Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 10:39 3 096 30

Проверки установиха десетки хиляди фиктивни ученически почивки

  • фиктивни ученически почивки-
  • проверка-
  • нарушения

Става въпрос за 8 млн., които са изплатени към дружеството, без да са налице нито документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки

Проверки установиха десетки хиляди фиктивни ученически почивки - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки, които са изплащани от МОН към дружеството "Ученически отдих и спорт". Става въпрос за 8 млн., които са изплатени към дружеството, без да са налице нито документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки. Това съобщи министърът на образованието Николай Денков, цитиран от dariknews.bg.

В дружеството участват 145 почивни бази. Според договора, влязъл в сила от 2 юли 2019 година, с последващ анекс през юни 2020 година, дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 хиляди ученици и да реализира не по-малко от 482 хил. настанявания в поне 30 почивни бази за срок в 3 години. МОН субсидира по 30,46 лева за всяка една нощувка, реализирана от ученик. Самите ученици доплащат 18, 12 или 6 лева.

След първия одит на дружеството, ръководството признава за "погрешно отчетени настанявания" за 37 хиляди нощувки, допълни още министър Денков. Заради спомената грешка, дружеството възстанови на МОН 1 млн. лева, но остават наясно останалите 7 млн. къде са, посочи още просветният министър. Според дружеството, те са записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период, стана ясно още от думите му.

В изненадващи проверки на МОН обаче това лято в 18 бази са открити множество фиктивни почивки, които всъщност не работят.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    49 0 Отговор
    Чакайте да видите и колко фиктивни тестове ще има за учениците.

    Коментиран от #17

  • 2 Бойко Разбойко

    61 3 Отговор
    Младежи ГЕРБ бяха на почивка в Банкя.хо хо хо
  • 3 Памперс Панц

    66 5 Отговор
    Въх, тиквата май само от детските ясли не е точил

    Коментиран от #7

  • 4 Хотелиер

    34 0 Отговор
    Ние сме много зле, ще протестираме, умираме. Искаме кинти от държавата за да оцелеем. Оле, мале.
  • 5 Бай Ставри

    55 4 Отговор
    Целата гербераска сган дет са е набутала на топличко в държавната и общинска администрация при мен барабар с тартора сикаджийската мутра! Докато не изметем тая сган , електората на ГРОБ, няма да прокоссаме!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #13

  • 6 Мечо Пух

    46 4 Отговор
    УжасТ! До там ли стигнахме и учителите да лъжат и крадат? Е, какво да очакваме от децата, щом учителите и директорите им са такива?

    Коментиран от #12, #16, #18

  • 7 Рачков

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Памперс Панц":

    Ни е сигурно!
  • 8 Я па Я

    3 26 Отговор
    По бойково време се е крало ,сега при тая светлина и прозрачност само неправилно се усвояват средства,така е при новата власт!
  • 9 БОЧКО

    38 13 Отговор
    Толупа направи заплатите на учителите космически, непрекъснато им ги увеличаваше само и само да гласуват за него, а те крадат ли крадат отвсякъде. На всичкото отгоре и не им се работи вече. С този измислен вирус им е добре - големи заплати, седат си вкъщи, кой научил научил, кой не е - има частни уроци, пак при тях. Толупа ги направи некадърни мързеливци. До кога ще е така? Чистка на всякъде и да останат тези, на които им се работи.

    Коментиран от #14

  • 10 дърт даскал

    35 1 Отговор
    Не учителите, а чиновниците са виновни! Изключително алчни са! Преди време участвах в национален конкурс и спечелих награда. Наградите бяха връчени в коридора на министерството от зам. министър. От хорска срама бяха сложили почерпка за около 50 лв. Лимонадка, обикновени бисквитки и бонбонки. Че като излязоха чиновниците наградените не можахме да се доберем до почерпката. Краде се удърно от всякъде и от всичко. ЧИНОВНИК ДА СИ!

    Коментиран от #21

  • 11 ДРТ ПРЧ

    18 2 Отговор
    СЪД, ОСТАВКА И ЗАТВОР, НО ПЪРВО ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЖЕ
  • 12 7434

    18 6 Отговор

    До коментар #6 от "Мечо Пух":

    "Ученически отдих и туризъм" е държавно дружество и няма нищо общо с ученици, учители и директори. Тое наследник и стопанисва базите на старите ученически (пионерски) лагери.
  • 13 Я па Я

    2 23 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Ставри":

    Ставри ,свери си календара ,това лято Бойко не беще на власт,викни Мунча-той е едноличен собственик!

    Коментиран от #22

  • 14 3829

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "БОЧКО":

    Бочко, какво те яде отвътре? Чети бе човек "дружество Ученически отдих и туризъм".
  • 15 GGG

    14 2 Отговор
    Гледам цяло лято учители на морето, а те на аванта биле! хехе
  • 16 ФЕН

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мечо Пух":

    Не са учителите а крадливите калинки на ГЕРБ в МОН там става далаверата с подставени на ГЕРБ хотели и точене на държавна пара и лишаване на децата и учителите от почивка! Учителите нищо не знаят за тази схема....Лично учители са питали за деца в неравностоино положение да бъдат заведени на почивка и отговора е бил ,че тази програма те е стартирала още!?!?! Пари не ма ДЕЙСТВАИТЕ

    Коментиран от #19

  • 17 Навсякъде

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Където пипнат, там ще видят купища злоупотреби. Силата е в МОН. Да видим как ще я приложат!
  • 18 Всъщност

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мечо Пух":

    Даскал-Атанасово нямат никакъв достъп до кинтите - директори, руора, бюрократи търси!
  • 19 Не само

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "ФЕН":

    Бюрократите -да , но основната вина винаги е била на директорите.

    Коментиран от #26, #27

  • 20 Ген. Пасов

    16 0 Отговор
    Имали някъде в тази държава да не се кръде.На всичкото отгоре шефа на тази организация вземал 17 минимални заплати.Докато няма вкарани в затвора такива хора няма как да се оправи държавата.
  • 21 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "дърт даскал":

    Даскале,ти си спечелил наградата ,ти трябва и да почерпиш.Следващия път с туба вино,кило ракия и свински пръжки да дойдеш .
  • 22 Ти па Ти, па

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Я па Я":

    Ми липсващите 7 милиона са от прехвърлени от минали години заявки. Я да видим сега....
  • 23 sam66

    3 4 Отговор
    Аман от простотии. Тези новите почват да дразнят, като ГЕРБ. Десетки хиляди - Колко са училищата в България бе? И пак всички директори и счетоводители крадци и мошенци.
  • 24 Мемфис

    4 0 Отговор
    Е…какво? Няма места в затворите ли? А дебелоссерковците- мастити нагушени прокурори гАза ли си драпат? До кога този овчедушен народ ще търпи да го крадат и унижават?
  • 25 Асан

    1 1 Отговор
    Гошо от Почивка кранал 8 милиона без фактура... 7 милиона за Тиквата 🤣🎃
  • 26 sam66

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Не само":

    Много ги разбираш нещата. Стани училищен директор, барем един честен да има. Като те набарат откачените родители, социални мрежи, канали за споделяе на видео, медии - тогава да те питам за какво си виновен.
  • 27 6257

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Не само":

    Повечето директори не са и чували за това дружество. Тези, които са чували не смеят да пращат ученици там, защото базата е в окаяно състояние и като пратят деца и скочат родителите, нали се сещаш какво ще се случи?
    Аман от разбирачи от всичко и това е единствената вина на образованието, че се опитва да даде образование на всеки, а от всяко дърво свирка не става.
  • 28 КРИЗА Е

    2 1 Отговор
    НА НИНОВА БЕЗПЛАТНИТЕ ПОИЧИВКИ ЗА ДЕЦА, СЕГА НИЕ ГИ ПЛАЩАМЕ. ТИЯ КОМУНИСТИ ОТКРАДНАХА ПАРИТЕ ПАК.
  • 29 8855

    1 0 Отговор
    ЧЕТЕТЕ ДОБРЕ"КОЛКО ФИКТИВНИ ПОЧИВКИ Е ИМАЛО ТОВА ЛЯТО,НЕ ДРУГОТО,ПРЕДИШНОТО...СЕГА Е НА ВЛАСТ "ПРОЗРАЧНОТО ПРАВИТЕЛСТВО" НА РАДЕВ!!!
  • 30 Синдикат на Ало Измамниците

    0 0 Отговор
    Я да видим тия дружества около коя партия гравитират!? А! Любопитно ми тъй!? Някой смята ли да разследва? Оп чакай, факТИ, нали сте ербап независима медия, що не пратите Танас Марче да разследва тоя случай!? Оп да, вие сте ербап-удобна медия сори. Нямате достатъчно големи "кохонес" за такива неща, щото ще ви сринат, затрият и унищожат за норматив!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове