4 Октомври, 2021 19:09 6 122 52

Проф. Витанов: Седмицата ще е решаваща

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • николай витанов

София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона

Проф. Витанов: Седмицата ще е решаваща - 1
Снимка: Нова ТВ

Математикът проф. Николай Витанов и днес направи своя анализ на обстановката с коронавирус у нас. По думите му седмицата ще бъде решаваща за това, накъде ще тръгне вълната. Числата, които излизат от компютрите, не ме правят оптимист.

Ето какво написа той в профила си във Фейсбук:

„Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 04 октомври 2021 г.
Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.
Развитието е според очакванията.

Следват картите за днес.

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Писах, че се очаква появата на области на ниво 4. Първата вече я коментирахме - Габрово. След това дойде Перник, а в края на миналата седмица - Видин и Монтана. Гледаме картата днес - тя е прогнозна за сряда. Виждаме, че Видин и Монтана са се върнали на ниво 3. Но това е формално, защото тези карти се правят по регистрираните случаи, а в събота и неделя, тези случаи са по-малко. Реално погледнато, Видин и Монтана са си на ниво 4. Другото интересно, което виждате, е че Кърджали е на ниво 1 - позеленя. Отдавна пиша, че кърджалийци ще си живеят относително спокойно. Е, очертава ви се още една спокойна седмица там. Ако внимавате, ще поседите в зелената зона. Като има добри новини, нека да ги кажем.

Областите с дифузно разпространение на заразата според официалните данни паднаха от 21 на 12. Това е според официалните данни. Ако трябва да се сравнява с нещо, то е с броя области с дифузно разпространение преди седмица - тогава бяха 9. Значи, реално имаме влошаване на обстановката. И така и тази седмица няма да е лека. Писах вече, че тя ще бъде решаваща е за това, накъде ще тръгне вълната. Числата, които излизат от компютрите, не ме правят оптимист. Отдавна предсказаният ви вторичен пик се заформя.

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост няма особени промени. Кърджали си е в оранжево. В София-град и в Пловдив обстановката бавно се влошава, а в Кърджали - бавно се подобрява.
На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Това крепи обстановката засега, но едва ли ще я крепи още дълго. За който не разбира от намеци, това "едва ли ще я крепи още дълго" е мно-о-о-ого дебел намек.

Базовото репродуктивно число днес е 1.053. Стойността не е висока - обхватът на заразата се очаква да продължи да се разширява, но бавно. Здравната система се натоварва постепенно и засега се справя.

Има непрекъснато опити да бъда пришит към прогнози на други хора. Забелязахте нали - Витанов спря да обявява дългосрочните си прогнози и ориентацията почна да се губи.

Из пресата се въртят новини за 10 000 нови случая на ден и локдаун от 15-ти октомври. Вече писах - не ме пришивайте към това. Никакви прогнози с числа за октомври не съм правил. Казах само, че не смея да пиша за смъртността през октомври. Защо не смея - ще ви напиша на 1-ви ноември. Но вие и сами се сещате.

Писах още, че ако Кацаров допусне 10 000 нови случая на ден, трябва да си прави харакири. Дебело намекнах, че харакири няма да гледаме. Това са ми коментарите по числото.

Тотален локдаун на 15-ти октомври няма да има. Писах вече - няма политик, който да наложи тотален локдаун насред предизборната кампания. Най-много да има нещо локално, като в Габрово. Пък и гледайте Кърджали как зеленее. Какъв тотален локдаун ще им се налага там на хората. Че обстановката там засега е спокойна. Толкоз и за локдауна.

Мисля, че съм ясен. Никакво пришиване на Витанов към чужди прогнози. Каквито прогнози Витанов прави, ги прави тук.

Хейтърите да правят дългосрочните прогнози и прогнозите с числа. Но не могат - има специални две теореми на Витанов, който показват, че хейтърите са безполезни.

Вие, които четете редовно тези сводки, пазете се. Това, което идва, няма да е апокалипсис. Моята цел винаги е била, колкото се може повече хора да минат през тази натресена ни пандемия без да имат поражения върху здравето си. Вие минете през следващите седмици без поражение за здравето ви, а който иска, да си играе на руска рулетка.
Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.“


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00014

    62 13 Отговор
    Скрий се! Решаваща ще е. Ще бъдеш оплоден!
  • 2 С тъга

    59 10 Отговор
    Събирайте се психиатрите, решавайте, но този ако и следващата седмица пак мели тъпотии, ще е решен!
  • 3 Не всички знаят

    60 10 Отговор
    Ама, нали преди 3 седмици щеше да е решаваща!?
  • 4 Последния Софиянец

    59 10 Отговор
    Нали август беше решаващ?
  • 5 др Гей Билтс

    51 9 Отговор
    Ето го сатанягата пак изпълзя да плаши народа. Нищо няма да стане, лекарите излизат в стачка за пари, понеже им писна да обикалят линейките из града празни с пуснати сирени.
  • 6 СмЕх

    46 6 Отговор
    Този,на снимката,ми е любимият анимационен герой...:))))
  • 7 рамбо

    50 7 Отговор
    Абе ей, дрънкалник, нали от 1ви октомври щеше да сипраш бе?
  • 8 Стъкмиста

    33 7 Отговор
    Де спри се бе. Ти да не смени оня цървул от информационното.
    Компютъро знае ли ,кога ще влезнем в модрата зона кажи!
  • 9 Само

    29 7 Отговор
    Луди и наркомани
  • 10 Мъжка дума

    40 7 Отговор
    Този каун не каза ли че няма да смата?
  • 11 Смех

    29 7 Отговор
    Решаваща била ох... ГОСПОДИ ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ...
  • 12 ⚜️Илюминат⚜️

    47 7 Отговор
    На този човешки субпродукт какво ли му е ? Да те псува цял народ като мръсно псе и да не можеш да си покажеш очите на улицата ? Живот ли е това? Онзи ден почти на бегом премина покрай СУ и от две страни група студенти го псуваха , а един хвърли по него полупразно кенче с кола! Като мастия се изнесе ! Е това живот ли е ? За колко пари бе?

    Коментиран от #14

  • 13 Психара Витанов отново Изпълзя!!

    33 6 Отговор
    Всички се сещаме за роднините ти по женска линия, като се покажеш!!! Цял Народ да се сеща за тях, сие голямо Уважение!!
  • 14 честен ционист

    15 5 Отговор

    До коментар #12 от "⚜️Илюминат⚜️":

    Накрая не ти ще имаш къщура във Флорида и безсрочен сертификат за ваксинация, нали..?

    Коментиран от #16

  • 15 Един от народа

    26 5 Отговор
    Нали щеше да спреш? Славата много ти е харесала. Ти замеси баба Яга. Ще плашат децата с теб. Зловещия математик.
  • 16 ⚜️Илюминат⚜️

    20 6 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    Имам къща над Слънчев ден до Варна, виличка във Велинград и приятен тристаен в Илинден ! Кеф ми море , кеф ми Родопа планина , кеф ми столица! Ей сега да ми предложиш Мезонет в Маями , плюя на него! Нямам идея дали си отскачал до САЩ , но подобен полицейски бардак пълен с психопати , пластмасова храна и дебели морони няма никъде! Нищо не може да се сравни с България !!! Да се маха тоя и спешно някой ушак щатски да си превиши правата !!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ivan

    24 6 Отговор
    Витанов ако го слу6аме,ве4е караме 7-8 вълна,топ некадърник,от кога математик 6те ми обяснява как се разпространява вирус
  • 19 провинциалист

    27 4 Отговор
    На този не му ли бяха обещавали виолетово-пурпурна зона около очите? Аман от евтини рейтингови трикове!
  • 20 Мазньо

    31 4 Отговор
    Когато професорите станат повече от циганите в една държава...
  • 21 Теодоро

    15 6 Отговор
    В затвора папагал без човка..
  • 22 Абе този е ненормален

    18 6 Отговор
    Не ставайте като него, каквото и да е, имате нещо, а този ? дребен но плаши със смърта. Чудя се на днешните журналисти, какво ли не правят за материЯл. Гадна работа. Шибидаци колкото си искате. Пак ще ме премахват.
  • 23 АКО НЕ

    17 6 Отговор
    Е РЕШАВАЩА. ЩЕ СИ СКЪСАШ ЛИ ДИПЛОМНАТА И ЩЕ СЕ ОТКАЖЕШ
    ОТ ЗАПЛАТАТА!!?!???. КАК МОЖЕ У
    ГАБРОВО ПИК У КЪРДЖЕЛИ НИЩО.
  • 24 Директно:

    9 5 Отговор
    Ега те блъсне нещо....или инфаркт, инсулт! Загивай тежко!
  • 25 честен ционист

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Много питат и аз":

    Частната собственост в БГ не е гарантирана, днес е твое, утре на някой друг..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гошо

    13 4 Отговор
    Тоя с брадичката дано го хване лилаво то....
  • 28 kkkkk

    19 6 Отговор
    Дай боже витанка да се видиме някъде по улиците ще ти платя зъбите....сладурче!!!!
  • 29 Диамантената ръка

    16 5 Отговор
    Тоя цели есета почна да пише...
  • 30 Витанов

    20 5 Отговор
    Аз съм най-голямата врачка в цяла България. Виждам всичко и знам всичко. Мога да предвиждам бъдещето. Затова ме държат в Нова и БТВ да им казвам кой ще умре от ковид. Имам невиждани досега способности. Казах че ще ми счупят колата и ето наистина така се случи. Сега ходя пеша и понякога ме атакуват ядосани граждани. Аз им казвам че не съм виновен само си върша работата.
  • 31 Bibi

    16 5 Отговор
    Приказва като астроложка. Бива да прави хороскопи.
  • 32 питащ

    18 5 Отговор
    До кога математици ще правят прогнози за заболявания които са медицински проблем по които те нямат никакви компетенции. Този и другия математик с облещения поглед са подлоги на бойко. Изказванията са просто недоказани научно твърдения в защита на герберасткия лидер бойко.
  • 33 Ей, Оли гоф.рен

    12 5 Отговор
    Ходи при децата и женурята. Плу.жек
  • 34 Мими

    12 4 Отговор
    Ей брадавичен ахмак, спри да се показваш съсел, нямаш ли пари за лазерна терапия да сееш гнус у хората като те гледат
  • 35 Делта вариант

    6 5 Отговор
    Фактор е и времето. При влошаване: вятър, дъжд и ниски температури затваряме прозорци и врати. Заразата е вързана с липсата на проветрение.
  • 36 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    14 3 Отговор
    ЗА ТОЯ СКУНКС ВСЯКА МИНУТА Е РЕШАВАЩА,ДОКАТО НЕ СРЕЩНЕ НЯКОЙ КОЙТО ГО ОБИЧА ЗАРАДИ Е ТИЯ ПРОГНОЗИ
  • 37 1334

    10 2 Отговор
    Всяка седмица е решаваща за болния ти мозък
  • 38 ааа нее

    14 2 Отговор
    Тоя капут тамън се изгуби за един ден и, ,бам па се изтапанчи с идиотските си бабини байки. Чудно ми е на какво базира своите данни това светило на математиката?!. На сметало, бобени зърна, крачета от патете или вълна от оскубана овца!!!
  • 39 Дърт козел млада върба лющеше

    10 1 Отговор
    Този няма ли да пукне най после
  • 40 Перо

    9 1 Отговор
    Пак ли тоя мошеник го пуснахте да ръси лъжи?
  • 41 Проф. Витанов

    9 2 Отговор
    Отново пожелавам МНОГО дьльг живот на всички ботокс-математици и ковидолози, които ни превьрнаха в затворници по домовете, без съд и присъда. Децата си да надживяат дано. Да вият до кофите за боклук, без троха хляб, без гльтка вода и да няма кой очите им да склопи. Амин.
  • 42 Предател си

    4 2 Отговор
    Това е бьлгария на математиКовидарите (виж видеото):

  • 43 Морски

    8 3 Отговор
    Аве тоя палячо нали каза че последно на 30 септември ще се изявява в медиите и спира!?

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Морски":

    Не му намирайте кусур, човекът е с психични проблеми, но господарите му още го държат на пангара...
  • 46 питам

    6 0 Отговор
    на тоя нарцис още ли на са му избили зъбите

    Коментиран от #47

  • 47 И аз да питам

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "питам":

    Абе авери,някой все трябва да го знае тоя къде живее
  • 48 СЛОНА

    5 1 Отговор
    НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГО ЗАРАЗИ ТОЗИ ,ЗА ДА СПРЕ ДА ВСЯВА СТРАХ В ХОРАТА,БЕЛКИМ СЕ ВАКСИНИРАТ...
    ГАДА Е НА ФАРМАЦЕВТИЧНА ХРАНИЛКА...!
  • 49 СЛОНА

    4 1 Отговор
    МАСКИТЕ СА ЗА ДА НЕ ГОВОРИМ!!!...?
  • 50 Скоро гърмите

    2 1 Отговор
    Във всички нормални ваксинирани държави ковито спада, а в България заразата расте. Понеже сте страшно умни. Днес са 2800 нови заразени и 180 починали. Процентът на положителни проби вече е 13%.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 пфууу

    1 0 Отговор
    да ти ....................знаеш какво - нали майката сети се аааа-такаааа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове