Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 06:20 5 830 42

По-строги мерки в София от днес

  • мерки-
  • софия-
  • коронавирус-
  • забрани-
  • ограничения

Те ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град

По-строги мерки в София от днес - 1
Снимка: БНТ

Нови, временни противоепидемични мерки се въвеждат на територията на София-град от днес.

Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Преустановяват се присъствените занимания в центрове за подкрепа на личностното развитие.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти. Малолетни и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, включително такива тип МОЛ само ако са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат и не повече от 30 участници, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от всички участници.

Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на открито (празненства, събори, фестивали и др.).

Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала.

Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не-повече от 15 лица на закрито и 25 лица на открито. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитна маска за лице от персонала.

Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Посещенията в балнеолечебни центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Носенето на защитни маски за лице в закрити обществени места е задължително.

Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и други подобни по време на изказванията си, водещите и гостите в телевизионни предавания, когато са на разстояние 1.5 м, както и когато се изолират един от друг с плексигласова преграда. Преустановяват се свижданията в лечебни заведения. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни не се допускат посещения на външни лица.

Временните противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    59 6 Отговор
    Груповия секс влиза ли към забранените мероприятия не прочетох да е упоменат изришно.

    Коментиран от #10, #23

  • 2 Луд

    18 56 Отговор
    Сегашните слушат Мангърговедо и не е добре работата.При 20 процента ваксинирани и голям процент преболедували и с имунитет жертвите са същите като миналата година.Защо ли.Ами защото не се взимат правилните мерки.

    Коментиран от #7

  • 3 ЗАЛИВАТ НИ ФАЛШИВИ СЕРТИФИКАТИ

    6 23 Отговор
    КАК ДА РАЗБЕРЕМ КОЙ Е ВАКСИНИРАН И КОЙ НЕ

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    19 9 Отговор
    Старата песен на нов глас! Вместо да акцентират върхонтова болните да се самоизолират, да обърнат внимание на здравословноро си състояние, те"милите" правят ограничения, които НЕ ДАВАТ ЕФЕКТ, А САМО ЗАБАВЯТ НЕПРЕДОТВРАТИМОТО, значи всучки ще се заразим, но кой, как ще го прекара не зависи от това, колко човека сме на една маса

    Коментиран от #16

  • 6 345678

    11 30 Отговор
    Спрете учениците, и вие дте толкова несдекватни като предните!
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    55 1 Отговор

    До коментар #2 от "Луд":

    И колко ПРАВИЛНА мярка е в градския транспорт да не се спазва 1.5 метра и 30% ‼️ Или вирОса ходи по кина , театри, стадиони и пр. , ама не стъпва в рейсове , трамваи и метро ‼️

    Коментиран от #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БАЙ Х@Й‼

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЗАЛИВАТ НИ ФАЛШИВИ СЕРТИФИКАТИ":

    Какво значение има - 15% ваксинирини по улиците, 15% ваксинирани карантинирани ‼️ НИЩО ЛИЧНО ‼️
  • 10 БСП на Бунището

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "шегичка":

    Вечер си лягате не повече от двама в една стая и на не по- малко от 1,5 метра един от друг - маските са задължителни....
  • 11 Шцйшбюю

    36 6 Отговор
    Вие хора не разбрахте ли че участвате в експеримент ще бъдете боцкани с години, Погледнете съдържанието на 69 страница Астра Зенека и ще ви стане ясно!!!!!!!!!
  • 12 Някой

    36 1 Отговор
    За пореден път ще бъде приписано естествения спад на заболеваемостта на късновъведени безсмислени мерки. После ще има да се хвалят по медиите лак мерки теб работели.
    Ми, не работят. И никога не са работели. Само се пресират хората.
    Който го е страх, да си взема мерки. Да си стои в къщи завит под юргана, и да си се страхува. Останалите хора искат да живеят нормално.
  • 13 Гаглей

    17 2 Отговор
    Затваряйте фитнесите за винаги . Да работят само с доставки по домовете . Да доставят мускули .
  • 14 Стивън Спилбърг

    12 1 Отговор
    Ковид 3689 вълна…
  • 15 COVID

    29 2 Отговор
    ТОВА Е СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ !!! ЩАМ СЛЕД ЩАМ, ИГЛА СЛЕД ИГЛА И ЗОБНИЦА НА УСТАТА !!!!
  • 16 Даже и само да го забавят са нужни

    2 16 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    мерки, защото при напълване на интензивните отделения смъртността ще скочи поне двойно, а и сега сме всеки ден почти на първо или второ място по смъртност за 24 часа на милион души население. И не само в Европа, ами и света.

    Коментиран от #20

  • 17 Селяк

    13 7 Отговор
    Неадекватно служебно правителство повтарящо същите грешки като предишното! Миналата година се случи същото - след стартиране на учебната година случаите драстично се увеличиха октомври месец и правителството тогава издаде същите епидемични мерки които резултат НЕ дадоха! Жалка история! Лошото е, че този път масово се заразяват децата. Най лесно е да копираш някого (предишното правителство) и да не вложиш никаква работа за да реализираш нова стратегия за овладяване на този вирус! Седите и си клатите краката по цял ден в парламента за който епидемичните мерки Не важат! “Умници”.

    Коментиран от #35

  • 18 Мангъров

    11 5 Отговор
    Орки мои неграмотни, напред! И тези ни предадоха!!!🤣
  • 19 Селяк

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Е и аз се чудя това, а и явно вируса се разхожда най-много след 23:00 и до 07:00 сутринта…

    Коментиран от #24, #42

  • 20 Гост

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "Даже и само да го забавят са нужни":

    Другарю, маска носи, скафандър също, НО няма да се спасиш, ще преминеш през вируса! Мерките не дават ефект!
  • 21 ЗАЛИВАТ НИ ФАЛШИВИ СЕРТИФИКАТИ

    3 12 Отговор
    КАЦАРОВ, ТАКА ЛИ БОРИШ КОВИТО
  • 22 РАДЕВ СА СПИЧА

    4 6 Отговор
    КОВИТО И ГАЗТА ША МИ БИЯТ ШУТА
  • 23 Оня

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "шегичка":

    Ако е от еднополови участници може
  • 24 Умен по цялата глава

    22 1 Отговор

    До коментар #19 от "Селяк":

    Снощи бяхме на кръчма ,обаче малко преди да дойде Вируса в 23 часа си тръгнахме ....Играхме и хоро,обаче на метър и половина разстояние,а певицата с маска ....Много вълнуващо и нестандартно преживяване беше !!!Мерките наистина ще ни предпазят .Уверен съм в това!!!!

    Коментиран от #37

  • 25 Феф

    20 1 Отговор
    Преустановява се всичко, което е важно за развитието на културата на човека. Разрешава се само ходене на работа и плащане на данъци.
  • 26 Доктор Менгеле

    9 0 Отговор
    В обществените Тоалетни да се влиза. Само ваксинирани.
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 1 Отговор
    Много-о-о дълго съобщение! Можеше и по кратко: ЗАБРАНЯВА СЕ ЖИВЕЕНЕТО, ОСТАВА САМО ВЕГИТИРАНЕТО и то с маски.
  • 28 Питащ

    6 11 Отговор
    Я питайте лекарите от реанимациите в болниците, дали има вирус или е измислица на рептилите и на Бил Гейтс?
    На Ганьо му спряха ходенето по чалготеки и фитнеси и полудя - отнели му законните права.

    Коментиран от #29, #34

  • 29 Оня

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Питащ":

    Скрий се бе
  • 30 Просветен илюминат

    12 0 Отговор
    От строги мерки толкова да сте прокопсали?
    Много ли ви липсва свободата от сутрин до вечер да правите едни и същи неща водени от нужди и липси като единственото важно нещо е да имате работа и пари за да си плащате сметките и кредитите?
    Спесестявате пари за дрешки удоволствия ако ви остане време и това за вас и демокрация и свобода ли?
    Спазвате правила измислени от други и ако не ги спазвате ви глобяват,защото нямате право на мнение и сте под контрол и наблюдение.
    И ще ходите на избори да избирате отново кой да ви контролира и казва как да живеете?
    От страх и алчност с ваксини ли ще се лекувате?
    Вълшебно хапче няма,промяна от отвън няма как да дойде и ако вие мне мислите и не правите нещо за себе си кой ще се занимава с това вместо вас?
    Не проклинай обстоятелствата,а се опитай да ги промениш.
  • 31 Онзи

    6 1 Отговор
    Който иска да се затваря. Хората не са гoведа.

    Коментиран от #33

  • 32 ЗАЛИВАТ НИ ФАЛШИВИ СЕРТИФИКАТИ

    3 2 Отговор
    ПОСЛЕ ЩО В БОЛНИЦИТЕ МРАТ "ВАКСИНИРАНИ"
  • 33 ТАКА ДЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Онзи":

    КАЖИ ГО НА ПУТИН И МЕРКЕЛ
  • 34 Просветен илюминат

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Питащ":

    Питал съм,познавам много доктори,всеки е различен и за съжаление вярва в лъжите в които е научен да следва и им служи.
    Говорил съм и с високо поставени лица от МВР относно какво биха направили ако се стигне до сблъсък с близки при сериозен протест.
    Промиват им мозъците като млади и отново пак казвам всеки е различен.
    Живея в малък град и от криминална и КАТ полицаите ходят да работят за едната заплата,отгоре така са устроени нещата,че и да има нарушения трябва да си затварят очите,а това си е подигравка с тях.
    Познавам и такива,които напуснаха системата от години и все повече виждайки това го правят.
    Има една приказка,няма да е все така.
  • 35 Просветен илюминат

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Селяк":

    Те копират казваш,а ти замислял ли си се кого копираш и следваш?
    От години ревете критикувате и протестирате,че нищо не се променя,а вие променяте ли нещо в себе си или сте перфектни като чакате и нищо не правите действайки на принципа другия трябва да ми е виновен?

    Коментиран от #38

  • 36 Бай Кольо

    3 2 Отговор
    В цяла Европа разхлабват мерките само при нас сега започва затягането, защото сме най умни и хитри
  • 37 Селяк

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Умен по цялата глава":

    Добре сте си изкарали! Направо сте се разминали с вируса на вратата при излизането от заведението в 23:00ч
  • 38 Селяк

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Просветен илюминат":

    И кой ти каза, че аз като гражданин не правя нищо? Аз за себе си правя но не мога да променя другите хора и тяхното самосъзнание! А ти си един от тези пример за които говориш. А относно правителстовото - от 1989та промяна няма! А лично аз не искам данъците да ми отиват за заплати, бонуси и корупцията на високо ниво в правителството. Седнал си да коментираш как всички сме искали промяна а нищо не правим - в грешка си, много са малкото които искат промяна! Ако народа искаше промяна нямаше да пише онлайн ами щеше да излезе на улиците с лист с изисквания - увеличаване на заплатите, минимална пенсия равна на минималната заплата, пълна промяна в здравеопазването, изкореняване на корупцията от високит етажи на управление и т.н….. но народа не иска промяна… така, че не ми пиши празни глупоси.

    Коментиран от #39

  • 39 Цървул

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Селяк":

    Точно така,Ганьо най-мизерен в Европа,но си трае е панелката

    Коментиран от #40

  • 40 Селяк

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Цървул":

    Така ще е, защото Ганьо е най-умен, най-знаещ и най-можещ, но като става въпрос за промяна това се случва само зад входната врата на жилището му! За Ганьо промяната трябва стане от управляващите и лично премиера/президента трябва да дойдат до вратата му да почукат и да му помогнат! Ганьо не знае какво иска - но го иска! До като самосъзнанието нине Ганьовско нещата в България ще си останат мизерни! След като на Ганьо не му пречи минималната заплата, пенсия, високите сметки и хранителни продукти - защо правителството да прави каквато и да е промяна?!
  • 41 Затворете заведенията и училищата

    1 1 Отговор
    Какво чакате да се разболеят децата затворете училищата и заведенията моловете!
  • 42 Да затворят кръчмите

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Селяк":

    Може и без тях който мине през болница вече в кръчма не стъпва
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове