Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 10:35 2 732 36

Д-р Вълков: Делта вариантът не е по-смъртоносен, но е по-заразен

  • делта вариант-
  • заразени-
  • починали-
  • коронавирус

По думите му, когато един лекар и една сестра трябва да се грижат за 40-50 болни в отделението, тогава се получава претоварване на самите хора

Д-р Вълков: Делта вариантът не е по-смъртоносен, но е по-заразен - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Няма разлика в клиничното протичане на Делта варианта и предшестващите го щамове. Няма разлика и в тежестта на симптомите. Делта вариантът е обаче два пъти по-заразен от тях, но не по-смъртоносен. Поради тази причина се увеличава и броят на новозаразените. Това заяви пред Нова ТВ инфекционистът в COVID отделението в Инфекциозна болница д-р Трифон Вълков.

"Не мисля, че проблемът е в претоварената система. Да тя определено е претоварена. В цялата страна в COVID отделенията работят хора, които са на ръба на силите си. Персоналът в тях беше откъснат от основните си задължения в други отделения и беше пренасочен към коронавирусните отделения. По-скоро проблемът е във факта, че отделни групи от лекари, сестри и санитари са съсредоточени в грижите за нарастващ брой болни", обяви медикът.

По думите му, когато един лекар и една сестра трябва да се грижат за 40-50 болни в отделението, тогава се получава претоварване на самите хора.

"В такива случаи се покачва и процентът на грешките", посочи Вълков.

Според него въвеждането на COVID сертификати е добър вариант за справяне с пандемията.

"Мисля обаче, че по отношение на ваксинацията, за получаване на такъв документ, изпуснахме своя шанс. Това вече трябваше да е факт", завърши инфекционистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИКВА

    29 6 Отговор
    Ти да видиш!!!
    Бялата мафия знае всичко!
  • 2 случаен

    21 2 Отговор
    В такива случаи се покачва и процентът на грешките....Нима има и грешки,лошото ,че повечето случаи са фатални,за което никой не признава!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 Zxsdf

    23 6 Отговор
    Докога ще търпим 10 процента страхуващи се от настинка.
  • 4 сртг

    11 13 Отговор
    Аман от философствания кое е по- заразно, кое е по- смъртоносно. А реални мерки никой не взема при около 5000 заразени. В градския транспорт е блъсканица, няма дистанция няма нищо. В прованса се движат маршрутки, които качват всички желаещи, наблъскани в тясно пространство.
  • 5 Аз от БЕХ

    33 5 Отговор
    Момента за тези сертификати отдавна е пропуснат. Ако продължите с нелепата си пропаганда за ваксините, то ефектът е точно обратен. Това е положението. Но ако целта ви е да откажете хората от ваксините, то се справяте блестящо...
  • 6 в очакване

    27 1 Отговор
    кога казаха,че ще публикуват точния състав на ваксините?
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    25 1 Отговор
    Сертификата е нещо като ИНДУЛГЕНЦИЯ - притежателят му може да заразява свободно ‼️

    Коментиран от #21

  • 8 тв грамотност

    13 2 Отговор
    Праиш ли парички от тестчета, ваксини, клинични пътеки, доплащания, премийки от страха и неграмотността на хората.

    Жъни докторе пачки от неграмотността и паниката на хората( основно на мислещите се за безсмъртни, а всички 7 млрд. души по земята са смъртни и внезапно смъртно с медицина или без)
  • 9 12345

    13 0 Отговор
    Д-р Вълков нашите институции работят ли за внос на Молнупиравир защото други държави са дали заявки.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    б
    я

    л
    а
    м
    а
    ф
    и
    я
    убийци
  • 12 Гост

    17 2 Отговор
    Никой не иска и няма желание да изследва хората за клетъчен имунитет! Явно това не устройва кукловодите на пландемията, като целта е всеки да бъде набоден, независимо от желанието му, боледувал или не, има или няма имунитет, противопоказания и др. каква "демокрация", какви "права на човека", какви 5 лева....

    Коментиран от #19, #25

  • 13 mi6osp

    3 16 Отговор
    Институт "Джон Хопкинс" САЩ : В България на 100 хоспитализирани с ковид , починалите са 4.1 човека. По-голям процент починали в света имат само в Мексико. Причината за България е ниския процент ваксинирани . (вестник Сега)

    Коментиран от #16

  • 14 Копипасте

    10 0 Отговор
    Ти да видиш бляскави идеи! Може пък направо да татуират с 3D принтер QR кода на г+++а и/или челото и да се знае?! А как доказваме, че някои/и май са доста голяма бройка и то медицински лица и управници на високи позиции/ със сертификати са "боцнати", но спринцовката е изцвъркана в мивката?! Има ли такъв тест?! Новото е добре забравеното старо! Допреди 20 години всички имахме медицински картони и в тях се записваше всичко - ваксинации, гонорея, сифилис, грипове, болнични дни....! Благодарение на нововъведенията в здравеопазването отпреди 20 години тази система с картоните се затри защото я изоставиха изцяло на личните лекари! Сега ще възстановяваме нещата, но само и единствено за КОВИД - защо?! За фалшивите ТЕЛК-пенсионери се знае от много години и нищо! Ей затова няма да се оправи футбола в България!
  • 15 паник зомби

    15 2 Отговор
    А тези с вакса сертификатите може ли да заразяват?
    След като тези с вакса сертификатите може да са позитивни на тестчето и се разболяват отново от 2 до 8 седмици след втората вакса игла, даже и умират?

    Питам просто.

    Коментиран от #28

  • 16 БАЙ Х@Й‼

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "mi6osp":

    А през 2018г пак ли ковид и неваксинирането беше причината ❓ Щото пак бяхме сред първите три страни по смъртност ‼️

    Коментиран от #32

  • 17 Рошко

    6 0 Отговор
    То пък щото от много грижи хората оцеляват
  • 18 доктор смех

    5 2 Отговор
    А с епидемията от фалшиви ТЕЛК освидетелствания ко ше се праи докторе, или ти си знаеш само ваксинки, тестчета, парички по клинични пътечки с бонусчета и премийки за концентрационни отделения и изолатори?

    А колко измряха от рак, тежки форми на диабет, сърдечно съдови, чернодробни, белодробни, бъбречни заболявания по домовете си заради отказ да постъпят в болница?
    А като умряха ги записахте от ковид.
  • 19 ами

    0 11 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Ами ходи се изследвай, струва 100 лв., не е длъжна държавата да ги дава тия пари.

    Коментиран от #33

  • 20 изводи

    1 5 Отговор
    Това заглавие нищо не доказва. Щом има твърд процент умиращи от този вирус, значи щом има повече заболели ще има и повече умрели, това е математика. Като добавиш и болници, кито не могат да поемат новите случаи, тогава да не стане да ви се завие свят от смъртност...
  • 21 Анонимен

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Преди около 25 години "борците" събираха от търговците такса "охрана" - демек за да ги пазят от "гребците"! Зеления сертификат си е чисто и просто рекет налаган на ниво Европейски съюз! И безспорно целта не е по-добро здраве и защита на хората от ВИРУС! Както за всичко друго финикийските знаци са по и най в картинката; контрола над човечетата/ваксинирани или не е все тая/ също!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 спрете се

    16 3 Отговор
    Нали трябваше всички да го преболедуват или да се ваксинират, за да има имунитет. Сега какво стана. Преболедувалите никой не им го признава, въпреки, че нито един не се е разболял повторно. Ваксинираните пак се разболяват. Изобщо - пълна анархия, в която само се точат пари и искат насила да набодат всеки с тия инжекции. Онзи ден по телевизията гост по тази тема каза, че тези ваксини създават проблем с репродукцията поколения напред. Кой нормален човек ще си ги сложи. Защо тероризират хората. Оставете ги на спокойствие. Особено преболедувалите. Малко ли им е, че са оцелели, та и тях тормозите да ги инжектирате. Те не са опасност за никой. Задължително давайте сертификат на всеки преболедувал, независимо дали е преди 6 месеца, преди една година или повече. Имунитета е до живот. Никой не се е разболял повторно. Освен ако целта не е здравето на хората, а самата ваксина - тогава се потвърждава всичко, което се говори за ваксините и насилствената ваксинация. В САЩ всеки ден изхвърлят милиони ваксини, защото никой не иска да се имунизира, и няма криза с болните. Тук на маймуни ни направиха с тези лъжи и инжекции.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Копипасте

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    "Дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб: Имa имунитeт cрeщу СОVID-19 при прeкaрaнa кoрoнaвируcнa инфeкция в минaлoтo oт БНТ 08:02, 26.10.2020г. Cъщecтвувa кръcтocaн имунитeт и тoвa вeчe e дoкaзaнo oт учeнитe. Тoвa зaяви в cутрeшния блoк нa БНТ "Дeнят зaпoчвa" дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб, зaвeждaщ oтдeл "Вируcoлoгия" в Нaциoнaлeн цeнтър пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти. Тoвa oзнaчaвa, чe aкo cмe прeкaрaли другa кoрoнaвируcнa инфeкция, oргaнизмът имa извecтeн имунитeт и cрeщу СОVID-19.
    Зa възмoжнocттa oт пoвтoрнo зaрaзявaнe oт СОVID-19 зaceгa нe мoжe дa ce гoвoри cъc cигурнocт, тъй кaтo имa caмo eдинични cлучaи изoбщo в cвeтa. Cлeдoвaтeлнo липcвaт дocтaтъчнo дaнни, зaяви дoц. Никoлaeвa. Тoзи вируc, пo думитe ?, e oтнocитeлнo cтaбилeн в cрaвнeниe c други нeгoви "cъбрaтя". Тя бeшe кaтeгoричнa, чe дoкaзaнo тoй ce рaзпрocтрaнявa ocнoвнo пo въздушнo-кaпкoв път и нoceнeтo нa мacки нaмaлявa нeгoвoтo рaзпрocтрaнeниe дo нaд 90%. Уcпeхът нa Китaй в бoрбaтa нa cрeщу кoрoнaвируca дoц. Никoлaeвa oбяcни c нaлoжeния в нaчaлoтo тoтaлeн "лoкдaун" нa нaceлeниeтo в Ухaн, мяркa, кoятo зa други cтрaни e нeвъзмoжнa пo икoнoмичecки причини. В Китaй вeчe имa и вaкcинa, кoятo e в нaпрeднaл cтaдий нa изпитaниe, кoмeнтирa oщe дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб.
    Вижтe пoвeчe във видeoтo.
    Глeдaйтe oщe oт "Дeнят зaпoчвa"
    Въпрocът c глaвнo В e : Кoгa гocпoжa Глoмб кaзвa иcтинaтa - тoгaвa или ceгa след като топна и омаза муцката в копанката на фармагигантите?!
  • 26 Копипасте

    5 0 Отговор
    Допълвам : След като е доказано че има и кръстосан имунитет за какво са тия затваряния, локдауни, нокдауни и прочее?! Това е тема за размисъл - за тия дето имат нещо между ушите! Не ми пишете отговори! Оставете клавиатурата да си отдъхне поне за час и мислете с главите си, ако можете!
  • 27 ефект

    5 0 Отговор
    С въвеждането на сертификатите в Гърция и във Франция работните си места напуснаха хиляди медици. Такъв ефект ли търсите и в българското здравеопазване? Дали в този случай медиците, които остават ще са по-малко натоварени? Или това се цели?
  • 28 mi6osp

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "паник зомби":

    Всички болни могат да заразяват. Ваксинираните и преболедувалите са по-малко заразни, защото в организма им има много по-малко вируси . Силата на имунитета и при ваксинираните , и при преболедувалите, е строго индивидуална. Придобитият имунитет не предпазва от заразяване, а намалява тежестта на заболяването , на последствията и процента на смъртните случаи, приблизително десет пъти..
  • 29 Механик

    2 1 Отговор
    По-заразен, а несе виждат падащи по улиците хора. Болните и умрелите ги има само по новините.
    Когато имаше грип преди години, само да се чуеше че има епидемия иполовината град лягаше болен.Сега от 4 месеца се говори за делти, омеги и ипсилони, а хората си живеят и не им дреме.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 До 12

    1 1 Отговор
    Имам и клетъчен имунитет, и IgG антитела. Клетъчният ми е 1080 на 6-ти месец след ваксината. 150 лв е изследването за Т-клетъчен имунитет, 25 за антителата.
    В болница по здравна каса ПКК не искат да ти пуснат, че е 10-15 лв, а ти искаш да ти платят 175 лв. за изследвания.
  • 32 mi6osp

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "БАЙ Х@Й‼":

    Там, където си чел данните за смъртността през 2018 , пише и за причините. Сега върху тази смъртност се наслагват и жертвите от ковид. Колкото и да се мъчиш да изкараш , че смъртността в България не се е увеличила, факт е че е нарастнала.

    Коментиран от #34

  • 33 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ами":

    Абе аз не 100, 200 лв. ще дам за такова изследване, ама никой, никъде, по никакъв начин няма да ми признае, че имам защита, нито сертификат се дава за такова нещо! Още ли не си разбрал, че целта е яко да ни набоцкат, независимо какъв имунитет имаш или нямаш!?
  • 34 БАЙ Х@Й‼

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "mi6osp":

    Къде прочете , че оспорвам нарастването на смъртността ❓Оспорвам твърдението, че заради ковид сме станали една от страните с най-висока смъртност ‼️ Това са две различни неща ! Всъщност ковид у нас е с по-висока смъртност , както и други диагнози отчитат по-висока смъртност ‼️

    Коментиран от #35

  • 35 mi6osp

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "БАЙ Х@Й‼":

    От над 25 г. България е държава с висока обща смъртност на населението. Вече година България е държава с висока смъртност на населението от епидемията. Наслагването на двете високи смъртности няма как да не ни направи държава с много висока смъртност.
  • 36 Смех

    0 0 Отговор
    тва съм го слушал вече... едни и същи мантри едни и същи глупости.. науката е мъртва само купени фарма медии и докторчето агитират за продукта за който са се продали...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове