Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 07:10 3 199 31

Мария Цветкова: Македонизмът е вреден, може да прерасне в териториална претенция

  • мария цветкова-
  • милен михов-
  • избори-
  • президент-
  • вмро-
  • кандидати-
  • македонизъм

Правомощията на президента могат да станат реални с промяна в Конституцията, смята кандидатът за вицепрезидент на ВМРО

Мария Цветкова: Македонизмът е вреден, може да прерасне в териториална претенция - 1
Снимка: БНТ

Доц. Милен Михов и Мария Цветкова са кандидат-президентската двойка на ВМРО. Двамата ще отстояват идеята за промяна в Конституцията, която да даде повече правомощия на държавния глава.

"Силният президент не е този, който проявява сила, това е този, който отстоява принципа на разделение на властите, който може да отстоява равновесието между властите, техния взаимен контрол", заяви кандидатът за президент на ВМРО доц. Милен Михов в студиото на "Денят ON AIR".

Друга цел на промяната в Конституцията е президентът да има реални инициативи, свързани със законодателните промени.

"Сега президентът може да налага вето на даден закон, но той като се върне в НС за преразглеждане отново се приема. Тук са му ограничени правомощията, които могат да станат реални с промяната в Конституцията", добави кандидатът за вицепрезидент Мария Цветкова.

Двамата са категорични, че страната се намира в дълбока политическа криза, от която е време да се излезе след изборите на 14 ноември.

"Два пъти се проведоха парламентарни избори и 6 пъти партиите не успяха да формират отговорно правителство. Това е белег за дълбока политическа криза, която може да бъде преодоляна чрез съгласие по ключови политики за страната. Всички ние сме наблюдавали през годините как декларираната промяна се реализира като подмяна на едни лица с други", коментира доц. Михов.

Кандидат-президентската двойка ще отстоява и позицията, че България не трябва да отстъпва по казуса с членството на Северна Македония в Европейския съюз.

"В последните месеци виждаме доста политически сили да се извиняват, че България е поставена под натиск. Президентът не може да се оправдава, че България е поставена под натиск, трябва да се води активна политика. Тревожни сигнали виждаме от срещите на Радев с Германия, Франция и РСМ - дали не се подготвя дипломатическо решение, което да влезе в разрез с рамковата декларация", заподозря доц. Михов.

Кандидатите за президент и вицепрезидент са категорични, че България не трябва да допусне без гаранции РСМ в ЕС и без да си изпълни задълженията по Договора за добросъседство.

"Няма как да бъде допусната Македония да стартира преговори за влизане в ЕС, без да спазва всичко заложено в Договора. Македонизмът е вреден, не е далеч времето, когато това може да прерасне в териториална претенция", заяви Мария Цветкова пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на разделението на патриотите кандидатът за президент уточни, че ВМРО си е направило извода от последните избори, когато 40% от гласувалите през април не са отишли до урните през юли.

"Явно нашите привърженици не са искали това обединение, което направихме. Разбрахме сигнала им и се явяваме самостоятелно на тези избори", добави доц. Михов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    22 6 Отговор
    Има един начин да ги приобщим. "Билла" да подари ох да продаде на промоция паспорти на сите макета и проблема ще отпадне ще станат българи.
  • 2 Като

    27 5 Отговор
    гледам тези субекти на снимката , грабливи и фалшиви , са далеч по - вредни и опасни за страната и народа ! Хеле , тоя Клъстия в средата е отдавна за доживотен !
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 6 Отговор
    ВЕТО ВЕТО ВЕТО
    за
    РСМ

    Коментиран от #8

  • 4 Всеки

    7 4 Отговор
    трети македонец - с българско тескере , цените драстично поскъпнаха !
  • 5 хаберих

    15 3 Отговор
    Толкова била палава бабата, че на родословното дърво я отбелязали като хралупа.
  • 6 Каква

    19 4 Отговор
    териториална претенция , ма Марийке ?! В кой век живееш ?

    Коментиран от #31

  • 7 вижда се

    12 2 Отговор
    В България има не4овеци ,които искат да властва толупизъм !!!
  • 8 Маке

    13 8 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Радиоактивен, освен да пречите, крадете, доносничите, мразите, лъжете, убивате и още, и още, друго можете ли? Защо не се изперчи те на Гърците, защо ли? Защото ще ядете през ръцете. Знаеш ли, колко хора от Северна Гърция твърдят, че са Македонци? Ама там сте по-ниски от тревата. Там има F 35, С 300, които псевдо-войводата-министър на отбраната е виждал само на снимка.

    Коментиран от #10, #11, #17

  • 9 БОРУНА ЛОМ

    11 3 Отговор
    ВМРО, ВЕЧЕ СТЕ ОУТЛЕТ! БЕЗ ВАС!
  • 10 БОРУНА ЛОМ

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Маке":

    НЕ ЗАКАЧАЙ ГРАДСКИЯТ ЕЛЕМЕНТ!
  • 11 Такъв

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Маке":

    си е Ганьо , на умряло куче нож вади !

    Коментиран от #16

  • 12 Тодор Живков

    12 3 Отговор
    Турцизацията по скоро ще доведе до териториални претенции кьорави ли сте колко македонци живеят в България и колко менгяни,че и партия имат скоро ще станете част от Турция крадливи предатели.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Интересуващ се

    6 5 Отговор
    Абе интересна работа защо според ВМРО и българските патриоти само за България " Македонизмът е вреден и опасен", а не е вреден и опасен за Албания или Гърция, след като половината население на РСМ са се декларирали като албанци и втория официален език след македонския е албанския..??!!
  • 15 хаберих

    5 1 Отговор
    На зъболекарския стол е жена на ревнивец. Мъжът й се скъсва да звъни, а тя с разчекната уста - няма начин да му вдигне. След поредното влудяващо звънене, на зъболекаря му писнало, вдигнал и му казал:
    - Свършвам, плюе и тръгва!
  • 16 ГРАД ЛОМ

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Такъв":

    ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ц за РСМ те се изгавриха с ПАМЕТА на удавилите се ТУРИСТИ в ОХРИСДСКОТО ЕЗЕРО и ИЗГОРЯХА НАШИЯ ФЛАГ ЗНАМЕ кадът ИСТОРИЯТА НИ РСМ е ЮЖНА СЪРБИЯ бивша СФРЮ
    ЯСНО ли ти е бе ар ВЕТО ВТО ВЕТО

    Коментиран от #19, #21

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Маке":

    ВЕТО и ВЕТО
  • 18 Кире

    4 3 Отговор
    Жалка патриотична картинка и крадлива снимка на родни политици,които за парици ще изтръгнат душици.Лапането за вас свърши,останаха само торбичките на Била и фалиралия Великотърновски Университет.
  • 19 Маке

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД ЛОМ":

    Полето ражда ТИКВИ, гората.....
    Козлодуй, много си злобен, бе човече. Освен това, си и неграмотен. Насочи енергията си към правописа, упражнявай се, направи добро на себе си! Злобата те погубва. Македония я остави на македонците и “Великите” сили, те ще кажат България, какво да прави.
  • 20 JEFF

    5 1 Отговор
    Българите имаме голям проблем, който е в самите нас. Ние сме непримирими към историята, но много примирими към настоящето и бъдещето . Никой не си дава сметка , че сега също се гради история, която засяга бъдещето на България.

    Коментиран от #22

  • 21 А бе

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД ЛОМ":

    пука им на Македонците за някакво вето и стига им е и от ЕС и от Българите, по скоро Турци ще бъдат от колко Българи, още ли не си разбрал?
  • 22 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "JEFF":

    Ами то си имаше една сентенция от някакъв англичанин."Който контролира настоящето може да променя миналото."
    Зад Македония стоят външни сили, знаем кои и за какво се борят.След влизането им в ЕС те ще получат поредна легитимация точно по териториални и пропагандни подбуди на чуждите сили.Пак онова уродливо явление Омо Илинден Пирин.Като пълноправен член на ЕС Македония може да обслужва тези интереси и да блокира стратегически решения за Европа...Да не забравяме " със стари муцуни не се прави нова политика
  • 23 Перо

    6 1 Отговор
    До като има македонизъм,не може да има ЕС!!!
  • 24 Тодор живков

    0 5 Отговор
    Бегето принадлежи на ердоган македония също ..слава на турция
  • 25 Полковник РУМНО

    6 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.

    Коментиран от #26

  • 26 До Полковника

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Полковник РУМНО":

    Кой ти е казал че влизането на РСМ в ЕС ,oзнaчaвa "крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия"...???
    Напротив, с влизането на РСМ в ЕС за да се разграничи от България с нейната затрудняваща и неразбираема за европейците архаична азбука, ще си я остави за използване от българите в България като най бедната и изостанала страна в ЕС , а РСМакедония бързо ще се преориентира за да приеме използваната от всичките развити и напреднали страни в ЕС латинска азбука..!!!

    Коментиран от #28

  • 27 македонец

    2 4 Отговор
    Аз съм македонец!! Че от къде на къде ще е вредно?? Как може да има турци в България които спокойно да се обявяват за турци, а македонци да не може??!

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Полковник РУМНО

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "македонец":

    Не си македонец, а си заблуден българин.
  • 30 Каста дива

    3 1 Отговор
    Македонците сте много тъпи: вместо да се гордеете, че винаги сте били част от Българската история, защото голяма част от геаграфската обраст Македония е била в българските царства, вие продължавате да говорите на архаичен български ( а го наричате македонски, хаха..баба ми от Странджа говореше на ..руките, ногите ми, хаха ) .Напрано сте жалки и ви съжалявам, сръбската пропаганда гака ви е промила мозъците, че сте трагични!
    Ако не се вземете в ръце ще гледате още 20 години Европа през крив макарон, Ветооо:)))
  • 31 PlimP

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Каква":

    я кажи, Путин в кой век живее
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове