14 Октомври, 2021 22:05 3 364 37

Ивайло Мирчев за проблема с ЦИК: На война сме с технологични динозаври

  • ивайло мирчев-
  • цик-
  • дб

ДБ е гарантът ГЕРБ и ДПС да бъдат извън властта, посочи той

Ивайло Мирчев за проблема с ЦИК: На война сме с технологични динозаври - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

"Демократична България" може да остане без гласове в Стара Загора и още 7 многомандатни избирателни района. Причината за отказаната регистрация е, че листата е подадена с електронен подпис, а внесените в Районната избирателна комисия хартиени копия не са ръчно заверени.

"На война сме за използване на електронно подписани документи. Нещо, което много хора правят от над 10 години. За други това е едно технологично предизвикателство. Ако не всеки българин е длъжен да се подписва с електронен подпис, то е добре институциите, при които заминаха милиарди за електронно управление, да се научат", заяви Ивайло Мирчев от "Демократична България" пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че за изборите на 4 април и за тези на 11 юли ДБ се е регистрирала отново електронно, като проблем тогава не е имало.

"Сега рязко се оказа, че има проблем. ЦИК днес е изпратила да се направи проверка във всички РИК-ове на нашите електронни регистрации. Това е битка с едни технологични динозаври, които трябва да разберат, че сме в 21. век. Трябва да може държавната администрация да се научи да използва електронни подписи и документи", категоричен е Мирчев.

Кандидатът за депутат от ДБ уточни, че един от основните им приоритети е именно страната да се дигитализира. Той изтъкна, че няма как да им бъде отказана регистрация, тъй като в европейски регламент е уточнено, че електронният подпис е равен по сила на обикновения.

"Жалбата на г-н Бареков в Пловдив е целенасочен акт. По-малко от 2 часа след като стана ясен проблемът с електронното гласуване, Бареков внесе жалба. Такива жалби не се пишат за 2 часа. Това означава, че някой се е подготвил за тази работа", добави Мирчев.

Бившият депутат изрази съмнения, че зад това стоят ГЕРБ и ДПС.

"Не можем да оставим хората в Стара Загора, които искат да ни подкрепят, да не могат да го направят. Затова внасяме жалба в момента. Ще обжалваме решението на ЦИК. ГЕРБ и ДПС стоят зад това. Причината е ясно дефинирана - в два поредни парламента ДБ не сглоби коалиционното управление, което се очакваше да се случи", заяви кандидатът за депутат от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

Мирчев каза, че ДБ е гарантът ГЕРБ и ДПС да бъдат извън властта. И добави, че България трябва да има ясно коалиционно управление, но без присъствието на ГЕРБ и ДПС.

Относно подкрепата за Лозан Панов, той коментира, че кандидатът за президент е издигнат от Инициативен комитет, в който няма хора, свързани с отделните партии.

"За разлика от Инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков. Шеф на щаба е бивш депутат от ГЕРБ, вътре са кметове на ГЕРБ. Отвсякъде мирише на Борисов", уточни Мирчев.

Кандидатът за депутат от ДБ припомни, че едно от условията, които няма да бъдат пренебрегвани, е именно да не се направи коалиция с ГЕРБ и ДПС. И подчерта, че и след тези избори, както след предишните, ДБ ще иска да одобри всеки министър.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Севда

    42 8 Отговор
    Като говорим за "динозаври" май малкия Шиши ще надмине по КГ големия?!
  • 2 Продай България

    38 9 Отговор
    Неграмотни и некрасиви

    Коментиран от #25

  • 3 ПОЗНАЙ

    12 5 Отговор
    ВОЙНА НА СВИНЕТЕ С ДИНОЗАВРИТЕ ДИНОЗАВРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ БЕЗ ДОРИ ДА СЕ НАХРАНЯТ КАКТО ПОДОБАВА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДъБъ

    15 2 Отговор
    Очакваме БГ да задмине Естония по технологии
  • 6 към Кьофти

    21 8 Отговор
    Тoй пocoчи, чe зa избoритe нa 4 aприл и зa тeзи нa 11 юли ДБ ce e рeгиcтрирaлa oтнoвo eлeктрoннo, кaтo прoблeм тoгaвa нe e имaлo.

    "Ceгa рязкo ce oкaзa, чe имa прoблeм. ЦИК днec e изпрaтилa дa ce нaпрaви прoвeркa във вcички РИК-oвe нa нaшитe eлeктрoнни рeгиcтрaции

    чакай Кьофти, кой управлява от повече от 6 месеца.
    ВИЕ
    Какво скимтите
  • 7 Последицата

    19 15 Отговор
    Така е, интригантства се на всички нива в държавата. Прав е Мирчев, динозаврите са прости и нагли.
  • 8 ивайло свиняра

    24 10 Отговор
    Не знам за технологичните динозаври, но считам че технологичните идиоти са по-опасни, особено като се занимават и с политика.
  • 9 Българин

    30 11 Отговор
    Мирчев, ти си новият Шиши. Гледай да оцелееш на Коледа, това са бели кахъри
  • 10 Демократ

    7 20 Отговор
    Хора, това е активно мероприятие на комуниста Радев! Осъзнайте се. ЦИК е негова. Лозан Панов е следващият президент, но комуниста прави всичко за да отстрани ДБ и да влязат в парламента Кирил и Асен
  • 11 Какъв гарант

    27 8 Отговор
    е дб бе смешко? Дб е партия на подлост и лъжа! Демек подмяна на герб! Гарант били! Добре, че има още глупави хора да ви се връзват!
  • 12 Тошо

    21 7 Отговор
    ПРОБЛЕМЪТ ВИ Е,ЧЕ СТЕ ПОЛУГРАМОТНИ И МНОГО САМОНАДЕЯНИ.
    ТАЗИ ИГРА СЕ ИГРАЕ ПО РАЗЛИЧНО,А НЕ ТЪПАШКИ КАТО ВАС.

    Коментиран от #32

  • 13 АЛО ПОЧТЕННИТЕ

    16 7 Отговор
    ДБ ПОРЕДНИТЕ ИДИОТИ КОЙТО МИСЛЯТ ЧЕ ЗАКОНА НЕ ВАЖИ ЗА ТЯХ ЩОТ СА УМНИ И КРАСИВИ /МАИ СА ОБЛИ И ГРОЗНИЧКИ/ АМИ СЕГА ЦИК ТРЯБВА ДА ПРОВЕРИ И ОТМЕНИ ВСИЧКИ РЕГИСТРАЦИИ С ЕЛЕКТРОННИ ПОДПИСИ /МОЕ ЛИ ДА СТЕ ТОЛКОВА ЗАГУБЕНИ ИЛИ ТОВА Е НАРОЧНО ЗА ДА МОЖЕТЕ ДА СЕ ОПРАВДАВАТЕ ЧЕ ВИ РЕПРЕСИРАТ

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Електра

    14 5 Отговор
    Тялото си е типично болшевишко мекере...
  • 16 АМИ АКО

    12 7 Отговор

    До коментар #13 от "АЛО ПОЧТЕННИТЕ":

    ВЪРХУЩКАТА НА ДБ СЕ ОПИТВАДА НАЛЕЕ ИЗБИРАТЕЛИ ОТ ДБ В ПП БЕЗ ТЕ ДА РАЗБЕРАТ НАРОЧНО Е ТАЗИ РЕГИСТРАЦИЯ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Електра

    5 6 Отговор
    Ма..въра, напълно предаде синята идея с болшевишкото си изказване при Бърнестата Цветанка по Нова Каун ТВ, за подкрепа на Импексовата БСПлерастия, и техния мизерник за прецедент...
  • 19 111

    11 3 Отговор
    Електронните документи може да бъдат улеснение, но не трябва да се превръщат в единствен начин за кореспонденция с институциите. Филми по Оруел не ми се гледат!
  • 20 Гербаджия

    10 7 Отговор
    Тоя троглодит, още си въобразява, че е голям фактор. Голям си само на шкембе.
  • 21 Мъка мъка

    12 3 Отговор
    търсете вината в самочувствието на Славов и Йорданова.Просто е трябвало да пратят книжата от официалните Ел пощи регистрирани в ЦИК и подписани с електронните подписи на председателите а не на физическите лица до РИК Стара Загора .Те не са го направили а като в стари хартиени времена са занесли разпечатки които естествено не са подписани а великият юрист Славов не е написал вярно и да се подпише.Ама Славов не е практик той само пред неподготвени хора говори Йорданова също дето е била и шеф кабинет на Христо.Ей тия нищо не могат за себе си а реформи ще правят.НЕКАДЪРНИЦИ.Космоса им пречи (егото)
  • 22 мдда

    15 4 Отговор
    Тоя е направо Бронтозавър.. яде по цяло прасе за вечеря.
  • 23 Гербаджийска злоба

    8 12 Отговор
    Гербаджийска злоба се лее в този форум, но ГЕРБ е пътник.

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Гербаджия

    9 11 Отговор

    До коментар #23 от "Гербаджийска злоба":

    8% пред втория и преднината расте. Има цял месец до изборите.
    Баце се завръща на бяла джипка.
  • 25 Майката на костов

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Продай България":

    За сметка на това, много нахални, кресливи и алчни за власт!!! Едни документи не могат да подадат, а ще пишат закони и ще правят реформи!
  • 26 Не вярвам в електронното гласуване

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "Гербаджийска злоба":

    Не е гербаджийска злоба а голямо разочарование в два парламента които нищо не направиха освен да вземат охраната на Гешев.Много важно за България особено сега пари ток работа.Хирата гласуваха за тях два пъти и получиха Нищо от сърце.Не направиха правителство когато можеха .И сега тая чутовна простотия с регистрацията защото е Точно такава.
  • 27 Вярвай

    6 2 Отговор
    Я, иди да отслабнеш. Дебел си ужасно. Пеевски ще ти помогне с диета. Ще ти потрябва
    7453
  • 28 САсаСА

    5 2 Отговор
    Пффф... пак ли този "експерт". Жъ повърнъ обилно и напоително!
  • 29 ШИШКО

    2 1 Отговор
    МИСЛИ ПО ПОЗИТИВНО МНОГО СИ ПЛИТЪК
  • 30 ШИШКО

    2 1 Отговор
    МАЙ НЕ МОЖЕШ ДА СИ ГО ВИДИШ ОТ ШКЕМБЕТО
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Щирлиц

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тошо":

    В случая динозавъра е Мирчев и ДБ. Оригиналът на документ подписан с електронен подпис е в електронен вид. Това е файл с криптиран (кодиран) текст на документа и подписа, така че данните да не могат да се изменят.
    От ДБ са представили хартиено копие на документа, което може да бъде подписано само с мастилен (саморъчен) подпис.
    Да подпишеш хартиен документ с електронен подпис, е като да зашиеш копче по интернет : )

    Коментиран от #33

  • 33 някой

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Щирлиц":

    Ей пък ти, тоя Мирчев нали се праска ИТ корифей и ще прави електронно правителство Къде си тръгнал акъл да му даваш?😉
  • 34 Чичо от народа

    0 2 Отговор
    Идиотите и неграмотните в България са болшинство за съжаление .Когато си окраден ограбен онеправдан как може да гласуваш и даваш подкрепата си за този сикажийски мафиот и неговото корумпирано и зависимо обкръжение ,до кога?

    Коментиран от #37

  • 35 Чичо от народа

    0 3 Отговор
    Единствената политическа сила която справедливо отстоява демократично правата на всички граждани в България е ДБ.Страх ги тресе всички партии и сдружения особено ДС с техните продукти ГЕРБ ,ДПС БСП и многобройните патриотично настроени Българо-Руски партийки ,за това се прави всичко възможно ДБ да бъде оплюта ,дискредитирана ако може и ликвидирана защото е пречка на сикажийската Мафия
  • 36 ДБ бай бай

    3 0 Отговор
    Значи ДБ-лите са очевидно некомпетентни и законите за тях не важели, но не пропускат да се направят на жертва и да обвинят ГЕРБ в заговор. Еми на тези не 1% а -20% са им много.
  • 37 САМО ГЕРБ

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо от народа":

    Ами защото вече ги видяхме смешките които уж борели корупцията, в двата провалени парламента. А и сега изпитваме на наш гръб реалните "резултати" от управлението им. Та затова пак ще изберем по добрия който се е доказал в тежки времена - ГЕРБ на Бойко! А пък ти си гласувай пак за чалгари, "борци срещу корупцията", "спасителите от Харвард" и други елементарни мошенници и след 100 години се чудете защо още не сте оправени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове