Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 15:54 1 166 8

Паргов: Повече от година се загуби в търсене на консултанти по казуса с "Топлофикация София"

  • паргов-
  • повече от година-
  • загубена-
  • консултации-
  • опции-
  • търсене-
  • проблем-
  • топлофикация софия

Не можем да оставим дружеството да затъва повече, категоричен е общинският съветник от „БСП за България“ ген. Иван Мечков

Паргов: Повече от година се загуби в търсене на консултанти по казуса с "Топлофикация София"  - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Столична община и на „Топлофикация София“ трябва да работят много активно за реализирането на преговори с правителството с цел компенсиране на увеличените разходи за газ на дружеството. Губенето на време ще е за сметка на всички столичани. Това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов по време на извънредно заседание на Столичния общински съвет посветени на проблемите на Топлофикация София, свързани с поскъпването на природния газ и въглеродните емисии през 2021 г.

Той беше категоричен, че общинските съветници от „БСП за България“ подкрепят предложението за създаването на работна група, която да води преговори с правителството, защото проблемът касае софиянци. „Но нека да е ясно, че отговорността е на ръководството на Столична община и „Топлофикация“. СОС, като принципал, трябва да даде много кратки срокове на ръководството или да се справи с проблемите и да върви към реализация на крайната задача, или да си заминава“, заяви лидерът на столичните социалисти.

Паргов припомни, че преди 3 години общинските съветници са постигнали исторически консенсус по предложение на БСП, в който са се обединили около това да се направи пълен технологичен и финансов одит на дружеството, като се върви към въвеждане на външен мениджмънт с оглед по-ефективното му управление. „Той трябваше да подобри и когенерационните мощности, правейки ги високоефективни, поне в съотношение 1:1 – топлинна и електрическа енергия“, обясни той.

„БСП направи всичко възможно това да се случи. Но беше загубена повече от година в търсене на консултанти и опции. А в момента сме в окото на бурята. На прага на отоплителния сезон всички софиянци са застрашени от една социално-икономическа криза, вследствие не само на COVID-пандемията, но и на случващото се на световните пазари на енергоносители“, изтъкна Калоян Паргов.

„Мантрата, че дружеството няма да спре да работи, е много хубава. Но от данните, изнесени от ръководството е видно, че проблемът с наличните ресурси е сериозен, предвид покачването на цената на газта и зелените сертификати. Решени сме да намерим краткосрочен вариант и мерки за решаване на този проблем“, обясни Иван Таков.

„Спорно е колко социално-поносимата е цена на парното, предвид социално-икономическото състояние на хората. Трябва да внимаваме с тези термини, защото една голяма част от населението на София, а и не само, изпитва голяма трудност при плащане на сметките за енергия, било то за електроенергия или топлоенергия“, допълни общинският съветник от „БСП за България“.

„Не можем да оставим „Топлофикация София“ да затъва повече“, каза от своя страна ген. Иван Мечков. Според него това извънредно заседание е закъсняло. „Трябваше да се направи преди година – две, когато се видя, че дружеството не може да се справя и продължава да затъва“, обясни той.

Ген. Мечков предложи към проекта за решение да се включи точка, която възлага на Управителния съвет на „Топлофикация София“ да предприеме действия за прекратяване на договорите на фирмите - топлинни счетоводители. „Защото ако „Топлофикация“ извършва тази дейност 10-15% от средствата ще отидат в дружеството, като по този начин дълговете му ще намалеят“, аргументира се той.

„Изключително важен е проблемът за бъдещето технологично обновление и развитие на „Топлофикация“, каза от своя страна Альоша Даков.

„Относно изпълнението на консенсусното решение на СОС от април 2021 г., с което дадохме съгласие да бъде получена безвъзмездна финансова помощ от Американската агенция за търговия и развитие за извършване на цялостно проучване, пътна карта за развитие на „Топлофикация“, за технологичното ѝ обновление, зам.-кметът Дончо Барбалов трябва да представя информация“, заяви Даков.

„Изключително важен е проблемът за бъдещето технологично обновление и развитие на „Топлофикация“ в два аспекта. Първият е свързан с възможността дружеството да се модернизира, да се въведат в експлоатация нови високоефективни модерни мощности. Вторият въпрос е свързан с екологичните измерения на дейността на „Топлофикация“ и производството на топлинна и ел. енергия. Всички сме наясно с това, че настоящите мощности все по-трудно покриват действащите екологични стандарти и нямат шанс да отговорят на бъдещите задължителни европейски екологични норми“, каза още той.

Даков постави въпроса на какъв етап е проучването, финансирано от Американската агенция за търговия и развитие и в какъв срок ще има възможност да се обсъди крайният резултат от анализа.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смях

    2 0 Отговор
    гущерът Паргов се загубил... имал много важна работа.
  • 2 3.14К

    2 0 Отговор
    Паргов до кога ще го държат още в БСП. С действията си в СОС да подкрепя герберастите изцяло ги бламира. Никаква реакция и за назначението на детеубиеца Ивайло Иванов.
  • 3 Бурмата

    1 0 Отговор
    Ти си един от най големите гербери в СОС. И ка да е иначе, като само с тях, могат да ти се случват далаверите.
  • 4 зъзнещ

    1 0 Отговор
    "с цел компенсиране на увеличените разходи за газ на дружеството"

    нещо не ме кефиш, баце! а мен кой ще ме "компенсира" за разходите ми за ток. 220 квадрата са.
    аман, бе! всеки да си плаща масрафа! убеден съм, че тия парици ще потънат чрез схемички в джобовете на котараците. не ти прави чест, гусине, да рабтиш за тях.
  • 5 Българина

    1 0 Отговор
    вече 30 г цяла България субсидира през данъците софиянци да им е топло, а десетки др топлофикации ги закрихте. Разбирам че софия не е България, или по скоро България вече е само софия! хубаво е да го знаеме от провинцията, та да си правим сметката по бързо да се изнасяме от тази държава и ние и децага ни, софиянци да си се самоиздържат

    Коментиран от #6

  • 6 До такава степен

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българина":

    Си ограничен, че само искаш да се дели всичко в тази скапанадържавица.
    Сега пък софиянци ти пречат, а повече от половин София състои от същите селяникато теб.
    Аман от имбецили!
  • 7 Защо ли

    1 0 Отговор
    В малката България има толкова много генерали, обаче всички те са с тъпимуцуни?!?
  • 8 Да бе да ама

    0 0 Отговор
    Първо да каже защо пловдивските социалисти разобличиха в лъжи публично Нинова на тяхната страница във фейса.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове