Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 17:17 2 411 18

Васил Велев: Трябва да се уплашим, за да сме адекватни

  • васил велев-
  • уплашим-
  • адекватни

Българската позиция на Европейския съвет за цената на енергията – ясна в сряда

Васил Велев: Трябва да се уплашим, за да сме адекватни - 1
Снимка: БГНЕС

В сряда служебното правителство ще реши за българската позиция на предстоящия Европейски съвет, който ще разгледа темата на високата цена на енергията и мерките за решаване на проблема. Това обяви служебният премиер Стефан Янев на дискусия по темата, информират от БНР. "Регулаторните мерки на Европейската комисия, които бяха обявени миналата седмица, касаят именно битовите потребители, тоест ние по индивидуален план си имаме отделна писта и тази отделна писта ще бъде в основата на решението на Министерски съвет, което ще приемем в сряда, предвид предстоящият съвет и за което екипите вече работят. Как ще изглежда това решение, ще го коментираме в сряда, когато бъде прието".

Основен проблем за България е високата цена на тока за бизнеса. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предупреди, че ситуацията за бизнеса е извънредна и са необходими извънредни мерки.
Над 600 хиляди абонати плащат 4 пъти по-високи сметки в сравнение с миналата година и те трябва да получат незабавна компенсация:

"Трябва да се уплашим, за да действаме адекватно. Бързата мярка, която помага на всички, включително на електроинтензивния бизнес, е тази - компенсиране с надвзетото, които пари - това за България предимството, късметът, хубавото е, че те са тук, те не са платени за газ в чужбина. Те са свръхпечалби и свръхприходи във Фонда за сигурност на електроенергийната система и в Бюджета като свръхприход от ДДС".

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков припомни, че от началото на ноември влиза в сила променената методика на цената на доставчик от последна инстанция.

"Което всъщност ще остави едни реални пари във фирмите, които не са си намерили доставчик на електрическа енергия. Тези фирми не са никак малко - 256 000, така че това е един реален ефект, който би трябвало да има от 1 ноември, когато тази методика влезе в сила".

На кръглата маса в резиденция "Бояна" за проблема с високата цена на електроенергията и природния газ президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира 5-6 процента инфлация до края на годината.
Синдикалистът настоя за актуализация на бюджета и от 1 ноември линията на бедност да стане 460 лева, а минималната работна заплата да достигне 700 лева.

"Атмосферата на растящи цени и тази индукция, която се случва, вече води след себе си до сериозни ръстове на основни стоки и услуги. Ние за всички доходи вече сме пуснали така да се каже, нашите указания към нашите синдикални организации - да искат още от 1 ноември актуализация на заплатите, за да компенсират инфлацията вече, която се трупа, преди Коледа".

Служебният министър на труда Гълъб Донев обяви, че 300 000 лица и семейства ще бъдат подпомогнати през отоплителния сезон, но усилията ще бъдат насочени към намиране на още възможности за обхващане на допълнителен брой уязвими потребители:

"Възможно най-бързо да се постигне обществен консенсус при дефинирането на енергийната бедност като феномен с комплексен характер, за да се предприемат адекватни действия със справяне на проблема с енергийната бедност. Разбираме и важността от предприемането на адекватни мерки в сегашната критична ситуация. Затова считаме, че усилията ни трябва да бъдат насочени към въвеждането на така наречените "социални тарифи", отбеляза Донев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Страхът

    9 0 Отговор
    е лош съветник !
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    11 3 Отговор
    Основен проблем в България са НИСКИТЕ ДОХОДИ ‼️‼️‼️
  • 3 честен ционист

    2 10 Отговор
    По-точно, трябва да ви свият сармите и да ви зипраскат накрая едно енергийно ембарго, за да сетите, че някакви си 50000 миньора не са цвета на тая нация.

    Коментиран от #6

  • 4 Последния Софиянец

    1 1 Отговор
    Нашият девиз на площада е:,,Нас не ни е страх!,,
  • 5 Чук и Гек

    7 1 Отговор
    Да! Според господин Йозеф Гьобелс е точно така - За да владееш масите, трябва само да внушиш в тях чувството на страх! Гек би добавил - и чувството за вина пред вожда, за да бъде дисциплината не само сляпа и безумна, но и високо осъзната!
  • 6 Значи

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    ... под ножа!!!! Хубавец!!!
  • 7 Деймос

    9 4 Отговор
    Тия ГЕРБАВИ МИСИРКИ да ходят в Банкя , защото досега бяха с нещо забито в задните части .Иначе РАБОТОДАТЕЛИТЕ искаха капитализъм ...всичко е точно ! На фирмите да се помага след национализация ...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фарс

    2 0 Отговор
    Е да, ама зубрачите са така... повтарят до безкрай с надеждата някой да им постави висока оценка на изказаното "мнение".

    Коментиран от #11

  • 10 Зелени Лилити

    11 0 Отговор
    КАКВО ЗНАЧИ САМО 300 000, ще получат енергийни помощи.
    300 000 ли е БЪЛГАРИЯ ВЕ ИДИОТИНИ-зелени ЛЕЛИТИ.
    ВСЯКО ЕДНО ДОМАКИНСТВО трябва да поличи отстъпки.
    КАК?
    ЗАМРАЗЯВАТЕ ПОСКЪПВАНЕТО НА ГАЗ, ТОК, ПАРНО, ВОДА.
    Кои сте вие, че ще делите българите на имащи и нямащи нужда от евтини ток, парно, вода.
    ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ-ТРЯБВА ДА ИМА соросоидни лилити-ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ВОДА ТОК ПАРНО.
  • 11 Фарс

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Фарс":

    По отношение на коментар 1
  • 12 Зелени Лилити

    13 0 Отговор
    Никакви пазари, никакви борси. ЗАМРАЗЯВАТЕ ПОСКЪПВАНЕ НА ТОК ВОДА ПАРНО
    Българите и икономиката ДА КУПУВАТ ЕВТИН ТОК САМО ОТ КОЗЛОДУЙ И ТЕЦ2.
    Мегават Козлодуй 55 лева, Мегават ТЕЦ 2-78 лева.
    АПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ ни карат да купуваме ток от ФОТОВОЛТАИЦИ 500 лева, частни тецове 180-250 лева, ЧАСТНИ ВЕЦОВЕ-180 лева, когенерации 320-380 лева.
    А бе вие НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ.
    При наличие, че имаме евтини производства ТОК, ние сме ЗАДЪЛЖЕНИ да купуваме СКЪП ТОК.
    Токът трябва не само да не се увеличава, ТОКЪТ ТРЯБВА ДА НАМАЛЕЕ с 200%.
    А скъпите частни Фотоволтаици, перки, вецове, частни ТЕЦОВЕ изнасяйте на борсата.
    Биха ли ви да внасяте в Брюксел, ПЛАН за Възстановяване-РАЗРУШАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ, Зелена Сделка, ЛГБТ-та, пари за НПО-та и транспорти, СПИДИ И ЕКОНТ ЛИ ЩЕ МЕ ХРАНЯТ, ЗЕЛЕНИТЕ ПАСПОРТИ ли ще ни хранят.
    Само за ГОДИНА за вредни емисии сме платили ЕДИН МИЛИАРД и 300 хиляди, отделно от вноската към ЕС ОЩЕ ЕДИН МИЛИАРД.
    НАД 2 милиарда само за година БЪЛГАРИТЕ ЗА ПЛАТИЛИ НА ЕС.
    За 3 години сме платили ИЗЛИШНИ 7 милиарда, сега НАШИТЕ ПАРИ, които сме дали на ЕС, ни ги дават като ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.
    С които забележете да строим още фотоволтаици, за ПЛАЩАМЕ ОЩЕ ПО$СКЪП ТОК.
    Ама вие Дебили ли сте, Вие ако искате заради ЗЕЛЕНАТА ЛУДОСТ скачайте от Аспаруховия мост, но НЕ УБИВАЙТЕ БЪЛГАРИТЕ.
    нито дума за Козлодуй и Белене.
    За 200 000 безработни миньори.
    Вие мразите българите, МРАЗИТЕ БЪЛГАРИЯ.
    ЕС е един крадлив, корумпиран, ДИКТАТОРСКИ СЪЮЗ
  • 13 Велев, Д Манолов, Димитров КНСБ, все

    7 1 Отговор
    Подлоги на Борисов, всички искат точно сега, преди Изборите! А 12год неви чухме нито видяхме да искате от Борисов Нещо!!! Къде бяхте, защитници на Работниците??? Активираха ви всички "яли на държавната софра" по времето на Борисов!! Сега трябва да се Отблагодарявате!!
  • 14 Лост

    2 2 Отговор
    Велев, ако държи да дойде сам. Може и да го уплаша.
  • 15 Paradox

    8 1 Отговор
    Точно така да продават на борсата тока от фотоволтаиците и еврогеовете да си го купуват него.
    Козлодуй е строен с парите на народа. Тока от него е за народа.
  • 16 Борисов3

    9 0 Отговор
    България тайно е въвела извънсъдебно Смъртното наказание
  • 17 СПОКО - ИДЕ

    4 0 Отговор
    ТО ВИЙ И коНЕвид-ПАСПОРТИ НИ ПОДГОТВЯТЕ, АМА ЗА ПРИГОТВЕНИТЕ ВЬЖЕТА И СТЬЛБОВЕ ЗА ОСВЕТЛЕНИЕ ЗА ВАС ДУМИЧКА НА ОБЕЛВАТЕ. СПОКО - ИДЕ ВИДОВ ДЕН. НЕ ЗНАМ КАК ЩЕ ДОЖИВЕЕТЕ ДО 14-ТИ НОЕМВРИ, А ТОЙ ЩЕ МИНЕ И ЗАМИНЕ. АМИ НА 15-ТИ НОЕМВРИ КЬДЕ ЩЕ СЕ КРИЕТЕ БЕ, СЛУГИ ГНУСНИ ЕВРЕЙСКИ ГЛОБАЛИСТСКИ?! АМИ НА 16-ТИ? А НА 17-ТИ...
  • 18 дядото

    2 0 Отговор
    нетърпим наглец.бизнеса щял да се изнесе от страната.къде има толкова ниско платени работници.пък държавата-пак ние,да плаща на бизнеса за енергията.да върви и той и бизнеса по дяволите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол