Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 16:28 2 060 20

ЦИК отрича да изключва ДБ от изборите

  • цик-
  • избори-
  • демократична българия

Става дума за това, позволява ли го Изборният кодекс

ЦИК отрича да изключва ДБ от изборите - 1
Снимка: БГНЕС

От ЦИК отрекоха категорично твърденията на "Демократична България", че има предложение партията да бъде извадена от още 7 многомандатни избирателни района, където отново документацията била подадена с електронен подпис.

Припомняме, малко по-рано от ДБ с прессъобщение изразиха опасение, че след отказа за регистрация на листата им в Стара Загора, има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите на партията в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис, припомня news.bg.

"Това не е вярно. При обсъждането (в Стара Загора - бел.ред.) колега направи предложение да бъде изискана информация дали и в други РИК има подадени не от "Демократична България", а от всички партии и коалиции, документи, подписани с електронен подпис. Все още чакаме тази информация", каза на брифинг в ЦИК говорителят на комисията Росица Матева.

Матева аргументира и решението на ЦИК да потвърди изключването на ДБ изборите в МИР Стара Загора. "Не става дума за това, дали в 21 в. е разрешено да се използва електронен подпис. Става дума за това, позволява ли го Изборният кодекс. В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронен подпис, но не са подадени по електронен път, а са донесени като хартиени разпечатки. Дадена е възможност на представителя на коалицията, който е имал пълномощно, да ги завери вярно с оригинала, но той е отказал."

В друга районна избирателна комисия е имало случай отново на подадени по идентичен начин документи. Там обаче представителят на съответната политическа сила се е съгласил да удостовери с подписа си достоверността на книжата.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    25 5 Отговор
    Демек сами се изчегъртаха.
  • 2 Ибриков

    8 9 Отговор
    ЦИК дали не са калинките от Администрацията в КАТ, общината и т.н., заради които попъваме хвърчащи бланки от 60-та година и се редим по опашки.. да не говорим за качеството на всичко заради техните бедни схващания за живота..
  • 3 Стамболов

    9 1 Отговор
    просто Педали :)
  • 4 Пипи

    21 7 Отговор
    Тия от ДБ или са луди или наистина не искат да участват на изборите. Имам чувството, че от някоя нова ЕВРО РОМА са подавали документи, а не от ДБ.

    Коментиран от #5

  • 5 Жокер

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пипи":

    пипай дългото чорапче, така си супер..
  • 6 В България всичко се разруши!? при Герб

    5 6 Отговор
    Номерата на Доган
  • 7 6969

    9 5 Отговор
    Изчегъртайте психодесните, гласовете им отиват при Киро Канадеца.

    Коментиран от #8

  • 8 Мислещ

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "6969":

    Това е целта. И после коалицийка с ГРОБ и ДПС. Мечтата на Козяк.
  • 9 Гласуващ

    9 5 Отговор
    Поредният пример за това, че БГ мафията (част от която са "сестринската" Герб и ДПС) винаги е виждала в традиционната десница своя най-голям враг и никога не се е колебала да използва всички мерзки средства да я елиминира.

    Коментиран от #11

  • 10 артелчик

    4 6 Отговор
    От нашите военни толкова. Не са надничали извън портала на поделението. Електронният подпис е приложим в цялата страна на всички места. Не е необходимо някой някъде специално да го разрешава.
  • 11 броящ до 3

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "Гласуващ":

    Как стигна до този извод? В ЦИК ГЕРБ са малцинство. Радев назначи свои калинки.

    Коментиран от #12, #18

  • 12 Дали

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "броящ до 3":

    А герб дпс и бсп малцинство ли са?
  • 13 айдедеее

    5 7 Отговор
    Абе тези в ЦИК в кой век живеят бре!!! Те специално разрешение за електронен подпис ли искат? Егати ретро институцията ЦИК!!! Как може такова нещо, това е саботиране от страна на ЦИК срещу Демократична България!!!
  • 14 Тия

    1 0 Отговор
    дай им само да лъжат!
  • 15 Егати и партията са дб!

    3 1 Отговор
    Само лъжи и манипулации!
  • 16 Павел пенев

    3 1 Отговор
    На Пинокио партийката е същата като ГЕРБ И ДПС.
  • 17 SDEЧЕВ

    4 2 Отговор
    ГЛУПАКА ЮРИСТ ОТКАЗАЛ ДА РАЗПИШЕ ВЯРНО С ОРИГИНАЛА И СЕГА РИВЪТ - ТОВА ДБ ЮРИСТИ ЛИ СА ИЛИ ЛУКОВИ ГЛАВИ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 46901

    2 2 Отговор
    Долни смрадливи твари сте в това ЦИК кадри на ГЕРБ и ДПС, от вас нищо добро не може да се очаква, умираща змия която хапе!
  • 20 хаха

    1 0 Отговор
    за мен, като човек редовно ползващ електронен подпис, проблем има. Електронния подпис се подписва електронно, затова се казва така. Хартия с някаква сигнатура, която твърдят че била електронния подпис няма как да мине, ако тя не е придружена с електронен файл. И аз недоумявам защо този умник от ДБ, който е водача на листата им в Ст. Загора се е направил на голяма работа и отказал да го завери "вярно с оригинала".. А човекът от ЦИК, който иска да проверява и другите райони е Ципов от ГЕРБ, то е ясно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове