Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 17:54 4 293 33

БГ-план за „Вера Су“: Вариант с изхвърляне на товара в международни води

  • вера су-
  • вариант-
  • изхвърляне-
  • товара-
  • международни води

Различните варианти са обсъждани с МОСВ

БГ-план за „Вера Су“: Вариант с изхвърляне на товара в международни води - 1
Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че представителите на компанията за спасяване на „Вера Су“ смятат, че не може да се осъществят действия по изваждането на кораба преди април 2022 г., това не обвързва българската страна, която работи по свой план, в случай че собственикът се откаже от плавателния съд. Това съобщи капитан Валентин Енчев от „Морска администрация“ на специален брифинг, цитиран от bTV.

Първите действия, които ще бъдат предприети са „Снемане на всички пластмасови и други оборудвания от кораба, за да се предотврати замърсяване“, съобщи директорът на „Морска администрация“ капитан Венцислав Иванов. Следващата стъпка е отварянето на люковете на закритие на хамбара, който е един единствен. Има няколко методики, които се обсъждат за тази операция, която трябва да стане така, че да „може да се затварят, ако се наложи“.

„Докато геометрията на кораба позволява, няма да оставя люковете отворени – ще ги отваряме и затваряме. След като се извади определено количество товар, ще трябва да се направи ново укрепване на кораба, за да се предотврати „евентуално счупване и разкъсване на обшивката на корпуса, тъй като корабът ще започне да изплава“, каза Иванов.
„Стигаме тука вече до въпросния товар или стока, или отпадък, или каквото и да е. Първото, което трябва да направим, е да се вземат проби от самия товар от повърхността, за да знаем в какво състояние е. Оттам вече ще разберем какво може да очакваме в дълбочина“, обясни капитан Венцислав Иванов.

„Самият трюм е с височина е с височина 6,14 м, имаме подозрения за три метра вода. Останалото не го знаем в какво състояние е – каша, емулсия, отпадък. Ще ги дадем на съответната лаборатория, за да преценим какви методики да използваме – грайфери или помпи“, допълни шефът на „Морска администрация“.

Ще се гледа с всички налични средства и „най-добрите практики“ „да не се допусне това, което беше в началото“ – „да няма натиск върху морската среда, флората и фауната“, категоричен е Иванов.

Две неща са необходими, за да се осъществят тези действия – НСлС да каже, че товарът не е доказателство и може да се разтоварва, а също така собственикът да заяви, че няма претенция към кораба и товара.
По думите на капитан Енчев очаква се следствието да обяви, че товарът е свободен.

„Получихме съответните отговори на МОСВ за ограниченията, които те ни налагат по товара. Остава да се изчисти начинът, по който този товар да бъде изведен. Тук много важен е моментът със собственикът на товара. Когато от тяхна страна се получат техните отговори и становища – че целят целия или част от отвара или нищо, остава администрацията да се разпорежда с него“, обясни Енчев.

Четири варианта са обсъждани с МОСВ и единият от тях е товарът да бъде изведен и изхвърлен в международни води извън нашата зона от 12 мили. По думите на директорът на „Морска администрация“ за това ще се иска съдействие от Института по океанология и океанография, за да се установи къде е най-доброто място за реализирането на този вариант и това няма да се случи на по-малка дълбочина от 50 метра.

Според Иванов МОСВ все още разглеждат уреята като консистентен материал, но ако се установи, че тя вече се е превърнала в каша и имаме разреждане 1 към 1 с вода, ситуацията вече е друга.

Капитан Енчев отбеляза, че при вариант с изхвърляне на товара във водата, България трябва да се съобрази и с конвенциите за Черно море, които е подписала.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вера

    17 6 Отговор
    ми поникна вече на оная работа !

    Коментиран от #18

  • 2 Сатана

    45 6 Отговор
    “Боже,какви нищожества ни управляват”
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 незнайко

    37 6 Отговор
    Господи помогни на БЪЛГАРИТЕ които не знаят какво да правят с този кораб !!! Те даже не знаят в какво състояние е насипния товар . Кога ще ги стигнеме тези, които не ни дават да се развиваме ??? Господи ПОМАГАЙ !!!

    Коментиран от #11, #27

  • 6 Мухаха

    29 10 Отговор
    Тия наще политици са много зле ама много.Къде бяха патрулиращите държавни катери и защо не проверяват всеки чуждестранен съд на наша територия?Защото ще заловят наркотиците на Боко Рапан ли?Ще спре кранчето за финансиране на статуквото ли?Вие знаете ли,че в нормалните държави моретата бъкат от патрули?Знаете ама не ви е изгодно да бъдем нормални,защото ако имаше патрул тоя ковчег нямаше да ни го набият тзад
  • 7 Глупаци

    23 4 Отговор
    Гениален плана браво, браво, браво .
  • 8 Пенкелер

    42 2 Отговор
    Аве морето да не е боклудийска кофа, щели да изхвърлят в международни води сякаш там няма течения да го ранасят и риби и твари, които да отровят !?!? Я издайте международна заповед за арест на собственика и го изискайте от Турция да го пращат тук да си отговаря и разчиства бакиите! Какво го бавите сякаш е някакв свещен фес ?

    Коментиран от #26

  • 9 Рошко

    12 4 Отговор
    Направо го изпомпайте и го рсздсйте на кооперациите, опс породайте, сори дс го бутилират ксто течна тор,
  • 10 Еврика

    29 6 Отговор
    Има един двор в Банкя там го завлечете с товара.Крадците от пътното разполагат с влекачи последно поколение
  • 11 Пръц

    9 21 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Правителството е теглило заем за да се разкеши със собствениците на кораба и товара.Каквото остане ще се задели за протестите след идването на Бойко на власт.Баце,идвай и ги подкарваш с 200 ,че тия счупиха държавата.

    Коментиран от #14

  • 12 Реалист

    13 1 Отговор
    Значи уайната не у двора а на улицата че фърлиме:)
  • 13 Алико

    12 2 Отговор
    Вие само кажете че не ви трябва Я че го разкостим и предадем на скрап.
  • 14 Значи

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пръц":

    Батковото, ако дойда така ще те подкарам.....
  • 15 морския

    7 3 Отговор
    всичко това са пълни глупости ! аман от некадърници /калинки/ !!!

    Коментиран от #19

  • 16 ПА ПРАВИ СА МОРЕПЛАВАТЕЛИТЕ

    11 4 Отговор
    ТО КОЛКО ЧОВЕШКА ТОР И УРИНЕА СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ БРЕГА В МОРЕТО ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН,ТА ДВА БИДОНА С ЕКО ТОР КВО ТОЛКОЗ,А🤔
  • 17 qwerty

    11 0 Отговор
    Не правете глупости, товарът трябва да бъде отстранен (изпомпан)! Ако не знаете как, поискайте помощ! Все някой ще се отзове!
  • 18 нищо ново

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вера":

    На теб всичко ти е през "оная работа"!
  • 19 въпрос

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "морския":

    Като си морски, знаеш ли какво е това "морско право" ? Държавата ни не може да се разпореди с товара и кораба, както си го мислят лаиците и политиците / т.е. тези са едно и също.
  • 20 ЦК на ГЕРБ

    4 11 Отговор
    РАДЕВИ некадърници
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 а да бе

    9 0 Отговор
    Типично по нашенски, да си изхвърлим отпадъците сред природата...
  • 23 Дигате вои за Гумите на колата на песъка

    10 0 Отговор
    А ше фърляте химикала на 20км от брега😂😂😂😂
  • 24 Добре че ньоиския договор отне земя

    2 5 Отговор
    От клоаката И я даде на други страни иначе и таз територия щеше да е блато

    Коментиран от #25

  • 25 WWW

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Добре че ньоиския договор отне земя":

    БЛАТО Е НОРМАЛНОТО ТИ СЪСТОЯНИЕ!
  • 26 Боцман

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пенкелер":

    Турция за убийство не екстрадира камо ли за тази тенекия.Още повече че преките виновници са задържани.Тук сами се набутваме под обществен натиск от хора които нищо не разбират от море и морско право.А на еколозите да им кажа че от другата страна на Черно море като изсипват товари те къде отиват от морските течения.Реките които се вливат само бистра питейна водица носят.Екипажа умишлено наводниха машинното за да не може да излезе по лесно.Търсвт си застраховката а ние им пречим.След това да видите за нула време ще станат нещата .
  • 27 стария моряк

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Давам ти гаранция , че товара е наводнен! На този стар кораб , с тези нещастни капорти , при тази вълна качваща се на борда , няма начин товара да е сух! При задраени водонепроницаеми врати , наводниха машината , че какво остава за трюмовете!
  • 28 много поздрави от чешкия скулптор

    4 1 Отговор
    Не си ли заслужаваме клекалото с тези управници. Да се благодарим, че нямаше теч на гориво, тези още щяха да се чудят, докато горивото се изтича и замърсява морето ни.
  • 29 Само да ми кажете

    2 0 Отговор
    Тези международни води извън Черно море ли са дами и господа калинки?

    Коментиран от #30

  • 30 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Само да ми кажете":

    Защо им се връзвате на некадърните изказвания, нали сме свидетели как нас всеки използва като контейнер за отпадъци, а видите ли как ние щели сме да изхвърляме нещо някъде си.
  • 31 1111

    0 0 Отговор
    Нов почин-всички отпадни колектори не на половин, а на дванадесет мили, л@йната ще станат международни. Разкошно ..
  • 32 Нищо никъде нема са изфърга

    1 0 Отговор
    Нарочно така говорат че да гепат товара и ше се каже че е фърлен у морето😂😂😂😂ма нали да го фърлиш навътре у морето трева го извадиш и натовариш😂😂😂нали ганю веднага ше го гепи и ше прави далаверка😂😂😂е после ше се иска рекет и за тва че е превозван и фърлен и компенсация за вредите😂😂😂
  • 33 Фен

    0 0 Отговор
    Какво ни баломосвате ? Дайте на хората да си напълнят по един чувал от товара а кораба за скраб да избие щетите на некадърната операция. А средствата дарени на Социалните служби.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове