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БОЙКО. ВСИЧКИ ВИЕ СТЕ БОКЛУЦИ.
  • 8 Последния Софиянец

    15 1 Отговор
    Само да посмеете! Ще има.блокади и ще летят яйца! Ще направим ,поне пет народни въстания! Триото и Мая ще имат мнооого свободно време,всички знаем защо.

    Коментиран от #9

  • 9 честен ционист

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Недей да хабиш яйцата, по това време София ще бъде скована от метър сняг и лед.
  • 10 БУЛЕКЗИТ

    15 1 Отговор
    ЕК не е избирана от народите на ЕС.
    Време е за Булекзит.
    Не може БЪЛГАРИТЕ ДА ПЛАЩАТ ЗАГУБИТЕ и лудостта на шепа чиновници.
    Не може да плащаме огромите разлики в цените мужду ЧАСТНИТЕ ВЕЦОВЕ ТЕЦ1 и 3,фотоволтаици и перки.
    НЕ МОЖЕ да плащаме тъпотията на ЕС да скъса дългосрочните договори с Русия, ГЕРБ затриха договорите, и спекуланти на борси да решават за цената.
    Хората ще излязат по площадите, още преди 4 години с дивашките частни зелени мощности, и ДИВАШКАТА ПОЛИТИКА НА ГЕРБ, предрекох в този форум ще има социални бунтове.
    И вие имате частни интереси в енергетиката, греша ли?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гражданин

    11 7 Отговор
    Кoй e eлeнкo бoжкoв,кoй e минчo cпacoв,кoй e cвeтocлaв трaйкoв?!

    Тoвa ca тримaтa хулигaни,кoитo извършихa тeжкo прecтъплeниe грaничeщo c т-eрoризъм cрeщу coфийcкитe грaждaни кaтo изключихa принудитeлнo eл.зaхрaнвaн.eтo в Мeтрoтo cпирaйки мoтриcитe мeжду гaритe.Тoзи aкт хвърли в ужac грaждaнитe зaceднaли в мoтриcитe.Cрaм и пoзoр!
  • 13 отегчен

    5 12 Отговор
    Ей, дойдат ли комунягите на власт, и тая държава винаги затъва.
    Май пак ще трябва с камъни, да ви гоним.
  • 14 Авертас

    11 0 Отговор
    Задължение към боществто е регулаторът да защитава нитересите на това общество. Задължение към боществото е да се въведе регулция в заплатите и бонусите на големи и малки началства в цялат администрация. Задължение към обществото е следствие, прокуратура и съд да рабтят за ефективни присъди на всички, ощетили тва общество.
  • 15 Гората

    3 0 Отговор
    Ще изсекат гората.
  • 16 Изнася ме евтин ток Официално,

    9 0 Отговор
    Разликата отива в Овшорките на Енергийната Мафия!!! Кое не тие ясно!! И остава да се копува скъпия ток на Собствениците на ВЕИ!! На Малките Централи!! Ако някой публикува, кои са Голямите собственици на ВЕИ, щеви стане ясно, защо е толкова скъп тока! Игрите на Борсата са отделно, Ламята е с много глави!!!
  • 17 Еленко не си в КЕВР вече но не си

    7 0 Отговор
    Забравил от кои Хранилки си ял!!! Пак натискаш за поскъпване, Лобираш да не паднат печалбите на някой!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Никой не смее да спомене нищо

    7 0 Отговор
    За Цените от Американските централи, нито за цените от ВЕИ!! Тема Табу!! Високи цени на изкопуване, и до крайния потребител през ЕРП та цената става двойна и тройна!! Експерти, Професори, всичко е в Играта, милиарди 5-6 се делят!!!
  • 20 Няма страшно

    2 5 Отговор
    Фърчилото ще вдигне юмруче няма да има увеличение. Ще бъде като при Тато, 2 ст .
  • 21 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    4 0 Отговор
    Няма спиране....до пълното му изтощаване и унищожение
  • 22 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    1 5 Отговор
    ИЗНАСЯМЕ ТОК,. А НАРОДА ГО ПЛАЩА СКЪПО...ЩО ТАКА БЕ ДРУГАРЮ РАДЕВ
  • 23 стоян

    1 0 Отговор
    Интересното е колко ток се произвежда с газ -че да повлияе на сбора в цената на тока-тоя експерт работи за енергийната мафия
  • 24 цУж софия

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Преди борисов увеличаваше тока а сега няма мъж които да каже защо се увеличава тока мушмуроците се Крият зад кевр страхливци
  • 25 Къде е гласувана тази такса

    0 0 Отговор
    " ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ОБЩЕСТВОТО" НА КОЛКО ВЪЗЛИЗА И ОТ КОГА Е ВЪВЕДЕНА ? В ЧИЙ ДЖОБОВЕ ОТИВА ИЛИ И ТОВА Е ФИРМЕНА ТАЙНА.К КОЙ ДЪРЖИ ОЩЕ ИВАН ИВАНОВ НА ТОЗИ ПОСТ. НАЛИ ТОЙ БЕШЕ КАДЪР НА БОЙКО.ЯВНО Е УДОБЕН И НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА ДА ГО ДЪРЖАТ ОЩЕ .ЛЪЖА Е, ЧЕ ЦЕНИТЕ НА ТОКА У НАС СА ЕДНИ ОТ НАЙ-НИСКИТЕ. ИСТИНАТА Е, ЧЕ ДОХОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-НИСКИТЕ, А НАЙ-НИСКИТЕ НЕ САМО В ЕС , НО И В ЦЯЛА ЕВРОПА. НЕКА НЯКОЙ ДА ПОСОЧИ КЪДЕ В ЕС ДОХОДИТЕ СА ПО-НИСКИ ОТ ТЕЗИ У НАС. НА ТОЗИ ФОН БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА И ЩЕ ПЛАЩА НАЙ-ВИСОКА ЦЕНА НА ТОКА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове