Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 13:46 2 281 42

БСП: Антикомунистите и русофобите посегнаха и на името на детска градина

  • бсп-
  • антикомунисти-
  • името-
  • детска градина-
  • русофоби

Избраха да вложат усилията си за смяна на името на "Мара Петлякова", вместо в решаването на далеч по-важен и голям проблем - този с недостига на места в тях за децата на София, каза Калоян Паргов

БСП: Антикомунистите и русофобите посегнаха и на името на детска градина - 1
Снимка: БГНЕС

Историческата истина за фашизма в България е факт, с който десницата вече трябва да се примири. И да престане да пропагандира фалшиви тези с цел да изопачава историята така, както на нея ѝ е угодно в момента. Това заяви председателят на БСП – София Калоян Паргов в декларация от името на групата на социалистите в СОС по повод предложението за преименуване на Детска градина №1 в район "Възраждане" от "Мара Петлякова" на "Червената шапчица".

„Реакцията на десните антикомунисти, русофоби и фашизофили на нашата категорична позиция по предложението за промяна на името на детското заведение не е изненадваща. Но това не я прави по-малко неприятна, лъжлива и користна. И днес продължава тяхната неравна битка с Паметника на Съветската армия. Издигнаха мемориали в памет на убийците на български антифашисти, включително на убийците на повече от 250 български деца. Сега стигнаха до детските градини. Избраха да вложат усилията си за смяна на името на "Мара Петлякова", вместо в решаването на далеч по-важен и голям проблем - този с недостига на места в тях за децата на София“, обясниха от групата на „БСП за България“.

Ето и цялата позиция:

Историческата истина за фашизма в България е факт, с който десницата вече трябва да се примири. И да престане да пропагандира фалшиви тези с цел да изопачава историята така, както на нея ѝ е угодно в момента.

Реакцията на десните антикомунисти, русофоби и фашизофили на нашата категорична позиция по предложението за промяна на името на Детска градина №1 в район "Възраждане" от "Мара Петлякова" на "Червената шапчица" не е изненадваща.

Но това не я прави по-малко неприятна, лъжлива и користна.

Ние знаем, че ако българската десница има някаква кауза, то това е "анти антифашизъм". Тези объркани лица на най-новото време събориха първо паметниците на българските антифашисти. След това обявиха антифашистите и всички участници в съпротивата за престъпници. После започнаха да преиначават българската история. Подмениха също историята на антифашистката борба с абсолютни фалшификации.

И днес продължава тяхната неравна битка с Паметника на Съветската армия. Издигнаха мемориали в памет на убийците на български антифашисти, включително на убийците на повече от 250 български деца. Сега стигнаха до детските градини.

Избраха да вложат усилията си за смяна на името на "Мара Петлякова", вместо в решаването на далеч по-важен и голям проблем - този с недостига на места в тях за децата на София.

Това дори не е градация в тяхното отношение към българската история. Това е тяхната деградация. Деградацията на болни от фашизъм лица.

Разбираме, че те не понасят историческата истина. Не могат да я търпят. За тях 9-и май и 9-и септември са черни дати. Те нямат какво да празнуват. Защото Европа победи фашизма. Над Райхстага се развя червеното знаме. И този факт просто няма как да бъде изтрит или заличен от историята.

В своя Резолюция от 25 октомври 2018 г. относно нарастването на неофашисткото насилие на континента, Европейският парламент призовава за обща култура на памет за миналото, която отхвърля фашистките престъпления. И изразява дълбока загриженост, че по-младите поколения в Европа и на други места се чувстват във все по-слаба степен засегнати от историята на фашизма и следователно съществува опасност да останат безразлични пред новите заплахи.

Също така подчертава, че познаването на историята е едно от необходимите условия за предотвратяването на такива престъпления в бъдеще и играе важна роля за възпитанието на по-младите поколения.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шиши бакшиши

    12 24 Отговор
    А ти не си ли гаджето на балтоф герберастина ?
  • 2 Калугин

    26 38 Отговор
    Много правилно, не може детска градина да носи името на някоя си комунистка Мара и да стряска дечицата.

    Коментиран от #10, #12

  • 3 Тоя па

    19 29 Отговор
    Какви неща го вълнуват .. Успокойся , блин
  • 4 Генетична комуняга

    27 8 Отговор
    Ехоо,фашагите- колелото на Историята се върти и Ново е добре забравеното Старо.Идва време да си събуждаме Споменчетата..
  • 5 Млък

    15 25 Отговор
    Ти пък какъв антифашист си бре чобанин
    Нямаш ли си друга работа че ни занимаваш с глупостите си

    Коментиран от #16

  • 6 Ристо Комунисто

    15 15 Отговор
    Целодневна деЦка градина Гошо Тарабата.

    Коментиран от #7

  • 7 смях

    16 10 Отговор

    До коментар #6 от "Ристо Комунисто":

    Девическо училище Цола Драгойчева.
  • 8 фадупкова

    21 7 Отговор
    Ще позлатя Паметника на Руската Армия, освободила България от фашизма!
  • 9 Паргов ,

    10 23 Отговор
    да знаеш , че линията между фашизъм и комунизъм е много тънка ... Почти незабележима ..
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Калугин":

    Велинград за кога го бавиш ❓ Ама ти сигурно даже не знаеш чие име носи❗
  • 11 Сърп и чук

    9 14 Отговор
    Тоя враг на Нинова преиграва! Вън политиката от детските градини, училищата и Университета! Така и не обясни, коя е Мара!
  • 12 Бае Въло

    15 8 Отговор

    До коментар #2 от "Калугин":

    Децата си имат много по-важни въпроси за решаване отколкото името на детската им градина.
    Това е само в акъла на някои психясали родители.
  • 13 К Паргов!! Червената Шапчица е

    19 5 Отговор
    Будьоновка, отпред е червена!!Има хора, които се занимават с Простотии!! НаАт Атанасов, проблема муе Крим! На Мартин,Димитров, Инжев, Мартин Заимов и Компания Проблема в Живота им е Паметника!! Всякакви идиоти!!
  • 14 Неутрално

    15 5 Отговор
    нито съм фен на фандъкова, нито на сороснята, но нека детските градини да носят имена на нещо детско. Комунистите леееко са преиграли на времето и не виждам чак толкова голяма драма сега да сменят името. Нека училища и университети да носят имена на културни дейци и учени, болниците имена на известни лекари, а не на светии от православното християнство. И паметника на Съветската Армия да си остане, че да се помни историята.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Свиквай,фашистче

    16 8 Отговор

    До коментар #5 от "Млък":

    Преди 32 години се разкрещяхтепо сокаци и площади - Чер-ве-ни бок-лу-ци! Извадихте душичките на милиони нормални българи с вашата сатанинска и некреативна злоба! Сега ще ви се върне с лихвите!!

    Коментиран от #18, #36

  • 17 Не съм БСП, а от Старото СДС, не

    5 1 Отговор
    Продал се на ГЕРБ и не пребоядисан!!
  • 18 Млък

    5 17 Отговор

    До коментар #16 от "Свиквай,фашистче":

    Свиквай ти..скоро ще пущътувате посока русия
    при майката родина

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Млък

    4 11 Отговор

    До коментар #18 от "Млък":

    И ще ви дадем паметника на съветската армия да си писолите чорбата с него
  • 20 БАЙ Х@Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ПЕЕВ":

    Защо с ник "ПЕЕВ" ❗ По-правилно е "ПИНОЧЕТ"❗
  • 21 А да видим

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Млък":

    Въпрос е дали аз ще ходя в Русия или тя ще дойде при мен.Имаш ли нещо като отговор?

    Коментиран от #23

  • 22 Млък

    4 5 Отговор
    Ще има да чакаш да дойде другарю
    Денги нет за такива приключения там
    Ще отиваш ти и ще си носиш паметниците в насипно състояние
  • 23 Едва ли , блин ..

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "А да видим":

    Няма вече цистерни със спирт по българските гари ...
  • 24 Патриот

    8 4 Отговор
    Правилно е детските градини да носят имена , които са част от детството на децата, а не да им се натрапват разни предатели или имена на окупатори ! Те имат право да пораснат щастливо и , когато са достатъчно образовани да решават какъв строй предпочитат , а не да им се натрапват разни болни амбиции на болни хора!
  • 25 Стига вече!

    7 5 Отговор
    О Боже,тези още си играят на фашисти и антифашисти! Другарю,вече не е 1945 година, за да издигат е в култ партизаните и СССР! Българските партизани излезнаха чак след 22.06.1941 година, тоест след нападението над СССР. Бяха активирани като проксита от СССР! До тази дата те подкрепяха официално политиката на българското правителство! Всъщност те бяха това, което сте вие днес -чужди агенти.И това го казвам, като човек, който има в семейството си двама партизани!

    Коментиран от #41

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сесесере

    2 0 Отговор
    А Моча , кога?
  • 28 Антифашист

    0 3 Отговор
    РОССИЯ!

    Коментиран от #35

  • 29 Рублофил

    8 2 Отговор
    Другарю Паргов, а общият парад на Червената армия и Вермахта във Варшава, фашизъм ли беше или антифашизъм? А окупирането на Литва, Латвия,Естония и нападението над Финландия антифашизъм ли беше? А лагерите Гулаг още преди ВСВ, антифашистки ли бяха? А умишленият Глодомор в Украйна, антифашистки ли беше? А окупацията на Централна и Източна Европа след ВСВ, антифашизъм ли беше?
  • 30 Тц...тц...брей...

    5 2 Отговор
    Ти да видиш...да сменят името на детската градина...на загиналата другарка и таваришка Мара Петлякова ли???...позор...фашизъм..УУУУУУУУ, тази другарка дето се е борила за СССР ли, за народа...за...чобаните, конекрадците, за мързеливците и неграмотните и всякакви првстъпници, за да дойдат на власт и да спасят българският народ от..какво????..ами..от всичко..дори от гащите му. И да сменят името и..скандално...ще се оплачем на Путин, и като спечелим изборите ще преименуваме детската градина на другарката Корнелия, или на другаря Гечев..да се справи с инфлацията...РОТ ФРОНТ..ПОБЕДА..и Урааааа!!!!

    Коментиран от #37

  • 31 вън

    5 3 Отговор
    БСП няма място в управлението на държавата, отново показват лицето си на разделители на българската нация.
  • 32 Лустрация

    4 2 Отговор
    Да се забранят завинаги тези червени боклуци Да се даде път на една нормална лява партия с Европейска насоченост
  • 33 1944

    4 2 Отговор
    вън руските боклуци от родината

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Fascio

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Антифашист":

    могила
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хайде малко

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Тц...тц...брей...":

    уважение към мъртвите,а? Имала е идеали и се е борила за тях. А твоите? Имаше един, дето се бори с мавзолея в центъра на София. Резултатът? Кой къде е сега?
  • 38 И като говорим

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "1944":

    за боклуци - какво ще правим с американските? Навремето руснаците ни подариха АЕЦ. Днес американците експлоатират ТЕЦове на наша територия и построени от нас, че и им плащаме за произведения там ток. Навремето играехме военне занятия в Ново село. Днес там е американска територия. Хайде пак повтори "Вън...", но се опитай да продължиш обективно изречението.

    Коментиран от #40

  • 39 Даскал

    2 2 Отговор
    Комунизма и националсоциализма са две отречени от света идеологии. Дори нашето НС има резолюция по въпроса. Колко щяха да скачат комунистите ако бяхме кръстили детската градина Паул Курц - 13 годишно дете участвало в отбраната на Берлин в състава на сборните части и унищожило лично 3 съветски Т-34 с панцерфауст. То пък се е борило срещу комунизма.
    Как ще му прозвучи на Паргов:
    .....Тeзи oбъркaни лицa нa нaй-нoвoтo врeмe cъбoрихa първo пaмeтницитe нa бългaрcкитe патриоти . Cлeд тoвa oбявихa всички български военни герои и вcички учacтници във войните за независимост на България зa прecтъпници. Пocлe зaпoчнaхa дa прeинaчaвaт бългaрcкaтa иcтoрия. Пoдмeнихa cъщo иcтoриятa нa Царство България c aбcoлютни фaлшификaции.
    Ами да ме извинява Паргов ама са си били класически терористи.

    Коментиран от #42

  • 40 Царцарович

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "И като говорим":

    Да бе - подарили. Коя червена бабичка ти напълни главата с тия глупости. Червените боклуци не само не са ни подаравали ами са ни изсмуквали до посиняване. Отвори дебелите книги и виж как се изчислява вносът ни от СССР и как износа ни на там в преводни рубли. Въоръжението, което бяхме длъжни да закупуваме от тях, за да сме равностойни на Гърция и Турция за защитата на южния фланг на Варшавския договор, също ли ни беше подарено ? И това ли те излъга баба ти. Не слушай червените бабички като Паргов. Чети. За всичко си има документи и вече не са секретни в болшинството си.
  • 41 Чърчил

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Стига вече!":

    Те и още са постоянни членове на ООН точно заради войната. Нали разнасят снимки като хоругви по разните маршове. Измряха им последните ветерани и минаха на снимки. Ако не е войната да са изпатнали в дълбока депресия от криза на ценностите. Комунизва вече не им изнася. Първата световна за тях е загубена - ние лично приехме капитулацията им заедно с още други. Чичко Ленин си изпълни тогава задачата и ги обърка тотално. Победата във втората световна си я присвоиха на 100%, а не заслужават и 25. Трябваше да споделят скамейката в Нюрнберг със съратниците си от Германия. Ама ...Победителите не ги съдят... нали ? Това важи особено ако армията им е легнала в половин Европа, без да показва и намерение да си тръгва от там.
  • 42 Полковник

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Даскал":

    И не е само това дете, което е било обявено за герой тогава. Хитлер югенд, аналог на нашата пионерска организация, явно добре е възпитавал. Ето и малко инфо за:
    Panzerfaust 100
    Последната масово произвеждана версия, използвана от ноември 1944 година. Номинален максимален обсег от 100 м, използва се 190 грама пропелант, който изстрелва с 60 м/сек от 6-сантиметрова тръба бойна глава, способна да пробие 220 мм броня. Мерникът има дупки за 30, 60, 80 и 150 метра, чиято вътрешност е боядисана със светеща боя, за да направи по-лесно прицелването на тъмно. Теглото е 6 кг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове