1 78426

14 октомври 1915 г. България влиза в Първата световна война

 • българия-
 • първа световна война

Нахлуваме в Сърбия

14 октомври 1915 г. България влиза в Първата световна война - 1
Снимка: Архив

На 14 октомври 1915 г. Царство България обявява война на Кралство Сърбия и се включва в Първата световна война на страната на Централните сили.

При избухването на Първата световна война година по-рано България обявява, че ще запази неутралитет, но „с пушки при нозе“. И двата военни блока се опитват да я привлекат на своя страна заради важното ѝ стратегическо месторазположение, отбелязва archives.bg.

През май 1915 г. Антантата обещава на България, срещу незабавната ѝ намеса на нейна страна, да получи след края на войната Източна Тракия до линията Мидия – Енос, „безспорната“ и част от „спорната“ зона в Македония, както и подкрепа в преговори с Румъния за Южна Добруджа и паричен заем. Предложенията не са съгласувани предварително със Сърбия и Гърция, които се обявяват категорично против отстъпване на тяхна територия. По същото време Германия и Австро-Унгария гарантират настаняване на българите в Южна Сърбия (Поморавието) и в цяла сръбска Македония веднага след тяхното завладяване, незабавни преговори с Турция за териториални отстъпки, както и връщане на българските територии, отнети според Букурещкия договор, ако Гърция и Сърбия се присъединят към противниковия блок.

Въпреки протеста на опозицията българското правителство застава на страната на Централните сили. На 24 август/6 септември 1915 г. сключва договор и тайна конвенция с Германия, допълнени от Военна конвенция с Германия и Австро-Унгария. С тях България поема ангажимента да се включи във войната на тяхна страна, като в замяна получи земите, отнети от съседните балкански държави след Междусъюзническата война, и заем от 200 млн. франка. На същата дата е подписана и конвенция с Турция, уреждаща поправка на границата в полза на България по долното течение на р. Марица.

На 10/23 септември 1915 г. България извършва обща мобилизация, а на 1/14 октомври обявява война на Сърбия. Срещу нея настъпват Първа и Втора армия, а Трета армия е оставена в Северна България срещу евентуална заплаха от Румъния. В началото на войната българската армия наброява 530 000 войници и офицери, но до нейния край достигат 850 000.

Българските войски успяват да сломят съпротивата на сръбските и притеклите им се на помощ части на Съглашението. Освободени са Тимошко, Поморавието и Македония. Сръбските въоръжени сили са разгромени напълно. По нареждане на германското военно командване настъплението е спряно на гръцката граница, което впоследствие позволява на Съглашението да открие втори фронт срещу Централните сили. В освободените територии са изградени Моравската и Македонската военноинспекционна област и се пристъпва към тяхната административна уредба съгласно българското законодателство. По-късно в Беломорието е формирана и трета военноинспекционна област.

През 1916 г. се установява равновесие на силите между воюващите групировки и както на Западния, така и на Южния фронт се налага позиционна (окопна) война.

Ситуацията продължава следващите две години.

През 1918 г. България и нейните съюзници изпадат в тежко икономическо положение. Настъпва сериозна стагнация в стопанския живот на България, издръжката на огромната войска е непосилна за страната.

Изчезват стоките от първа необходимост, развихря се черната борса и спекулата. На редица места избухват гладни бунтове, последвани и от т. нар. женски бунтове.

Противникът прави пробив в Добро поле. Това предизвиква избухването на Войнишкото въстание. То е потушено. Но, България е принудена на 29 септември да подпише в Солун примирие, с което излиза от Първата световна война. Примирието предвижда изтегляне на българските войски от територията на Сърбия и Гърция; незабавна демобилизация, предаване като военнопленници на българските войски, намиращи се на запад от Скопие.

Цар Фердинанд І е принуден да абдикира в полза на сина си княз Борис Търновски.

Териториалните и стопански последици за България от войната са катастрофални. По силата на подписания на 27 ноември 1919 г. Ньойски договор тя загубва Вардарска Македония заедно със Струмишката област, които преминават в пределите на Сърбо-хърватско-словенското кралство. Румъния получава цяла Добруджа. Беломорието първоначално е поставено под управлението на Съглашението, но по-късно минава в пределите на Гърция. В състава на Турция остава Източна Тракия. Договорът отнема суверенното право на България да поддържа свои въоръжени сили, наложени са ѝ колосални репарации в размер на 2,25 млрд. златни франка.

Освен убитите и изчезнали по бойните полета над 100 хил. войници и офицери, десетки хиляди са ранени и пленени. Страната е напълно разрушена стопански. България преживява втора национална катастрофа, която слага и трагичен край на националния идеал.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Наблюдаващ

  42 5 Отговор
  Най-голямото зло сполетявало България след освобождението от турско робство е управлението на Кобургите .

  Коментиран от #4, #8

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 ЕВРО НЮЗ

  13 6 Отговор

  До коментар #2 от "Наблюдаващ":

  Българският клон на Кобургите има кръвна връзка със Савойската династия която и днес управлява дълбоко задкулисно Европа. На върхът на българската пирамида стои един Мадридски череп, който е създал достатъчно деца и внуци за да продължават делото
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Пламен

  23 2 Отговор
  Всички национални катастрофи са все заради македонските чукари. България изоставя Тракия и Добруджа и е напълно разсипана.

 • 7 Коко

  14 6 Отговор
  Но след третата национална катастрофа завладяването ни от ЕС измъкване няма да има.Тази е по разрушителна от предните две заедно.

  Коментиран от #9

 • 8 Щерев

  10 8 Отговор

  До коментар #2 от "Наблюдаващ":

  Всички сочат за виновен кобурга,обаче това не е вярно. Знаем,че политиката в една държава се определя от столицата.След Освобождението,София се изпълва с бежанци от Македония.Особено след кресненско разложкото и илинденско въстания.Тези хора са в управлението на държавата.Имат министри,политици,генерали,депутати,журналисти.София,на практика е бил един град от македонски мигранти.Те искат война.Имат и своя военна организация,ВМРО,която заплашва Фердинанд с убийство ако не започне война....преди това,македонски бандити са убили Стефан Стамболов и министъра на финансите.Това не са били празни заплахи.Така се стига до лудостта България да воюва с всичките си съседи

  Коментиран от #12

 • 9 Роко

  12 9 Отговор

  До коментар #7 от "Коко":

  Като пращат сънародниците ни един милиард Евро от Европа, това ли е разрушителното??? Явно би ти харесало ако гладува българския народ. Българите имат възможност да работят и печелят достойно заплащане на труда си в Европа, а не да го сложат в графа работещ бедняк в родината му с мизерна заплата. Да на ЕС, не на подтисничеството и робството в родината.

  Коментиран от #10

 • 10 Кирил

  11 14 Отговор

  До коментар #9 от "Роко":

  ЕС е най доброто което се е случило на България.Преди това ,като руска губерния,българите можеха да работят само като дървари по коми и Сибир.

  Коментиран от #11

 • 11 Щерев

  7 11 Отговор

  До коментар #10 от "Кирил":

  ЕС е най вече за да спрат войните в Европа.За това,първи от членките са Франция и Германия.Ес има заслуга,че 80 години в Европа няма войни.Това,никога в историята преди не се е случвало. Обикновено,когато имаш нещо,не го оценяваш.Оценяваш го,когато го загубиш.Така и с българите и ЕС.
 • 12 Само

  6 0 Отговор

  До коментар #8 от "Щерев":

  Първата ти част на пасажа е точна . ВМРО е държава в държавата , но тя възниква с помощта на държавата , чиято политика гласно , или негласно е насочена към връщането на Македония . Много от видните дейци на ВМРО са "бивши" офицери от царската армия внедрени с тази цел. ВМРО има свой списък с предатели и изпълнява смъртни присъди , но Фердинанд е последният човек който може да бъде заплашен от ВМРО , напротив , те са поставени в негова услуга , и даже го спасяват в споменатото войнишко въстание . Някой казват трите груби грешки , трите национални катастрофи , които определят нашето бъдеще , но този избор е бил предопределен с идването на Кобургите . Каквото и да е предлагала Антантата , ние все едно бихме предпочели един и същ грешен лагер , докато Кобургите управляват България.

  Коментиран от #15, #16

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Пламен

  5 0 Отговор

  До коментар #12 от "Само":

  Изборът е предопределен с изборът на София за столица.Загърбване на Тракия и Добруджа с приоритет териториално разширение из македонските чукари.
 • 16 Ю.Кортес

  1 1 Отговор

  До коментар #12 от "Само":

  ВМРО не е създадена от българската държава.Напротив ВМРО воюва с Върховния македонски комитет,който се състои от български офицери и е държавна организация.Прочети малко спомените на П.Яворов,а не пропагандата.Вмро само е искала да използва България за македонска политическа идея,за нова държава.Наивно са мислили,че там всички народности ще са равноправни.Обаче,с новата държава се заражда и новата идентичност,македонската нация.Тази нова идентичност за да се обособи,трябва да се противопостави на другите и най вече на българската.
 • 17 Стара Загора

  8 2 Отговор
  АКО НЕ БЕШЕ ТОВА ГЕРМАНСКО НАРЕЖДАНЕ ЗА СПИРАНЕ НА СОЛУНСКИЯ ФРОНТ ,СЪВСЕМ РАЗЛИЧЕН ЩЕШЕ ДА Е РАЗВОЯ НА ВОЙНАТА.

  Коментиран от #18

 • 18 Ю.кортес

  3 4 Отговор

  До коментар #17 от "Стара Загора":

  ПСВ въобще не е зависела от солунския фронт

 • 19 Лоле

  2 4 Отговор
  Влиза в войната и боя идва от всякъде.И през втората световна заедно с нацистите опита за открадане на чужди земи пак неуспешна и останаха само сверищата над невинното население в Македония около Драма и Серрес
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Р848

  3 2 Отговор
  никога повече с германия
 • 22 44949

  2 2 Отговор
  Така наречените кобур.. са ннай омерзителния фактор в българия през 20 век
 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 русофиле

  1 2 Отговор
  ма кааак драхме государите ви по макудонските чукари и добружанската степ.с кеф ходя по кокалаци им 😊
 • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

  0 0 Отговор
  При обявяване на мобилизацията в София, само за 3 часа се отзовават толкова БЪЛГАРИ, че в мобилизационния пункт "Лагера" свършват войнишките униформи...
 • 26 Май

  2 0 Отговор
  Колкото пъти сме се съюзявали с германците, все сме губили, а още по-лошото е, че все не сме си научавали урока ! Нашите управници трябва винаги да помнят, че по тия земи сме създали държава (първоначално в Мизия) именно чрез договор с Византия да й помагаме срещу нападенията на германските народи !

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.