Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 19:51 2 809 19

Експерт: Повреда в руля може да е причина за отклонението на кораба "Vera Su"

  • вера су-
  • кораб-
  • камен бряг

Сред другите хипотези е небрежност на екипажа, смята капитан Христо Папукчиев

Експерт: Повреда в руля може да е причина за отклонението на кораба "Vera Su" - 1
Снимка: БГНЕС

„Корабът "Vera Su" се е движил 12 минути с отклонение на курса. Това е достатъчно време. Може да се обсъждат няколко хипотези за това отклонение. Първата е повреда в рулевото устройство, зацикляне на руля, корабът започва да се движи само в една посока и се отклонява. Това може да бъде и една от официалните версии на разследването. Другата причина може да бъде небрежност на екипажа или заспиване”, заяви в ефира на „Денят на живо” капитан Христо Папукчиев, който по-рано е работел в звеното за разследване на морски произшествия и е разследвал потъването на кораба „Толстой“.

Според него е странно, че корабът се е отклонил от курса, въпреки че твърденията на официалните власти, че времето за реакция е било кратко. Кап. Папукчиев не изключва и криминален елемент, но според него това се случва само във филмите и книгите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 селянин

    23 0 Отговор
    Ако се наруши курса на автопилота ,запо4ва да свири много силно алармата
  • 2 Критичен

    21 1 Отговор
    за застраховката е целия цирк ............
  • 3 Специалисти...

    21 1 Отговор
    А може би капитанът просто се е напил.

    Коментиран от #11

  • 4 А бе

    9 0 Отговор
    Нещата са прости.
    Корабът е на автопилот,но на мостика трябва да има вахтен помощник капитан.
    Него го е нямало. Ако е повреден автопилота,вахтения взема управлението на ръка и известява капитана.
    Има и такъв момент, както с контенеровоза в Суецкия канал,индийския екипаж го удари в брега,защото не ги сменяха.
  • 5 Браво

    15 2 Отговор
    То все има причина за засядането, и може да се случи навсякъде по света, но тук интересното е безмопощността на една държава от ЕС в XXI век вече повече от две седмици да не може да предприеме нещо, защото не разполага с някаква техника и организация за справяне в кризисни ситуации, като изключим разтоварването със сито, където 80 %от товара се сипеше във водата.

    Коментиран от #12

  • 6 Аман

    2 2 Отговор
    от тая Яйла !
  • 7 Моряк

    16 1 Отговор
    Че ако зацикли руля той ще прави завои а не да се "отклони" от курса и 12 минути да кара така. Пък и това не кораб от 17-ти век има GPS, атопилот, радар, сонар, предупреждения за плитки води и още куп джаджи и всичките имат аларми. Някои даже могат да спрат кораба при опасност.

    Хайде пак поредния "експерт" който ръси небивалици.
  • 8 Лудница

    1 3 Отговор
    Всяка кружка си има опашка, така че мислете разследват, но едва ли някой има полза от истината.
  • 9 Некой

    8 1 Отговор
    А дали нарочно не са отишли до брега да разтоварят наркотици. В други сайтове пише че моряците са заплашвани със смърт, ако проговорят.

    Коментиран от #15

  • 10 Знайко

    3 4 Отговор
    Причината е дамаджана с водка и много сельодка. Хайде наздраве екипаж и следващия път с повече засилка и направо връз скалите на паркинг.
  • 11 Не специалист...!

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Специалисти...":

    Не ,,може би"...,а си е баш така...!
  • 12 Причината

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    Да не се справя държавата е бандата некадърници в управлението. Боко може да е всякакъв но не може да му се отрече реакция и оперативност при решаване на такива кризи. Щеше да ги нареди на брега докато не решат казуса. Щеше да се осигури и прахосмукачка и да го разтоварят на брега.

    Коментиран от #13

  • 13 Айде айде

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Причината":

    то от кадърността на Борисов и правителствата му сме на дереджето да нямаме възможности за специализирани спасителни действия... Имаше един "Перун" - къде е? Щял да ...и т.н. Виждали сме го, знаем го - строява ги и слага на възлови постове калинки, ПКП и прочие. Резултатът - къде сме -обидно назад не само в ЕС
  • 14 Стамат

    3 1 Отговор
    И аз така, кат се напия, тотално ми се поврежда руля🙁
  • 15 Стамат

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Некой":

    Абе Вие сериозно ли, точно с дрога ще се наврат в брега а няма да я прехвърлят някъде където трябва.
  • 16 √(n&Варна)

    5 2 Отговор
    Този "морски капитан" не знае ли, че когато с повредена система на управление корабът започне да се движи в опасна посока, има и решение на проблема – моментално даване на заден ход (реверс).
    При включването му на максимална мощност корабът би спрял на няколко дължини (така се измерва "спирачният му път") в зависимост от съотношението общ тонаж/мощност на задвижващия винт.

    Коментиран от #17

  • 17 НЕ СЪМ

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "√(n&Варна)":

    МОРЯК, но нали има котви,.. пускаш котвите и не може да не спре кораба или да се завърти, че да удари брега с носовата си част,, Нещо гнили разработки се пишат...
    Но в случая както се тиражира вина на ББ или РР , само са драсканици на невежи,.. а дали ще има екокастастрофа, е все едно лъжичка захар в тенджера с вода
  • 18 ЕДИН ОТ МОРЕТО

    2 1 Отговор
    Гн, Кейптан, може да си завършил морско училище но хабер си нямаш от кораби и море, 1/ От Варна нагоре водите са плитки и фарватерът е доста навътре. За данадесет минути както казваш че е вървял корабът не може да стигне брега. Първо отвори картата, виш къде е фарватерът и обръщалпто на Калиакра и тогава пиши глупости ЕКСПЕРТЕ. 2/ Този кораб като гледам малките му размери със пълен заден би спрял за 100,,,150 метра Как мислиш експерте тошкова близо ли се е движил във плитките води. Може да е контрабанда, може и запой,,,, няма как целият екипаж да са се испонапили едновремено безпаметно. Май е за застраховката. Не гледате ли че кораба е ударен,,, мударан,,, на пясъчна коса, Тези номера често се правят, Гн Кейптън и да лъжеш и мажеш тази гемия за да стои още там от 15 дни е виновно некадърното правителство на Радев и самият той С ЮМРУЧЕТО
  • 19 гуньо

    0 0 Отговор
    Ако повредата е от руля до румпелно то може да се управлява деректно от румпелно ръчно като от мостика казват колко градоса.Ако са изгорели рулевите ел двигатели малко вероятно то може да се пусне едната машина на заден ход и пак ще се отклони.Кораба е волгобалт руска постоикка като гледам те са с две машини и два винта.Тоя капитан явно не се е качвал на кораб а само на гребна лодка в морско училище.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове