Last news in Fakti

17 Октомври, 2021 22:51 2 086 28

Андрей Живков: Подкрепяме зелената енергия, но без базова мощност не може

  • андрей живков-
  • енергетика-
  • министър-
  • ток-
  • цени

При нас евентуално повишение на цените на тока би могло да има след Нова година, когато изтича 6-месечният срок на решението на КЕВР, заяви министърът на енергетиката

Андрей Живков: Подкрепяме зелената енергия, но без базова мощност не може - 1
Снимка: БГНЕС

В момента Европа е в ситуация, в която дава абсолютната свобода всяка държава сама да решава за ядрената си политика. Това заяви пред bTV служебният министър на енергетиката Андрей Живков, цитиран от news.bg.

Той подчерта, че ядрената енергия е сигурен, устойчив и беземисионен източник на електроенергия.

Според него е нормално да продължим развитието на ядрената енергетика, тъй като предстои "изваждането" на мощности, които работят на въглища.

"Подкрепяме и зелената енергия изключително много. Заложихме в Националния план за възстановяване и устойчивост много средства, които да я развият, но без базова мощност не може", обясни Живков.

По негови думи зелената енергия може съвсем успешно да се сработи с ядрената енергия, тъй като тя също е беземисионна, а целта до 2050 г. е да постигнем беземисионна икономика.

"По-важното е да убедим първо себе си и след това тези, които са заети във въглищните региони, защото за тях и нас е важно да имаме яснота какво правим. Поставяйки някаква крайна година, ние ще трябва да започнем да работим по сценарии, които да се случат до тази година. Въпросът не е да затворим централите, а да трансформираме региона, така че хората, които работят там, да не нарушат социалното си положение и да дишат по-чист въздух", изтъкна служебният енергиен министър.

Относно цените на енергоносителите той посочи, че от една страна ръстът им е бил предизвикан от взривното възстановяване на икономиката след COVID-19. От друга страна било покачването на въглеродните емисии, които засягат производителите на ток от въглища.

Живков обясни, че така са се насложили няколко фактора и се е получил "ефектът на доминото".

ЕК започва работа по Плана ни за възстановяване от първия ден, но няма гаранции, че ще получим авансово финансиране до края на 2021 г.

"Ние сме 100% зависими от вноса на газ, нямаме находища. Ако имаме около 3-3,5 млрд. консумация в държавата, имаме около 0,2 млрд. вътрешен добив. Това, което трябва да направим възможно най-бързо, е диверсификацията на доставките на газ", категоричен бе той.

Той посочи, че битовите потребители у нас са на регулиран пазар и това е вид подкрепа за бизнеса.

Министърът поясни, че в западната част на ЕС битовете потребители са на свободния пазар на електроенергия, т.е. имат си доставчици и те директно усещат удара от високите цени. При нас обаче това не е така.

"При нас евентуално повишение би могло да има след Нова година, когато изтича 6-месечният срок на решението на КЕВР. Именно в този момент трябва да предприемем мерки. Никой не може да каже за тези два месеца какво би се случило", отбеляза той.

Относно разсроченото плащане на сметки Живков заяви, че при нас предприятията от 1 юли тази година излязоха на свободния пазар т.е. те са си намерили доставчик на електроенергия. Начините на плащане при тях са търговско договаряне между доставчика и клиента. Битовите клиенти, които все още са на регулиран пазар, доставчици са му електроразпределителните предприятия, на които ние бихме могли да им препоръчаме такава мярка, поясни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брадва

    11 3 Отговор
    Заради този скъп так си купих брадва и сега си сека дръвца от гората.

    Коментиран от #17

  • 2 Hoho Boho

    24 2 Отговор
    Каква зелена енергия подкрепяте, бре?
    Това е зелена сделка,
    ДАЛАВЕРА.

    Коментиран от #15, #16

  • 3 Базова мощност

    19 4 Отговор
    Нужни са ни 7 и 8 блок в АЕЦ Козлодуй. Там имаме изградена инфраструктура и специалисти. Горенето на въглища трябва да остане в миналото. Атомната енергия ще е основата, а за баланса на енергийната мрежа в страната ще се грижат възобновяемите енергийни източници. Ако започнем строежа на 7 блок към 2023 г., ще успеем към 2034 г. да произвеждаме от него ел. енергия, за да изведем от употреба към 2035 г. въглищните централи. Не бива да се забравя, че към 2040 г. ще бъдат спрени 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй. АЕЦ Белене за жалост е обречен проект, за който платихме всички граждани.

    Коментиран от #6, #9, #12, #14

  • 4 яяяяяя

    19 1 Отговор
    А не трябва да я подкрепяте НЕГОДНИЦИ!
    Който пръв е започнал да замърсява , той пръв пръв да спазва подобни глупости! За сведение България става индустриална държава точно 100г. след Британската империя!
  • 5 ТаУмВзе

    7 3 Отговор
    Тоя на каква Базова Мощност е? От къде го изобретиха това същество.
  • 6 Халвазян

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Базова мощност":

    Аз ли съм тъп, защото не разбирам, как така изведнъж проекта Белене е обречен? Пак слугинаж на американците?

    Коментиран от #19

  • 7 Сегрегатор

    10 0 Отговор
    Този човек като говори и се държи пред камерите създава впечатление, че не са му ясни докрай нещата, че е неуверен...
  • 8 Iviviv

    11 0 Отговор
    Отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй и строеж на АЕЦ Белене и краварите да го д.... ат.
  • 9 Самуил

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Базова мощност":

    Много се надявам да измислят нещо и за Белене след развитието на проблема с електроенергия в Европа. Хубаво е да имаме 2 АЕЦ-а, защото имаме специалисти. Един референдум за/против АЕЦ на първо четене не е лоша идея

    Коментиран от #13, #18

  • 10 М баааа

    11 0 Отговор
    Имам една позната рускиня,която живее в Москва.Преди една седмица я питах Светлано,колко плащаш на месец ток? Каза ми в рубли,ама и викам обърни на евро! Колко? Оная казва най много съм платила 20 евро и то по новогодишните празници.Значи 20 евро ги обръщам левове 40 .Демек ние плащаме грубо на месец повече от 150 лева.обръщаме ги в евро 70-80 Хахаха
  • 11 Green to brown

    8 0 Отговор
    От къде намериха тоя, крепеж за министро, пада си по зеленото, май е доларо. Чакай да си платиш тока без да си получил инфаркт.
  • 12 333

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Базова мощност":

    Как ще балансираш с възобновяеми източници? Ще кажеш на слънцето кога да свети и на вятъра кога да духа, ли?
    Пика на потреблението е около залеза на слънцето, когато и вятъра утихва.
  • 13 Иска ти се

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Самуил":

    ИмаЛ си специалисти, сега са мъртъвци. Нямаме специалисти и професионалисти дори за Козлодуй, сегашните са пенсии, върнати на работа.
  • 14 Много удобно

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Базова мощност":

    Опорка на бай тиквата ли си? 10години строеж на утвърдени мощности? Точно до умирачката на американските въглищни?
  • 15 име

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Hoho Boho":

    Средствата за Зелена енергия в Плана за възстановяване се връщат обратно при тях. Ще си "купим" от тях същите неефективни ВЕИ технологии, заради които сега ревем от скъп ток и газ. Целта е възстановяване на икоомиката, тапната икономика.
  • 16 Plamen

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Hoho Boho":

    Топ коментар !!!
  • 17 Летяща брадва

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Брадва":

    Бих те поканил в Сибир , ама вече е китайски .
  • 18 Йо Несбьо

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Самуил":

    Нали го направиха 2014-2015 този референдум? Масата гласува да не се строи, нямали сме нужда. Аз затова и бях бесен - 12 години ще строим АЕЦ, няма да строим АЕЦ. 5 млрд ще струва, 7 млрд ще струва, 10 млрд ще струва, ама частен инвеститор щял да бъде. Купени реактори от РОСАТОМ, така залежават, ама горивото от Уестингхаус щяло да бъде. ЕР ВЕ Е защо избяга от България? Щото ги разтакаваха. И сега пак - да строим АЕЦ. Да, ама сега ще легне 20 млрд. А ако не го построим и речем да строим след 5 години, вече ще е 30 млрд. Да ти е. и държавата! Турция строи 4!!!!!! АЕЦ.

    Коментиран от #23

  • 19 Конфитюран

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Халвазян":

    Бетона на Белене изгни .. Тъй че , по вероятно е да си ..Това да ти не е да опънеш палатка ..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Истината

    4 0 Отговор
    Няма причина токът да се повишава, след като имаме Козлодуй и ТЕЦ2, които задоноляват потребители и икономика.
    А зелените източници да ходят на борсата да продават-частни перки, фотоволтаици, перки, когенерации.
    Докато имаме ТЕЦ2 и Козлодуй ДЪРЖАВНИ е ИЗМАМА И ЛЪЖА ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА.
    ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ИСКА ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРИТЕ.
  • 23 Не лъжи бе

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Йо Несбьо":

    Лъжеш, на 2 референдума България гласува 68% с ДА НА БЕЛЕНЕ И ядрената енергия. Единият референдум ГЕРБ промениха въпроса, Другият референдум нарочно не беше внесен в НС, години по-късно намериха списъците в офисите на Атака в НС.
    ЛЪЖЕЦ ЛЪЖЕ ЛЪЖЕЦ
  • 24 ГЕРБРУШИТЕЛИ

    4 0 Отговор
    ГЕРБ подписват Зелената Сделка.
    ГЕРБ променят цени газ да са обвързани с Борсите, а не спрямо цена нефт.
    ГЕРБ прекратяват ЮП-подпис зам. министър ГЕРБ е на официален документ спиране. Орешарски го замрази, но тръбите пристигаха, 2 месеца правителството на ГЕРБ мотаят Русия и не издават разрешение за строеж по суша и вадо, накрая на Русия й писва да чака мутрите от ГЕРБ2 12.
    ГЕРБ построяват над 1200 фотоволтаика, частни вецове концесии, частни перки, когенерации- цена фотоволтаик 780 лева мегават 20092011, цена Козлодуй 55 лева мегават. Сега мегават фотоволтаик 500 лева.
    ГЕРБ не построи Белене.
    ГЕРБ не построи ХЙБ Гърция за газ АЗЕРИ
    Новите иззедници ПП Петков и Василев подписаха План Възстановяване.-ПОРЕДНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО.
    В момента годишно България плаща ЕДИН МИЛИАРД И 300 хиляди квоти емисии, отделно от членската вноска общо- ? МИЛИАРДА ГОДИШНО ни струва ЕС, дефакто парите по плана са НАШИТЕ ПАРИ, само че, ще ги дадат под редица ЗАБРАНИ и заеми.
  • 25 ПРОТЕСТИРАЙТЕ

    4 0 Отговор
    Хора протестирайте, НЯМА ПРИЧИНА ТОКАЙТ ДА ПОСКЪПВА.
    ИМАМЕ ДЪРЖАВНИ ТЕЦ2 и КОЗЛОДУЙ, които произвеждат евтин ток.
    ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ИСКАТ да променят закон енергетика евтиният ток от Козлодуй и ТЕЦ2, без посредници да се продава в БЪЛГАРИЯ.
    ПОВТАРЯМ ИМАМЕ ЕВТИН ТОК, ПРОТЕСТИРАЙТЕ.
    частните вецове, тецове, фотоволтаици, перки, когенерации да си продават на борсите, нас българите не ни касае.
  • 26 Престъпници

    4 0 Отговор
    Какъв регулиран, ПАЗАР като 2 пъти в годината БЕЗ ПРИЧИНА УВЕЛИЧАВАТЕ ЦЕНИТЕ.
    Имаме ЕВТИН ТОК-мошенико, Козлодуй и ТЕЦ2-атомното гориво от Русия не е ПОСКЪПВАЛО, Въглищата и добива не са поскъпвали.
    ИМАМЕ СОБСТВЕНИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ-обясни на нас статодо защо, ЗАЩО при евтини ТЕЦ2 и Козлодуй пЛАЩАМЕ скъп ток.
    Защото предателю ТОКЪТ от Козлодуй и ТЕЦ2 се продава навън, на борси.
    ЕДНА ПОПРАВКА в ЗАКОНА-евтиният ток от козлодуй и тец2 да се продава без посредници само на бгпотребители и икономика.
    ЕДНА ПОПРАВКА мошенико-струва милиони животи на БЪЛГАРИТЕ, да не се разболяваме от пестене на ток и умираме от студ в ДОМОвете си.
    Вие МРАЗИТЕ НАРОДА СИ, МРАЗИТЕ БЪЛГАРИТЕ.
    МРАЗИТЕ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ.
  • 27 Моят Живот

    3 0 Отговор
    Ако ЕС ви заповяда да скочите от Аспаруховия мост дружно, всички политици, ще скочите ли?
    Вие министри на ЕС ли сте, или на България.
    Цената на тока не само, че не трябва да поскъпва, а трябва да намалее ДРАСТИЧНО-Козлодуй, ТЕЦ2.
    Защо подписахте планът за ограбване, като той срещу трохи няколко милиарда, ни задължава да умираме от студ.
    Аз трябва да избирам-Моят живот или излизане от ЕС.
    Избирам МОЯТ ЖИВОТ.
  • 28 питагор

    0 0 Отговор
    Е, приседнаха ли ви управници нашенски - некадърници, зелените простотии и съсипия на брадясалите джендъри-деморати, та всичко дето поколенията българи са градили ликвидирахте и продадохте за жълти стотинки ?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове