18 Октомври, 2021 16:27 1 282 27

ДБ: Токът за домакинствата да не поскъпва до юли

  • домакинства-
  • енергийна борса-
  • дб

Необходими са спешни мерки за оздравяване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса, смятат от обединението

ДБ: Токът за домакинствата да не поскъпва до юли - 1
Снимка: Shutterstock

„Демократична България“ се обяви за запазване на цените на електрическата енергия за домакинствата до юли, като в същото време се предвидят компенсации и защитени цени за бизнеса. Това се казва в становище на обединението по енергийни въпроси.

В същото време „Демократична България“ настоява за оставката на изпълнителния директор на „Булгартгаз“ Николай Павлов, тъй като държавната компания отказва да купува азерски газ.

„Булгаргаз“ отказва да купува азерски газ в пълните му обеми, измисляйки си постоянно оправдания. Недовзетият азерски газ вече надхвърля 700 куб. м., а той е над 5 пъти по-евтин от руския. В същото време „Булгаргаз“ няма пари да плати внасяния газ и заплашва столичната „Топлофикация“, че ще спре да ѝ подава суровината“, се казва в позицията.

„Демократична България“ настоява за спешни мерки за оздравяване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса, както и отпадане на доминиращото пазарно положение на Българска независима енергийна борса на свободния пазар.

„Всички пазарни участници – потребители, производители, търговци трябва да получат възможността да търгуват свободно, в конкуренция, дългосрочно, в рамките на общоприетите европейски правила на енергийния паз“, се казва още в становището.

Ето и цялата позиция:

1. „Демократична България“ подкрепя предложението на служебното правителство през държавния бюджет да бъдат компенсирани заради високите цени на електроенергията всички стопански потребители с 50 лв./МВтч за консумирана енергия. В същото време, считаме че това е крайно недостатъчно и конюнктурно, затова предлагаме чрез промяна в Закона за ограничаване изменението на климата, бизнесът да бъде компенсиран за растящите цени на въглеродните емисии. В рамките на допустима държавна помощ, това е в подкрепа на енергийно интензивната индустрия. Министърът на енергетиката трябва незабавно да подготви и поиска от Европейската комисия предварителна нотификация (одобрение) на механизма за подкрепа.

2. Настояваме да се създаде механизъм за „защитена цена“ за малкия и среден бизнес. Защитената цена да се прилага за микро и малки бизнеси за определено количество консумирана енергия на месец. Предложеното символично намаляване на цената (15-30 лв./МВтч) за малките стопански потребители, които са останали при доставчик от последна инстанция и не са избрали търговец на електроенергия е подигравка с малкия и среден бизнес. Финансовите резерви в системата позволяват фирмите, които са останали в това положение, веднага да бъдат защитени чрез преминаване на цена на регулиран пазар. Това е възможно и необходимо, за да ги подкрепим реално.

3. В рамките на ценовия период (01.07.2021 – 30.06.2022) да не се допуска преразглеждане на цените за домакинствата, независимо от временната пазарна конюнктура. Висш приоритет е в есенно-зимния сезон да защитим всички домакинства, управлявайки в обществен интерес финансовите резерви в системата на енергетиката. Считаме, че натрупаният финансов ресурс е повече от достатъчен за запазване на настоящите цени на регулирания пазар, които предпазват хората от екстремната ситуация с цените на електроенергията и в същото време запазват финансовата стабилност на енергийния сектор.

4. Запазването на ръководствата на енергийните дружества, назначени от ГЕРБ - отговорни за провала на реформите в енергетиката е груба грешка на служебното правителство. Съставът на политическото ръководство на Министерството на енергетиката предпоставя нежелание за активни действия за справяне с проблемите в енергийния сектор. Демонстрира се отказ от битка с корупционното статукво в сектора и липса на компетентно и ангажирано управление.

5. „Булгаргаз“ отказва да купува азерски газ в пълните му обеми, измисляйки си постоянно оправдания. Недовзетият азерски газ вече надхвърля 700 куб. м., а той е над 5 пъти по-евтин от руския. В същото време „Булгаргаз“ няма пари да плати внасяния газ и заплашва столичната „Топлофикация“, че ще спре да ѝ подава суровината. Настояваме за оставката на изпълнителния директор на дружеството Николай Павлов, който очевидно работи против обществения интерес.

6. Необходими са спешни мерки за оздравяване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса. Отпадане на доминиращото пазарно положение на Българска независима енергийна борса на свободния пазар. Всички пазарни участници – потребители, производители, търговци трябва да получат възможността да търгуват свободно, в конкуренция, дългосрочно, в рамките на общоприетите европейски правила на енергийния пазар.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    10 5 Отговор
    Айде на предизборните обещания.

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Миризлив пор

    9 4 Отговор
    Много е лесно като си в опозиция да крещиш популистки лозунги. А кой ще покрие разликата в цената от пазарната?
  • 3 русенец

    8 1 Отговор
    Тези отвориха торбата с лъжите. Добри са!:) ИТН само някакви космонавти обещаха.:)
    ===
    Защо не кажат къде са видели ценоразписа на азерския газ?
  • 4 комон сенс

    15 1 Отговор
    Решпението е добро!
    След като държавата е допуснала една сметка за ток без ряазхищения на ресурс да надмине 3 пенсии и 2 заплати, то да си поема отговорностите!
    Нев може непрекъснато да се облагодетелстват едни хора, трупайки задължения върху гърба на потребителя.
    То не бяха електромери, водомери, повишения пу-ки майнаи и прочее!
    Отоплението и топлата вода са право, а не лукс!
  • 5 pbdan

    7 2 Отговор
    "Недовзетият азерски газ вече надхвърля 700 куб. м." Сигурно става въпрос за 700 млн. куб. м. газ. Поучете малко физика.
  • 6 Защо?

    5 0 Отговор
    До юли ли ще живеем?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Въпрос

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "оня с магарето":

    Тия ДeБъ България десни ли се водеха или са леви либерacти ?
  • 9 смерш

    8 0 Отговор
    Куп персонаж от ДБ, тип Мартин Димитров,който обясняваше,че няма нужда от АЕЦ Белене защото имаме излишък от енергийни мощности,са част от причините към днешна дата да останем без втора АЕЦ и да изпитваме ударите на ЛгДж зелено енергийните маниаци!
  • 10 user

    3 2 Отговор
    Това което прави радевото служебно правителство в момента е да задържа изкуствено цената на тока за битовите потребители заради президенстките избори като НЕК трупа огромни загуби и товари бизнеса. От тук бизнеса ще освобождава хора, ще намалява продукцията си, ще затваря изцяло и ще вдига цената на това което произвежда. Вече гледам в магазините хората как се оглеждат, въртят се и се чудят какво да купят защото им се вижда висока цената. От тук веднага по-малко потребление, по-малко приходи в хазната, трябва да се плащат високите добавки за пенсиите, теглят веднъж 500 милиона заем, сега още 500 милиона. След изборите всички ще платим сега тока с лихвите със сметки от 300-400 лева. Тези протести оргранизирани от олигархия и опозиционни партии лятото сега ще ни се видят като детска игра. Идват социални бунтове. Младите славитрифоновци които се наиграха на протести сега ще се приберат, ще излезнат майките им и бащите и тогава жална майка на всички политици! Да готвят белите автобуси!

    Коментиран от #15

  • 11 Продажници

    7 1 Отговор
    Имаме ТЕЦ2 и Козлодуй-ЕВТИНИ ИЗТОЧНИЦИ НА ТОК.
    Токът не само че не трябва да поскъпва, но трябва да намелее.
    ПИТАМ, защо при ЕВТИНИ ТЕЦ2 и Козлодуй,трябва да плащам скъп ток.
    Кой реши, че трябва да плащам ЗЕЛЕНИЯ ЛОБОТОМИЗЪМ на ЕС, скъпи ЧАСТНИ фотоволтаици, перки, вецове, когенерации.
    Откъде накъде при наличие на евтин енергегоизточник аз ЩЕ ПЛАЩАМ СЛУГИНАЖА НА ПОЛИТИЦИТЕ.

    Коментиран от #14

  • 12 sun

    3 2 Отговор
    Направете редовно правителство!
    НС да гласува нова актуализация на бюджета!
    Променете закона така, че спокойно да изхвърлите калинките на ГЕРБ, а не съда да ги връща!
    2 парламента - нищо не направихте!

    Коментиран от #18

  • 13 ГОЛЯМ СМЯХ

    3 0 Отговор
    вдигайте цените и то шоково, да им дойде ума на тия увце, още колко по-скъп ток може да платят ако знаете

    и пак уния статисти да им кажат че тука сме с най ниска цена на тока сравнено със останалите богати страни

    за заплатите на тия богатите обаче няма да споменавате че там ще ударите на камък само за цената на тока казвайте без заплатите
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Продажници":

    е нали скачахте с двата пръста по площадите и нещахте бай тошо, ся що ривете?

    исккахте бабани да ядете че тогава ги нямало

    ами яжте си ги тия банани сега, тока ви бил скъп айде де
  • 15 Герберски цървул

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "user":

    Тъй тъй,лошият Радев е виновен за всичко
  • 16 Продажници

    3 0 Отговор
    Никакви пазари, никакви борси.
    Българите и икономиката ДА КУПУВАТ ЕВТИН ТОК САМО ОТ КОЗЛОДУЙ И ТЕЦ2.
    Мегават Козлодуй 55 лева, Мегават ТЕЦ 2-78 лева.
    АПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ ни карат да купуваме ток от ФОТОВОЛТАИЦИ 500 лева, частни тецове 180-250 лева, ЧАСТНИ ВЕЦОВЕ-180 лева, когенерации 320-380 лева.
    А бе вие НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ.
    При наличие, че имаме евтини производства ТОК, ние сме ЗАДЪЛЖЕНИ да купуваме СКЪП ТОК.
    Токът трябва не само да не се увеличава, ТОКЪТ ТРЯБВА ДА НАМАЛЕЕ с 200%.
    А скъпите частни Фотоволтаици, перки, вецове, частни ТЕЦОВЕ изнасяйте на борсата.
    Биха ли ви да внасяте в Брюксел, ПЛАН за Възстановяване-РАЗРУШАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ, Зелена Сделка, ЛГБТ-та, пари за НПО-та и транспорти, СПИДИ И ЕКОНТ ЛИ ЩЕ МЕ ХРАНЯТ, ЗЕЛЕНИТЕ ПАСПОРТИ ли ще ни хранят.
    Само за ГОДИНА за вредни емисии сме платили ЕДИН МИЛИАРД и 300 хиляди, отделно от вноската към ЕС ОЩЕ ЕДИН МИЛИАРД.
    НАД 2 милиарда само за година БЪЛГАРИТЕ ЗА ПЛАТИЛИ НА ЕС.
    За 3 години сме платили ИЗЛИШНИ 7 милиарда, сега НАШИТЕ ПАРИ, които сме дали на ЕС, ни ги дават като ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.
    С които забележете да строим още фотоволтаици, за ПЛАЩАМЕ ОЩЕ ПО$СКЪП ТОК.
    Ама вие Дебили ли сте, Вие ако искате заради ЗЕЛЕНАТА ЛУДОСТ скачайте от Аспаруховия мост, но НЕ УБИВАЙТЕ БЪЛГАРИТЕ.
    И нито дума за Козлодуй и Белене.
    За 200 000 безработни миньори.
    Вие мразите българите, МРАЗИТЕ БЪЛГАРИЯ.
    ЕС е един крадлив, корумпиран, ДИКТАТОРСКИ СЪЮЗ.
  • 17 празни приказки

    3 0 Отговор
    Досега клетият ми " бизнес " нищо не е видял като каквито и да било компенсации , или тем подобни , крета клетият на собствена тяга , ама до кога ?
  • 18 Бай Яни

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "sun":

    До тук ни докараха кърлежите на Радев. ..и тези дето ревът предизборно.
  • 19 Стефан

    2 0 Отговор
    ДБ както винаги яхнаха пак вълната на популизма, но то друго не може да се очаква от тях.
  • 20 Комунист

    1 0 Отговор
    Що !?След юли какво ще стане.Радев ще ни направи заплатите ,като неговата ли?
  • 21 1234

    0 0 Отговор
    Стига да не беше изцяло популистко изказване....
  • 22 Дачката

    1 0 Отговор
    Демагози, и аз мога да кажа, че не трябва да има глад в Сомалия, ама като го кажа дали ще променя нещата??? Едно е да говориш, друго е нещата да стават наистина.
  • 23 Театър

    0 0 Отговор
    От ДБ пак излизат с предизборни, популистки изказвания ... Тия хора не знаят в кой свят се намират!
  • 24 Асен

    0 0 Отговор
    Ами ДБ като са толкова отворени да вземат да предложат някакви адекватни мерки
  • 25 Вили

    0 0 Отговор
    А после какво бе умници? Да ни го вдигнат 5 пъти ли?
  • 26 Марто

    0 0 Отговор
    И после какво? Тия не знаят много какво говорят
  • 27 Лили

    0 0 Отговор
    ДБ що не се занимават с нещо друго? Да пасат патки примерно?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове