21 Октомври, 2021 21:53 4 280 75

Симидчиев до Кацаров: България се люшка като лодка без капитан

  • александър симидчиев-
  • стойчо кацаров

Стигна се дотук, защото Вие не спазихте собствения си план за действие в пандемична обстановка, заяви кандидатът за депутат от "Демократична България"

Симидчиев до Кацаров: България се люшка като лодка без капитан - 1
Снимка: БГНЕС

Пулмологът д-р Александър Симидчиев написа открито писмо до министър Стойчо Кацаров. Публикуваме без редакторска намеса:

Уважаеми колега,

Въвеждате заповед без да сте направили оценка на въздействието. Без да предвиждате какво ще се случи от практическа гледна точка. Копирате мерки от другите страни без съображения конкретно с българските параметри и особености. Изискванията за сертификати от днес за утре предизвиква хаос и оправдано недоволство сред гражданите. Успехът при управление на ваксинирането е технология на общуване. Примитивният корен на скептицизма, който е дълбоко заложен в нашата нация, изисква по-интелигентно фокусиран и ненасилствен подход към различните групи в обществото. Още повече, че научният наратив вече не е стриктно контролиран при тази груба интервенция с фалшиви новини, насаждане на страхове и контра-знания.

Когато встъпихте в длъжност имах надеждата, че периодът на неструктурирано управление на здравната криза ще приключи. Усещането за това беше подкрепено от създадения от Вас План за управление на пандемията, който съдържаше конкретни жалони (диагностицирани на 100 000 население), при които предвидимо да се включват или изключват определени мерки. „Демократична България“ предлагаше именно тази промяна в Закона за здравето още от времето на 45-тото Народно събрание.

За съжаление, действията Ви на пълно несъобразяване с този план Ви плъзна по наклонената плоскост на административния произвол и непоследователност, характерна за предходните два екипа на МЗ. В момента въвеждането на Зелен сертификат е слабо ефективна и силно несъответна мярка за нашата действителност. В петък сертификати бяха въведени в Италия, включително за достъп до работа, където обаче ваксинираните са над 82%. Подобно е положението и в много други държави, например в Канада, където мярката се въвежда, но пак при над 80% ваксинирани. Сертификатите имат смисъл, ако значителна част от населението е ваксинирано срещу ковид. Когато ваксинираните граждани са под една четвърт, както е у нас, подобно изискване създава срив в редица сектори на икономиката и хаос в обществените дейности. При ниския брой на ваксинирани в България Зеленият сертификат налага трудно изпълними ограничения върху големи групи хора. В същото време e малко вероятно да има достатъчно задържащ ефект върху разпространението на заразата. Много страни от ЕС са заявили, че ще въвеждат Зелени сертификати, но например от 1 ноември, както е в Австрия и Чехия. Което дава възможност на гражданите, които не са ваксинирани, да се подготвят, да си извадят необходимия документ, да получат време за организиране. У нас както винаги копираме чуждите практики, но без адаптивна мисъл. И понеже до момента не е направено нищо съществено за ограничаване на злоупотребите с фалшивите удостоверения за ваксини, новата мярка просто ще засили и без това големия интерес към фалшифициране на Зелените сертификати.

Специално внимание заслужава точка 29 от заповедта Ви (РД-01-856/19.10.2021), която предвидимо води до един надпределен хаос в и без това недостатъчно подредената ни здравна система. Включително невъзможност за достъп до здравни услуги и възпрепятстване работата на значителен брой медицински кадри, които и без това са пренатоварени в пандемичната обстановка. Този Ваш административен акт влиза в пряк конфликт с редица закони като Закона за здравните заведения и Кодекса на труда, и дори рискува да ограничи прилагането на конституционно гарантирания достъп до здравеопазване на широки слоеве от населението.

Стигна се дотук, защото Вие не спазихте собствения си план за действие в пандемична обстановка. Ключов компонент на лошото управление на кризата продължава да бъде липсата на мащабна и професионално разработена, добре таргетирана кампания за насърчаване на ваксинацията, за каквато „Демократична България“ настоява от месеци и дори внесохме финансово предложение за актуализация на бюджета на МЗ.

Пропусната беше и възможността за мащабно ваксиниране на учителите и изработването на стратегия за училищата. Днес, след толкова опит с няколко поредни ковид пикове, децата ни отново са лишени от присъствен достъп до обучение. Не само това, но до 17 часа вчера вечерта не беше ясно дали днес учениците ще бъдат на училище. Давате ли си сметка в каква екстремна ситуация са поставени родителите?! Държавата не може да бъде бърз егоистичен хищник в решенията си. Тя трябва да е съобразителна и толерантна, да осигурява време и подкрепа. Решението Ви е резултат на груба непоследователност в управлението на кризата между МЗ и МОН. Ние сме уникална държава, в която един-единствен сектор, този на образованието, като че ли изнася най-пълната строгост на мерките за противоепидемичен контрол.

Управлението на ковид кризата се нуждае от ефективно (действено) и ефикасно (икономически работещо) лидерство. Вместо това България се люшка като лодка без капитан. Всъщност болниците са претъпкани с недоверие. Нацията ни е болна от съмнения. Премиерът и президентът нямат резултатна стратегия относно ковид кризата. Те пропиляха лятото, натрупания опит от предишните вълни, затвърдиха недоверието. Вместо да направят всичко, за да управляват убежденията. Ясно е, че президентът Радев носи изцяло отговорността за назначаването Ви повторно за здравен министър, след като още в първия служебен кабинет си пролича, че ковид пандемията не Ви е основен приоритет. Въпреки това не смятам, че оставката Ви, за която партии и граждани настояват, ще даде добър резултат точно в този момент. Напротив, една закъсняла рокада под уличен натиск ще подсили недоверието на гражданите във властовата система, която взима решения за живота им. За обществото оставката Ви ще бъде сделка с нулев резултат, но ще внесе тема в риториката на предизбората битка.

Вчера „Демократична България“ предложи президентът Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност, защото няма нищо по-критично важно за националната сигурност от общественото здраве и живота на гражданите. Необходимо е да се проведат спешни консултации с широк кръг от експерти по управление на ковид кризата. Шокиращо е всеки път да се изправяме пред един и същи проблем, с който по един и същи начин да не можем да се справим. Но казано по лекарски, без нагласа за превенция винаги се стига до късни усложнения. Наложителен е политически и междуинституционален консенсус за овладяване на поредната ковид вълна отвъд всякакви предизборни противоборства. Недоверието и неразбирателството са културологични черти на нашия национален характер. Вижда се, че дори смъртоносните кризи не ни умиротворяват. Но, ако искаме да изграждаме интелигентна държавност, а не да живеем в провинциална кошара на интриги и партийни самодейности, трябва да полагаме усилия и да се възпитаваме да работим като общност.

С колегиален поздрав,

Сашо С.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Капитана

    52 25 Отговор
    Смъквайте маските и навън, гласувам за Възраждане

    Коментиран от #36

  • 4 Васил Левски

    84 16 Отговор
    Кацаров не е виновен. От Брюксел ги натискат заради заема така е когато няма държава, а купена колония!

    Коментиран от #25, #28, #32

  • 5 отегчен

    59 11 Отговор
    Някой трябва да обясни на Радев, какво е политичиеско горене на бушони. Нещо в което Борисов беше майстор. Защото накрая изгаря цялото ел. табло.

    Коментиран от #12

  • 6 Майна

    48 5 Отговор
    Боже ,каква БОРБА ЗА ВЛАСТ И СЛУЖБОГОНСТВО....ЩЕ СЕ ДАВЯТ КАТО КУЧЕТА НАД ТРУПОВЕТЕ НА ТЕЗИ ,КОИТО НАТИКВАТ В АДА СЪС ,,МЕРКИТЕ ,, СИ...
  • 7 Махайте се

    50 4 Отговор
    и двамата и всички рекламни лица и защитници на ваксините.
    Вече сте доста намразени,напускайте сцената,да не се вайкате после.
  • 8 Симитчи Гевреков

    49 3 Отговор
    Убиеца вика дръще убиеца.
  • 9 евреин бунтар

    45 6 Отговор
    стига с тая психоза ковид и измислените ви мерки!
  • 10 ЕС =ЗЛО

    55 5 Отговор
    Изнудвачите от Брюксел заем срещу ковид мерки- ограничения. Не може на запад да ги ограничават, а в БГ не, пропадналия ЕС!
  • 11 Люшкаме си се

    29 16 Отговор
    от 32 години.Аре измислете по-добър капитан от Румен Радев,но не ви стигат гънките,струва ми се..

    Коментиран от #15

  • 12 Споко

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "отегчен":

    След две недели преди изборите
  • 13 Бай Шили

    31 5 Отговор
    Чудят се как да продължат противо-епидемичната обстановка. За да продължат да крадат от актуализацията на бюджета.
  • 14 КОНТРАТА

    56 3 Отговор
    Сега стана ли ви ясно, че България няма суверенитет. Полша почна да се бонтува и Унгария, а България спиии...
  • 15 Възраждане

    22 8 Отговор

    До коментар #11 от "Люшкаме си се":

    Ми копейкин и малинов имат по-добри идеи референдум и еврин газ и въглища, пък ще изнасяме пак домати и говеждо, нема да ги носим от ержолан
  • 16 Hoho Boho

    48 1 Отговор
    Докато 80% от българите НЕ са ваксинирани, с нас НЕ могат да се гаврят, както става на запад...
  • 17 Девети септември

    27 1 Отговор
    И за тоя има запазен СTЪЛБ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Милиционер

    57 3 Отговор
    Шефа на ковид отделението в,, Пирогов " ги разби намерете си го във Фейсбук какво е казал по Нова телевизия. Ит сайта на новините на Нова го свалиха мн бързо търсете го другаде! Каза, че теста може да излезе положителен, а да имате сезонен грип също каза, че антителата които са на проболедувалите не повтарят и че който има анти- тела е глупаво да се вакса!

    Коментиран от #23, #73

  • 21 Бай Шили

    33 3 Отговор
    Позволихте да ви вкарат един сантиметър, а сега че ви вкарат и останалите 10см, а после и топурдаците. Дебили ни едни.

    Коментиран от #24

  • 22 GGG

    26 1 Отговор
    Леле, какви лекари има у нас един с друг се хулят за едно и също??
  • 23 Бай Шили

    41 1 Отговор

    До коментар #20 от "Милиционер":

    Че той президента на Танзания още миналата година каза че тестовете са фалшиви. И че и папаята дава положителен резултат при тестване с ПЦР тест.

    Коментиран от #35

  • 24 Hoho Boho

    21 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Шили":

    Не позволявайте да ви вкарат един сантиметър, защото ще ви вкарат и останалите 21 см...
  • 25 Майна

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "Васил Левски":

    И ония ,които са правили ЕКСПЕРИМЕНТИ С ХОРА НА СЪДЕБНИЯ ПРОЦЕС СА КАЗВАЛИ -ТАКАВА БЕШЕ ЗАПОВЕДТА! ОПРАВДАВАШ ЛИ ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ ПРОВЕЖДАНИ НАСИЛСТВЕНО С ХОРА!!! БИ ЛИ УБИЛ ПРОФЕСИОНАЛНО...И ТО МНОГО!!!!
  • 26 Кацаров браво

    13 38 Отговор
    Кацаров, колкото и да е хаотичен, най накрая доби смелост да наложи мерки. Ползата от сертификати е че принуждават природно простият народ да се ваксинира, без да е въвел задължителна ваксинация. Без това, ще сте поне година в локдауни.
  • 27 Радев играе мръсна игра

    14 8 Отговор
    „Ако имунизираните продължават да заразяват, значи ваксините не работят. Ваксинираният човек ми, който има имунитет, не може да се зарази, а ако ти самият не си заразен, не можеш да предаваш вируса“, каза Кацаров.

    Коментиран от #30

  • 28 Така е!

    26 6 Отговор

    До коментар #4 от "Васил Левски":

    В България има медийно затъмнение.На народа не се казва да разбере .Още през юли месец ЕС обяви,че до края на годината всяка страна членка трябва да приеме зеления сертификат и той да бъде новия европейски пропуск .Много хора дори не знаят ,че след новата година ще се забранят старите автомобили движещи се в големите градове.Само Ел автомобили или на газ ще имат право.Абе хаоса ще е на пълни обороти.

    Коментиран от #34, #41

  • 29 Дионтей

    23 7 Отговор
    Радев е една фурнаджийска лопата..

    Коментиран от #33

  • 30 По мъките

    8 28 Отговор

    До коментар #27 от "Радев играе мръсна игра":

    Това разбира се са глупости. Хора след прясна ваксинация почти не се заразяват. Ако са минали 6 месеца след втората игла, се прави трета и пак почти не се заразяват. Израел излезе от пика с третата игла само за 1 месец, а вие без да наложат ваксинация ще се влачите по мъките поне година.

    Коментиран от #50

  • 31 Гарван

    31 3 Отговор
    Ах, вторият акъл на българина. Като наизлязохме по улиците и като почна открит бойкот на фашистките ви символи.
    Няма да си оправим болниците, няма да помогнем на болните, не - ще настройваме здравите едни срещу други и ще ги тормозим с мерки нарушаващи законите и здравия разум.
    В Африка дето са по-малко ваксинираните от нас мрат по-малко. Ама сигурно нямат клинична пътека за ковид и статистиката им е по-реална от нашата.
    Толкова лъжи изприказвахте, че вече на хората им се повдига от вас!
  • 32 грешиш

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Васил Левски":

    Не ги натискат от Брюксел, локдаунът ще им излезе скъпо!
  • 33 asd

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Дионтей":

    Така е като няма редовно правителство и работещ парламент.
  • 34 Професора

    21 2 Отговор

    До коментар #28 от "Така е!":

    Еми излизаме от тоя покварен съюз на сороснята какво друго да ти кажа!

    Коментиран от #40, #44

  • 35 КОНТРАТА

    29 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Шили":

    Ми той теста не измислен за корони. Човека който го е изобретил го каза и го убиха!
  • 36 Че кога

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Капитана":

    стана и капитан, Коце?

    Коментиран от #37

  • 37 Капитана

    14 4 Отговор

    До коментар #36 от "Че кога":

    Смъквайте маските, бацо на затвор
  • 38 245

    6 1 Отговор
    Преди време нямаше България имаше само лодка с капитан
  • 39 Сух

    19 0 Отговор
    "Недоверието и неразбирателството са културологични черти на нашия национален характер" е тва ако не е вменяване на негативи на обществото здраве му кажи! По Живков време, що всички имаха вяра бе нерез?! Поредната маймуна, която иска да хване клона..

    Коментиран от #43

  • 40 Хахаха...

    13 3 Отговор

    До коментар #34 от "Професора":

    Няма излизане....Нямаме добро правителство.Всички са продажници .Нямаме добър лидер.Нас ни управляват бивши милиционери под феса на Ахмед Доган.
  • 41 Асан

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Така е!":

    Устана и къруцити ни дъ зъбранът, фъшистити му
  • 42 Хаджи Генчо

    4 5 Отговор
    Най -добре за вас е служебен министър да въведе крайно непопулярни мерки. Така вие ще останете пухкави и бели.
  • 43 Е как

    4 7 Отговор

    До коментар #39 от "Сух":

    няма да имаш вяра по Живково време?!?
    Ако нямаш - в Белене - да белиш домати.

    Коментиран от #45

  • 44 Сух

    24 1 Отговор

    До коментар #34 от "Професора":

    За съжаление всичко е съсипано в Бг. Не можем да се изхраним камоли за нещо различно. Много подло ни извъртяха джендърите. Една Сърбия, къде преди как се казва, няколко години имаше война и не е в ЕС е на равно, да не кажа по-добре от Бг. Скръб!

    Коментиран от #52

  • 45 Сух

    8 1 Отговор

    До коментар #43 от "Е как":

    Бели домати и после на компоти и в Русия, а тя плаща за белените домати с петрол и стомана.. Бива! За Белене на домати си!

    Коментиран от #46, #54

  • 46 А ти

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Сух":

    си за сух петрол и стомана?

    Коментиран от #49

  • 47 Ваксиниран1403

    14 11 Отговор
    Хубава работа, но по-български реализирана. Никоя страна не подходи по този безумен начин при въвеждането на зеления сертификат. Истината е, че управляващите и едноличния им шеф кандидат за още един президентски мандат са в пълна безизходица. Те се надяваха, че ще успеят да добутат до изборите без да предприемат каквито и да е мерки за да не губят подкрепа подведени от гръмките изказвания на някои видни “експерти”. Острата фаза на епидемичната вълна обаче не дочака изборите. Управляващите нямаха никакво намерение да въвеждат зеления сертификат затова това не беше обявено месеци предварително както постъпиха другите страни и разбира се това предизвика пълен хаос. Въвеждането на сертификата беше отчаяно действие резултат от паника. Това въвеждане няма за цел да постигне противоепидемични мерки, а отчаян опит за минимизиране на политическите щети.При така развиващата се вълна при нас ако не бяха предприели нищо и точно по време на изборите сме в максимума на епидемичната вълна това значи хиляди заразяващи се всеки ден, стотици умиращи, напълно блокирала здравна система, липса на всякаква възможност за достъп до медицинска помощ и напълно основателни критики за пълния провал на властва. Не предприемането на никакви мерки в тази ситуация политическите щети от това явно стреснаха управляващите доста за това те се отказаха от прилаганата до сега стратегия. Управляващите бяха принудени да предприемат нещо.Вариантите пред тях бяха да въведат ограничителни мерки

    Коментиран от #48, #51, #63

  • 48 Ваксиниран1403

    14 10 Отговор

    До коментар #47 от "Ваксиниран1403":

    Вариантите пред тях бяха да въведат ограничителни мерки които бързо биха ограничили епидемията, но на цената на блокиране на икономиката или да имитират действия за да опитат да се измъкнат че са направили всичко възможно. Осъзнавайки, че за да се ограничи епидемията ограниченията трябва да са повече от жестоки, ще има изискания за компенсации които няма как да бъдат изпълнени и негативите от въвеждането им ще се отрази на изборните резултати брутално, те избраха да симулират действия чрез зеления сертификат които въведоха напълно неадекватно за 4 дни. Разбира се на всички е ясно, че сертификатите въведени по този начин в този момент и в този вид никога няма да налят тежестта на епидемията, но те са по-приемливата политическа цена. Важното за властта е спечелването на изборите и втория мандат за кандидата за президент. Дори и това да е на цената на още 10-20 хиляди човешки живота за тях това не е никакъв побаем Това е същността на тези.

    Коментиран от #53

  • 49 Сух

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "А ти":

    Обърка се аз съм за тва което си реша. Не си мисли, че всички са като теб..
  • 50 Айде не ни

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "По мъките":

    бутай опорките, че ше се объркаме ...
    Коце, Коце, Коце, Коце!
  • 51 Еййййй...

    12 7 Отговор

    До коментар #47 от "Ваксиниран1403":

    Писал...писал...хахаха..Поолека бе колега да не скъсаш клавиатурата ..много си писал па нищо не каза .Напразно чукаш по нея
  • 52 Професора

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Сух":

    Ти ще кажеш и 1944 България е била мизерна обаче за 15 години разцвет. България не е обречена както си го мислите!!!

    Коментиран от #55

  • 53 Анонимен

    7 7 Отговор

    До коментар #48 от "Ваксиниран1403":

    Кой ли ще се впечатли от логореята ти по това време?!

    Коментиран от #57, #58

  • 54 Мокър

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Сух":

    Обърка се аз не съм за каквото ти решиш! Не си мисли, че си ..

    Коментиран от #56

  • 55 Сух

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Професора":

    Нищо не съм казал, ти го казваш. Но между другото нямат място за сравнение, инфраструктура, промишленост, енергетика, образование..
  • 56 Сух

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Мокър":

    Знаеш ли кво? Не ми пука.. Жив и здрав да си! В добрия смисъл.

    Коментиран от #59

  • 57 Верно

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Анонимен":

    че много бърбори. Не че не е прав, де ...
  • 58 Анонимен

    3 3 Отговор

    До коментар #53 от "Анонимен":

    Да доизясня! Логорея: Cпoрeд пcихиaтритe cлoвecнaтa дриcкaвицa e ocнoвeн признaк?! „Пaциeнтитe нямaт cтрeмeж дa изcлушвaт cъбeceдникa, дoри нe му дaвaт възмoжнocт дa ce изкaжe. Нeрядкo прocтo нe cпирaт дa гoвoрят бeз прeкъcвaнe.“1 Кaтo cимптoм ce нaблюдaвa при ceнзoрнaтa aфaзия, мaниaкaлнитe cъcтoяния и шизoфрeниятa.

    Коментиран от #60

  • 59 Благодаря

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Сух":

    И на теб желая живот и здраве ... и малко бял хумор - за черни дни.
    Нали Хитър Петър ни е национален герой.
  • 60 А ти

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Анонимен":

    изслуша ли човека, когото коментираш?
    Той е писал много по-малко от написаното в статията горе.
    Ти прочете ли я?
  • 61 Макар

    6 2 Отговор
    че в случая съм напълно съгласен със симидчиев, заради него и разни други загрижени за моето здраве десни, тази година, за пръв път, ме губят, вероятно и за поне още няколко години. Ваксата не ограничава предаването и при това положение, дали ще мръ или не, си е лично мой избор! Така и така плащате и ще плащате, защото пия, пуша(няма да кажа какво), секс, ски, мотор, скокове...засега само леки травми, нищо счупено, но все някога ... :)
  • 62 Точно

    7 5 Отговор
    ти ли мрънкач критикуваш .Ако ти беше министър досега да беше затворил.Отстрани е много лесно да критикуваш.Кацаров балансира между ваксъри и антиваксъри и досега има свобода и поносимост,ако не е Банкянското говедо,което организира стачки с чакалите си Стъки и АЛИБЕГОВ.Защо не критикувахте и не бяхте такива отворковци при Бойко,специално ти бе РАЗБИРАЧ И МРЪНКАЧ????
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Кацаров

    5 6 Отговор
    Само така Кацаров! Уж антиваксите нямало да се ваксинират ама изведнъж опашки за ваксинация? Умират горките да ходят на бар и на мол, иначе няма матрял за инстаграм и тикток.

    Коментиран от #69

  • 65 Хмук

    4 2 Отговор
    Още един канцеларски плъх дава медицински съвети
  • 66 седерюги

    8 1 Отговор
    Седерюгата Симидчиев плюе седерюгата Кацаров. Нормално, предателството е първата отличителна особеност на седерюгата.
  • 67 Дааам

    8 0 Отговор
    Люшка се България, защото "умните" и "красивите" стачкуваха и крякаха по площадите,че уж искали промяна.Същото е и с Българско общество малка държава а десетки партии,много разделения с различни мнения.Като стане време,за избори резултатите се размиват по многото партии,и никво съединение никва сила не праи.
  • 68 Възраждане

    1 2 Отговор
    Този ЗДРАВЕН НАЦИЗЪМ ще го усетите на Изборите.
    Гласът ми отива за Възраждане.
  • 69 АнтиХитлерист

    5 3 Отговор

    До коментар #64 от "Кацаров":

    Не е Антиваксърство, а АНТИКОВИДАРСТВО, АнтиНАЦИЗЪМ-така ВСВ татуираха НОМЕРА на ръцете на Концлагеристите Ай БИ ЕМ-технология.
    Тонове информация изписах тук-за 4-тият Райх, и че нацизмът НИКОГА НЕ СИ Е ОТИВАЛ, Ето го доказателството номерцата сега в паспортите Ви, утре на Тялото ви-Йоан Апокалипсис-"та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му.".
    Всички нормални ваксинирани, не сме срещу Ваксините, А срещу КОВИД Извратеняците-които за 6 месеца съдадоха някаква течност в ПРОТИВОВЕС НА НАУКАТА, Всички ГЛАСОВЕ на Нобелови Лауреати $МОНТАНИЕ и УЧЕНИ от Цял СВят бяха заглушени от КОВИД НАЦИСТИТЕ.
    Ето я първата лъжа, с която етикирате хората-че сме БИЛИ АНТИВАКСЪРИ.
    Как не се загрижихте за болните от рак, диабет, инфаркти- С ГОДИНИ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО В ЕВРОПА ПО СМЪРТНОСТ.
    И сега, същите тези, които съсипахте и ПРИВАТИЗИРАХТЕ БГ здравеопазването, изведнъж се ЗАГРИЖИХТЕ за Здравето на НАЦИЯТА?
    Според данни на ЦРУ-2 милиона БГ граждани починаха след 1989г досега,-за тях не гледам да РЕВЕТЕ Ковид Нацисти, 2 милиона млади хора изгонихте от БГ, Соросоидни Нацисти-за тях също не виждам да циврите.

    Коментиран от #70

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 1 Отговор
    няма капитан дезертира!за радев иде реч!
  • 75 питащ

    1 0 Отговор
    Факти нали триете коментари които съдържат обидни квалификация. А не е ли точно такава изявлението на този господин " Примитивния корен на скептицизма, който е дълбоко заложен в нашата нация, ... ". Той по този начин обижда целокупния български народ. Самодоволен индивид със злобна физиономия и мустаци, като някои други бойкови калинки. Хайде пак ми изтрийте коментара.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове