15 Октомври, 2021 09:32 1 879 34

Вирусолог: Не се справяме с мерките

  • вирусолог-
  • covid-19-
  • мерки

Според доц. Любомира Гломб грипният сезон ще бъде малко по-силен от миналогодишния

Вирусолог: Не се справяме с мерките - 1
Кадър бТВ

Не се справяме много добре със спазването на мерките. Можем да сме заразени с COVID-19 и да дадем отрицателен резултат на бърз антигенен тест. Това се случва дори при PCR методиката, когато пациентът е съвсем в началото на своето заразяване. Трябват още 1-2 дни, за да го засече. Това обясни в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя добави, че PCR тестовете имат абсолютно същата чувствителност към всички циркулиращи в момента варианти на коронавирус.

Доц. Гломб припомни как трябва да се носят маските и колко често да се сменят.

„Овлажни ли се маската под вътрешната страна, тя вече няма способностите да филтрира и е по-добре да се смени. Маските не са противогаз. Те намаляват вероятността от заразяване между 60-70%“, допълни тя.

Според вирусолога грипният сезон ще бъде малко по-силен от миналогодишния.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 слава на ГЕРБ

    23 1 Отговор
    Ми подайте си оставката !
  • 2 Вземи се скрии МА

    36 2 Отговор
    Аман от такива гнусове като теб
  • 3 сила

    29 2 Отговор
    ЧИБА МА...ХИПОХОНДРИЧЕН КУКУМИЦИН
  • 4 flipp

    31 1 Отговор
    "Те намаляват вероятността от заразяване между 60-70%“ Откровенна лъжа, нагла при това, идеята че този парцал може да спре вирусна инфекция е обида за всеки с IQ над стайната температура
  • 5 провинциалист

    25 0 Отговор
    Кое за миналогодишният грипен сезон? Миналата година грипът беше отменен!
  • 6 То с

    5 1 Отговор
    кое ли ?
  • 7 Пич

    18 1 Отговор
    Ами наемете 20 000 снайпериста , които да ни обстрелват със спринцовки , пълни с ваксина... Знаете ли , как ще ви " галят по главата " вашите работодатели от зад океана...
  • 8 др Гей Билтс

    25 0 Отговор
    Няма да лъжеш. Мен така ме засекохте с PCR че след като ми мушна тампона в дясната ноздра и след 2 дена пневмония едностранна.. Не се лъжете по техните мерки, дето ви пробутват вече почти 2г
  • 9 Една жена

    4 24 Отговор
    Затворете за дистанционно училищата и приберете децатаНямате право ДА ЗАДЪЛЖАВАТЕ ДЕЦАТА С ПРИСЪСТВЕНОТО ОБУЧЕНИЕ ДА СЕ ЗАРАЗЯВАТ И РАЗБОЛЯВАТ. Стига сте се крили зад директори и власти. Кацаров като го е страх и взема политически , а не здравни решния дали е готов да бъде съден за умишлено с бездействие причиняване на увреждания на здравето и смърт

    Коментиран от #11, #22

  • 10 глоги

    15 0 Отговор
    Вирусоложка: Не се справяме с мерките! АМИ СПРАВЯЙТЕ СЕ,КОЙ ВИ ПРЕЧИ?
  • 11 сила

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "Една жена":

    ОЩЕ ЕДИН ХИПОХОНДРИК......жена ли си,кво си земи млъкни
  • 12 ЗиС 5

    13 0 Отговор
    „Oвлaжни ли ce мacкaтa пo вътрeшнaтa си cтрaнa, тя вeчe нямa cпocoбнocтитe дa филтрирa въздуха, и e пo-дoбрe дa ce cмeни." Като долното бельо. Мacкитe нe ca прoтивoгъз.
  • 13 покруса

    5 0 Отговор
    Ама молъ ви ся,сменяйте си хигиената!
  • 14 Хаджи Генчо

    18 0 Отговор
    Хитро го измислиха! PCR засича всякакви вируси, а медиите раздухват пандемията. Инфлацията дано спре на 50%. PCR и Зелената сделка яко работят в полза на Глобалният Капитал.

    Коментиран от #18

  • 15 гост

    14 0 Отговор
    Тази коя смяна е днес ? Или оня е в почивка ? Или се редуват взаимно ?
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    9 0 Отговор
    Вие на кое викате МЕРКИ ❓
  • 17 📌🇧🇬

    1 10 Отговор
    Нито с мерките, нито с 4та Пандемична вълна, нито с Ваксинациите, в следващите 3/4 Седмици здравната система ще бъде затруднена да функционира, най-много заболяли ще бъдат отчетени за Изборите на 14/11, Кацаров трябваше отдавна да бъде уволнен!
  • 18 Анонимен

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хаджи Генчо":

    При това "печатане" на долари откак е короната и тоя износ на инфлация от Щатите какво и как ще я спре инфлацията!? А и ПЦР тестовете не стават за диагностика на вируси изобщо! Това го е казал изобретателя на въпросния ПЦР - Кари Мълис! При такава организирана на световно ниво криза голяма бройка човеци стават излишни! А човешките маси някак трябва да се контролират! Ако направят истинска война поразиите ще са прекалено големи!
  • 19 Копипасте

    7 0 Отговор
    "Дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб: Имa имунитeт cрeщу СОVID-19 при прeкaрaнa кoрoнaвируcнa инфeкция в минaлoтo oт БНТ 08:02, 26.10.2020г. Cъщecтвувa кръcтocaн имунитeт и тoвa вeчe e дoкaзaнo oт учeнитe. Тoвa зaяви в cутрeшния блoк нa БНТ "Дeнят зaпoчвa" дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб, зaвeждaщ oтдeл "Вируcoлoгия" в Нaциoнaлeн цeнтър пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти. Тoвa oзнaчaвa, чe aкo cмe прeкaрaли другa кoрoнaвируcнa инфeкция, oргaнизмът имa извecтeн имунитeт и cрeщу СОVID-19.
    Зa възмoжнocттa oт пoвтoрнo зaрaзявaнe oт СОVID-19 зaceгa нe мoжe дa ce гoвoри cъc cигурнocт, тъй кaтo имa caмo eдинични cлучaи изoбщo в cвeтa. Cлeдoвaтeлнo липcвaт дocтaтъчнo дaнни, зaяви дoц. Никoлaeвa. Тoзи вируc, пo думитe ?, e oтнocитeлнo cтaбилeн в cрaвнeниe c други нeгoви "cъбрaтя". Тя бeшe кaтeгoричнa, чe дoкaзaнo тoй ce рaзпрocтрaнявa ocнoвнo пo въздушнo-кaпкoв път и нoceнeтo нa мacки нaмaлявa нeгoвoтo рaзпрocтрaнeниe дo нaд 90%. Уcпeхът нa Китaй в бoрбaтa нa cрeщу кoрoнaвируca дoц. Никoлaeвa oбяcни c нaлoжeния в нaчaлoтo тoтaлeн "лoкдaун" нa нaceлeниeтo в Ухaн, мяркa, кoятo зa други cтрaни e нeвъзмoжнa пo икoнoмичecки причини. В Китaй вeчe имa и вaкcинa, кoятo e в нaпрeднaл cтaдий нa изпитaниe, кoмeнтирa oщe дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб.
    Вижтe пoвeчe във видeoтo.
    Глeдaйтe oщe oт "Дeнят зaпoчвa"
    Въпрocът c глaвнo В e : Кoгa гocпoжa Глoмб кaзвa иcтинaтa - тoгaвa или ceгa?!
  • 20 📌🇧🇬

    0 3 Отговор
    :) Малко Факти! Гърция Смъртност на Един Милион - 2.22% ; На 14 дневна База. Починали от Совид - 429
  • 21 📌🇧🇬

    0 3 Отговор
    Румъния, Смъртност на Един Милион - 2.88% ; На 14 дневна База. Починали от Covid - 3 555
  • 22 ЕВРО НЮЗ

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Една жена":

    Каква жена, най обикновен безполов джендър. Знаеш ли как израстват децата, как се каляват, от какво имат нужда..???
  • 23 📌🇧🇬

    1 4 Отговор
    Сърбия, Смъртност на Един Милион - 0.87% ; На 14 дневна База. Починали от Covid - 666
  • 24 📌🇧🇬

    0 3 Отговор
    Северна Македония, Смъртност на Един Милион - 3.51% ; На 14 дневна База. Починали от Covid - 205
  • 25 📌🇧🇬

    0 6 Отговор
    България, Смъртност на Един Милион - 4.14% ; На 14 дневна База. Починали от Covid - 1 220 ; 📌За последните две седмици Едно Българско Село е станало жертва на Здравната Политика на Стойчо Кацаров!

    Коментиран от #34

  • 26 📌🇧🇬

    0 5 Отговор
    Македония и Гърция излизат от Кризата на Четвъртата Вълна! Ръмъния и България са плътно в Четвъртата Вълна на Ковид Пандемията!

    Коментиран от #32

  • 27 📌🇧🇬

    0 2 Отговор
    Финландия, Смъртност на Един Милион - 0.74% ; На 14 дневна База. Починали от Covid - 30
  • 28 Просветен илюминат

    8 0 Отговор
    Ето какво получих преди малко от една жена: Търся дарител на кръвна плазма. Човекът трябва да е преболедувал Ковид законно с положителен Писиар, да не е ваксиниран. Забележи, да не е ваксиниран. От кръвния център отказват ваксинирани да даряват плазма. Е,сега да видим какво ще кажат ваксинираните?
  • 29 big

    3 1 Отговор
    Вместо постоянно да дава интервюта и мнения за това нещо, да каже: как се разпространява; кои хора са предразположени - приказките, че стари и хора със съпътстващи заболявания са жертвите му, не отговаря на истината! Значителна част от тях преболедуват и оздравяват, а "здрави" хора си заминават; как ще се установи един заразоносител, ако няма симптоми - той сее заразата наред? защо се пълнят болниците със заразени, които реално нямат нужда от болнично лечение? Разбирам, че политиката е такава, но вие сте лекари!
  • 30 big

    4 1 Отговор
    Приказките и за "стаден" имунитет не се потвърдиха. За тези почти две години откакто този вирус е на дневен ред и примерно казано седмица преди поява на симптомите, а има и такива които ги нямат, заразения заразява много хора. Те от своя страна още повече, т.е, се получава геометрична прогресия. С други думи в национален и световен мащаб всички щяха да са го преболедували и нямаше да има проблеми. Изводите са ясни: тези глупави и неадекватни мерки не работят; надеждите на ваксините се провалиха, не заради антиваксърите, а заради повторното заболяване, умиране и заразяване на други хора!
  • 31 XAXAXAXA

    2 0 Отговор
    за сметка на тва с въжетата за ковидоложки вратлета ще се справим много добре тази зима, доцентке паникьорска платена :)
  • 32 xexexexexexe

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "📌🇧🇬":

    Ооооо, модераторчо, ти ли си бе, мама :) Ей та кьде си са скрил!
  • 33 до 📌BG

    2 0 Отговор
    Процентите, които цитирате само потвърждават, че у нас грижите за болните и лечението в болниците е лошо. И преди пандемията възрастните хора не бяха особено обгрижвани. Много от тях са с недобре лекувани хронични заболявания. Младите не спортуват, пият, пушат. Много от тях са с наднормено тегло. Причините за високата смъртност не е само вируса. Вируси винаги е имало.
  • 34 1917

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "📌🇧🇬":

    Страшен си - иди в раковата болница и виж какво става там! Иди и виж как ваксинираните умират от инсулти!!! но там не се прави стъкмистика, защото така е наредено!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове