Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 19:39 2 516 68

Румен Радев и експерти търсят решение за високите цени на тока и газа

  • енергетика-
  • високи цени-
  • ток

Основа за икономическия растеж и конкурентоспособност е достъпна, евтина и най-вече предсказуема енергия

Румен Радев и експерти търсят решение за високите цени на тока и газа - 1

Глобалният проблем с ръста на цените на енергийните ресурси предизвика криза в световната икономика и поставя на изпитание домакинствата. Много от проблемите изискват решение на ниво Европейски съюз. Приоритет в общите европейски решения следва да бъде защитата на гражданите и икономиката, особено на малкия и средния бизнес. Необходими са бързи мерки в краткосрочен план, както и дългосрочна визия за развитие на сектора. Това заяви президентът Румен Радев на инициираната от него работна среща с енергийни експерти.

На „Дондуков“ 2 бяха обсъдени възможните механизми от страна на държавата за намаляване на цената на електроенергията и на синьото гориво, за компенсиране на бита и бизнеса при съблюдаване на пазарните принципи. Особено внимание беше отделено на възможните общоевропейски и национални мерки за справяне с непосредствения ефект от настоящото покачване на цените и за по-нататъшно укрепване на устойчивостта срещу бъдещи сътресения. Обсъден бе и преходът на Европа и страната ни към зелена икономика и въглеродна неутралност.

Основа за икономическия растеж и конкурентоспособност е достъпна, евтина и най-вече предсказуема енергия, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че в последните години „миксът“ при взимане на решения в енергетиката е бил нарушен драстично в полза на политиката за сметка на експертността, като в този дисбаланс особено влияние са имали задкулисни интереси. По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на нови базови енергийни мощности, системно е било отлагано решаването на редица сериозни проблеми. Няма визия за развитие на сектора. В резултат на това днес остро стои въпросът как да стабилизираме отрасъла и в кои енергийни сектори и с какъв обхват трябва да развиваме енергийна автономност. Румен Радев подчерта, че изграждане, поддържане и развиване на базови и балансиращи енергийни мощности е ангажимент предимно на държавата.

Необходими са бързи решения за бъдещето на енергийния микс, за съдбата на въглищната и ядрената ни енергетика, за изграждане на нови мощности за съхранение на енергия, за въвеждането на съвременни и иновативни технологии, отбеляза президентът и допълни, че трябва да се разгледат всички възможности на базата на обективен и задълбочен технологичен, икономически и финансов анализ. Той отбеляза още, че България притежава отлични природни дадености за добив на енергия от слънце, вятър, геотермални източници и за нейното съхраняване. Планът за възстановяване и устойчивост отваря нови перспективи в тази посока.

Президентът подчерта, че трябва да се търсят решения и на европейско ниво и да се заложат мерки за бързо смекчаване на проблемите. „Битът и бизнеса имат нужда от подкрепа, за да оцелеят и общите европейски усилия трябва ефективно да бъдат насочени в тази посока възможно най-скоро, за да се омекоти негативният икономически и социален ефект от извънредното покачване на световните цени на енергията“, заяви Румен Радев.

По думите му трябва да се подобри значително прозрачността и прилагането на ефективни антикорупционни механизми в енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ай стига бе

    42 13 Отговор
    Сетила се Мара да се по бара. Допуснаха спекулата да се развихри, пък сега ще я борят със заседания. Как ли пък няма да стане така.

    Коментиран от #39, #50

  • 3 Пак никакви филми по ТВ

    28 2 Отговор
    И в нета вече няма свястни филми всичко е боза.
  • 4 Моамар

    25 6 Отговор
    Иван Иванов "Кевъра" така хубаво регулира . . .
  • 5 браво

    29 29 Отговор
    Трови президенте карадливата герберистка пасмина .Умират от яд , защото народа е с теб !!

    Коментиран от #58

  • 6 Ха ха ха

    26 16 Отговор
    Със заучени фрази от учебник по икономика ли ще се справяме...то беше, цените вече пораснаха, късно е за Китка, както казваше Станишев
  • 7 име

    21 12 Отговор
    Да потърсят междувремемнно и пътната карта с Газпром. Да видим тиквочев за колко години ни е заробил с руско-турския газопровод.
  • 8 смерш

    32 2 Отговор
    Незабавно-спиране износа на нискоценова енергия от държавните ТЕЦ 2 и АЕЦ Козлодуй!
    Отърсване от зависимоста "чичо Сам така иска"и изпълнение волята на суверена изразена в референдума за необходимоста от АЕЦ Белене-активизиране и скоростно въвеждане в експлоатация след строителство с бързи темпове!

    Коментиран от #25

  • 9 Съд за

    22 26 Отговор
    самозабравилите се измамници и мерзавци начело с Румен Радев и Киро Измамата!

    От 6месеца се подиграват с българския народ и се гаврят с Конституцията! Къде е сега Киро Измамата, който така разпалено обясняваше , че ще прави туризъм с висока добавена стойност заради спрените концесии на няколко плажа и щял да развива еко туризъм заради непокътнатата природа!!!!!

    Къде са сега Цветанка Ризова, Капитал, Дневник , БТВ, Нова и т.н. да попитат този почтен измамник всичко това плюс защо лъжеше месеци наред, че не е подписал документ с невярно съдържание и защо е назначил всичките си приятели, адвокати и счетоводители на високи държавни постове – Стамен Янев (който като адвокат е обслужвал една от офшорките на Асен Василев), Лена Бориславова (обслужвала Киро Измамата освен юридически и сексуално), Виолета Лорер съпруга на Даниел Лорер, водач на варненската листа на ПППП!?

    Няма такива почтени измамници!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТуентинКарантино

    35 10 Отговор
    Решението е лесно - обяваване на герб извън закона и лустрация на всички техни членове, калинки и каназирки
  • 12 Аде

    25 7 Отговор
    А по въпроса защо Борисов даде 3 милярда лева народни пари за тръба ,по която не тръгна 40% по-евтина газ каквото беше предложението от Русия + почти милярд годишно доход за народа от преминаването КОГА?
  • 13 Румен Радев

    23 24 Отговор
    е долен мерзавец!!!

    Въпреки пропагандните социологически проучвания Радев със сигурност няма да бъде повече президент на България, а ще бъде първия осъден президент и вкаран в затвора!

    Коментиран от #55

  • 14 Може, ама друг път

    21 14 Отговор
    Обобщено -Дайте да дадете😂😂😂, В някой друг живот ще дочакате Радев и червените десари, да ви дадат нещо, а сега ще получите дупката на геврека😂😂😂😂
  • 15 Сесесере

    22 2 Отговор
    ПО НАГОРЕ ПИСА ЕДИН ЧОВЕК СПИРАНЕ НА ИЗНОСА ЗА СЪРБИЯ ГЪРЦИЯ ТУРЦИЯ ОТ АЕЦ И МАРИЦА 2 ТАМ Е ЕВТИНИЯ ТОК ТОВА Е РАДЕВ НЕ МУ МИСЛЕТЕ

    Коментиран от #53

  • 16 Това чучело

    17 17 Отговор
    дето е на Дондуков е само кукла на конци и няма никакъв избор да им играе по свирката, защото го чакат съд, че и затвор, вече не само за корупция като назначил незаконно любовницата си без ценз на две длъжности, но и за умишлено нарушаване на Конституцията, Прикриване на престъплениея по НПК и още и още.

    Тоя чорапения така са го овъртели, че не само ще играе грубо, а няма да подбира средствата. За него вече не е залог само властта, а има реален риск да търка кауша и не само той.

    Така умело го извъртяха тоя случайник, че наистина ще опере целият им пешкир на играчите, той е само една пешка в голямата игра…

    Общо взето се разбра, че ни е спукана работата, още когато се чу как срича като третокласник на английски, при положение, че е прекарал години на обучение в САЩ, а и години наред би следвало да го е говорил и то перфектно след като е бил действащ пилот и командир…

    Трагедията е за България и народа, който вече и официално е 5 милиона… Никога не е късно за катарзис, но… когато си вербуван точно по тоя начин – ти вече отдавна не си господар на себе си…

    Коментиран от #22

  • 17 А Гинкината

    18 4 Отговор
    другарка , моравата Теменуга се е покрила , следейки скришом вървежа на нещата ! Да почне поне да плете вълнени чорапи , че иде зима , а в Сливен ще ѝ трябват ! А иначе , кризата е навсякъде и расте , така , че ще затягаме коланите !
  • 18 Благо Пинъса

    18 12 Отговор
    Защо се срамите, а не отдадете заслуженото на Бойко Борисов за въвеждането на енергийната борса и подписването на Зелената сделка безусловно, което ни докара до този ад? Благадарим ти, Бойко
  • 19 Факт

    18 12 Отговор
    Нищо не търсят тия тъпи фуражки. Досега не е реализирал нито едно действие и не е решил нито един проблем. Само говори сладки приказки за да привлича гласоподаватели. Който мисли никога няма да подкрепи Радев за втори мандат.
  • 20 Съвети на специалиста

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    За тези които имат тесла носете винаги един чукан и един крик на задната седалка в случай че тръгне да гори повдигнете колата и с пожарогасителя пръскайте отдолу за да охлаждате акумулаторите които се намират под задните седалки на автомобила.
  • 21 С хъба на Баце

    20 5 Отговор
    Ко стАна??? Построиха ли го? Нали щяхме да ставаме най- големия разпределител на Балканите? И в галактиката....
  • 22 Интересно,

    8 9 Отговор

    До коментар #16 от "Това чучело":

    какво ще покажат социологическите проучвания за отношението на българите от чужбина към аферата на Кирчо.

    Има вероятност Конституционният съд да стъкми някакво витиевато решение – когато това няма да има вече никакво значение – и така да фалшифицира ореола на репутацията на президента и съдебните неприятности на фалшификатора Кирчо.

    Радев ще направи няколко коремни превъртания на лоста в някоя авиобаза, за да забрави всичко.

    А словесните превъртания на Кирчо вече няма да интересуват никого.

    Коментиран от #24

  • 23 Дано го намерите

    7 3 Отговор
    Къде са го изгубили ,че го търсят?
  • 24 zxc

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Интересно,":

    Какво да кажат? И те имат двойно гражданство.
  • 25 бих добавил

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "смерш":

    И незабавно спиране на държавната помощ за американските ТЕЦове, както и за нашенските ВЕИ кърлежи.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Обесен Язовец

    8 2 Отговор
    Само имитират дейност. Ако толкова са дръски и решителни да стартират работа по АЕЦ Белене за тока. Ако имат кураж пред господарите си да разработят наще находища за ГАЗ в акваторията ни. Смешни са. Съседите ни имат газови находища и ги разработват, ние не!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 МУНЧО КРАТУНЧО СА СПИЧА

    7 12 Отговор
    БАЦООООО, ВРЪЩАЙ СА ,ЧЕ ЦЕЛИЯ СА ОКАКАХ С ЛАЙ.....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Стойко

    10 6 Отговор
    През мандатите си Буда тиквун вдигна тока за бита близо 3 пъти -Българи! Сънародници! Имаме късмет че в момента, при тази световна криза и инфлация, при тези международни цени на ел.енергия и природен газ, при международните цени на барел петрол който е вече 85$ , не е на власт Герб. Нека си припомним че при същите цени на барел петрол, у нас литър бензин и дизел бяха по 2.77 лв.при управлението на ГЕРБ! При протестите тогава Борисов каза" За какво протестират? И аз бих протестирал срещу Кадафи", тогава акциза в ЕС бе двойно по нисък. Сега при същите цени на барела горивата у нас са около 2.25 лв.Нека си припомним че 2009 г.когато за 1-ви път дойде Борисов на власт дневната ел.енергия бе 9 ст.на киловат. Борисов я увеличаваше 2 пъти годишно - от 1 юли с 10% и от 1 януари пак с толкова. Единствено бе намалявана при правителството на Орешарски - с 5% от 1 юли 2013 г.и с 10% от 1 януари 2014 г. След това отново дойде Борисов за да е в момента 24 ст.на киловат дневна. Да благодарим че сега не е Герб че при тези цени на петрола дизел и бензин биха били по 2.90 лв
  • 33 Росен

    11 7 Отговор
    Борисов открадна милиарди. 12 години управляваше еднолично цялата държава и крадеше отвсякъде и колкото може. Тепърва ще му върна е попарата, която той е калинките му надробиха

    Коментиран от #35

  • 34 ФАТМАШКИТЕ ЦЕНИ НИ УБИВАТ

    7 6 Отговор
    РАДЕВ, А ТЕБ ???????
  • 35 ОСЪДИ ГО

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "Росен":

    АМА НЕЩО НЕ СТАВА...ЩО ТАКА БЕ БСП КОМУНЯГИ
  • 36 нннн

    6 2 Отговор
    Вятър работа е да разчитаме основно на вятър, слънце и природни дадености. Имаме площадка, имаме оборудване, а не строим АЕЦ Белене! Или сме мазохист, или ид..ти.
  • 37 Хаджи Генчо

    3 1 Отговор
    Ще се оправим, ако някой знае как Тесла е получавал свободна енергия. Ако ли не, студ и дупки в колана.
  • 38 Behemoth

    4 3 Отговор
    Да върнат ТИКВАТА ...той каза че ще направи тока 70 лева за мегават...
  • 39 ПЕНЦИОНЕР

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ай стига бе":

    ... ФАТМЕ СЕ ВЪСПОЛЗВА И ЦЕНЗУРИРА ВСИЧКО НЕГАТИФ ЗА НЕГО... ФАТМ... ОДИ СИ С МИР!!!
  • 40 Стойко🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    9 5 Отговор
    Къде му е сега юмручето на фатмака Радев, за да реши проблема с високите цени на газа и тока?!

    Коментиран от #49

  • 41 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    8 4 Отговор
    БРУТАЛНО И БЕЗЖАЛОСТНО.........МУНЧО КВО СТАА
  • 42 Антиваксър

    9 2 Отговор
    Защо не покани децата на Янев, които са "НАЗНАЧЕНИЦ на по 10 000лв заплата в БЪЛГАРСКИ ЕННЕРГИЕН ХОЛДИНГ И БУЛГАРГАЗ
    да му дадат акъл?!
  • 43 КРОКОДИЛА

    8 6 Отговор
    РАДЕВ ПРЕДАЙ СЕ НЕ ТОРМОЗИ НАРОДА .
  • 44 Проблемът е да спрем

    5 2 Отговор
    да купуваме от руснаците и да се обърнем към великите си братя от Щатите.Преди ни подариха един кораб с царевица,за тях е нищо да ни подарят и един танкер с втечнен газ,правилно разсъждавам,нали?
  • 45 Рулан Гъроз

    5 0 Отговор
    Бacи зъглавието
  • 46 Бойко Рашков

    7 5 Отговор
    Има неоспорими доказателства за кражби и престъпления на проваления политик Борисов.....Тиквара вече 3 - ти ден мълчи за обвиненията....Трепери му мартинката от страх ха-ха-ха....хихихи....

    Коментиран от #61

  • 47 Махайте се

    8 4 Отговор
    Смешник, с кацата убиват децата на България. На 14 ноември да ги изгоним и да спасим децата си
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 5 Отговор

    До коментар #40 от "Стойко🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    при господин БОРИСОВ имаше поносими цени

    Коментиран от #56

  • 50 Симитличанин

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ай стига бе":

    Така е, позволи тая пасмина да вдигнат всичко,ами горивата,да намали държавата от нейната лапачка- ддс и акциз, заедно с Боко в панделата
  • 51 Аз съм българин

    13 5 Отговор
    Този фатмак един кораб не може да разтовари цял месец, държава ще управлява?!
  • 52 Димов

    3 1 Отговор
    Решението е изход от пагубният контрол, на кръвожадният ЕС, паралелно с изграждане на собствени мощности за енергийна независимост.
  • 53 ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сесесере":

    Е ти кой мислиш, че го изнася тока??
  • 54 Румпелщилцхен

    4 1 Отговор
    Лесно е. Разкарайте паразитите /търговците/ по средата и готово.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Румен Радев и експерти

    6 2 Отговор
    Решихме ,повишаваме цените !
  • 58 сатир

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "браво":

    Народът ще лапа ху.я , след като е с този национален предател. Ние сме си добре
  • 59 Положението

    6 1 Отговор
    ще става още по-зле.Разпродадоха неизгодно и набързо вс. държ. в енергетиката.Забатачиха АЕЦ Белене.Профукаха милрд.лв. народни пари за нищо.И никой не носи вина.Ами,ако не този президент,то следващия-наградете Костов,Сакс-и,БМБ,Кунева,Теменужка с орден Стара планина.Нека се гордеем с тех и споменаваме поименно родата им!
  • 60 ТЪРСАЧИ

    5 0 Отговор
    А РАЗБРАХ ТЪРСЯТ ЗАГРИЖЕНИ СА / АБЕ АЙ С..ТИР БЕ МОШЕНИК /ТЯ И МАНОЛОВА ТЪРСИ И НИНОВА АМА ТОКА СЕ КРИЕ АЙДЕ БАЛЪЦИ ПЛЮСОВЕ ЗА РАДЕВ ЩОТО ТЪРСИ
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ДЪРВАР

    5 0 Отговор
    АЗ ПЪК ЩЕ ХОДЯ В БАЛКАНА ДА ТЪРСЯ ЗДРАВА ДРЯНОВИЦА ЩОТО ЩЕ МИ ТРЯБВА ЩЕ ОТРЕЖА ДЕСЕТИНА ЗА ПРИЯТЕЛИ
  • 63 БРАВОС

    4 2 Отговор
    РАДЕВИЯ ПИАР Е НА НИВОТО НА БОРИСОВИЯ ДА НЕ Е НАЗНАЧИЛ СЕВДА В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО
  • 64 фатмак

    8 2 Отговор
    С това изказване Червената предизборна пропаганда започна, играе се мръсно и с удари под кръста. Той последните 5 години къде е бил? Ще го изберат отново и пак няма да има редовен парламент. На пролет, които оцелее след Радевата Зима ще гласуваме за Герб-СДС и ще се върнем към нормалността.
  • 65 Белене

    2 0 Отговор
    БЕЛЕНЕ ДЪРЖАВНА, само за ДОМАКИНСТВА И БГ ИКОНОМИКА.
    БЕЗ ИНВЕСТИТОРИ И БЪДЕЩИ КОНЦЕСИИ.
    ПЛАТИЛИ сме 2 реактора Белене, лиценз площадка и частично оборудване.
    КОЙТО Е СТРОИЛ РЕАКТОРИТЕ ТОЙ ТРЯБВА ДА ЗАВЪРШИ целият проект БЕЛЕНЕ.
    Без чужди кърлежи по веригата-един гориво, втори оборудване-третизрън. Куча марка-сбирщайн и препоставки за екокатастрофи, плюс ГОДИНИ ПЕЧАЛБИ ЗА ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ.
    Домакинствата да избират ток от Козлодуй и Белене, или Зелен ток.
    СОРОСОИДИТЕ на ПП, СДС, ГЕРБ, ДПС, БСП, ДБ да плащат ЗЕЛЕН ток от Фотоволтаици.
  • 66 Не Радев

    2 0 Отговор
    И стига с ЕС слугинажът ти.
    ЕС нищо добро не донесе на България-освен ограбването й от ЕС фирми.
    Искам референдум за излизане от ЕС.
    Вредни емисии плащаме НАД МИЛИАРД И 300 хиляди ГОДИШНо.
    ОТДЕЛНО ЕДИН МИЛИАРД членска вноска годишно.
    2 МИЛИАРДА храня ЕС, за чий бе РАДЕВ, за да поскъпва ТОК ПАРНО ВОДА. ХОРАТА да умират от студ в ДОМОВЕТЕ си, и да пестят ВОДА ЛИ БЕ
    КАКВА ЕВРОПА ТЕ ТРЕСЕ.
    Ти не вдяваш ли, че 12 милиарда за ВРЕД КВОТИ ЕМИСИИ,
    ЕС ще ти ги връща под формата на ЗАЕМИ и Планове.
    ПФУУУУУ
    Този път няма да гласувам за теб, а за Възраждане.
    Продължавате с политиката на КУНЕВА ПАСИ ПЛЕВЕНЛИЕВ, цялото старо НДСВ РБ, ВОЛТОВЕ, ПП сте соросоиди.
  • 67 Експерт

    2 0 Отговор
    Щом Радев и Р.Овч са се събрали,жална ни майка...
  • 68 Че под шапката

    1 0 Отговор
    На Фърчилото няма никой.Какви решения ,какви пет лева.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове