Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 05:35 2 225 28

Капитани настояват колегата им от "Вера Су" и помощникът му да бъдат пуснати под домашен арест

  • вера су-
  • капитан-
  • арест-
  • застрахователи-
  • камен бряг-
  • операция

Застрахователите на заседналия кораб ще покрият всички пазходи на страната ни по спасителната операция край Камен бряг

Капитани настояват колегата им от "Вера Су" и помощникът му да бъдат пуснати под домашен арест - 1
Снимка: ndt1.eu

Застрахователите на заседналия край Камен бряг кораб ще възстановят всички разходи на страната ни по време на спасителната операция, както и тези, които ще бъдат направени. Това съобщи министърът на транспорта Христо Алексиев, цитиран от БНТ.

Пред него представители на компанията по спасяване са заявили, че операцията е сложна и не поемат гаранции за нея. Оттук нататък предстои разтоварване на кораба, укрепване на пробойната в корпуса, след което плавателният съд ще бъде изтеглен.

Обсъдени са всички възможни сценарии, както и действията за защита на интересите на българската държава. Вчера водолази и специалисти извършиха повторен оглед на кораба. След анализ ще бъде решено как може да бъде разтоварен карбамидът от него.

Междувременно капитанът и вторият му помощник обжалваха наложената им мярка "задържане под стража". От Българската асоциация на морските капитани настояват мярката на капитана да бъде изменена на "домашен арест".

"От много години нашата асоциация се бори за декриминализиране дейността на морските капитани и в случая виждаме класически пример как от едно неизпълнение на служебните задължения на колегата той е бил задържан в следствения арест. Ние се опасяваме, че със задържането в следствения арест след серия стрес, който е преживял колегата, е възможно да се навреди на неговото здраве и мислим, че е редно този човек да получи едно по-справедливо третиране в случая", заяви к.д.п. Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    12 15 Отговор
    Така се прави в цял свят, не се задържат капитани и помощници, разпитват се и до там. Дано ги освободят възможно най скоро за да не плащаме после и за задържането им, като ни осъдят в Страсбург

    Коментиран от #11

  • 2 Дйдбд

    27 0 Отговор
    Те, така и турски шофьори пускат след тежки инциденти и после никога не ги виждаме...
  • 3 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    3 17 Отговор
    КОРАБЪТ ПОТЪВА...И ТИ С НЕГО

    Коментиран от #5, #21

  • 4 Бивш моряк

    20 1 Отговор
    Не е ли по-добре да си ходи в Турция. Що ще отгонаря, че не е контролирал екипажа си, най-много помощника. На мостика, на вахта трябва да са двама - помощник и рулеви. И двамата ли са спали, та са допуснали корабът да заседне до скалите. Не само вахтените са виновни, виновна е организацията на кораба под ръководството на капитана.Точно вие капитаните искахте съкращение на някои служби, защото били излишни, електрониката щяла да ги замести. Сега какво. Всички сте невинни. Софиянци, дето обсебиха ръководството на морските служби. Вие, задето изградихте един център, който е проспал случая. Службите по спасяване, задето се туткаха, когато морето бе тихо.
    Всички сте невинни. Виновно е морето, виновна е природата.
    Къде е Параходството, защо не го защитихте. Ваш колега даде живота си от притеснение, че Параходството ще бъде заграбено. Капитани без кораби, капитани, които служат на чужденци. Вие вече не сте фактор. Сега думата има прокуратурата да изкара наяве вината..

    Коментиран от #6, #22

  • 5 Bai Nudals

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "РАДЕВ, КВО СТАА,,,":

    Потъва,ама вода има за всички да се издават. Виж Боко не би се удавил,ако му забият един кол с лампа в г..ъ би бил отлична шамандура.

    Коментиран от #27

  • 6 Bai Nudals

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "Бивш моряк":

    Ти преди да станеш моряк сигорно си бил отрядник...
  • 7 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    6 12 Отговор
    С ЕДИН КОРАБ СА ОКАКАХТЕ, ТРЪГНАЛИ ДЪРЖАВА ДА ОПРАВАТ
  • 8 РАДЕВ СА СПИЧА

    4 7 Отговор
    ТОА КОРАБ ША МА....КАТАПУЛТИРА
  • 9 Bai Nudals

    5 6 Отговор
    Сега аз да ви кажа. Това е един незначителен случай за всяка една точка по светът. Само Ганьо се опитва все от мухата да правят слон.

    Коментиран от #10, #13

  • 10 РАДЕВ СА СПИЧА

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Bai Nudals":

    УПРАВЛЯВАЩИТЕ НАПРАВИХА ОТ МУХАТА СЛОН....БЕЗСИЛНИ СА....

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Bai Nudals

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "РАДЕВ СА СПИЧА":

    Ако за трол като тебе "Вера Си" е проблемът на България по добре закривай.
  • 13 Борис

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Bai Nudals":

    Десетки хиляди тона химикали в морето било незначителен случай!!!! Кое е значително за вас?

    Коментиран от #15

  • 14 КОРАБЪТ ПРИЗРАК

    3 6 Отговор
    БАВНО НО СИГУРНО ИЗЧЕЗВА.....КАТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ
  • 15 Bai Nudals

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Борис":

    Така,това е най мръсното море в светът. Едно време нямаше кораб който да мине и да не си изхвърли мъзгиите. А когато минеш с кораб през "Дарданелите" дъното се вижда на 40м. Защото гърците даваха по 10г.затвор ако някой капитан изхвърли сантините в тяхни води. Тора не е опасен,когато торят с него е доказано че влиза в подпочвените води и от там...

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Скакауец

    5 1 Отговор
    Редно е да ги задържат с по-ниската мярка "домашен арест". Има доста случаи на задържани капитани и главни механици, дори в щатите, с подобна мярка. Държат ги в хотели и ги викат за разпити когато се налага! Държаха колега румънец към 4 месеца по този начин, като екипажът беше обвинен за замърсяване...А колегите знаят колко свирепи са законите за подобно прегрешение там
  • 18 резервист

    7 1 Отговор
    Капитанът на кораба има особен статут. Той е вся и всьо на борда, така че отговорността която носи също е по-голяма. Последствията от бездействието му могат да бъдат значителни, така че няма какво да мрънка.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аз пък

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бивш моряк":

    От хора които живеят там разбрах че всички на кораба са били пияни.
  • 23 НикогаСДСЧума

    5 0 Отговор
    Поредицата от безумия на институциите по случая"Вера Су"говорят за липса на компетентност,безотговорност,безхаберие,а за хората,ръководени от Човекът -Каскет е достатъчна само една дума - некадърност. Да си кадърен,компетентен,можещ и знаещ не е равносилно да се пъчиш и да дава ш интервюта.
    Не дай Боже да падне на територията на България пътнически самолет! Чак тогава каскетъджиите ще я овапсат яко!
  • 24 ВЕДНАГА

    2 2 Отговор
    БОЙКО СЪЩО Е ПОТЪНАЛО ИМУЩЕСТВО , КЪДЕ СЕ Е СОВНАЛ ПАК ДА УПРАВЛЯВА ЧРЕЗ КРАДЕНЕ , Я ДА ОТИВА ПРИ СТАВРИ И ДА НЕ СЕ УСЛУШВА !
  • 25 незнайко

    1 0 Отговор
    Ако продължават да се бавят накрая няма да има какво да разтоварват, защото всичко ще е във вода !!! Морето ще става все по бурно . Може би го чакат окончателно да легне на дъното и да го залеят вълните !!!
  • 26 1100

    3 0 Отговор
    Съмнително,е още отначало,засядането на кораба.Да не превозват наркотици и оръжие?Това е по-вероятно, от легендите, с които мисирките ни занимават.Мисля,че е наркотици и оръжие.

    Коментиран от #28

  • 27 Вместо сирена

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Bai Nudals":

    Ако вместо сирена му се набият високоговорители, които през 15 Мин, да кълнат: "Президентът Радев е виновен, ако аз бях президент, това нямаше да се случи...!"
  • 28 Мънни, мъни Алибаба!

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "1100":

    Не мисли! Идеята е да се скапе туристическия сезон 22 чрез исценирана морска катастрофа! Никой не желае да се къпе в карбамид нали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове