7 Октомври, 2021 16:16 1 644 19

Разбраха се в СОС: Държавата ще отпусне компенсации на „Топлофикация София“

  • сос-
  • решено-
  • държавата-
  • отпуска-
  • компенсации-
  • топлофикация софия

Решението бе взето с 58 гласа „за“ и един „против“

Разбраха се в СОС: Държавата ще отпусне компенсации на „Топлофикация София“ - 1
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет прие доклада за възлагане на „Топлофикация София" ЕАД да проведе преговори с цел компенсиране на увеличените разходи на дружеството вследствие на значителния ръст на цените на природния газ и въглеродните емисии през 2021 г. Решението бе взето с 58 гласа „за“ и един „против“, съобщават от "Фокус". Следва да бъде избран преговорен екип, който заедно с „Топлофикация“, да проведе срещи с отговорните институции в лицето Министерство на енергетиката, Българския енергиен холдинг и „Булгаргаз".
Междувременно цените на газа в Европа за първи път от началото на октомври паднаха под хиляда долара за хиляда кубически метра, показват данни на борсата ICE Futures, цитирани от РИА.

По-рано Столичния общински съвет (СОС) на извънредна сесия отхвърли предложение на общинския съветник Борис Бонев за изслушване на кмета Йорданка Фандъкова относно назначението на Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    35 0 Отговор
    Аз не съм съгласна от данъците на всички българи да се подпомага Софийска топлофикация! По-скоро НАП, ДАНС да влязат на проверки в топлофикацията и да се установи какви заплати, представителни р-ди имат ръководството. Да се установи защо трупа загуби и къде изтичат парите.
  • 2 Калинки

    24 0 Отговор
    Не съм вярвал, че народа може да е толкова овчи и така да се оставя да го крадат...

    Лошото е, че даже е в пъти повече от това, което очаквах.
  • 3 мръсници

    22 1 Отговор
    как така ще им дават компенсация на тези, които са на централно парно ,а другите които се отопляват с газ ,какво да мрат от студ и да си плащат ,нали е капитализъм ,който не може да плаща да мре,какво е това делене,само и само да не псуват мутрата и онази селянка кмета
  • 4 Ганьо

    14 0 Отговор
    ще гърби , ще плаща чинно данъците си , а "Топлофикация" ще я кара в същия дух !
  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    24 1 Отговор
    Докога цяла България ще храни, пои, облича, осветява и отоплява София?
    България не е само София!
    Щом топлофикация не печели - фалит!
    Не сме длъжни да дотираме софиянци с наши данъци!
  • 6 И през

    16 0 Отговор
    комунизъма така беше, топлофикациите бяха на субсидии и някои спяха на отворени прозорци през зимата, и сега е така, а някои купуват пелети по 500 лв. тона. Ако това искате, пак тези мърлячи си изберете, едни плащат кефа на други, безплатен обяд няма!
  • 7 Въпрос

    12 0 Отговор
    Така ли е правилно? И домакинствата сме бедни, нас кой ще ни подпомогне? Така ли ще я караме?
  • 8 Ефремчов

    4 0 Отговор
    Не познавам г-жата Ани Ефремова, но само от заглавието личи, че успешно се опитва да се впише в определението на Боко за журналята.
    Не прави разлика м/у Желаното от хрантутниците в СОС и действителността.
    Г-жо Ефремова, Надявам се, че знаете каква е разликата между Папагал и Истински журналист........(за всеки случай ще поясня) първия повтаря чутото и Не мисли, При втория Би трябвало да протича Мисъл- Критическа мисъл, и да задава правилните въпроси.....
    Например- Има ли посредник, между столична топлофикация и метрото при продажбата на ток, ако има на какви цени става тази търговия?!!!??
  • 9 Бесен

    6 3 Отговор
    Закривай фалиралата топлофикация. Радефчетата да си дават техните заплати а не моите данъци
  • 10 pbdan

    6 2 Отговор
    Oщe в учeбникa пo физикa нa Caвeльeв e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкoтo к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция. A софийската топлофикация винаги е била субсидирана от бюджета, още от социализЪма.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 11 Варна

    7 1 Отговор
    Типично по шопски с цялата софийска наглост, държавата да им поеме разходите... - Така сме 140 години! От както София е избрана за столица, всички плащаме сметките на търтеите. - 140 години всички наливаме пари в тоя откровено тъп град. - Мисля, че повече от век издръжка е повече от достатъчно! Крайно време е този начин на хрантутене да спре! Всички общини извън София трябва да се размърдат и по надлежният ред да поискат този въпрос да бъде решен! - Не може да точиш от другите и да ги харчиш само на едно място! Богоизбрани няма! - Наглости има но тя се лекува с подходящите средства...
  • 12 456

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "pbdan":

    Абсолютно вярно и точно.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "pbdan":

    ВНИМАВАЙТЕ В ПРЕГОВОРИТЕ С ДЪРЖАВАТА ДА НЕ СИ Я ПОИСКА СРЕЩУ ПОГАСЯВАНЕ НА ДЪЛГОВЕТЕ!!! До 1993г. "Топлофикация София"/ТС/, или както беше СЕК "София", БЕШЕ ДЪРЖАВНА И СЕ СУБСИДИРАШЕ НА 60%. Беше забатачена невъобразимо, заради престъпни "управленски" решения, чрез които се наливаха пари на държавни предприятия и "наши момчета". Ставайки общинска, ТС се измъкна от мъртвата хватка, а не последва съдбата на БГА, ЗТМ ”Радомир”, „Балканкар” и много други емблематични предприятия и организации. Държавна „Топлофикация София”, е равносилно на смърт за нея и всички произтичащи от това последствия.

    Коментиран от #15

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "pbdan":

    Съществуват две крайни становища по въпроса за цената на топлата вода при топлофикационното електро-производство Първото , цената да е 0/нула/ , а второто-да се заплаща като ток, според енергийния еквивалент. Главните недостатъци на първото становище са:
    1. Трябва непрекъснато да се произвежда ток, дори и в периоди когато това е излишно, тъй като токът е продукт, който не може да се складира и консервира. В периодите на намалено електро-потребление се включват в работа мощни водогрейни котли.
    2. Съществуват периоди на върхово потребление на топла вода, когато също се включват водогрейни котли.
    3. Съществуват разходи за движението на топлата вода от мощни помпи, по магистралните тръбопроводи.
    4. Не е справедливо спрямо гражданите които не ползуват парно , а се отопляват с ток или по друг начин.
    Главните недостатъци на второто становище са:
    1. Все пак се използува нископотенциална пара, от която вече не може да се произведе ток.
    2. Разходите за производство на гореща вода са относително по-ниски и непропорционални, от гледна точка на енталпията /енергията на флуида/, спрямо производството на прегрята пара, способна да върти турбината. Реалната цена е между двете крайни становища. Намирането на точния отговор е сложна задача и не са малко доцентите станали професори, при решаването на този въпрос. Формулата на ДКВЕР е също доста сложна по тази причина; в основата и е заложена методиката разработена от института ЦКТИ /Петербург/, като най-подходя

    Коментиран от #16

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    .............. уважаеми съфорумци. Вестници Радиа, Телевизии и интернет сайтове, като повторят лъжата 20 пъти и народа и повярвал. Друг е въпросът, че правосъдните органи са марионетни. През 1993г. държавата се отърва от Топлофикация София защото смяташе, че дружеството ще издъхне. Да, ама не. По-късно изпратиха офицера от ДС, Валентин Димитров, за директор, със задача да съсипе общинската топлофикация. Неизвестно защо, той не изпълни задачата, за което сега си плаща със съдебните дела водени срещу него. Като министър на финансите, Милен Велчев поиска 42% дял, за държавната гаранция по заем на топлофикация от МВФ. Държавата нищо не е плащала за тия нейни 42%, които по късно послужиха като основа да получи всичките 100%. Топлофикаци София/ТС/ се води от власт имащите умишлено към фалит . След като не можаха да я сринат нито технологично, нито организационно, сега ви използуват за да я атакуват финансово. Замислете се!
  • 16 pbdan

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Има много по-лесен начин. Всяка стока си има себестойност - цена на газа, други материали за производството, заплати и т.н. плюс някаква печалба, примерно 15%. Тази сума се дели на количеството продукция и така се формира цената на единица продукт. В Унгария например Орбан направи точно това - фиксира максималната печалба на 15%(по памет). Иначе казано Закона за запазване на енергията няма как да бъде заобиколен.
  • 17 КРАДАЧКА ЗАТВОР

    1 1 Отговор
    НЯКОЙ СИГУРЕН ЛИ Е ЧЕ ФАНДЪКОВА ИМА УМСТВЕН КАПАЦИТЕТ ДА СЕ ЗАНИМАВА С ТОПЛОФИКАЦИЯ И ОБЩИНА - ТЯ МОЖЕ САМО ДА КРАДЕ ОТ ТАМ ?
  • 18 5475

    1 0 Отговор
    Държавата да отпусне копенсации на всеки потребител на Топлофикация, а да намали заплатите и да спре ДМС на целия управленски и консултантски ссътав там.
  • 19 ДА СМЕ НА ЯСНО

    1 1 Отговор
    ДЪРЖАВАТА ЩЕ СУБСИДИРА ВИНАГИ ТОПЛОТО ЗАЩОТО ТО ТОПЛИ ЗАДНИЦИТЕ НА ПАРАЗИТИТЕ ОКОЛО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА .............. ТОПЛОТО АКО СПРЕ КОЙ ЩЕ НИ КРАДЕ ТОГАВА ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове