Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 04:18 6 038 40

16 октомври 1912 г. Бомбардираме Одрин

  • одрин-
  • обсада-
  • самолет-
  • бомбардировка

Славата на българската авиация

16 октомври 1912 г. Бомбардираме Одрин - 1
Снимка: Архив

На 16 октомври 1912 г. след полета на българския военен самолет „Албатрос” над турските позиции и Одрин, поручик Радул Милков се завръща като първия летец в света, извършил боен полет и хвърлил бомби над противника. Неговото аеропланно отделение край Свиленград, на което е командир, включва храбри и готови за саможертва български орли – офицери, редници, доброволци, авиомеханици.

Славата на българската авиационна мощ, която започва от Одринската епопея, е свързана неразривно с името на летеца подполковник Радул Милков. Той е командир с вродено хладнокръвие и безстрашие, със завладяващо умение да командва и вдъхновява подчинените си с личен пример. Радул Милков завършва 26-и випуск на Военното на Н.В. училище през септември 1906 г., а през 1912 г., след конкурс, постига заветната си мечта – заминава на обучение за летателна правоспособност. С отличен успех полага пилотски изпит, получава знака за правоспособност (бревета) на Германския императорски авиоклуб. С обявяването на Балканската война е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение на летището край Свиленград. Одринската епопея започва с пристигането на поручик Радул Милков от Берлин, за да поеме частта си на готовото вече летище.

Рано сутринта, на 15 октомври, с влак пристигат първите пратки български самолети. Всички заедно разтоварват сандъците с крилете на славата за българските орли и сглобяват с техническа вещина и по усет първия български „Албатрос”. Командирът лично полита в небесата, за да изпробва мотора... На слизане от самолета той взема непоколебимо решение – с техническите възможности на редник Стоян Терзийски и с неговия фотоапарат е възможно изпълнението на неподозирана бойна задача. „Албатрос” отново полита, но този път на борда са двама – командир и редник, с цел аерофоторазузнаване над турските позиции и укрепления. Височината на полета е пределно ниска и обходът е съвсем кратък – за да се пести време и рискът да е по-малък. Вечерта няколко снимки вече са готови, но все пак ветровитото и облачно време, сумракът на залеза, си казват думата.

На другата сутрин командирът и редникът посрещат първите лъчи на слънцето отново над турските позиции.

На 16 октомври 1912 г. сутринта са готови нови снимки – този път превъзходни като качество.

Пак на 16 октомври 1912 г., към 9 часа сутринта, на летището пристига генерал-майор Симеон Янков, поздравява поручик Милков и му възлага задачата за разузнаване на противника. Поручик Таракчиев, балонист, изявява желание също да лети. Двамата се качват на самолета, вземат и бомби. За поручик Радул Милков разузнаването вече е сторено, по-важната цел е да се бомбардира противника.

Два часа по-късно на летището са посрещнати първият боен летец в света поручик Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев. Между посрещачите е и първият аерофотограф за разузнаване в световната бойна история редник Стоян Терзийски.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юнаци

    22 53 Отговор
    Браво на истинските ни летци и войни,къш на срама им Радев

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гошо

    21 40 Отговор
    "поручик Радул Милков се завръща като първия летец в света, извършил боен полет и хвърлил бомби над противника. "
    Да ме прощавате но това просто не е вярно ,че поручик Милков е първия летец хвърлил бомби на противника Престанете с героичните митове де е набъкана нашата история след загубата ни в ПСВ

    Коментиран от #13, #23, #29

  • 6 Лост

    9 13 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Странна статия. Все едно гледаш три сериен филм без втора серия. Първа серия -"Подготовка и излитане". Втора-" Бомбандировка и резултати", за да е политически коректно липсва. Трета-"Завръщането".
  • 7 Мдааааа

    52 4 Отговор
    "16 октомври 1912 г. Бомбардираме Одрин"....Бомбардираме щото сме имали с какво. Сега ако решим да бомбардираме първо трябва да изчакаме, че самолетите ни са още на чертежи. После оценката по въздействие на околната среда, разрешение от зелените да не би с гърмежите да стреснем някоя защитена катерица, кълвач или червеношийка. И на бомбите да монтираме филтри улавящи СО2, че ще ни глобят от Европейската комисия. Ами...горе долу след подаване на заявката за бомбардиране ще ни трябват 7-8 години да изчакаме за разрешение...
  • 8 Гошо

    28 11 Отговор
    Много пъти съм го казвал ,патриот съм но съм много против патриотарството Първата така наречена "бомбардировка " е от италиански пилот във войната в Триполитания ,което въобще не омаловажава постигнатото от поручик Радул Милков

    Коментиран от #19, #26

  • 9 Гост

    16 11 Отговор
    Все едно чета манифест от времето на комунизма 😃това бяхме, онова бяхме, а СЕГА? Какво сме сега, едно голямо НИЩО!
  • 10 айде в НПО

    7 12 Отговор

    До коментар #1 от "Юнаци":

    И аз вече се чудя какъв военен е Радев ...няма топки да сиктердоса европейските представители , които идват да лобират в полза на Скопие и за това те си идват и притискат за копромиси и Бъългария изпадна в положение да доказва пред Европа , че бръснаря няма брат . Ако иска да е мил и добър с всички да работи в някое НПО , ,ако иска да е президент , да взима пример от Макрон и Орбан и да защитава достойнството и интересите на България.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Въпрос

    9 0 Отговор
    Радул Милков доживява ли 9-и септември 1944 г. и каква е по-нататъшната му съдба?

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 13 А бре Гошо

    14 7 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    През пролетта на същата година този италианец бомбардира противников кораб и прави това ЗАЕДНО с още един военен - българинът Пеньо Попкръстев. Тоест няма лъжа, когато се твърди, че българин е извършил за първи път такова нападение.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 До 14 15 16

    4 0 Отговор
    Защо не се представиш?
  • 18 ВАНКО ЛЕВСКАРЯ

    13 2 Отговор
    ЕДНО ВРЕМЕ СМЕ ИМАЛИ МОГЪЩА АРМИЯ И МНОГО СИЛНИ И ИЗДРЪЖЛИВИ МЪЖЕ , А КАКВО СТАНА ДНЕС....

    Коментиран от #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ХАРОН

    11 2 Отговор
    Имало е можещи и мислещи както и сега. Историята завършва със загуба, унищожаване на БЪЛГАРСКОТО самолето- производство и авиация. Национална катастрофа, а виновните се изсулват като мокра връв там от където са дошли.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Фен

    10 7 Отговор
    А първият терористичен акт пък е на хората на Радев - Света Неделя!
  • 23 верно е

    5 26 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Така е.Първи да хвърлят от аероплани бомби го правят италианците.Одрин е превзет благодарение на сръбската армия.Но,Ганьо понеже е сульо,все си преписва чужди заслуги.

    Коментиран от #25, #28, #31, #36

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тако Пеков

    20 1 Отговор

    До коментар #23 от "верно е":

    Българските части при Одрин са 5 дивизии общо 150000 бойци. Сърбите са 2 дивизии общо 50000. Сърбите помагат само за обсадата и при самото нападение са отблъснати от турците, но все пак отвличат вниманието на част от турците. Пробивът и влизането в града е само от български войски! ЧЕТЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ!

    Коментиран от #32

  • 26 Авиобомбата

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    На 1 ноември 1911 г. италианският младши лейтенант Джулио Гавоти извършва първата в световната авиационна история бомбардировка от въздуха с моноплан "Етрих Таубе” , като хвърля 4 ръчни гранати в района на Триполи и стреля от въздуха с пистолета си...,ноо...същинската авиационна бомбардировка с първите авиационни бомби е от българите - има снимки на българската авиобомба.
  • 27 ОДРИН

    6 2 Отговор
    Да не им е уроки на комшиите. Всеки ден цели "дивизии" "бомбардират" и щурмуват Одринския пазар.
  • 28 майка ти

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "верно е":

    я превзех на нож
  • 29 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Кое не е вярно? Защо не се обосновеш? Трудно ли ти е? Плюенето без обосновка е най-лесно и все пак платено ли?
  • 30 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "ВАНКО ЛЕВСКАРЯ":

    Днес се кланяме на ЕС.
  • 31 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "верно е":

    Италианският бомбен полет е и с българин.
    Чети цялата история, Киряк. Да четеш и мислиш е по-трудно, отколкото да хвалиш султана и да плюеш своите.
  • 32 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тако Пеков":

    Платено им е да плюят.
  • 33 Димов

    9 1 Отговор
    Статиите за А-едно се заключват за коментари, сакън да не ги плювне някой.
    Защо не се заключват и статиите за българските подвизи, а нарочно биват оставяни да ги плюят всякакви антибългари?
  • 34 Хъмм..!

    4 9 Отговор
    Ако Одрин беше останал български, Ганьовските Кремльовски Талибани щяха да го затрият, като Северо-Западнала България, че и не само там. Я вижте; цели райони "разбомбиха", та жива душа не остана.
  • 35 OMEGA

    2 7 Отговор
    ПЪРВАТА ИСТИНСКА БОМБАРДИРОВКА В ИСТОРИЯТА Е ИЗВЪРШЕНА ОТ ИТАЛИАНСКАТА АРМИЯ 1911 В ТРИПОЛИТАНСКАТА ВОЙНА С ЗАПАЛИТЕЛНИ БОМБИ !
  • 36 съпоставка

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "верно е":

    Сърбите помагат с артилерия , но основната заслуга е на българската щурмова атака . Френският министър на войната хвали високият български дух при атаката , не хвали сръбският . Той казва по този повод- Аз не искам нищо повече , от 100 000 като тези български войници участвали при Одрин.
  • 37 Чудя им се

    11 1 Отговор
    23,26,35 пак продължават да си повтарят каквото са си намислили или каквото им е казал някой да пишат. Все едно, че не са прочели коментар № 13 - да, първата бомбардировка е над плавателен съд, но тя е извършена от българин и италианец, които са действали заедно. При това № 13 е адресиран до Гошо, който е написал коментар № 8, но един час по-късно Гошо в коментар № 23 пак повтаря същото, като че ли не е прочел № 13. Много са странни някои - чудо правят, само и само да принизят, омаловажат или отрекат България, българите и българското.

    Коментиран от #38

  • 38 ми русофили

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Чудя им се":

    йеничари
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хайл

    3 1 Отговор
    СЛАВА НА БЪЛГАРСКИЯ ВОЙНИК
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове