Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 12:29 1 847 24

БСП настоява веднага да започнат преговори за нова ядрена мощност

  • бсп-
  • драгомир стойнев-
  • ядрена мощност

Министър Кацаров е слаб министър и е част от проблема, смята Стойнев

БСП настоява веднага да започнат преговори за нова ядрена мощност  - 1
Кадър БСТВ

„Силно се надявам, че политическите сили са извели своите поуки. В 45-тия и в 46-тия парламент това, което се случи беше нещо скандално. За първи път в новата ни история не е имало такъв прецедент да има три парламентарни избора. Защо? Защото някои партии се държаха инфантилно. Примерно, предлагаха кабинет без да е консултиран с другите, при положение че нямаха необходимия брой гласове и считаха, че с 65 гласа могат да управляват страната – нещо, което е невъзможно. След това от ДБ решиха, че не са важни политиките, а постовете. Започна една разправия за постове и никой не говореше за политики.

БСП бе единствена, която говореше и настояваше, че на база политики и приоритети може да се получи някакъв парламентарен консенсус, който да се превърне в управленски консенсус. Уви, не бяхме разбрани от останалите политически сили. Силно се надявам те да узреят и да разберат, че трябва диалогичност, конструктивизъм, прозрачност във водене на разговорите и да стъпим на база на политиките, и да се търсят решенията“, припомни причините за краткия живот на двата предходни парламента кандидатът за народен представител и водач на листата на „БСП за България“ в Пазарджик - Драгомир Стойнев, в предаването „Актуално от деня“ по БСТВ.

Той напомни, че БСП има решения и още в първите дни на следващия парламент левицата ще ги сложи на масата – конкретни предложения, които ще улеснят живота на хората, а на тази база може да има парламентарен консенсус. „Този консенсус може да „роди“ евентуално правителство. Ако е кризисна ситуацията може да има кризисно правителство, което да има, примерно, къс хоризонт. Ако говорим за средносрочен хоризонт – то може да бъде експертно правителство, но ако наистина се разберем, че страната е най-важното нещо и животът, просперитетът на българина е над всичко, тогава може да се създаде и коалиционно правителство. Ние сме готови за преговори“, коментира Стойнев.

Той подчерта, че БСП излъчва единство и разум, което личи и от социологическите проучвания.

„Предлагаме разумни решения, което означава изпълними. Неща, които могат да се случат. Програмата ни е разделена на две части – краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са тези, които сега, веднага, в рамките на месец могат да имат ефект върху жизнения стандарт на българските граждани. Средносрочните и дългосрочните да имат ефект върху структурните реформи“, поясни кандидат-депутатът.

В деня 19 октомври, който е професионален празник на лекарите, Стойнев благодари на медиците като ги нарече съвременни герои и изрази загриженост за липсата на справедливост в начина, по който се заплаща на труда им. „За нас, българските социалисти, здравето не е стока. По Конституция всеки български гражданин трябва да има достъп до безплатно и качествено здравеопазване, и само чрез държавна политика ние можем отново да върнем българското здравеопазване на онези нива, на които го помним. Когато превръщаме здравето в стока не бива да ни учудва, че липсват специалисти и медицински сестри“, посочи Стойнев. Той конкретизира, че трябва да има частно здравеопазване, но Здравната каса трябва да работи с държавни и общински болници, т.е. с този ресурс от 5 млрд. лева трябва да се финансират лечебни заведения от университетски тип, общинските, от защитен тип, които са по граничните райони.

„Всеки един от нас трябва да има здравно досие със здравна карта“, обясни предложението на БСП Стойнев и подчерта, че здравеопазването и образованието трябва да са приоритети за държавата, която да създава специалисти, а те пък от своя страна след дипломирането си да се ангажират да остават и работят в България за период от 7 години.

„Ваксинирането трябва да е доброволно, не да се отива на крайни решения“, уточни виждането на БСП Драгомир Стойнев по темата за управлението на ковид кризата и допълни, че трябва да има насърчителна кампания. Според него значима е ролята на личните лекари и те трябва да станат основен фактор в този процес. „Ние трябва да разберем на какво се дължи високата смъртност. Да се анализира населеното място – дали има достатъчно лекари и апаратура, какъв е социалният статус и образователен ценз на всеки засегнат. Защото не е нормално да имаме толкова висока смъртност“, отбеляза Стойнев.

Като слаб министър окачестви Стойнев министъра на здравеопазването д-р Кацаров. По повод новите рестрикции кандидатът за депутат коментира: „Преди няколко дни ни се обясняваше, че проблем няма, онзи ден ни се каза, че в болниците има места. И изведнъж днес ни се казва, че можем да отидем на ресторант или МОЛ само със „Зелен сертификат“. Този министър е част от проблема и министър-председателят да носи цялата отговорност за това. Никакъв план, пълен хаос, от ден на ден се сменят решенията. Дано не стигнем до локдаун. Отчайващо е положението в здравеопазването“.

Драгомир Стойнев бе категоричен, че Борисов е виновен за щабовете, които създаваше, за недоверието, което има у хората към системата, но очакванията са били други към служебния кабинет. Стойнев разкритикува служебното правителство за уволненията по политически причини, но посочи, че има и плюсове като борбата с купуването на гласове.

„Кризата в енергийния сектор я има, защото от 2009 г. ГЕРБ не направиха усилия за модернизация на енергетиката, вземаха на недалновидни решения и реализираха либерализацията на пазара. Преди няколко месеца се радвахме, че нашата енергийна борса е свързана с европейската и че нашите цени следват европейските. Да, но доходите ни не следват европейските, нито пък нашата конкурентност може да отговори на европейската. Но тогава в ГЕРБ се радваха. И Европа е пример как там също се взимат недалновидни решения – всичко тръгна от цената на природния газ. Не знам защо се обвиняваше Русия, защото Русия изпълняваше своите договори. Когато беше ковид кризата в Европа там решиха да не нагнетяват своите газохранилища, защото тогава им се струваше, че е висока цената на природния газ. Изпразниха се хранилищата, обаче, икономиката тръгна и тръгна голямото търсене на природен газ. Създаде се паника на пазара.

Норвегия все още не се е включила изцяло на пазара, чакахме да дойде прословутия втечнен газ, който, за съжаление, няма откъде да дойде, но и тръгна към Китай. Защото там търсенето е огромно, а американците действат на пазарен принцип. Правителството на БСП подписа договор за газ с Азърбайджан, всичко тръгна за изграждане на интерконектора с Гърция, но до момента го нямаме“, заяви Стойнев. Социалистът коментира и ВЕИ-та: „Там е нещо страшно. Няма лошо да минем към вятър и слънце – хубаво е, само че това не ни решава проблема, защото на нас ни трябват базови мощности, които да ни гарантират потреблението. Това са АЕЦ „Козлодуй“ и „Мариците“. Има три въглищни района – Стара Загора, Перник и Кюстендил. ГЕРБ дадоха на консултантска фирма да пише териториални планове, но до момента не е направено нищо. Затова сме изготвили мярка – веднага с работодатели, синдикати, кметове, с обществеността тези планове за 4-5 години трансформация да бъдат готови. Без въглища няма как да се справим. Ядрената енергетика е ключова, затова БСП сме заложили веднага и на всяка цена да започнат преговори за изграждане на нова ядрена мощност. Имаме реактори и площадка, а в същото време не правим нищо“, коментира Стойнев.

Той припомни и предложените от социалистите мерки за преодоляване на кризите – за всяко домакинство до 200 киловатчаса субсидия за 300-320 000 домакинства, така че да могат да отопляват спокойно домовете си. Да се намали ДДС на енергоносителите от 20 на 9%.

„Също така за болници, детски и социални заведения държавата да компенсира цените, защото ДКЕВР е сложила едни цени за този отоплителен сезон, а те растат нагоре. Бизнесът иска дългосрочни договори. БСП ще поиска още в първите дни целият УС на Българската енергийна борса да бъде изслушан в парламента и сме готови на законодателни промени. БСП настоява за намаляване на ДДС на основните храни от 20 на 9%. Семейно подоходно облагане предлагаме още, в зависимост колко деца имаме, с 550 лева да се намалява на дете данъчната основа. За второ и трето дете 6000 лева еднократна помощ, ако родителите са работили 24 месеца преди това. Безплатни лекарства за децата до 14 години и неплащане на ДОО за работещи до 26 години“, обяви Драгомир Стойнев. Той напомни, че 120 лева за пенсионерите е временна мярка и БСП в следващия парламент ще предложи отново преизчисляване на пенсиите.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    12 3 Отговор
    Мощности за ток има ама спряха боклука,който горяха.
  • 2 LOSHIA

    16 25 Отговор
    ГЕРБ и БСП говорят еднакво! Вcички прoблeми нa Бългaрия cлeд 1989 г. идвaт oт БCП и нeйнитe мутaнти!!Вcички кoмуниcтичecки пaртии oт бившия coц ce извинихa ,caмo БCП НE. ЗAЩOOO????

    Коментиран от #6

  • 3 православен

    23 6 Отговор
    много точно и правилно и за ваксините и за енергетиката
  • 4 незабавно

    38 9 Отговор
    България да започне процес по включване на изключените мощности на АЕЦ Козлодуй и продължаване строежа на АЕЦ Белене. Не на западните колонизатори!

    Коментиран от #21, #22

  • 5 дима

    5 24 Отговор
    Аре мурзилките остана Белене с русните чайници и тройния шлем на 100 процента готов!
  • 6 Защото...

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "LOSHIA":

    ... няма за какво!
  • 7 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    Пак лаят клекнали в поза Г. Колонията е разчертана за Приключване отдавна. Как козяк ще ти позволи Енергийна независимост бре? Ние ще затваряме мощности, докато Франция строи 6 нови АЕЦ. Кажи сега, че не сме робски слугинаж!

    Коментиран от #11

  • 8 нещо

    18 0 Отговор
    За плоския данък?
    За съдебната реформа?
    За разследване и търсене на наказателна отговорност от политици, олигарси и мафиоти участвали и участващи в корупционни модел от последните 31 години?
    За възвръщаемост на заграбените милиарди потънали в офшорки и имоти?
  • 9 БСП на Бунището

    8 7 Отговор
    Защото заминават на Бунището на Историята БСП и пост Комунистическите партии Коалиционно и поединично.Като няма Лустрация има Елиминация!!!!
  • 10 не мерси

    3 16 Отговор
    За какво са ни нови мощности, които ще бъдат изплатени след 50 години?
    Толкова ли не можем да инвестираме по-диверсифицирано?
  • 11 Мъка Мъка

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Франция залага на ядрената енергия повече от всяка друга държава. Към 2019-а година 71 процента от потреблението на ток се задоволява от атомните централи в страната, от които в момента активни са 56. Най-големият производител на ядрена електроенергия в света - държавната EDF, обаче има задължения в размер на 42 милиарда евро, а до 2030-а година трябва да инвестира около 100 милиарда за поддръжка на старите реактори.

    Аууу толкова много пари. Добре, че с този ток правят скъпи производства, а не само се греят, че не знам как се избиват тези пари. А тепърва идва проблема с отработеното ядрено гориво.
  • 12 Алооо

    6 11 Отговор
    КОМУНЯГИ, не усещате ли, че друго ни е приоритет днес, а не вашата далавера за след 20 или 50 години?
  • 13 6969

    6 11 Отговор
    Нова ядрена мощност с такива като теб и Р.Овч. - не благодаря;) Докато комунягите не се изчистят от тези и децата им/внуците им/ жените им в партията никой няма да им даде отново да оправляват и взимат решения, в някакъв момент хората си казват "по добре Бойко отколкото Р.Овч, Кадиеффф, Гечеффф и подобни"
  • 14 pbdan

    9 1 Отговор
    Отскоро се заговори за разконсервиране на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Някой знае ли дали е възможно това и не са ли демонтирани безвъзвратно?
  • 15 Койчо

    4 7 Отговор
    БСП май се гласят да управляват с Герб и ДПС по повеля на мафията.
  • 16 Тодор Живков

    4 4 Отговор
    Старите мераци за пари. Не е проблемът в адрената енергетика, а в управлението на сектора, където е корупцията.
  • 17 Мемфис

    3 10 Отговор
    Да сложиш остарелите руски реактори, които са на половин век като разработка е все едно да си купиш Москвич 408 И вместо електрическа модерна Тесла!
    А бе не разбирате ли, че комунистите играят за интересите на ушанките, а не за българските! Ярко доказателство е как банкянската мутра им направигазопровод, с парите на бедните българи а ползите са само за червената българска мафия и руският окупатор.
  • 18 ми ,

    1 3 Отговор
    Тя , българската ядрена енергетика запецна като теб ...
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    ПРОТЕСТИРАЩИ НАПАДНАХА ДЕНОВ ЗАРАДИ ОГРАНИЦЕНИЯТА24 ЧАСА
    и ИНТЕРНЕТ
  • 20 Бамбука

    3 4 Отговор
    Стойнев, защо не я построихте тази пусна централа АЕЦ "Белене" бре ? Нали управлявахте при онова недоразумение Станишев ? Как проспахте всичките простотии стоварили се на главите на българите 12 години ? Ритате си канчето и на изборите ще ви се случи.
  • 21 Друго място

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "незабавно":

    Не разбрахте ли, че бетонната конструкция в Белене, е жестоко компрометирана и дострояване е равносилно на самоубийство. В самата структура, са се образували жестоки пукнатини, които дори са в дълбочина. Дори и сега да отидеш да погледнеш, ще ги забележиш, защото са очевадни, ще забележиш и направените в дълбочина проби по външните стени. Аз лично съм ЗА ядрени мощности, но за Белене просто забравете.

    Коментиран от #24

  • 22 Настрадамус

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "незабавно":

    И не на зелената енергия и не на фотоволтайците и частните водно електрически централи който с собственост на олигарсите и либерал капиталистите които се бориха за демокрация и свобода ама свободно да ограбват народа и никой да не може да ги осъди освен само но народен съд и пълна национализация .Защото парите са ограбени от народа и са на народа .
  • 23 Данъкоплатец

    4 2 Отговор
    БеляНЕ!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове