Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 17:25 2 921 42

Първанов за президентските избори: Дебатът ще определи победителя

  • георги първанов-
  • президентски избори-
  • дебат

Според основателя на партия АБВ, ако България не се беше отказала от АЕЦ „Белене“, сега ситуацията с цените в енергетиката можеше да е съвсем различна

Първанов за президентските избори: Дебатът ще определи победителя - 1
Снимка: БГНЕС

Не ясно кой ще е победителят от президентския вот. Това каза държавният глава на България в периода 2002-2012 г. и основател на партия "АБВ" Георги Първанов.

Относно тенденцията, че основните кандидати са издигнати не от партии, а от инициативни комитети, Първанов каза:

„Изпробвал съм и двата варианта. Бил съм и партиен кандидат, и на инициативен комитет. Зависи от конкретния момент. Не е грешка и не е обидно към партиите, ако кандидатът се яви с един авторитетен инициативен комитет. При положение, че зад кандидата и инициативния комитет застанат и сериозни партии.

Според него по-важно е как ще премине самата предизборна кампания, а какъв дебат ще има: „В дискусиите ще видим кой колко струва. Там ще предопределим нашия вот. Не бих казал, че е ясно кой е победителят“.

Първанов направи коментара си по време на V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от "АБВ". Ако България не се беше отказала от АЕЦ „Белене“, сега ситуацията с цените в енергетиката у нас можеше да е съвсем различна. Около това се обединиха енергийни експерти по време на конференцията.

Ако държавата се заеме с изграждането на втора атомна централа, при положение, че два реактора вече от години отлежават в хангари, то новата мощност може да бъде завършена до 2029 г., смятат още експерти.

Според тях е нужно правителството да предприеме мерки, за да спаси и бизнесите и потребителите, пряко засегнати от високите цени и на газа и на електроенергията.

„Не съм енергетик, малко съм се докоснал и съм помогнал в енергийната дипломация в един важен момент за България. Участвал съм в безброй подобни дискусии. Пет са само на "АБВ" сигурно, междувременно в парламента, в други форуми. Ако някой, който се занимава с наука, направи една равносметка и тегли чертата какъв е ефектът от нашите дискусии, ще трябва да признаем, че той е минимален и клони към нулата. Не защото тук не се чуват добри , силни и работещи идеи, напротив“, каза Първанов, цитиран от „Фокус“.

Според Първанов плановете на страната в сферата на ядрената енергетика са силно политизирани. „Руският реактор в „Белене“, когато отиде в „Козлодуй“, няма да стане по-малко руски, но натискът е стратегико-психологически и икономически “, допълни Георги Първанов.

По думите му отсъства политическа отговорност: „Ако погледнем назад във времето – едни и съши са хората, които закриват проекти на „Белене“ и в същото време откриват“.

Първанов препоръча да бъде направен синтезиран вариант с конкретни предложение и част от позициите, представени на Форума, и да бъдат предоставени на президента и на министър-председателя.

„Служебно или не, правителството трябва да възстанови работата по проектите, а не да чакаме да се случи някакво чуди. Няма такова, само губим темпо. Знаете колко струва загубата на темпо в енергийната дипломация“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 16 Отговор
    То няма да има никакъв дебат. Предишния ден около полунощ -7 часа разлика с Департамента, резултатите ше дойдат директрно от петоразрядния чиновник, втория ртажм дъновто на коридора, веднага след като приключи с изборите в Буркина Фасо.
  • 2 Оффф

    45 4 Отговор
    И Герги Седефчов се разумува !
  • 3 Единствено

    49 7 Отговор
    Румен Радев не се продаде на Боко тиквата за това той ще спечели изборите.

    Коментиран от #5

  • 4 Вторанов

    38 5 Отговор
    Ти си рядък де било , самобоко те бие по дебилизъм - Радев и на 1 дебат да не се появи пак ще бие на 1-ви тур !!!

    Коментиран от #40

  • 5 Той

    25 3 Отговор

    До коментар #3 от "Единствено":

    за това беснее като бясно куче !
  • 6 ТаУмВзе

    34 7 Отговор
    Параванов да ходи да си поговори на чекмеджарски език с мутропитека. Професорчето ще му превежда на Аристотелски латински.
  • 7 Българка

    42 6 Отговор
    Не държавата, а Борисов спря АЕЦ Белене, но пък ударно ощави българите с над 3 милиарда за руски тръби, строени от руски работници и по които тече руска газ, но не за нас, а за сърбите.
    Следващият президент се казва Румен Радев и се надявам да е избран още на първи тур!

    Коментиран от #14

  • 8 Нов

    22 5 Отговор
    Поредният народоотстъпник,който умува.народе...
  • 9 Тома

    23 4 Отговор
    Агент гоце е много вешт в кражбите.Купил на сина си спа хотел
  • 10 ха ха ха

    18 2 Отговор
    Хората отдавна са решили и никой няма да ви слуша дебатите. Това вършеше работа някога, когато още не им бяхте втръснали!
  • 11 Гръч

    20 4 Отговор
    Дебатиебатите са за новобранците.Радев ще бие и без да участва в дебати,защото е мъжкар.Кой от новите може да направи коремно на лоста?Дори едно набиране не могат а това е важно да прескочим малкото камъче,за да минем и големия камък

    Коментиран от #16

  • 12 101010

    15 1 Отговор
    Господин Първанов с цялото Ми уважение към вас вие наистина ли толкова наивно смятате че ще има дебати. Бъдете сигурен директни дебати между които и да е двама кандидати за президент няма да има
  • 13 Иван

    14 5 Отговор
    Не участва ето в дебатите осигури победата на Първанов за първия му мандат. Това му изказване е пълно лицемерие.
  • 14 ААААААХААААА ХАХА... ..ЛЪЖЕШ КАТО...

    4 12 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    ХАРМАНЛИЙСКИ ПОМАК,..ЛЪЖЕШ,...КАТО.. КИКИ КАНАДСКИЯТ ПЕНДЕЛ ,..ЛЪЖЕШ,... ААААХАХААА....АЕЦ БЕЛЕНЕ ГО СПРЯ---- ПОЗИТАНО-АНАДОЛСКАТА Г-ЕЙ КОАЛИЦИЯ С... МАЯ ДЖИБРАТА-ГАЛЕВА,.. ПЕЕВСКИ И ПРЕМИЕР...ОРЕШАРСКИ ПЕЛТЕКА!!!
    ФАКТ!!!
    ААААААХААААА....ТРАВИИИИИС,... ТРАВИС
  • 15 Айде бе

    11 0 Отговор
    Дебати нЕма от поне 10 избора насам - общински, парламентарни президентски. Идва в студиотог-н Никой от партията Гласувайте за менЕ прочита си рецитацията, журналистчето му подава удобни топки, и така...Онзи се прави на Спасителя на света!
    После идва следващия борсук и отново същото и така - като на опашка в бакалията! Няма дебати, спор по важни проблеми с конкретни отговори... Общи приказки и плява - Ние сме за това, ние сме за онова, трябва така, трябва онака, ще се борим с тоя, ще се борим против оня. Аз ако трябва да свърша някаква работа или имам някакъв клиент, който има нужда от моите услуги му казвам: Утре започвам работа, ще направя това, това и това, ще бъде готово след 3 дена и ще ти струва 100 лв! Съгласен ли си? Не му обяснявам аз колко ще се боря,как ще преговарям с някой доставчик. колко ще е трудно и как няма да стане, но ще се боря!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 САЩ

    14 1 Отговор
    Жоре как е върви ли авджилъка?
  • 18 Брей

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Стойко":

    Госпожо като чета простотиите ви, разбирам че не сте си взели розовите хапчета. Вземете ги, сложете си перуката оная русата и излезте на въздух, хем и патките да приберете от селската локва.
  • 19 САЩ

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Стойко":

    Ти си два пъти по-голям и шапка не ти трябва, тъй като в междуушието ти нема нищо. "На празна плевня покрив не и трябва."
  • 20 Виталия

    16 0 Отговор
    Жорко има точно 2 клишета в речника - полемика и дебати. Кажи Жоре като Президент 10 години какво свърши за България?
  • 21 гоцекепита

    12 0 Отговор
    Браво Гоце ти си наша гордост!Как само правихте мачлета с енциклопедиста от Банкя,как само ву вдигаше топките на тиквоний и той на тебе и как се грабеше народа,ехеее...Гоцка на дебатот кво ше каже момата Моазе-какво хубаво българско име по въпроса за еднополовите бракове,а?Нали има решение на КС по въпроса или си забравил?Гоцка въпросот ще се дебатира ли бе?
  • 22 Питанка

    2 4 Отговор
    Какво е отношението на кандидат президентите към: МOЧA ? Aнклaвa Рoceнeц ? руcкo-Турcки пoтoк ? Зa и прoтив caнкциитe cрeщу ИМПEРИЯТA НA ЗЛOТO ? Зaдушaвaщaтa ни руcкa eнeргийнa примкa ? Пaрaвoeнни чуждoплoнничecки oбрaзoвaния - БНO Шипкa, Възрaждaнe c прилeжaщaтa глудницa "вълци" - имитaция нa руcкия и aнaлoг ? Да има или не съвместни бази на НАТО у нас ?

    Коментиран от #25, #28

  • 23 Стига!

    13 1 Отговор
    Изчезни, политически труп!
  • 24 Клепар

    1 9 Отговор
    Ушатият президент срещу Професор Герджиков или Лозан Панов на дебат? Искам да го видя това шоу.

    Коментиран от #30

  • 25 питайбе

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Питанка":

    Е па питай си,ама първо прочети нещо за историята на родината си!Като начало-ПАРИЖКИТЕ МИРНИ ДОГОВОРИ ОТ 1947г.,после отиди до МОЧА и след това поднеси препиканомушката на паметника на летците янки бомбандирали София убили хиляди деца,жени,старци,ранили десетки хиляди...Пак питай...може за еднополовите бракове..Здравей моряк
  • 26 Първанов, какъв дебат ще определи

    12 1 Отговор
    Победителя!!! Старите локуми вече не вървят, Първанов!!! Кой по добре лъже той е победителя??? Не се получава вече Първанов!! Хората, прогледнаха, виждат кой какво прави, кой за какво се бори!! Лъжите и празните приказки и обещания са от Твоето време!! То си отиде, както и това на Борисов и ГЕРБ!!!
  • 27 Гоце Гоцеее

    11 0 Отговор
    Първанката е майстор на нищоговоренето! До толкова е свекнал да не казва нищо конкретно, че и часа да го питате колко е, няма да ви даде ясен отговор. По негово време имаше толкова проблеми, толкова важни решения за взимане, а първанката не обели никога дума, никога не посочи ясно един поне въпрос.
  • 28 и аз да те питам

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Питанка":

    Кажи ми какво мислиш за американските ТЕЦове, да им плащаме ли двойни цени на тока? Какво мислиш за демократите, които продължиха политиката на Г.Димитров за отделяне на Македония от Бэлгария? Пак ли сталин им е наредил? А за нарушената сделка за самолети, в която правителството пренебрегна взето порламентарно решение и поръча двойно и тройно по-скъпи Ф16 с предварително плащане? За Белене и Южен Поток нещо ще кажеш ли? Що така газта и тока не седят на едни и същи пари, пак ли няма икономическа изгода? За Нефтохим нещо? Иват костов на руснаците ли е човек, та им го продаде? За ЕРП-тата, които точат наши пари и изнасят, имаш ли мнение? Що трябваше да ги продадем на ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН? За паметника на американците, бомбандирали България какво ще кажеш?
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    ПЪРВАНОВ е чост от олигархията капиталисти мафия мутрите
  • 30 Бибитко

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Клепар":

    Най-красиви за теб и всички гербаджийчета са онези с дебелите вратове, които издуват до скъсване костюмите, ако изобщо ги наденат, нали така? И най-очарователен е цар Тиква, при мисълта за който вие буквално се подмокряте от робска вярност!
  • 31 Живко

    0 1 Отговор
    Мoля ви бъдeтe дoбри хoрa и ми пoмoгнeтe дa живeя ! Трябвa ми влacт, пoнe мaлкo, нo зa цял живoт ! Приятeлкa ми трябвa зa цял живoт ! Нoрмaнo e тaкa дa e !
  • 32 анонимен

    4 0 Отговор
    и този изпълзя,сега и другия плужек -чехъла може да изкаже някоя словестна волност.
  • 33 Бамбука

    3 0 Отговор
    Гледай си бизнеса с хотелчетата и отстрелването на лопатарите. Влезе във властта като беден социалист, а излезе като богат капиталист.
  • 34 ЧИТАТЕЛ

    3 0 Отговор
    ВИЦEТO НA ТOЗИ ГЛУПAК ЛОЗАН ПАНОВ E ТУРКИНЯТA МAРИЯ ХЮЛИ/ ХИНДO|/ КACИМ / КACИМOВA/, ДЪЩEРЯ НA КOМИКA ХЮЛИ ИЛИ ХИНДO КACИМ И НA ТУРКИНЯТA CEТA КACИМ
    ТЯ ПOCТOЯННO НИ ЧEТE МOРAЛ, A CEГA E НAПИCAЛA ГНУCEН ТEКCТ, ЧE ПOВEЧEТO OТ БЪЛГAРИТE НE CE КЪПEЛИ И МИEЛИ. НAГЛA КAДЪНA!

    Коментиран от #36

  • 35 Бойко

    3 1 Отговор
    Има си хас в БКП вестник като Факти да не се изкаже Жоро Пръднята ....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Саабръй

    2 1 Отговор
    Е ,те турците се подМиват със устройство ,наречено ubрuк ( дума ,забранена във Факти,хаха)
  • 38 оня

    4 0 Отговор
    Ееееех седефчо седефчоооооо:)) Мераци за кокала а?:)) Писна ни от изказвания на бити карти:))
  • 39 сара

    5 1 Отговор
    Радев води дебат нон стоп вече втора година. Успех !
  • 40 Ако не се яви на дебат

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Вторанов":

    Радев има шанс. Но при директен дебат ,ще се види ,че е тъп военен,изпълняващ заповеди.
  • 41 ВЕРНО ЛИ

    1 2 Отговор
    ДЕБАТ НЯМА ДА ИМА РАДЕВ ЩЕ БЯГА ОТ ДЕБАТ КАТО СТРАХЛИВЕЦ ЛЮБИМИЯТ ВИ СМЕЛ ГЕНЕРАЛ
  • 42 КИТАЕЦ

    1 1 Отговор
    РАДЕВ Е МЪДЪР ЗНАЕ ЧЕ КАТО МЪЛЧИ Е НАЙ УМЕН
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове