Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 17:24 3 958 21

Шефът на „Морска администрация“ ще е капитан на авариралия кораб

  • шеф-
  • морска администрация-
  • капитан-
  • аварирал-
  • кораб-

Диверсия е екипажът да напусне „Вера Су“ без необходимост, каза транспортният министър

Шефът на „Морска администрация“ ще е капитан на авариралия кораб - 1
Снимка: btvnovinite.bg

Без възможност за освобождаване и разтоварване остава корабът „Вера Су“, след като екипажът му пожела да го напусне. Сега плавателният съд ще бъде поет от български екипаж начело с директора на „Морска администрация“, за да продължи операцията, обяви транспортният министър Христо Алексиев, цитиран от bTV.

„За нас това е странен акт, защото нищо не налага евакуация. Ситуацията не е променена от преди дни, дори корабът е стабилизиран (…) Това е един вид диверсия от страна на корабособственика и на екипажа“, подчерта той.
По думите му при липса на екипаж „няма да е възможно да се извършат каквито и да е действия по разтоварване и изтегляне на кораба“, но освен това и става ничия територия и така с качването на български екипаж съдът става наша собственост. Алексиев посочи, че началникът на „Морска администрация“, който е капитан далечно плаване, вероятно ще поеме кораба заедно с екип специалисти.
Министърът отбеляза, че грешките от българска страна в целия сюжет са поне две – липсата на каквато и да е реакция след 4-часовата липса на връзка с кораба преди засядането му и неудачния избор на технология за разтоварването му след това. „През 2020 г. беше нарязан уникалният спасителен кораб „Перун“, отбеляза Алексиев.

„Това е ситуация, която ще остане в световната история“, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 морски

    32 1 Отговор
    Има десетки на клатиклатурковци за уволнение по този слу4ай !!!Станахме за смях пред света !
  • 3 КДП КОКОРЧЕВ

    25 2 Отговор
    ГОЛЯМ СМЕХ, ШЕФА НА МОРСКАТА ПАРАЗИТНА АДМИНИСТРАЦИЯ КАПИТАН НА ПОТЪВАЩА ГЕМИЯ. ГОЛЯМ СМЕ И ГОЛЯМ ВИЦ!!! КЪДЕ Е СТФ С ТЕХНИТЕ ШАЛАНИ ПО 1500 ТОНА САМОХОДНИ ТА ВИКАТЕ ОТ ИТАЛИЯ???? УНИЩОЖИТЕ ЛИ СТЕ ВИЕ 30 ГОДИНИ УНИЩОЖЯВАХТЕ. КЪДЕ Е ПЕРУН????

    Коментиран от #6

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 3 Отговор
    абе ние правилтество нямаме вече година време вие за един кораб сте се хванали, тя държавата е потънала вие кораба с тор гледате
  • 5 Ахахаа

    15 5 Отговор
    Този министър виждал ли е кораб на живо? Перун си беше паметник, но ако той смята, че е бил уникален, значи е бил уникален паметник. Това което не могат сега заради времето, можеха преди 10 дена. Но нали са некадърни, се оправдават с годините назад.

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 📌:) Бля

    9 4 Отговор
    🏴‍☠️:) Бля, със Перун и без Перун, тва Корито веке нема мърдане! Разтоварване на товара и това е, вече всеки може да е Капитан на този Кораб, бля:)
  • 8 📌:) Бля

    6 1 Отговор
    Разтоварване в случай че оцелее, бля :)
  • 9 Ураааа

    16 0 Отговор
    Държавата става собственик на няколко хиляди тона скрап но те едва ли ще покрият досегашните и бъдещите разходи по тази гимия.
  • 10 📌:) Бля

    10 1 Отговор
    Разходи нема, след време ще потъне на макс, рибките, рачета, и леко водалази ще си плуват вътре, бля, идилия на Тюленово, бля, :)

    Коментиран от #11

  • 11 степан

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "📌:) Бля":

    Къде да потъне като е опрял в дъното.Решението е , след сваляне на товара да го предоставят на обитателите на маалата.Те ще го разпарчадосат за седмица-две.
  • 12 Гербери те Реват вкупом и маниполират!!

    8 2 Отговор
    Каквото и да се направи те пак ще си Реват,!! Просто да неим се обръща внимание!! За това им плащат, да Реват!!
  • 13 √(n&Варна)

    11 0 Отговор
    Стана така, че корабът със стоката няма да бъдат спасени.
    Собственикът му ще си получи парите от застрахователя, който ще заведе регресивен иск към България, защото в нейна акватория не е успяла/закъсняла е да спаси кораба с товара.
  • 14 Заю Баю

    12 1 Отговор
    Все повече започва да мирише тая работа. Все повече заприличва на умишлена катастрофа с цел прибиране на застраховката. Арестувайте ги тия моряци начело с капитана за саботаж. Да стоят в панделата докато не кажат каква е схемата.
  • 15 някой

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ахахаа":

    Тоя е виждал море само лятото.За стогодишната морга ,,Перун" няма да говорим.И какво ако не беше нарязан,какво щяха да правят с него? Да гасят пожар? Само че имаш заседнал кораб,който може и да потъне ,а не горящ.Ясно се вижда как вълната го отлепя от дъното ,кораба има крен и диферент вследствие лошото време .От луксозния кабинет изглежда едно, на борда е друго.Естествено че ще напуснат кораба,който е смелчага,да отива.
  • 16 Опа

    5 0 Отговор
    Проспалия случката ще спасява лично кораба или поста си?
  • 17 А кой и защо

    6 1 Отговор
    Кой и защо наряза Нептун? Кой е сгрешил и какви последици от това възникват? Защо морска страна не разполага с кораби за спасяване, корабни кранове или друга специализирана техника която е с възможност да извади така заседнал кораб и дори да го ремонтира за няколко седмици? Все някой друг ни е виновен. Къде беше и каква беше позицията на сегашния шеф на морската администрация при рязането на Перун? Държава има ли няма ли или само се реже и краде каквото е останало от НРБ и малко еврофондове?
  • 18 дико

    6 1 Отговор
    Ако бяха застанали зад кърмата два мощни влекача , за които тези вълни не са проблем ,и постоянно теглеха кораба назад , при това клатене кораба вече щеше да е изтеглен . Щетите нямаше да са по големи . Но за това трябва истински морски кадри с дупе .
  • 19 краварче

    4 1 Отговор
    Сега краварите ще си предложат услугите да ни продадат няколко нарисувани спасителни кораба на хартия за милиарди.
  • 20 Veso

    0 0 Отговор
    Ма много цървул бе, ма много бе! Не бил прав оня за 80%, гонят 95-96%, пълни цървули и калинки. Срам ме е, а те даже и говорят щуротии по телевизора.
  • 21 гуньо

    0 0 Отговор
    Трябваше когато товара беше още сух с плавщ кран и шалани да се растовари товара но не със щатният граифер а да вземат от пристанището граифер за насипни товари които не тече и досега щяхме да сме забравили случката но много некъдърници бе.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове