18 Октомври, 2021 15:52 4 177 30

Отговориха на Денков за злоупотребите

  • ученически отдих и спорт еад-
  • проф. николай денков

Министър Денков вероятно е подведен, макар и несъзнателно, смятат от "Ученически отдих и спорт" ЕАД

Отговориха на Денков за злоупотребите - 1
Снимка: БГНЕС

"Ученически отдих и спорт" ЕАД отказва да е залог в политически сблъсъци и предизборни кампании. Това се посочва в позиция на дружеството по повод днешните твърдения на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, че няма документи или регистрации за почти 8 млн. лв., платени от Министерството за почивки на ученици в базите на "Ученически отдих и спорт" ЕАД (УОС).

Публикуваме позицията без редакторска намеса:

"Днес министърът на образованието и науката проф. Денков изнесе пред медиите част от одитен доклад, според който за 4 месеца са констатирани хиляди фиктивни почивки в базите на УОС. Министър Денков прави това в нарушение на закона, според който одитният доклад трябва да бъде предоставен първо на ръководството на дружеството за обсъждане с право на коментар, преди да се изнасят данните публично. Това лишава ръководството от възможността да реагира своевременно и да направят съответни възражения.

Министър Денков вероятно е подведен, макар и несъзнателно, тъй като част от цифрите категорично си противоречат. Ако той наистина твърди, че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това означава, че за последните 3 години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава.

Само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис УОС е получило 1 710 000 лв. срещу предоставено фактури, от които 570 000 за времето, в което дружеството е одитирано. В случай, че одиторите са имали някакви съмнения за нарушения, в трябвало да спрат тези пари. Припомняме, че сегашното ръководство на УОС получи управлението в изключително тежко финансово състояние със задължения от 2,5 млн. лв., а в момента дружеството няма текущи задължения. В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. В противен случай би било редно МОН да проведе среща с ръководството на УОС, да се започне първо с проблемите, в т.ч. и изключителни тежките последствия от ковид кризата. До този момент такава среща не е имало за периода на управление на министър Денков.

В същото това време МОН пусна ваучери за по 100.00 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лв. възможност за почивка в базите на УОС и нанесе на дружеството недопустим удар чрез откровена нелоялна конкуренция. Такова действие тълкуваме като умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм. Министър Денков сподели, че ще назначи още двама души в ръководството на УОС. Ако е вярно твърдението му, че то е в тежко финансово състояние, необходимо ли е да се дават още 100 000 лв. за възнаграждения, вместо да се вложат в обновяване на материалната база. Обвинения в документални измами са предположения на министъра и те трябва да бъдат доказани по съответния ред. Тъй като ние не разполагаме с одитния доклад, очакваме все пак той да ни бъде предоставен и след като се запознаем със съдържанието, по същия начин публично пред медиите ще го коментираме".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 9 Отговор
    Скоро децата ще са собственост на държавата и злоупотребите ще са немислими. Те не че сега не са собственист, или си лислите, че ЕГН е нещо по-различно от касова бележка.
  • 2 Всъщност

    64 10 Отговор
    проблеме им май излиза че е защо министъра е оповестил публично каква са я вършили
  • 3 Я не се

    47 8 Отговор
    оправдавайте !
  • 4 Последния Софиянец

    42 10 Отговор
    Дайте ги на нас от протеста да ги разпитаме.Всичко ще си кажат.
  • 5 Фен

    37 5 Отговор
    Е така се краде! Нагло и безскрупулно! Видяхте ли сега, закво пикахте по площадите?
  • 6 Мария

    41 3 Отговор
    Двама души - 100000,00 - сто хиляди лева за заплата - леле мале УОС ?
  • 7 плюс минус

    38 3 Отговор
    Какво се случи с парите по време на затваряне на детски градини, училища и университети?
    Пари за консумативи- канцеларски материали, ток, вода, парно и всички други?

    Коментиран от #11

  • 8 За протокола

    25 38 Отговор
    Още една дупка в служебното правителство на резидента.
  • 9 комон сенс

    35 6 Отговор
    Цяласта образователна система е пропита от корупция, злоупотреби, непотизъм, непочтено оценяване, лошо преподаване и неграмотност в личния състав.

    А това, че далавераджиите ще пищят като опарени, когато прожектора оствети кражбите им, е повече от ясно.
  • 10 18 плюс

    28 5 Отговор
    Денков трябва да бръкне мноого по-надълбоко въ недрата на корупцията в родното обазование.
    Видиш ли директор, шеф на руо, досноник или бюрократ - все има за какво да го окошариш!
  • 11 просто е

    27 4 Отговор

    До коментар #7 от "плюс минус":

    Нищо не се случва. Сегашнбите директори имат право да разпределят бюджетите. Като не харчат за консуматиуви, отопление, техника, транспорт и прочее им остава излишък. Тоз излишък си го раздават на себе си и доносниците около себе си - подбрани роднини, любовници и ченгета.

    Много лесно може да се провери по ведомостите и да се види, че едни даскали вземат мижави 900лв или по-малко, а други средно по 2000+. Туй последното не е поради щото са мноо кадърни и ртаботни, разбираш ли....
  • 12 Един

    15 27 Отговор
    Пак фатмашка некомпетеност!!!
  • 13 Чакам

    15 26 Отговор
    Чакам доказателства от министъра-подпис печат имена дати.Документация.Все още я няма значи е предизборна партенка на шофьрчето на самолет

    Коментиран от #16

  • 14 Лост

    22 6 Отговор
    Ами да питат Вълчев и Борисов къде са били. Тези са от половин година.
  • 15 примерно

    14 2 Отговор
    Сега се изплащат премии за миналата учебна година.
    Като как така един даскал с успехи в ДЗИ и НВО получава 50 лв премия годишна, а друг (издунка, но нап човек) получава 1500?
    Проверете ги тия неща.
    Изглеждат дребни но тъй като са хиляди, съвкупната 9им тежест е огромна. Обществото бива ощетявано с милиарди. Не са по-читаво от докторята, даже хич.
  • 16 нищо не чакаш

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "Чакам":

    Каквото и да се случи ще плюеш, защото господаря ти изпусма властчицата.
    Моли се да не ви разкрият всички длаавери, че тез 8 милкйи ще ви се видят като троха в хлебозавод.
  • 17 bul

    9 13 Отговор
    ПОДХВЪРЛЯШ НЕЩО НА МЕДИИТЕ МАКАР И НЕКОРЕКТНО (като б. рашковите още недоказани разкрития ) ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ И СЛЕД ТОВА .... ИДИ ОПРОВЕРГАВАЙ ... СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА ...
  • 18 стария КУРТИ

    8 14 Отговор
    КАКЪВ ОБРАЗОВАТЕЛЕН МИНИСТЪР??!! СЪСЕЛ!!!
  • 19 Тома

    23 6 Отговор
    Когато им изкарат кражбите шайката вика веднага че няма доказателства.Така ги е научил каскета който взема от 10 до 20% от откраднатото да ги пази
  • 20 Днес

    11 4 Отговор
    Крали, та са уляли. Навсякъде стереотипът един и същи. И после някой ги обвинявал , някой недогледал. Те си поделили парите, пък друг им виновен.
  • 21 Злобари

    5 17 Отговор
    Децата умират от Ковид, радев се чуди къв компромат да измисли. Я, да си прави лицеви опори. Народът ще го изгоним
  • 22 Вън

    5 17 Отговор
    Фуражката умори хората
  • 23 Перо

    13 2 Отговор
    Ами като не са представили разходни документи на одиторите, това означава кражба. Министърът не казва,че всичките пари са откраднати през време на служебното правителство! Явно кражбата е станала през време на мутренското правителство и само там ли?
  • 24 bul

    2 13 Отговор
    РАДЕВ = ВИДЕНОВ ! ОЧАКВА НИ РАДЕВАТА ЗИМА !!!
  • 25 Павел пенев

    12 3 Отговор
    Как не ви е срам да крадете от здравето и почивката на децата гнусни гербаджии. Задавате и нахалния въпрос къде е бил принципала? Той е бил с вас и заедно сте откраднали 9 милиона.
  • 26 ясно

    6 2 Отговор
    Фалшиви фактури?!….
  • 27 Служебните дотам ли я докарахте

    0 6 Отговор
    Да се чудите вече какво да лъжете Хората измират цените нагоре Инфлация огромна Къде е Рашков да види какво знаме е сложил Радев на ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ кандидат плакат Руското знаме Служебни Превратаджии Затрихте България а по лошото е че Българите ви пригласят доволни ли сте от блатото в което ви завлече Радев
  • 28 РАДЕВ ИЗЛЕВ В ОТПУСК И СЪС СВОИ СРЕДСТВА

    1 6 Отговор
    СИ води кампанията Защо ползваш държавни пари Радев
  • 29 Error

    6 0 Отговор
    Г-н Денков, може ли да изясните въпроса как миналата година всички директори на училища и детски градини получиха последни модели айфони като подарък от герб чрез сделка минала през Виваком точно преди продажбата на компанията. По същия начин бяха закупени хиляди айфони за полицията пак чрез Виваком по същото време чрез сделка замаскирана като покупка на радиостанции! Става въпрос за доста милиони !!!
  • 30 Колко

    1 0 Отговор
    невинни това дружество,а се крият като мики като ги търсят журналисти.Писна ни само от констатации Денков давай ги на СЪД. Те са толкова нагли,като гледат големите как крадат и не попадат в затвора и те реили да пробват.За тая крадлива сган САМО ЗАТВОР..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове