14 Октомври, 2021 04:20 6 357 26

14 октомври 1915 г. България влиза в Първата световна война

  • българия-
  • първа световна война

Нахлуваме в Сърбия

14 октомври 1915 г. България влиза в Първата световна война - 1
Снимка: Архив

На 14 октомври 1915 г. Царство България обявява война на Кралство Сърбия и се включва в Първата световна война на страната на Централните сили.

При избухването на Първата световна война година по-рано България обявява, че ще запази неутралитет, но „с пушки при нозе“. И двата военни блока се опитват да я привлекат на своя страна заради важното ѝ стратегическо месторазположение, отбелязва archives.bg.

През май 1915 г. Антантата обещава на България, срещу незабавната ѝ намеса на нейна страна, да получи след края на войната Източна Тракия до линията Мидия – Енос, „безспорната“ и част от „спорната“ зона в Македония, както и подкрепа в преговори с Румъния за Южна Добруджа и паричен заем. Предложенията не са съгласувани предварително със Сърбия и Гърция, които се обявяват категорично против отстъпване на тяхна територия. По същото време Германия и Австро-Унгария гарантират настаняване на българите в Южна Сърбия (Поморавието) и в цяла сръбска Македония веднага след тяхното завладяване, незабавни преговори с Турция за териториални отстъпки, както и връщане на българските територии, отнети според Букурещкия договор, ако Гърция и Сърбия се присъединят към противниковия блок.

Въпреки протеста на опозицията българското правителство застава на страната на Централните сили. На 24 август/6 септември 1915 г. сключва договор и тайна конвенция с Германия, допълнени от Военна конвенция с Германия и Австро-Унгария. С тях България поема ангажимента да се включи във войната на тяхна страна, като в замяна получи земите, отнети от съседните балкански държави след Междусъюзническата война, и заем от 200 млн. франка. На същата дата е подписана и конвенция с Турция, уреждаща поправка на границата в полза на България по долното течение на р. Марица.

На 10/23 септември 1915 г. България извършва обща мобилизация, а на 1/14 октомври обявява война на Сърбия. Срещу нея настъпват Първа и Втора армия, а Трета армия е оставена в Северна България срещу евентуална заплаха от Румъния. В началото на войната българската армия наброява 530 000 войници и офицери, но до нейния край достигат 850 000.

Българските войски успяват да сломят съпротивата на сръбските и притеклите им се на помощ части на Съглашението. Освободени са Тимошко, Поморавието и Македония. Сръбските въоръжени сили са разгромени напълно. По нареждане на германското военно командване настъплението е спряно на гръцката граница, което впоследствие позволява на Съглашението да открие втори фронт срещу Централните сили. В освободените територии са изградени Моравската и Македонската военноинспекционна област и се пристъпва към тяхната административна уредба съгласно българското законодателство. По-късно в Беломорието е формирана и трета военноинспекционна област.

През 1916 г. се установява равновесие на силите между воюващите групировки и както на Западния, така и на Южния фронт се налага позиционна (окопна) война.

Ситуацията продължава следващите две години.

През 1918 г. България и нейните съюзници изпадат в тежко икономическо положение. Настъпва сериозна стагнация в стопанския живот на България, издръжката на огромната войска е непосилна за страната.

Изчезват стоките от първа необходимост, развихря се черната борса и спекулата. На редица места избухват гладни бунтове, последвани и от т. нар. женски бунтове.

Противникът прави пробив в Добро поле. Това предизвиква избухването на Войнишкото въстание. То е потушено. Но, България е принудена на 29 септември да подпише в Солун примирие, с което излиза от Първата световна война. Примирието предвижда изтегляне на българските войски от територията на Сърбия и Гърция; незабавна демобилизация, предаване като военнопленници на българските войски, намиращи се на запад от Скопие.

Цар Фердинанд І е принуден да абдикира в полза на сина си княз Борис Търновски.

Териториалните и стопански последици за България от войната са катастрофални. По силата на подписания на 27 ноември 1919 г. Ньойски договор тя загубва Вардарска Македония заедно със Струмишката област, които преминават в пределите на Сърбо-хърватско-словенското кралство. Румъния получава цяла Добруджа. Беломорието първоначално е поставено под управлението на Съглашението, но по-късно минава в пределите на Гърция. В състава на Турция остава Източна Тракия. Договорът отнема суверенното право на България да поддържа свои въоръжени сили, наложени са ѝ колосални репарации в размер на 2,25 млрд. златни франка.

Освен убитите и изчезнали по бойните полета над 100 хил. войници и офицери, десетки хиляди са ранени и пленени. Страната е напълно разрушена стопански. България преживява втора национална катастрофа, която слага и трагичен край на националния идеал.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Наблюдаващ

    45 7 Отговор
    Най-голямото зло сполетявало България след освобождението от турско робство е управлението на Кобургите .

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЕВРО НЮЗ

    15 7 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдаващ":

    Българският клон на Кобургите има кръвна връзка със Савойската династия която и днес управлява дълбоко задкулисно Европа. На върхът на българската пирамида стои един Мадридски череп, който е създал достатъчно деца и внуци за да продължават делото
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пламен

    26 2 Отговор
    Всички национални катастрофи са все заради македонските чукари.
    България изоставя Тракия и Добруджа и е напълно разсипана.
  • 7 Коко

    18 7 Отговор
    Но след третата национална катастрофа завладяването ни от ЕС измъкване няма да има.Тази е по разрушителна от предните две заедно.

    Коментиран от #9

  • 8 Щерев

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдаващ":

    Всички сочат за виновен кобурга,обаче това не е вярно.
    Знаем,че политиката в една държава се определя от столицата.След Освобождението,София се изпълва с бежанци от Македония.Особено след кресненско разложкото и илинденско въстания.Тези хора са в управлението на държавата.Имат министри,политици,генерали,депутати,журналисти.София,на практика е бил един град от македонски мигранти.Те искат война.Имат и своя военна организация,ВМРО,която заплашва Фердинанд с убийство ако не започне война....преди това,македонски бандити са убили Стефан Стамболов и министъра на финансите.Това не са били празни заплахи.Така се стига до лудостта България да воюва с всичките си съседи

    Коментиран от #12

  • 9 Роко

    12 10 Отговор

    До коментар #7 от "Коко":

    Като пращат сънародниците ни един милиард Евро от Европа, това ли е разрушителното??? Явно би ти харесало ако гладува българския народ. Българите имат възможност да работят и печелят достойно заплащане на труда си в Европа, а не да го сложат в графа работещ бедняк в родината му с мизерна заплата. Да на ЕС, не на подтисничеството и робството в родината.

    Коментиран от #10

  • 10 Кирил

    11 15 Отговор

    До коментар #9 от "Роко":

    ЕС е най доброто което се е случило на България.Преди това ,като руска губерния,българите можеха да работят само като дървари по коми и Сибир.

    Коментиран от #11

  • 11 Щерев

    8 12 Отговор

    До коментар #10 от "Кирил":

    ЕС е най вече за да спрат войните в Европа.За това,първи от членките са Франция и Германия.Ес има заслуга,че 80 години в Европа няма войни.Това,никога в историята преди не се е случвало.
    Обикновено,когато имаш нещо,не го оценяваш.Оценяваш го,когато го загубиш.Така и с българите и ЕС.
  • 12 Само

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Щерев":

    Първата ти част на пасажа е точна . ВМРО е държава в държавата , но тя възниква с помощта на държавата , чиято политика гласно , или негласно е насочена към връщането на Македония . Много от видните дейци на ВМРО са "бивши" офицери от царската армия внедрени с тази цел. ВМРО има свой списък с предатели и изпълнява смъртни присъди , но Фердинанд е последният човек който може да бъде заплашен от ВМРО , напротив , те са поставени в негова услуга , и даже го спасяват в споменатото войнишко въстание . Някой казват трите груби грешки , трите национални катастрофи , които определят нашето бъдеще , но този избор е бил предопределен с идването на Кобургите . Каквото и да е предлагала Антантата , ние все едно бихме предпочели един и същ грешен лагер , докато Кобургите управляват България.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пламен

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Само":

    Изборът е предопределен с изборът на София за столица.Загърбване на Тракия и Добруджа с приоритет териториално разширение из македонските чукари.
  • 16 Ю.Кортес

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Само":

    ВМРО не е създадена от българската държава.Напротив ВМРО воюва с Върховния македонски комитет,който се състои от български офицери и е държавна организация.Прочети малко спомените на П.Яворов,а не пропагандата.Вмро само е искала да използва България за македонска политическа идея,за нова държава.Наивно са мислили,че там всички народности ще са равноправни.Обаче,с новата държава се заражда и новата идентичност,македонската нация.Тази нова идентичност за да се обособи,трябва да се противопостави на другите и най вече на българската.
  • 17 Стара Загора

    8 2 Отговор
    АКО НЕ БЕШЕ ТОВА ГЕРМАНСКО НАРЕЖДАНЕ ЗА СПИРАНЕ НА СОЛУНСКИЯ ФРОНТ ,СЪВСЕМ РАЗЛИЧЕН ЩЕШЕ ДА Е РАЗВОЯ НА ВОЙНАТА.

    Коментиран от #18

  • 18 Ю.кортес

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Стара Загора":

    ПСВ въобще не е зависела от солунския фронт
  • 19 Лоле

    3 4 Отговор
    Влиза в войната и боя идва от всякъде.И през втората световна заедно с нацистите опита за открадане на чужди земи пак неуспешна и останаха само сверищата над невинното население в Македония около Драма и Серрес
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Р848

    4 2 Отговор
    никога повече с германия
  • 22 44949

    3 2 Отговор
    Така наречените кобур.. са ннай омерзителния фактор в българия през 20 век
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 русофиле

    1 3 Отговор
    ма кааак драхме государите ви по макудонските чукари и добружанската степ.с кеф ходя по кокалаци им 😊
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    При обявяване на мобилизацията в София, само за 3 часа се отзовават толкова БЪЛГАРИ, че в мобилизационния пункт "Лагера" свършват войнишките униформи...
  • 26 Май

    4 0 Отговор
    Колкото пъти сме се съюзявали с германците, все сме губили, а още по-лошото е, че все не сме си научавали урока ! Нашите управници трябва винаги да помнят, че по тия земи сме създали държава (първоначално в Мизия) именно чрез договор с Византия да й помагаме срещу нападенията на германските народи !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове