16 Октомври, 2021 22:04 2 252 26

Димитър Ганев: 80% от българите не знаят позицията ни по "Зелената сделка"

  • димитър ганев-
  • тренд-
  • зелена сделка-
  • проучване

Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата, показва изследване на "Тренд"

Димитър Ганев: 80% от българите не знаят позицията ни по "Зелената сделка" - 1
Снимка: БГНЕС

Социологическо проучване показва, че 80 процента от хората в България не знаят каква е българската позиция по така наречената "Зелена сделка", информира БНР.

Под това наименование са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които предвиждат икономиката постепенно да стане независима от въглищата като източник на енергия.

Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата, показва проучването, проведено от изследователския център "Тренд".

68 процента от участниците в допитването определят климатичните промени като реална заплаха, а според 62 на сто борбата с тях трябва да бъде приоритет за Европейския съюз, което показва, че у нас няма траен скептицизъм по отношение на зеления преход, отчита Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд":

"2/3 от българите са готови да изхвърлят по-малко отпадъци, по-малко използване на пластмаса, дори да направят нещо в ежедневието си в зелена посока".

Въпреки липсата на зелен скептицизъм, данните показват, че мнозинството не е запознато с целите на "зелената сделка" и с плана за декарбонизация на Европейския съюз, посочва Димитър Ганев:

"83 процента не са запознати с целите на "Зелената сделка" и 80 процента не са информирани за българската позиция".

Важен аспект от проучването са отчетените 48 процента от респондентите, които не знаят какъв ефект би имала "Зелената сделка" върху живота в България, което според Димитър Ганев е реално поле за манипулиране с информация.

"Това е почва за настаняване на всякакви политически интереси, когато няма информация по даден въпрос".

Изследването на "Тренд" отчита основните притеснения на хората от "Зелената сделка", а именно страх от финансови последици, закриване на бизнеси, загуба или преквалификация на работни места.

Проучването на изследователски център "Тренд" е национално представително, по поръчка на "Дир.бг" и официално представено по време на събитието "Зеленият преход" - решения и предизвикателства за България"" с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за "Зеления пакт" Франс Тимерманс.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНЦИОНЕР

    22 0 Отговор
    .... ПАРА ТР МОМЧЕ.... ДНЕС ЕВРЕИНА ГО КАЗА... ТР ДА ЗАБОГАТЕЕ ОБЩЕСТВОТО... ТОГАА ШТЕ МИСЛИМ... ЗА ЗИЛЕНАТА!

    Коментиран от #14

  • 2 др Гей Билтс

    30 5 Отговор
    Важното е, че вече не показват България в графата на ваксинациите на Google. Това си е пълна победа над медицинския фашизъм. Така и зелената простотия ще отевем и скоро ще напуснем тоя скапан сатанински съюз.
  • 3 бечев

    14 4 Отговор
    Гостуването на Борисов при бай Ставри зелена сделка ли е? Това го знаем,не ни отвличай вниманието плешив келчо.
  • 4 Последния Софиянец

    32 0 Отговор
    Ще дадем милиарди за глупости и после децата и внуците ни ще ги връщат.Това е накратко.

    Коментиран от #6

  • 5 сигурно

    22 0 Отговор
    Зелената сделка за държавата не е такава , 4е народа ще яде само зелена трева ,а толупите филии с мас !!
  • 6 честен ционист

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Поправка, неродените ви деца ще ги връщат.
  • 7 Грульо

    16 0 Отговор
    Че то някой питал ли ние каква е позицията ни (ми)? :D Истимаро си вземат решения, каквито им кажат от Козяк, без никой да ни пита каква да е позицията на България.
  • 8 Жан Клод ( с двата ножа)

    15 1 Отговор
    А в Германия колко процента незнаят?
  • 9 жорко

    22 0 Отговор
    Напротив, знаем че, цялата еко сметка , както и натура 2000 ще я платим ние обикновенните хора.
  • 10 Гост

    25 0 Отговор
    Къде е Грета да каже защо е толкова скъпа газта и защо всички който тичаха след нея като палета сега ще плащат скъпо и прескъпо

    Коментиран от #25

  • 11 Шопо

    24 0 Отговор
    Па Крадеца от Мадрид да спре да сече Рила и нема нужда от сделки!!!
  • 12 Тоя прпстак

    16 1 Отговор
    До кога ще го коментираме. Стига вече герберунгел смотан по простотия бие и Тодоров с книгата шайка.
  • 13 Позиция Г

    20 1 Отговор
    Както винаги, наведени пред колонизаторите, с готовност да ни минат отзад. Ще си купим от неефективите им веи лъжи с парите, които напечатаха Март месец за да ни ги раздадат като Средства за възстановяане на Икономиката. Тяхнаа икономика! И междувременно може да си затворим ТЕЦовете по-рано от 2038, но до тогава ще наливаме яко пари на американските ТЕЦове, доган, ковачки и т.н. А след 5-6 години ще ревем, че има нова енергийна криза!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ай си бемол

    19 0 Отговор
    Не са проблем тези 80 % дето не знаели някаква позиция по зелена сделка , проблем са онези дето трябваше да изработват и прилагат механизмите за въвеждане на мероприятия по зелената сделка съобразно икономическите , финансовите и ред подобни специфики на националните ни дадености. С " перките " знаеш ли как се процедира , с ядрената ни енергетика знаеш ли как се процедира , два безпричинно затворени енергоблока и игра на " тука има , тука нема" с изграждане на мощностите на АЕЦ-Белене , ами с газопроводите ....... И да не продължавам нататък , за да не отегчавам аудиторията , убеден съм , че ме е разбрала , тя не е проста , поне в преобладаващата си част .
  • 16 Hoho Boho

    25 0 Отговор
    Ефектът от зелената сделка е, че плащаме данък за това, че дишаме. Данък под формата на цена за въглеродните емисии...
    Получава се оскъпяване на енергията и стоките
    ...и ни бърка в джоба, "елегантно"
  • 17 Hoho Boho

    11 0 Отговор
    Понеже и аз съм от тези, които не разбират, да попитам:
    Каква връзка има между парите, които плащаме за въглеродните емисии и
    това, че ще си затворим въглищните централи към 2040 година.
    Ако го нямаше този рекет, нямаше ли да ги затворим пак тогава?

    Ами техническият прогрес продължава - ТЕЦ-овете ще станат неизгодни.
    Току-виж и въглищата се изчерпят.
    Защо плащаме СЕГА тези мангизи за въглеродните емисии?
  • 18 No time to die

    17 0 Отговор
    Нашата улица отдавна е за пример и е станала зелена, защото расте трева по дупките на асфалта, а скоро ще започнат да избиват и дървета. Освен това по три пъти на ден цигански каруци обработват контейнерите , включително и тези за разделно събиране на боклук и събират огромен материал за рециклиране и преработка. Каквото не успеят да съберат го прибират десетината клошари, които също редовно дежурят. Най-съм доволен, че половината коли паркирани на улицата не се движат и обслужват поради безпаричие на собствениците и така не замърсяват, а скоро и по тях също ще започне да расте трева, така както е избуяла под тях и около тях. Между другото, боклукът също намалява, защото хората изпоизмряха и избягаха по чужбина. Изобщо, живея в истински зелен екологичен рай и без зелена сделка, ако не изключим комшията с ужасно пушещото петнайсетгодишно тунинговано TDI ( отзад пише Дизел Юнак) , който ми се похвали, че успял да се сдобие с трета категория екостикер, благодарение на корумпиран познат. Да е жив и здрав! Поне ще може да ходи до центъра да се трови и да умре скоропостижно. На кой му пука, аз съм си добре тук в моя зелен рай и с моята първа категория на екостикера. Не мърдам от тук!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Watchdog

    11 0 Отговор
    Разбираемо е че никой не знае каква е позицията на местната власт към т.н. "зелена сделка" тъй като такава липсва... Просто е сведена на вниманието на колониалната администрация за изпълнение от евро началството... Човекът Боко ви го казваше съвсем простодушно но никой не слуша...
    Корупцията във фашисткия съюз е колосална. Подобна развала и кражба историята не познава.
  • 21 Професор

    11 0 Отговор
    "Зелената сделка" е основно средство за ликвидирането на националния капитализъм и за тържеството на джендеристкия глобал-социализъм, доктрина по-гнусна от всичките предходни реинкарнации на социализма -- интернационалния болшевизъм, сталинизма и нацизма. С нея се ликвидира енергийната база на националния капитализъм, съсипвайки малкия и среден бизнес в съответната страна. Междувременно, транснационалните корпорации, които спонсорират глобал-социализма отдавна са си изнесли производствата в развиващи се страни, за които няма никакви "зелени сделки". Така че, очакват ви глад и студ. Гответе се.
  • 22 Marinov

    9 0 Отговор
    Тъй наричания Зеленият преход е поредната АВАНТЮРА на Ексцентрични Групи и Властващи и Поредния Глобален Див Комерсализам!

    Човешките Дейности могат да Имат ЛОКАЛНИ въздействия на природата Но НЕ и ГЛОБАЛНИ ! ГЛОБАЛНИТЕ са ЕСТЕСТВЕНИ Природни ПРОЦЕСИ на които Човечеството НЕ МОЖЕ да Влияе!!!

    Опази БОЖЕ Българите от ХАМЕЛЕОНИ и ПИШМАН Учени, Швестери, Управници, Писарушки, Патриоти, Ибрикчии и СИЕ които ЖИВУКАТ като Търтей на ГЪРБА на Бедния ни Народ и се Чудят Как да го Тормозят, Продадат и Нагушат и Дай БОЖЕ най-после тази Напаст да се ИЗМЕТАТ и ИЗХВЪРЛЯТ на Бунището на Историята!!!

    Коментиран от #26

  • 23 Опа

    4 0 Отговор
    Е знаем нищо добро не ни готвите
  • 24 КВО МУ ПУКА

    2 0 Отговор
    Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата,ТОЧНО ТЯХ - МЛАДИТЕ БОЙКО ПРАЩАШЕ ДА СТАВАТ ОВЧАРИ ПОНЕЖЕ ТОЙ ЗНАЕ ЧЕ СА НАЙ - ПРОСТИ И НЕОСВЕДОМЕНИ - НЕОБРАЗОВАНИ И АПОЛИТИЧНИ - ТОЧНО КАТО НЕГО ! НАЛИ ТОЙ ПОДПИСВАШЕ ВСИЧКО КОЕТО МУ ПОДНЕСАТ ЗАЕДНО СЪС ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА ............ КВО МУ ПУКА !
  • 25 Еколог

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Мъчно ми е за Грета! Дано не и се е случило нещо лошо! Дано да е на топло позлвайки зелена енергия! Ако, не е зелена тя ще предпочете бялата смърт!:)
  • 26 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Marinov":

    Мдаа! Поне до този момент не може да влияе. Разбира се ние ще се избием далеч преди да сме постигнали подобни възможности.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове