Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 10:50 1 175 14

Омбудсманът: Уязвимите потребители трябва да получат енергийна помощ

  • енергийна помощ-
  • омбудсман-
  • диана ковачева

По думите на Диана Ковачева увеличението на тока и топлинната енергия от 1 януари е неизбежно

Омбудсманът: Уязвимите потребители трябва да получат енергийна помощ - 1
Снимка: Пресцентър

Увеличението на природния газ е факт. Неизбежно от 1 януари ще се увеличат и цените на тока и топлинната енергия, каза в „Тази сутрин“ по бТВ омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ важният въпрос е с колко ще се увеличат. Според нея е нужно много ясно да бъде направен анализ от страна на КЕВР на изминалия отоплителен сезон, както и анализ на това, че топлофикациите все пак произвеждат електроенергия и я продават.

„България е една от енергийно най-бедните държави в Европейския съюз. Само че нашето законодателство не дава никаква дефиниция на това понятие. А това е важно, за да определим кръга на уязвимите потребители и да е ясно кой би трябвало да получава енергийни помощи, за да преживее зимата“, заяви Ковачева.

„Да имаш топлина в дома си и електричество далеч не е лукс в наше време. Освен това всички вече усетиха по джоба си увеличението на стоките и услугите. В този смисъл е редно държавата да подпомогне не само уязвимите групи, но и всички потребители“, на мнение е омбудсманът.

Тя заяви, че при нея постъпват много жалби за лошото качество на тока. Вследствие на това хора остават без електроуреди. Тя спомена и качеството на водата, което по думите ѝ в някои района на страната е отчайващо.

Относно проблемите с COVID зоните Ковачева заяви, че е изпратила две препоръки.

„Само в 80 население места имат такива, а на места изобщо няма – във Видин, Силистра, Смолян и Търговище. За Велико Търново, например, има само една“, обясни Ковачева.

Тя попита защо при условие че няма достатъчно COVID центрове, личните лекари не могат да изписват рецептите за безплатни лекарства.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    8 1 Отговор
    Помощите си ги раздават на техни хора

    Коментиран от #9

  • 2 честен ционист

    2 5 Отговор
    Тази гербаджийската омбудсманка тоя месец се е забързала и е родила хубаво пожелание още средата на месеца. Явно в края ще ходи на почивка до Занзибар и е решила да избърза с единственото добро пожелание измъдрувано за месец октомври.

    Коментиран от #8

  • 3 Тая

    7 2 Отговор
    госпожа до кога ще се кокошини на хранилка , за да хвърли някое друго изречение по медиите 1 - 2 пъти в месеца ?
  • 4 5995

    5 0 Отговор
    Че е лошо качеството на електроподаването, е вярно. В определени часове електроуредите работят нормално, в определени часове започват да изгарят. В началото мислехме, че е от качеството на електроуредите или ел. инсталацията, но когато си дадохме сметка, че повредите се случват винаги в определен часови диапазон, разбрахме, че не е случайно.
    А водата от чешмите? Ах, водата!!!
  • 5 Ни думай ма!

    8 0 Отговор
    Уязвимите получават вече 30 години енергийни, водни, социални и размножителни помощи! Команчите са най-уязвими, а Ковид ги не хваща!
  • 6 Павел пенев

    6 2 Отговор
    Цената на тока и водата да се намалят по административен ред,като борба против спекулата и тогава няма да има нужда от енергийни помощи. Патка.
  • 7 ЛЪЖЕНЕ БЕЗКРАЙ

    3 3 Отговор
    УЯЗВИМИ СМЕ ВСИЧКИТЕ СЪС ЗАПЛАТИ ПО НИСКИ ОТ ПЕНСИИТЕ - И ТЕБЕ ТЕ Е УЧИЛ БОЙКО КАК ДА ЛЪЖЕШ НЕСКОПОСАНО , А ТОЙ И ДНЕС Е В ПЛОВДИВ И ПРОВЕЖДА КУРСОВЕ ПО ЛЪЖИ И КРАДЕНЕ НА КРАДЦИТЕ ТАМ !
  • 8 😂😂😂😂😂😂

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    На тати умното момче на всякъде компетентен!
  • 9 Кой68

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Цигани..
  • 10 КРАДЦИ

    5 0 Отговор
    И ДА ПОЛУЧИМ ПОМОЩИ ТОВА ЩЕ Е ЕДНОКРАТНО ЗАЛЪГВАНЕ - А ПОСЛЕ ? ТЕЗИ ПОМОЩИ НАЛИ ЩЕ ГИ ,,ДАДЕТЕ" ЗА ДА СИ ОПРАВДАЕТЕ ПОРЕДНОТО ВДИГАНЕ НА ВАШИТЕ ЗАПЛАТИ БЕ МОШЕНИЦИ , ПАРАЗИТИ , КЪРЛЕЖИ ХРАНТУТНИЦИ ............... УВЕДОМЯВАТЕ НИ ВСЕКИ ДЕН КОЕ Е НЕИЗБЕЖНО И НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИТЕ -- АМИ ЗА КАКВО ВЗИМАТЕ ЗАПЛАТА БЕ ТЪПАНАРИ ГЮВЕДЖАРИ ?

    Коментиран от #12

  • 11 Нищо подобно!

    5 1 Отговор
    Забранете износа на евтиния ток и цените ще паднат и то доста . А тези с волтайците да си изнасят прескъпия ток,ако има луди навън да го купят.

    Коментиран от #14

  • 12 Display

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "КРАДЦИ":

    Недей така, да си говедар се иска маааалко, ама на време, а при управляващите няма нито едното........
  • 13 ДУШИЧКИ

    2 1 Отговор
    НА БЕДНИТЕ ПОМОЩИ НА ДУМИ , ...............А НА НАС КОЛЕДНИ ПРЕМИИ С 4 И 5 ЦИФРИ , 13 И 14 - ТА ЗАПЛАТА , ПОДАРЪЦИ В ПЛИКОВЕ , ХРАНИТЕЛНИ ТАЛОНИ , И ОЩЕ ПИ НИЗЧЕТА ЗА ЕЛЕКТОРАТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ !
  • 14 Как да

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Нищо подобно!":

    Не може да се забрани износ... Има четвърта енергийна директива на ЕС, която е задължителна за всички държави "членки". Решенията в сектор енергетика се вземат в Брюксел. Тук местните власти могат само да дебатират, да изказват мнение и където е възможно да използват резерви в системата за облекчаване на положението... Например разрешава им се да подпомагат някой предприятия и домакинства, ако разбира се могат да си го позволят...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове